Előfizetés

Rendőrgyilkosság - Az "orosz szál" a NATO-tagságot is veszélyeztetheti

A Demokratikus Koalíció szerint Magyarország NATO-tagságát veszélyezteti, hogy az Orbán-kormány orosz titkosszolgálati háttérrel működő szélsőjobboldali fegyveres csoportokat hagy "szabadon garázdálkodni".

A párt szóvivője pénteki, budapesti sajtótájékoztatóján a sajtóhírekre hivatkozva azt mondta, csütörtökön kiderült, hogy a bőnyi rendőrgyilkosság gyanúsítottja által vezetett szélsőjobboldali fegyveres szervezet orosz titkosszolgákat gyakorlatoztatott. Gréczy Zsolt úgy fogalmazott: ez olyan cselekmény, amely egészen biztosan nem kerülhette el a magyar titkosszolgálatok figyelmét. Ha pedig egy idegen hatalom titkosszolgálata minden következmény nélkül magyar neonáci csoportokkal tarthat fegyveres gyakorlatokat, az erősen megkérdőjelezi a magyar kormány Oroszországtól való függetlenségét. Tekintve, hogy Magyarország nemcsak az Európai Unió, hanem a NATO tagja is, ez súlyos következményekkel járhat.

A politikus azt mondta, hogy eddig is látták a kormány oroszpártiságát, például az EU-ellenes politikában és az energiapolitikában, mára azonban már ennél többről van szó. A kvótakampányban számtalan orosz titkosszolgálat által működtetett dezinformációs portál terjesztett menekültes rémhíreket, segítve a Fidesz politikáját. Magyarország 2016-ban nem tűnik Oroszországtól független országnak - tette hozzá a DK. szóvivője.

A párt szerint a nemzetbiztonsági bizottság következő ülésén nemcsak a szélsőjobboldali fegyveres szervezetek ügyét kell megvizsgálni, hanem azt is, hogy az Orbán-kormány tekinthető-e egyáltalán szuverén, Oroszországtól független kormányzatnak - hangsúlyozta a politikus.

Brexit - Tony Blair szerint kiskaput kellene hagyni

A volt brit miniszterelnök szerint katasztrófával ér fel a brit EU-tagságról tartott népszavazás eredménye, ezért Tony Blair úgy véli, minden lehetőséget nyitva kell hagyni, beleértve az esetleges újabb népszavazást is, mivel nem kizárt, hogy a választók meggondolják magukat.

A 63 éves Blair, aki 1997 és 2007 között töltötte be a kormányfői tisztséget a jelenleg ellenzékben politizáló Munkáspárt élén, a BBC rádiónak nyilatkozva pénteken kijelentette: a június 23-án tartott - a kilépést pártolók által szűk többséggel megnyert - népszavazás idején "azt tudtuk, hogy mit nem szeretünk az Európai Unióban", de a brit választók azóta sem kaptak részletes képet arról, hogy mi az EU-tagság alternatívája, "hogy néz ki majd a realitás", miután Nagy-Britannia kilépett az unióból.

Blair - aki nemrégiben egyenes utalást tett arra, hogy fontolgatja visszatérését a brit politikába - a pénteki BBC-interjúban hozzátette: ha az EU-val folytatandó kilépési tárgyalások eredményeként elért majdani egyezménynek olyan súlyos következményei lennének Nagy-Britanniára nézve, hogy a választók esetleg meggondolják magukat, és mégsem akarnának kilépni az unióból, akkor meg kell találni annak a módját, hogy e véleményüket kifejezésre juttathassák, akár a parlamenten keresztül, akár egy parlamenti választáson, vagy akár egy új népszavazáson.

"Nincs semmi ok arra, hogy bármilyen opciót kizárjunk. Az ország hozott egy döntést a népszavazáson, és ezt nem lehet visszafordítani - hacsak nem válik egyértelművé, hogy a tényekkel szembesülve az emberek meggondolták magukat" - fogalmazott a volt brit kormányfő. Hozzátette: nem lehet figyelmen kívül hagyni annak a 16 millió brit választónak a véleményét, aki a júniusi népszavazáson a bennmaradásra voksolt. A jelenlegi konzervatív brit kormány azonban kizárja az újabb népszavazást az EU-tagságról.

Theresa May miniszterelnök a Konzervatív Párt e hónap elején tartott éves kongresszusán kijelentette: a referendumon hozott döntésnek érvényt kell szerezni, nem szabad kísérleteket tenni arra, hogy Nagy-Britannia az Európai Unió tagja maradjon, sem arra, hogy "a hátsó ajtón keresztül valahogy" visszatérjen az unióba, és nincs lehetőség újabb népszavazásra sem.

Horrorbohócok - A belügyminiszter felveszi a harcot

Németországban a hatóságok következetesen és a zéró tolerancia elve alapján lépnek fel a bohócjelmezes zaklatók, azaz a horrórbohócok ellen - ígérte egy pénteki nyilatkozatában a német szövetségi belügyminiszter.

Thomas de Maizire hangsúlyozta, hogy a horrorbohócok zaklatásai bűncselekménynek minősülhetnek, és semmi közük a közelgő Halloween-ünnep (október 31.) "ártatlan szokásaihoz". Az Egyesült Államokból eredeztetett horrorbohóc jelenség az utóbbi hetekben terjedt el Németországban. A rémületet keltő "gonosz bohóc" álarcot viselő ismeretlenek közterületen rontanak rá emberekre, gyakran késsel, baltával, baseballütővel vagy láncfűrésszel felfegyverkezve ijesztgetik őket. 

A szövetségi belügyminiszter a Freie Presse című lap hírportálján ismertetett nyilatkozatában felszólította a lassan szinte tömegessé váló zaklatások áldozatait, hogy tegyenek feljelentést. A rendőrség így azonnal nyomozást indíthat, és a bíróságok remélhetőleg gyorsan ítéletet hoznak - mondta Thomas de Maiziere, kiemelve, hogy az erélyes fellépésre azért is szükség van, hogy ne kövessék még többen a horrorbohócok példáját.

A horrorbohócok durván visszaélnek a bohócok művészetével, amelynek lényege a közönség megnevettetése. Annak pedig "már a fele sem tréfa", ha láncfűrésszel vagy késsel ijesztgetnek embereket, és az a leginkább visszataszító, amikor a halálra rémített emberekről videofelvételt készítenek és felrakják az internetre - mondta a német belügyminiszter.

A rendőrséghez országszerte legkevesebb 370 bejelentés érkezett horrorbohóc-támadásról október eleje óta. Az esetek többsége - mintegy 200 támadás - Észak-Rajna-Vesztfália tartományban történt. Több esetben sérülés is történt, például Berlinben a napokban egy áldozat késsel megszúrta bohócjelmezes támadóját, aki súlyos állapotban kórházba került. Több áruházlánc kivonta a forgalomból a gonosz bohóc álarcokat.