Hazaárulózásban döntetlen

Publikálás dátuma
2016.10.21. 07:00
A kötvények ügye már régóta botrányokat kavar FOTÓ: VAJDA JÓZSEF
Egyelőre még kérdéses, ki inkább hazaáruló, de a Fidesz és a Jobbik politikusai továbbra is ezzel vádolják egymást. A tét a Fidesz által tervezett alkotmánymódosítás megszavazása, a fő vitatéma pedig - ennek kapcsán - a letelepedési kötvények eddig is botrányokat kavart ügye. Jelenleg döntetlenre állnak, bár a kormánypárt már hajlik arra, hogy változtasson, bár a jelek szerint belső harcok közepette. Legalábbis erre utalnak az egymásnak ellentmondó nyilatkozatok.

Ismét hazaárulónak minősítette egymást a Fidesz és a Jobbik frakcióvezetője. Kósa Lajos arra figyelmeztette a szélsőjobboldali pártot, ha el akarják kerülni, hogy a "saját mércéjük" alapján hazaárulóvá váljanak, meg kellene szavazniuk az alkotmánymódosítást. Volner János viszont azt mondta, az a hazaáruló, aki kiskapus megoldásokkal lehetővé tenné a gazdag migránsoknak, hogy Magyarországon telepedhessenek le. Csatlakozott az üzengetéshez a Jobbik elnöke is. Vona Gábor a közösségi portálon azt írta Kósának: "Ön szerint ki a hazaáruló: az, aki mindenféle betelepítést elutasít, ahogy mi, vagy az, aki kötvények formájában pénzért árulja a hazát, ahogy önök?" Ez a megjegyzés is utal rá, hogy a két párt között a fő vitatéma a letelepedési kötvények ügye, ezért folyt a frakcióvezetői szópárbaj is a tegnap tartott, négypártira zsugorodott ötpárti egyeztetés után.

Hazaárulás
Btk. XXIV. FEJEZET
AZ ÁLLAM ELLENI BŰNCSELEKMÉNYEK
Hazaárulás
258. § (1) Az a magyar állampolgár, aki Magyarország függetlenségének, területi épségének vagy alkotmányos rendjének megsértése céljából külföldi kormánnyal vagy külföldi szervezettel kapcsolatot vesz fel vagy tart fenn, bűntett miatt öt évtől tizenöt évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő.
(2) A büntetés tíz évtől húsz évig terjedő vagy életfogytig tartó szabadságvesztés, ha a hazaárulást
a) súlyos hátrányt okozva,
b) állami szolgálat vagy hivatalos megbízatás felhasználásával,
c) háború idején vagy
d) külföldi fegyveres erő behívásával vagy igénybevételével
követik el.
(3) Aki hazaárulásra irányuló előkészületet követ el, egy évtől öt évig, háború idején két évtől nyolc évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő.
263. § (1)77 Aki hitelt érdemlő tudomást szerez arról, hogy alkotmányos rend erőszakos megváltoztatása, alkotmányos rend elleni szervezkedés, lázadás, rombolás, hazaárulás, hűtlenség, az ellenség támogatása, kémkedés, szövetséges fegyveres erő ellen elkövetett kémkedés, kémkedés az Európai Unió intézményei ellen készül, vagy még le nem leplezett ilyen bűncselekményt követtek el, és erről a hatóságnak vagy az állam illetékes szervének, mihelyt teheti, nem tesz feljelentést, vétség miatt két évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő.
Kérdés: tett-e feljelentést Kósa Lajos, mihelyt megtehette?

Emlékezetes, Vona Gábor a hét közepén Orbán Viktorral tárgyalva közölte, a Jobbik csak akkor szavazza meg november 8-án az alaptörvény módosítását (amihez kétharmad kell), ha november 7-ig hatályon kívül helyezik az idegenrendészeti törvény letelepedési kötvényről szóló passzusait. A követelést a tegnapi egyeztetésen is megismételte Volner. A Fidesz frakcióvezetője erre úgy reagált, Magyarország védelme nem alku kérdése. Szerinte egyébként meglesz a módosításhoz szükséges kétharmad, mert két ellenzéki vagy független biztosan meg fogja azt szavazni. A jobbikos frakcióvezető kizárta, hogy képviselői közül bárki kiszavazna. "Ha mégis, akkor drasztikusabb eszközökkel eljárunk az illetővel szemben" - fogalmazott. Volner arra emlékeztetett, hogy a népszavazáson az emberek nemcsak a brüsszeli kvótára, hanem a migráció minden formájára nemet mondtak. Úgy vélte, a letelepedési kötvénnyel érkezők száma magasabb lehet, mint az uniós kvótákkal érkezőké, ezért ennek az intézménynek véget kell vetni.

Vádaskodás kormányon és ellenzékben is
Bár hazaárulást emlegetni 1990 óta sikk a magyar politikai életben, a vádaskodás igazán 2010 után teljesedett ki, és korántsem pártfüggő egy irányban.
"-Vannak, akik szeretnének felejteni, de mi nem felejthetünk. Nem felejthetjük, hogy ki volt Kádár János és Biszku Béla, és társaik, nem felejthetjük, hogy hazaárulók, sehonnai bitangok voltak". (Kósa Lajos, 2010. 10. 23. Szabad sajtó útja)
- "Itt mindenkinek az országért kellene dolgoznia, de majdnem hazaáruló módon ártottak az országnak, a teremben lévők között is vannak, akik nem akarnak jót az országnak". (Babák Mihály fideszes képviselő, 2012. 01. 29., országgyűlés)
- „Hazaáruló! Takarodj!” (2012. 02. 02., jobbikos transzparensek Gyurcsány Ferenc orosházi látogatásakor.)
- "Külső ellenségeink csak akkor tudnak legyőzni, ha a belső hazaárulók hátba tudják szúrni az országot. Nem szabad megengednünk, hogy az ország élén olyan figurák állhassanak, mint Károlyi Mihály vagy Linder Béla. Az önök fantáziájára bízom, hogy az aktuális hasonlatot továbbvigyék". (Semjén Zsolt, 2012. 10. 11., az oroszlányi Trianon-emlékmű avatása)
- "Orbán hazaáruló, mert titokban, egyeztetés nélkül az oroszokhoz kötötte az országot." (Gyurcsány Ferenc 2014. 02. 02, Alkotmány utca, ellenzéki tüntetés)
- "Aki külföldi titkosszolgálattal működik együtt magyar nemzeti célokkal szemben, az hazaárulást követ el". (Semjén Zsolt, 2014. 09. 17., miután az Index megírta, rengeteg csaló ukrán és orosz szerzett magyar állampolgárságot, és egy egész maffia épült fel ennek a közvetítésére)
- "Mert aki ilyet tesz, annak, a költőt idézve, „a kurvanyját”, annak nincs és nem lehet kegyelem. Aki ilyet tesz, az nem egyszerűen bűnöző, hanem, ismétlem, hazaáruló". (Bayer Zsolt, 2014. 10. 21., reagálás az amerikai kitiltási botrányra)
- "Ma az igaz, nemzetét féltő magyar ember tudatosan, higgadtan, felkészülve néz szembe az ellenséggel. Az utca jelenleg csak a gyarmatosítók és kiszolgálóik, a hazaárulók játszótere". (Fodor Ibolya pécsi fideszes képviselő, 2014. november, Facebook-os reagálás a kormányellenes tüntetésekre)
- "Az LMP idegen értékeket képvisel". (Tállai András, 2014. 11. 24., országgyűlés)
- "Kovács Béla hazaáruló, akit Vonáék foggal-körömmel védenek". (Németh Szilárd, 2014. 05. 19., nemzetbiztonsági bizottság)
- "Sokan nem tudják, de Orbán Viktor és kormánya is ugyan olyan hazaáruló, mint Gyurcsány Ferenc vagy Bajnai Gordon. A Fidesz ugyanúgy nemzetközi érdekeket szolgál, csak Orbán Viktor nemzeti színbe tekert szavai sokakat elandalítanak." (Vona Gábor, a Jobbik elnöke, 2014. 07. 05., az új Magyar Gárda bajtársiasság rendezvényén.)
"A Fidesz-rezsim nemzetközi tevékenysége nettó hazaárulás." (Bokros Lajos a Modern Magyarország Mozgalom elnöke 2016. szeptember 2., Élet és Irodalom)
Népszava-összeállítás

Ami a kötvényt illeti, a kormányzati kommunikációs államtitkár sokkal engedékenyebbnek látszik, mint Kósa. Tuzson Bence ugyanis azt mondta, nincs kőbe vésve a gránitszilárdságú alaptörvény-módosítás elfogadásának november 8-ra tervezett időpontja. A kormánypárti Magyar Időknek megerősítette, a kormány megfontolja a letelepedési kötvények megszüntetését, s erről jövő heti ülésén tanácskozik a kabinet. Megismételte, amit Lázár János is elmondott már a héten, miszerint a kormány már korábban is tervezte a kötvényrendszer felülvizsgálatát.

Két ellenzéki kell
Az alaptörvény módosításához a "abszolút kétharmad" kell, vagyis az összes – tehát nemcsak a jelen lévő, hanem mind a 199 – országgyűlési képviselő kétharmadának, 133 képviselőnek igenlő szavazata. Jelenleg a Fidesz–KDNP-frakciónak csak 131 mandátuma van, tehát - Kósa Lajos M1-es nyilatkozatával ellentétben nem három, hanem - két ellenzéki, vagy független képviselő támogató szavazata kell ahhoz, hogy módosítsák az alaptörvényt.

Ehhez képest a kormányszóvivő Vona Gábort hibáztatta mindenért. Kovács Zoltán szerint a Jobbik elnöke próbál alkupozícióba kerülni, de amikor nemzeti ügyről van szó, ki kell derülnie, ki támogatja azt és ki támaszt feltételeket. Vélhetően egységes kormányzati parancsról van szó, hiszen Kósa Lajos is azt bizonygatta, az alkotmánymódosítás és a letelepedési kötvény sehogy nem kapcsolódik egymáshoz. Ezzel összefüggésben mondta el, hogy "Vagy nemzeti érdek valami, vagy sem(...) Vagy hazafi vagyok, vagy hazaáruló".

Eközben kiderült viszont, joggal támadhatja a Jobbik a bizniszt, hiszen újabb offshore-cég bukkant fel az értékesítők között. Bár a legnagyobb forgalmat lebonyolító letelepedésikötvény-cég, a Hungary State Special Debt Fund (HSSDF) a Kajmán-szigeteken van bejegyezve, azért nem számít offshore-nak, mert ismertek a tulajdonosai – magyarázta korábban Rogán Antal. A Miniszterelnöki Kabinetiroda vezetője 2013-ban, még a gazdasági bizottság elnökeként beszélt erről, meg is nevezve a tulajdonosokat: Boros Attilát, Lian Wangot, Simon Mutot és Jonathan Chant. Utóbbi egyébként onnan is ismert, hogy ő fizette Habony Árpád és barátnője exkluzív hongkongi helikopterútját. Ám a Magyar Nemzet szerint a cégből kiszervezték a legnagyobb bevételt hozó tevékenységet a nagyon hasonló nevű Hungary State Special Debt Management (HSSDM) nevű cégbe. Ennek tulajdonosai már a brit Virgin-szigeteken vannak bejegyezve, ahol a cégadatokhoz nem lehet hozzáférni, s így homályban marad a valós tulajdonosok kiléte. A rejtélyes vállalatot Hongkongban jegyezték be négy nappal azelőtt, hogy a letelepedési kötvényről szóló magyar jogszabály hatályba lépett volna. Az üzlet úgy működik, hogy a HSSDM aratja le a hasznot, mert ennek a cégnek fizetik be az ügyfelek az 50-60 ezer eurós szolgáltatási díjat, a HSSDF-nek pedig csak a kötvény árát, amelyet az továbbküld Magyarországra.

Mostanáig 5-6 milliárd forintjába került az adófizetőknek a kötvény, legalábbis a magyar állam nagyjából ennyit bukhatott az üzleten. Ugyanakkor a közvetítő cégek jól jártak, hiszen egy törvénymódosításnak köszönhetően 2015-től 300 ezer euróra emelték a kötvény árát, és az összeggel együtt értelemszerűen­ nőtt az utána járó kamatkifizetés is. A letelepedési kötvény bevezetése óta az Államadósság Kezelő Központ adatai szerint több mint 33 milliárd forintnyi kamatjövedelme volt a cégeknek. Hiába ellenőrzi a bevándorlási hivatal a külföldi kötvényvásárlók előéletét, bűnözök is kaphatnak letelepedési engedélyt. A jogszabályok értelmében erkölcsi bizonyítványt kell bemutatni, ami azt igazolja, hogy a külföldi állampolgárnak nem voltak zűrös ügyei a hatóságokkal. Ezt azonban a bejelentett lakhely szerint illetékes hivataltól kell kérni. Több, korábban elítélt külföldi is úgy kapott letelepedési engedélyt Magyarországon, hogy adóparadicsomként számon tartott államba jelentkezett át, és az ottani hivataltól szerzett erkölcsi bizonyítványt.

Szerző

Ittasan vezette az iskolabuszt

Előállítottak az ózdi rendőrök egy sofőrt, aki ittasan vezette az iskolabuszt, amellyel árokba hajtott, majd elhagyta a helyszínt - közölte a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Rendőr-főkapitányság sajtóreferense.

Szabó Csilla elmondta: a Borsodbóta és Királd között délután közlekedő autóbuszt, amelyben huszonöt gyerek utazott, egy hatvankét éves férfi vezette. A jármű - még ismeretlen okból - letért az úttestről, és árokba hajtott. A balesetben négy gyerek könnyebben megsérült.

A sofőr úgy hagyta el a helyszínt, hogy nem győződött meg róla, valaki segítségnyújtásra szorul-e. A férfit a rendőrök elfogták, megszondáztatták, és a műszer pozitív értéket mutatott nála.

A rendőrség segítségnyújtás elmulasztásának gyanúja miatt indított büntetőeljárást.

Szerző

Ittasan vezette az iskolabuszt

Előállítottak az ózdi rendőrök egy sofőrt, aki ittasan vezette az iskolabuszt, amellyel árokba hajtott, majd elhagyta a helyszínt - közölte a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Rendőr-főkapitányság sajtóreferense.

Szabó Csilla elmondta: a Borsodbóta és Királd között délután közlekedő autóbuszt, amelyben huszonöt gyerek utazott, egy hatvankét éves férfi vezette. A jármű - még ismeretlen okból - letért az úttestről, és árokba hajtott. A balesetben négy gyerek könnyebben megsérült.

A sofőr úgy hagyta el a helyszínt, hogy nem győződött meg róla, valaki segítségnyújtásra szorul-e. A férfit a rendőrök elfogták, megszondáztatták, és a műszer pozitív értéket mutatott nála.

A rendőrség segítségnyújtás elmulasztásának gyanúja miatt indított büntetőeljárást.

Szerző