adócsomag;kisvállalkozás;NGM;

2016-10-29 07:22:00

Adócsomag - Eltörlik a megtakarítások közterhét

Benyújtotta tegnap a jövő évi adócsomagot a nemzetgazdasági tárca. A tartalmat illetően a közterhek és az adóbürokrácia csökkentésére, valamint a versenyképesség növelésére hivatkozott a törvénymódosításokat jegyző Varga Mihály miniszter.

Amennyiben az Országgyűlés megszavazza a törvényjavaslatot, akkor 2017-ben - a többi között - kétszeresére, 6-ról 12 millió forintra nő a kisadózó vállalkozások tételes adójának (kata) bevételi határa. Az értékhatár felemelésének köszönhetően jövőre többeknek biztosíthat adómegtakarítást, egyszerűbb könyvvezetést és kevesebb adminisztrációt ez az adózási fajta, amelyet eddig több mint 160 ezren választották.

Változások lesznek a kisvállalati adónál (kiva) is. Az áttérésre jogosult cégeknek több mint 80 százaléka jobban járt már eddig is, jövőre ez az arány még tovább javulhat. A kormány azáltal támogatja a gyors növekedésű középvállalkozásokat is, hogy duplájára emeli a már "kivázó" cégeknél a kiva alanyiság megszűnését eredményező értékhatárt. A belépési értékhatár továbbra is 500 millió forint marad, azonban mindaddig a kivában maradhat a cég, ameddig el nem éri az 1 milliárd forintos mérlegfőösszeget.

Nemcsak adómegtakarítást, hanem jelentős adminisztrációcsökkentést is hoz az áfában az alanyi mentesség értékhatárának 6 millióról 8 millió forintra emelése. Az új, 8 millió forintos limitnek köszönhetően még több vállalkozás választhatja 2017-től az alanyi mentességet, amely a gyakorlatban azt jelenti, hogy a vállalkozónak nem kell áfát felszámítania és fizetnie az államkasszának, sőt még áfabevallást sem kell benyújtania.

Az első házasokat érinti az a változás, hogy 24 hónapig - gyermekáldás esetén is - jár a havi 5 ezer forintos adókedvezmény, az állami nászajándék. Vagyis az első házasoknak járó kedvezmény a családi kedvezménnyel együtt igénybe vehető már az adóelőlegből is.

A köztehercsökkentés mellett egyszerűsödnek az egészségügyi hozzájárulás (eho) szabályai is. Jövőre senkinek nem kell a kamatjövedelem után 6 százalékos mértékű ehot fizetnie. Az eddig a különböző jövedelmeket terhelő, öt kulcsot (6, 14, 15, 20 és 27 százalék) tartalmazó rendszer kétkulcsossá válik, és csak a 14, valamint a 27 százalékos mérték marad fenn.

Fontos változás, hogy adókedvezmény segíti a startup cégekbe fektető vállalkozásokat, amivel mintegy 40-60 milliárd forintnyi tőkéhez juthatnak a kezdő innovatív vállalkozások. A kedvezményt a befektetés évében és az azt követő három évben lehet igénybe venni, évente húszmillió forintig.

Piaci szereplők kérésére az étel- ital automaták úgynevezett automata felügyeleti egység nélkül még 2017. június 29-ig üzemeltethetőek. Szintén piaci igényeknek megfelelve az új jövedéki adótörvény főbb rendelkezései 2017. április 1-jén lépnek hatályba.

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) segítséget ígér, ha egy adózónál kockázatot észlel. Jövőre debütál az adóhivatal új szolgáltatása, az úgynevezett támogató eljárás, amelynek lényege, hogy a NAV nem ellenőriz, nem szankciónál; hanem önellenőrzést javasol, és ha szükséges közvetlen szakmai támogatást nyújt a hibák, hiányosságok kiküszöbölése érdekében.