Előfizetés

Adócsomag - Eltörlik a megtakarítások közterhét

Benyújtotta tegnap a jövő évi adócsomagot a nemzetgazdasági tárca. A tartalmat illetően a közterhek és az adóbürokrácia csökkentésére, valamint a versenyképesség növelésére hivatkozott a törvénymódosításokat jegyző Varga Mihály miniszter.

Amennyiben az Országgyűlés megszavazza a törvényjavaslatot, akkor 2017-ben - a többi között - kétszeresére, 6-ról 12 millió forintra nő a kisadózó vállalkozások tételes adójának (kata) bevételi határa. Az értékhatár felemelésének köszönhetően jövőre többeknek biztosíthat adómegtakarítást, egyszerűbb könyvvezetést és kevesebb adminisztrációt ez az adózási fajta, amelyet eddig több mint 160 ezren választották.

Változások lesznek a kisvállalati adónál (kiva) is. Az áttérésre jogosult cégeknek több mint 80 százaléka jobban járt már eddig is, jövőre ez az arány még tovább javulhat. A kormány azáltal támogatja a gyors növekedésű középvállalkozásokat is, hogy duplájára emeli a már "kivázó" cégeknél a kiva alanyiság megszűnését eredményező értékhatárt. A belépési értékhatár továbbra is 500 millió forint marad, azonban mindaddig a kivában maradhat a cég, ameddig el nem éri az 1 milliárd forintos mérlegfőösszeget.

Nemcsak adómegtakarítást, hanem jelentős adminisztrációcsökkentést is hoz az áfában az alanyi mentesség értékhatárának 6 millióról 8 millió forintra emelése. Az új, 8 millió forintos limitnek köszönhetően még több vállalkozás választhatja 2017-től az alanyi mentességet, amely a gyakorlatban azt jelenti, hogy a vállalkozónak nem kell áfát felszámítania és fizetnie az államkasszának, sőt még áfabevallást sem kell benyújtania.

Az első házasokat érinti az a változás, hogy 24 hónapig - gyermekáldás esetén is - jár a havi 5 ezer forintos adókedvezmény, az állami nászajándék. Vagyis az első házasoknak járó kedvezmény a családi kedvezménnyel együtt igénybe vehető már az adóelőlegből is.

A köztehercsökkentés mellett egyszerűsödnek az egészségügyi hozzájárulás (eho) szabályai is. Jövőre senkinek nem kell a kamatjövedelem után 6 százalékos mértékű ehot fizetnie. Az eddig a különböző jövedelmeket terhelő, öt kulcsot (6, 14, 15, 20 és 27 százalék) tartalmazó rendszer kétkulcsossá válik, és csak a 14, valamint a 27 százalékos mérték marad fenn.

Fontos változás, hogy adókedvezmény segíti a startup cégekbe fektető vállalkozásokat, amivel mintegy 40-60 milliárd forintnyi tőkéhez juthatnak a kezdő innovatív vállalkozások. A kedvezményt a befektetés évében és az azt követő három évben lehet igénybe venni, évente húszmillió forintig.

Piaci szereplők kérésére az étel- ital automaták úgynevezett automata felügyeleti egység nélkül még 2017. június 29-ig üzemeltethetőek. Szintén piaci igényeknek megfelelve az új jövedéki adótörvény főbb rendelkezései 2017. április 1-jén lépnek hatályba.

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) segítséget ígér, ha egy adózónál kockázatot észlel. Jövőre debütál az adóhivatal új szolgáltatása, az úgynevezett támogató eljárás, amelynek lényege, hogy a NAV nem ellenőriz, nem szankciónál; hanem önellenőrzést javasol, és ha szükséges közvetlen szakmai támogatást nyújt a hibák, hiányosságok kiküszöbölése érdekében.

Lemondott az alkotmánymódosításról Orbán?

F. Á.
Publikálás dátuma
2016.10.29. 07:04
Nem enged a zsarolásnak FOTÓ: MTI/KOSZTICSÁK SZILÁRD
Orbán Viktor nem számít arra, hogy a Jobbik megszavazza a kvótaellenes alaptörvény módosítását. Ezt tegnap szokásos rádióinterjújában ismerte el a miniszterelnök.

Közölte, a radikális párt világossá tette, "ha mi nem csinálunk valamit, amit ők szeretnének, akkor nincs alkotmánymódosítás. De azt tudomásul kell venni, hogy nem lehet 3,3 millió embert ugráltatni, és nem fog 3,3 millió ember úgy ugrálni, ahogy a Jobbik fütyül". Az alkotmánymódosítással kapcsolatos forgatókönyvet firtató kérdésre azt felelte: "beterjesztjük a parlamentnek, és mindenkinek lelke rajta, milyen döntést hoz".

Az interjúban ismét elhangzott, hogy megszületett az "új egység Magyarországért", ez a politikai akarat formálja az alkotmánymódosítást, ami viszont nem kapcsolható össze semmilyen más témával, gazdaságival sem. Azt elismerte, hogy miután az országot felminősítették és jobb a gazdasági helyzet, nincs szükség az államadósság külső finanszírozására, így a letelepedési kötvény megszűnhet. Az ezt is magába foglaló javaslatot év végéig terjeszti a kormány elé Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter. A kormányfő állította a sokak által kétesnek nevezett kötvénykonstrukció "nagyon sikeres megoldás volt". (A kötvény gyakorlatilag burkolt hitelfelvétel. A vásárló néhány éven belül, magas kamattal visszakapja a pénzét, miközben szabad beutazást nyer az Unióba, és a közvetítő irodák kiugró jutalékhoz jutnak. A "jobb gazdasági helyzetet" a kormányzat szerint a felminősítések bizonyítják. Ugyanazok a hitelminősítők, amelyek most hivatkozási alapul szolgálnak, eddig maguk voltak az ördögök - a szerk.)

Mindezt azért akarta Orbán elmondani, hogy ismét tudomásul vegyék, ő az úr a háznál és nem hajol meg a Jobbik akarata előtt. Vona Gáborék ugyanis a letelepedési kötvény-biznisz megszüntetéséhez kötik az alaptörvény hetedik módosításának támogatását. A miniszterelnök számára eddig fontos volt, hogy a Ház elfogadja az általa jegyzett változtatást és ezzel elhitesse, nem hiába költött a kormány csaknem 15 milliárd forintot egy érvénytelen népszavazásra. Forrásaink szerint azonban Orbán már megbarátkozott azzal, hogy a módosítás nem kapja meg a kétharmados támogatást, amiért a Jobbikot nemzetárulónak lehet majd nevezni. Sőt, ha esetleg az Unióban mégis lesz kötelező betelepítési kvóta, annak következményeit a radikális párt nyakába varrhatja a Fidesz.

Az olasz politika nehéz terep, Olaszországnak költségvetési gondjai is vannak, és "jön a nyakukba a rengeteg migráns", tehát az olasz miniszterelnöknek "jó oka van arra, hogy ideges legyen". Orbán a Kossuth Rádióban ilyen megértően reagált Matteo Renzi olasz kormányfő kedd éjszakai kijelentésére, miszerint kész megvétózni az EU költségvetését, ha közép-európai államok nem segítenek a migránsok befogadásában. Hozzátette viszont, "a sok megértés és együttérzés sem változtat azon a tényen", hogy Olaszországnak kötelessége lenne betartani a schengeni szerződést, de ezt nem teszik meg, pedig a feladat, bár nehéz, nem lehetetlen. Renzi nem késlekedett, még tegnap visszaüzent magyar kollégájának. "Olyat mondtam, ami nem tette boldoggá Orbánt: az EU vagy tudomásul veszi azokat az intézkedéseket, amelyeket az EU maga aláírt, tehát Magyarország is elkezdi magára vállalni a migránsokat, vagy az olasz miniszterelnök hivatalosan bejelenti, hogy megvétóz minden költségvetést, amely nem ugyanúgy osztja meg a terheket és az előnyöket" - fogalmazott az olasz radikális párt rádiócsatornájának. Hozzátette: Orbán nem látja pontosan Olaszország helyzetét, mivel az olasz államadósság nem nő, hanem csökken, és nem igaz, hogy Olaszország nehéz helyzetben van vagy ideges lenne.

A magyar kormányfő a múlt heti uniós-csúcsról is beszélt a Kossuth Rádióban. Megismételte, patthelyzet alakult ki, a kvótajavaslat továbbra is az asztalon van, amit viszont "mi folyamatosan vétózunk". A patthelyzet feloldásáról a soros szlovák EU-elnökségnek kell előterjesztést készítenie decemberre. Nem zárta ki, hogy végül a nagy államok "le akarják tuszkolni a torkunkon a kötelező betelepítési kvótát". Mindenkit arról biztosított, Magyarország ilyen döntést nem hajt végre, ha kell, inkább bepereli az Európai Bizottságot. Szidta az uniós határvédelmi ügynökséget, közölte, a frontexesek "nem határvédelemmel foglalkoznak, ezek beutaztató ügynökök", akiket nem azért küld az unió Olaszországba és Görögországba, hogy megállítsák a bevándorlást, hanem hogy segítsék a jogszerű, minél gyorsabb bejutatást az EU-ba.

Meg fogják szavazni az alaptörvény-módosítást, amennyiben nem változtatnak annak szövegén, viszont ennek biztosításáról törvényi garanciát akar a Jobbik. Erről tegnap reggel az ATV Startban beszélt Volner János. A radikális párt frakcióvezetője szerint ha a politikai egyeztetéseken kialakított módosító szöveget nem változtatja meg a kormány, az garantálni fogja, nem lesz letelepedési kötvény biznisz Magyarországon. Ám amíg a kötvények megszűnéséről nem lát biztos törvényi garanciát a Jobbik, addig nem fogja az alaptörvény-módosítást támogatni.

Lemondott az alkotmánymódosításról Orbán?

F. Á.
Publikálás dátuma
2016.10.29. 07:04
Nem enged a zsarolásnak FOTÓ: MTI/KOSZTICSÁK SZILÁRD
Orbán Viktor nem számít arra, hogy a Jobbik megszavazza a kvótaellenes alaptörvény módosítását. Ezt tegnap szokásos rádióinterjújában ismerte el a miniszterelnök.

Közölte, a radikális párt világossá tette, "ha mi nem csinálunk valamit, amit ők szeretnének, akkor nincs alkotmánymódosítás. De azt tudomásul kell venni, hogy nem lehet 3,3 millió embert ugráltatni, és nem fog 3,3 millió ember úgy ugrálni, ahogy a Jobbik fütyül". Az alkotmánymódosítással kapcsolatos forgatókönyvet firtató kérdésre azt felelte: "beterjesztjük a parlamentnek, és mindenkinek lelke rajta, milyen döntést hoz".

Az interjúban ismét elhangzott, hogy megszületett az "új egység Magyarországért", ez a politikai akarat formálja az alkotmánymódosítást, ami viszont nem kapcsolható össze semmilyen más témával, gazdaságival sem. Azt elismerte, hogy miután az országot felminősítették és jobb a gazdasági helyzet, nincs szükség az államadósság külső finanszírozására, így a letelepedési kötvény megszűnhet. Az ezt is magába foglaló javaslatot év végéig terjeszti a kormány elé Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter. A kormányfő állította a sokak által kétesnek nevezett kötvénykonstrukció "nagyon sikeres megoldás volt". (A kötvény gyakorlatilag burkolt hitelfelvétel. A vásárló néhány éven belül, magas kamattal visszakapja a pénzét, miközben szabad beutazást nyer az Unióba, és a közvetítő irodák kiugró jutalékhoz jutnak. A "jobb gazdasági helyzetet" a kormányzat szerint a felminősítések bizonyítják. Ugyanazok a hitelminősítők, amelyek most hivatkozási alapul szolgálnak, eddig maguk voltak az ördögök - a szerk.)

Mindezt azért akarta Orbán elmondani, hogy ismét tudomásul vegyék, ő az úr a háznál és nem hajol meg a Jobbik akarata előtt. Vona Gáborék ugyanis a letelepedési kötvény-biznisz megszüntetéséhez kötik az alaptörvény hetedik módosításának támogatását. A miniszterelnök számára eddig fontos volt, hogy a Ház elfogadja az általa jegyzett változtatást és ezzel elhitesse, nem hiába költött a kormány csaknem 15 milliárd forintot egy érvénytelen népszavazásra. Forrásaink szerint azonban Orbán már megbarátkozott azzal, hogy a módosítás nem kapja meg a kétharmados támogatást, amiért a Jobbikot nemzetárulónak lehet majd nevezni. Sőt, ha esetleg az Unióban mégis lesz kötelező betelepítési kvóta, annak következményeit a radikális párt nyakába varrhatja a Fidesz.

Az olasz politika nehéz terep, Olaszországnak költségvetési gondjai is vannak, és "jön a nyakukba a rengeteg migráns", tehát az olasz miniszterelnöknek "jó oka van arra, hogy ideges legyen". Orbán a Kossuth Rádióban ilyen megértően reagált Matteo Renzi olasz kormányfő kedd éjszakai kijelentésére, miszerint kész megvétózni az EU költségvetését, ha közép-európai államok nem segítenek a migránsok befogadásában. Hozzátette viszont, "a sok megértés és együttérzés sem változtat azon a tényen", hogy Olaszországnak kötelessége lenne betartani a schengeni szerződést, de ezt nem teszik meg, pedig a feladat, bár nehéz, nem lehetetlen. Renzi nem késlekedett, még tegnap visszaüzent magyar kollégájának. "Olyat mondtam, ami nem tette boldoggá Orbánt: az EU vagy tudomásul veszi azokat az intézkedéseket, amelyeket az EU maga aláírt, tehát Magyarország is elkezdi magára vállalni a migránsokat, vagy az olasz miniszterelnök hivatalosan bejelenti, hogy megvétóz minden költségvetést, amely nem ugyanúgy osztja meg a terheket és az előnyöket" - fogalmazott az olasz radikális párt rádiócsatornájának. Hozzátette: Orbán nem látja pontosan Olaszország helyzetét, mivel az olasz államadósság nem nő, hanem csökken, és nem igaz, hogy Olaszország nehéz helyzetben van vagy ideges lenne.

A magyar kormányfő a múlt heti uniós-csúcsról is beszélt a Kossuth Rádióban. Megismételte, patthelyzet alakult ki, a kvótajavaslat továbbra is az asztalon van, amit viszont "mi folyamatosan vétózunk". A patthelyzet feloldásáról a soros szlovák EU-elnökségnek kell előterjesztést készítenie decemberre. Nem zárta ki, hogy végül a nagy államok "le akarják tuszkolni a torkunkon a kötelező betelepítési kvótát". Mindenkit arról biztosított, Magyarország ilyen döntést nem hajt végre, ha kell, inkább bepereli az Európai Bizottságot. Szidta az uniós határvédelmi ügynökséget, közölte, a frontexesek "nem határvédelemmel foglalkoznak, ezek beutaztató ügynökök", akiket nem azért küld az unió Olaszországba és Görögországba, hogy megállítsák a bevándorlást, hanem hogy segítsék a jogszerű, minél gyorsabb bejutatást az EU-ba.

Meg fogják szavazni az alaptörvény-módosítást, amennyiben nem változtatnak annak szövegén, viszont ennek biztosításáról törvényi garanciát akar a Jobbik. Erről tegnap reggel az ATV Startban beszélt Volner János. A radikális párt frakcióvezetője szerint ha a politikai egyeztetéseken kialakított módosító szöveget nem változtatja meg a kormány, az garantálni fogja, nem lesz letelepedési kötvény biznisz Magyarországon. Ám amíg a kötvények megszűnéséről nem lát biztos törvényi garanciát a Jobbik, addig nem fogja az alaptörvény-módosítást támogatni.