Előfizetés

Közös jelöltet indítana az ellenzék

A szerbiai ellenzék pártjai hajlanak arra, hogy közös elnökjelöltet állítsanak a közelgő szerbiai elnökválasztáson – írta a Vajdaság Ma a Tanjug hírügynökségre hivatkozva. 

Konkrét nevek nem merültek fel. A pártok találkozóján szó esett még arról is, hogy nem adottak a tisztességes feltételek az elnökválasztáshoz, lévén, hogy a másként gondolkodók üldözésnek vannak kitéve, a média pedig a hatalom teljes ellenőrzése alatt áll.

Az ellenzéki találkozóra a korábbiakban bejelentettekkel ellentétben, nem jelentek meg a Dveri és a Dosta je bilo! (DJB) képviselői. A pártok és mozgalmak képviselői húsz nap múlva ismét találkoznak, amikor is konkrét javaslatok is elhangzanak majd az elnökjelölt személyére.

A találkozón részt vett Radoslav Milojčić Kena a Demokrata Párt (DS) soraiból, Rašković Ivić és Đorđe Vukadinović független képviselők, Borko Stefanović, a Szerbiai Baloldal vezetője, Nebojša Zelenović, az Együtt Szerbiáért elnöke, a Szerbiai Szociáldemokrata Párt (SDS), az Új Párt (NS), továbbá több mozgalom képviselői.

Borko Stefanović, a Szerbiai Baloldal vezetője szerint a találkozó pozitív légkörben zajlott a program- és ideológiai különbségek ellenére, abban mindannyian megegyeztek, hogy Szerbiának becsületes, tisztességes és demokratikus feltételek közepette kell elnököt választania.

Hazatoloncolták a menekültet

Kenya erőszakkal toloncolta ki az országból a dél-szudáni lázadók szóvivőjét egy a Facebook-on felbukkant bejegyzése miatt. Kollégái ezért James Gatdet Dak életéért aggódnak. 

Emberi jogi szervezetek elítélték a nairobi hatóságok eljárását, amelyet a nemzetközi jog megsértésének neveztek. Családjának egyik tagja azt közölte, Gatdet amerikai zöldkártyával is rendelkezik, ezért is érzi jogtalannak a kitoloncolást.

„Számunkra elfogadhatatlanná vált további jelenléte, ezért vontuk meg tőle a vízumot, s küldtük vissza saját országába” – indokolt a kenyai kormányzat szóvivője, Eric Kiraithe az Associated Press hírügynökségnek.

A dél-szudáni lázadók vezetője, Riek Machar, aki júliusban menekült el a világ legfiatalabb államából, arra kérte Nairobit, ne deportálja a férfit, mert Dél-Szudánban komoly veszély fenyegeti életét. Utalt arra, hogy a kenyai hatóságok előzőleg azt közölték, Gatdet menekült. Közölte továbbá, az ENSZ is mindent elkövetett azért, hogy Kenya változtassa meg a döntést.

Dél-Szudánban polgárháború dúlt, s a világszervezet élesen bírálta a kenyai békefenntartókat, el is bocsátották a külföldi katomák kenyai parancsnokát. Gatdet ezt a döntést üdvözölte a Facebookon. Nairobi rossz néven vette a világszervezet bírálatát, s azt állította, Johnson Mogoa Kimani Ondieki kiválóan végezte munkáját.

Őt akarják új elnöknek

Publikálás dátuma
2016.11.07. 09:51
Frank-Walter Steinmeier FOTÓ:
Egyre élesebb vita alakulhat ki a német belpolitikában arról, ki legyen az ország következő államfője. A szociáldemokraták elnöke, Sigmar Gabriel alkancellár nemrégiben Frank-Walter Steinmeier külügyminisztert, a legnépszerűbb német politikust javasolta. 

Mint a Die Welt írta, Steinmeiert támogatná a német gazdasági élet krémje is. A lapban a gazdaság egy sor fontos szereplője jelentetett meg cikket. Összesen harmincan fejtették ki álláspontjukat, amely szerint Steinmeier azért lenne kiváló elnök, mert remekül képviselné Németországot külföldön, ami a mindenkori államfő egyik legfontosabb feladata.

Megfogalmazásuk szerint a szociáldemokrata politikus a belpolitikai életet is egységbe forrasztaná, ezért is lenne tanácsos őt ültetni az elnöki székbe. A cikk szerint az emberek is megbíznak benne, „s partnereink is a világban”. „Steinmeier Németország modernizálását támogatja, továbbá a szociális egyenlőséget, az igazságosságot. Remek elnök lenne” – vélekednek az írás szerzői. Hozzáteszik, párbeszédet folytatna a társadalom rétegeivel, impulzusokat adna. „Biztosak vagyunk, hogy Németországnak olyan elnökre lenne szüksége, mint Frank-Walter Steinmeier” – állapítják meg az aláírók.

Angela Merkel azt szeretné, hogy a kormánykoalíció közös jelöltet indítson, egyelőre nem sok hajlandóságot mutatott arra, hogy beállna a külügyminiszter elnökségét támogatók mögé. Vasárnap a koalíció három pártja egyeztetett az esetleges közös jelöltről, ám nem jutottak eredményre. A 90 perces találkozót követően nem is tájékoztatták az újságírókat. Ugyanakkor Sigmar Gabriel, az SPD elnöke azt közölte, továbbra sem tartja kizártnak a megállapodást.