Újabb napilapokra fáj a kormány foga? - A Borsot is vinné a Fidesz

Publikálás dátuma
2016.10.26. 13:29
Fotó: Népszava
Tegnap jelentették be, hogy a Mészáros Lőrinchez közeli Opimus Press Kft. - a Népszabadság kiadásának felfüggesztés után - ajánlatot tett és megvásárolta a korábban a Népszabadságot is kiadó Mediaworks Zrt. részvényeinek 100 százalékát, amelynek eddig Heinrich Pecina osztrák üzletember, a Mediaworksöt is magáénak tudó Vienna Capital Partners (VCP) cég volt a tulajdonosa. A Fidesznél azonban úgy tűnik, nem elégednek meg ennyivel. Állítólag kinézték maguknak többek közt a Borsot, a legnagyobb példányszámú nem országos napilapot, a Kisalföldet vagy a Délmagyarországot is birtokló Lapcomot - írja csütörtökön megjelenő számának beharangozójában a Magyar Narancs. 

A kiadó tulajdonosa itt is egy külföldi pénzügyi befektető, a Kajmán-szigeteken bejegyzett Radio Bridge Media. A Narancs úgy tudja, hogy egy delegáció már ki is utazott Londonba, hogy az eladásról tárgyaljon a Lapcom tulajdonosaival. Ettől talán nem függetlenül épp a múlt héten jelentették be, hogy Pallagi Ferenc 10 év után távozik a kiadó és a Bors éléről. Ezzel párhuzamosan megkörnyékezték a kelet-magyarországi regionális média tulajdonosait is a Fidesz-közeli „médiaszakemberek” - írja a hetilap.

Megírtuk: az Opimus Press Zrt. már kedden a Mediaworks igazgatóságának tagjává választotta Liszkay Gábort, Lóczi Jánost és Pintér Andreát. (Liszkay a Magyar Idők felelős kiadója, Lóczi a Magyar Idők Kiadó Kft. kiadóigazgatója, míg Pintér hónapok óta rendszeres "vendég" a Mediworksnél, és azt terjeszti, hogy ő a jövőt képviseli. Bár a VCP ugyancsak keddi közleménye szerint az Opimus mielőbb dönt a Népszabadság újraindításáról, nyilvánvaló, hogy a lap nem jelenik meg többé.

Úgy tudjuk, hogy az üzlet létrejöttével a helyét a Magyar Idők kormánypárti napilap foglalhatja el a cég sajtóportfóliójában. Amiben egyebek mellett ott van a Nemzeti Sport, a Világgazdaság és - miután a Mediaworks többek között a Népszabadság elzálogosított védjegyeire felvett pénzből megvásárolta a Pannon Lapok Társaságát - tucatnyi vidéki lap is. Így a leendő tulajdonos hatalmas befolyást szerezhet a magyar médiapiacon, ami enyhén szólva is jól jön a választások előtt a kormányzatnak.

Szerző

DK: a főváros vizsgálja felül a Római-parti építési engedélyeket

A Demokratikus Koalíció (DK) felszólította a fővárosi városvezetést, hogy vizsgáltassa felül azt az öt Római-parti építési engedélyt, amelyeket a kerület által kiadott változtatási moratórium előtt adtak ki.

Gy. Németh Erzsébet, az ellenzéki párt budapesti képviselője szerdán, a Fővárosi Közgyűlés ülését megelőző sajtótájékoztatóján kijelentette:  mindenki tudja, hogy Garancsi István, Orbán Viktor barátja egy hatalmas lakóparkot épít a területen.

A DK szerint Tarlós István főpolgármester és Bús Balázs, a III. kerület polgármestere akkor tudja lemosni magáról az ingatlanspekuláció vádját, ha felülvizsgálják ezeket az építési engedélyeket - mondta, majd hozzátette, nincs szükség újabb lakóparkokra itt az óbudai részen.

Gy. Németh Erzsébet emellett támogathatónak nevezte, hogy a főváros szolgáltatásvásárlás helyett immáron saját forrásból próbálja megoldani a 3-as metró felújítása alatti buszpótlást. A rendszerváltás óta nem hozott még főpolgármestert ilyen méltatlan helyzetbe kormány, mint amit Orbán Viktor most megtett Tarlós Istvánnal - fogalmazott, megjegyezve, mindenképpen elvárják, hogy a főváros fellebbezze meg a Közbeszerzési Döntőbizottság BKK-ra kiszabott 40 millió forintos bírságát.

Szerző

Fővárosi Közgyűlés - Induljon saját erőből a metrófelújítás!

 Az LMP szerint a fővárosnak el kell kezdenie saját erőből felújítania a 3-as metrót, mivel a kormány és a Fidesz-KDNP a budapestiek életével játszik a rekonstrukció késleltetésével.

Csárdi Antal, az ellenzéki párt budapesti képviselője szerdán, a Fővárosi Közgyűlés ülését megelőzően tartott sajtótájékoztatón szólt arról is, hogy mindaddig le kellene venni a napirendről a Moszkvával tervezett együttműködési megállapodást, amíg Oroszország nem kér bocsánatot, amiért az orosz állami televízióban progromnak minősítették az 1956-os forradalmat. Kiemelte, amennyiben a városvezetés mégis megszavazza ezt a megállapodást, akkor "megszentségteleníti" október 23. hősének emlékét.

Az LMP politikusa kitért arra is, mostanra egyértelműen kiderült, hogy meg lehetett volna előzni a Római-part beépítését, amennyiben arra szándék lett volna az elmúlt 20 évben. Tarlós Istvánnak erre kerületi polgármesterként is lehetősége lett volna - mondta, hozzátéve, a Római-part jelenleg is a gazdagokat és a kormány kegyeltjeit szolgálja ki.

Szerző