Gyógyítható a zikaláz?

Publikálás dátuma
2016.11.08. 13:34
Illusztráció: Thinkstock
Egy amerikai kutatócsoport sikerrel tesztelt egereken egy olyan antitest-terápiát, amelynek továbbfejlesztett változata védelmet nyújthat a méhen belül azoknak a babáknak, akiknek édesanyja zikavírussal fertőződött a várandósság idején.

A szakemberek olyan páciensek vérsejtjeinek felhasználásával dolgozták ki az antitest-terápiát, akik a közelmúltban fertőződtek meg, majd sikeresen legyőzték a vírust - írta a BBC News. A Nature című tudományos folyóiratban közölt eredmények szerint az egereken végzett kísérletekben a kezelés hatására jelentősen csökkent az anyaállat vérében keringő és a méhlepényen keresztül az utódhoz eljutó zikavírusok mennyisége.

A terápiával kezelt nőstények kicsinyeinek születésekor kisebb mértékben volt károsodott a placenta és a világra jött egerek nagyobbak voltak, mint a terápiában nem részesült anyaállatok kicsinyei. A kutatók ugyanakkor hangsúlyozzák, hogy évekig tartó tesztelésekre lesz szükség annak kiderítésére, hogy a módszer biztonsággal és hatékonyan használható-e a zikavírussal fertőzött várandós nőknél. Addig is, más kutatók a zikavírus elleni oltóanyag kifejlesztésén dolgoznak.

Laura Rodrigues, a London School of Hygiene and Tropical Medicine munkatársa szerint egy zikavírussal fertőzött nőnek jelenleg nincs lehetősége kezelésre. "Még ha egy nap a kezünkben is lesz egy vakcina, amely védelmet nyújt a zikavírus ellen, mindig lesznek, akik megfertőződnek. Számukra pedig egy ilyen antitest-terápia lehet a segítség" - tette hozzá a szakember.

A szúnyogok terjesztette zikavírus Közép- és Dél-Amerikában a legelterjedtebb és különösen a terhes nőkre veszélyes, mivel mikrokefáliát, vagyis kóros kisfejűséget okozhat a magzatnál. A mikrokefáliás csecsemők szokatlanul kis koponyával születnek, ez később akadályozza a mentális fejlődésüket. Az Egészségügyi Világszervezet szerint továbbá szilárd tudományos konszenzus alakult ki arról, hogy a zikavírus Guillain-Barre-szindrómát, egy ritka idegrendszeri betegséget is okozhat, amely felnőtteknél ideiglenesen bénulást idézhet elő.

Szerző

Fáj a lába? Lehet, hogy ez okozza

Publikálás dátuma
2016.11.03. 15:13
Fotó: Thinsktock
A láb fájdalmait, a kellemetlen zsibbadást, égő érzést sokféle betegség okozhatja, de az is előfordulhat, hogy a háttérben a gerinc kóros elváltozása áll. Ilyen esetben a pihentetés, a fájdalomcsillapítók szedése, a krémekkel való kenegetés semmit sem ér, hiszen a panaszok előbb-utóbb visszatérnek. Arról kérdeztük Dr. Arnold Dénes Arnoldot, a Fájdalomközpont fájdalomspecialistáját, hogy mi állhat a kellemetlen tünetcsoport mögött, és mi a megfelelő terápia a teljes gyógyulás érdekében.

"A lábfájdalmakat gyakran kisugárzó fájdalom okozza, ilyenkor a kiváltó okot nem a lábban, hanem a gerincben kell keresni "– mondja Dr. Arnold, fájdalomspecialista. A panaszok hátterének tisztázása érdekében érdemes minél előbb szakorvoshoz fordulni, hiszen minél tovább halogatjuk, annál nagyobb lehet a baj. Mint minden betegség, a mozgásszervi problémák is jól gyógyíthatók a betegség korai stádiumában.

Ülőideg zsába

A gerinc csigolyái között porckorongok találhatók. Ezek a képletek középső kocsonyás állományból, valamint az azt körbe vevő rostos gyűrűből állnak.  Amennyiben valamilyen hatás miatt – pl. baleset, túlsúly, mozgásszegény életmód- a rostos gyűrű meggyengül, úgy a benne lévő kocsonyás anyag kitüremkedik, illetve kiszakad és eléri, nyomja a környező ideggyököket, intenzív fájdalmat okozva. Ez a probléma gyakran a gerinc alsó (lumbális) szakaszán alakul ki, és mivel ez a terület szoros idegi összeköttetésben van az alsó végtagokkal, így gyakran a lábakba kisugárzó fájdalmat provokál. Jellemzően a farpofa alsó része, a comb hátsó fele, a térd külső oldala és a küldő boka mentén érezzük a fájdalmat, amelyet isiásznak, vagy ülőideg zsábának is szoktak nevezni.

Ha a problémát a csípőízület kopása okozza

Az gerincsérv mellett, csípőízületi porckopás is okozhat lábba sugárzó fájdalmat. Ez az elváltozás a felnőtt lakosság 15-20 százalékát érinti. Ilyenkor a porc állománya leépül, elvékonyodik, és így nem tudja a súrlódás gátló szerepét hatékonyan ellátni. Amennyiben a csontvégek között nincs, vagy nagyon vékony a porcréteg, akkor a csontok összeérnek, az ízületi tok sérül, gyulladásos folyamatok indulnak meg, ami a lábba kisugárzó fájdalommal is járhat.

Az idegbecsípődés erős fájdalommal jár

Rendkívül fájdalmas panaszokat okoz az idegbecsípődés és nagyon gyakori jelenség, szinte alig van olyan ember, aki legalább az életében egyszer ne tapasztalta volna az ezzel járó kellemetlenségeket. Ilyenkor a gerincvelőből kilépő oldalirányú idegek nyomás alá kerülnek, degeneratív elváltozások, illetve a porckorong elmozdulása következtében. A fájdalom akár hosszú hetekig is elhúzódhat, és kezelés nélkül csak ritkán múlik el magától. A fájdalomcsillapítók ilyen esetben csak rövid ideig hatnak, azonban a kiváltó okot nem szüntetik meg, így végleges javulást nem eredményeznek.

Aktív fájdalomcsillapítással a lábfájdalom megszüntethető

Ahogy a legtöbb mozgásszervi betegség, a lábfájdalmat okozó kórképek is sikeresen kezelhető aktív fájdalomcsillapítással. Ez egy olyan injekciós eljárás, amely gyors és hatékony megoldást nyújt a fájdalomcsillapításban, a gyulladáscsökkentésében, ezáltal a mozgáskorlátozottság megszüntetésében. „A befecskendezett anyagot a problémás ízületek köré célzottan juttatjuk be, így az közvetlenül a betegség gyökerénél hat, támogatva a porcok rugalmasságát és ízületek szöveteinek regenerálódását. Mivel kizárólag természetes alapanyagokból áll és nem tartalmaz szteroidot, ezért nem terheli feleslegesen a szervezetet, viszont a javulás már az első kezelésekkor is érzékelhető, amely a fájdalomjelentős csökkenésében és a mozgás könnyebbé válásában nyilvánul meg.” – osztja meg tapasztalatait Dr. Arnold. A felépülés és a terápia fontos eleme, a fájdalmak és a gyulladás megszűnése után, a szakember által vezetett gyógytorna. Ennek célja, hogy az izmok, ízületek mozgástartománya ne szűküljön be, és visszaálljon a statikai-dinamikai egyensúly.

Szerző

Kiderítették: semmit sem ér a nők körében népszerű gyógymód

Publikálás dátuma
2016.10.27. 22:42
Illusztráció: Thinkstock
Újabb népi gyógymódról bizonyították be, hogy hatástalan: a tőzegáfonya nem előzi meg és nem gyógyítja a húgyúti fertőzéseket az időseknél egy új amerikai tanulmány szerint.

A tőzegáfonya gyógyhatásáról szóló vita több évtizede zajlik. Sok tanulmány szerint gyenge tudományos lábakon áll a gyógyhatás, ám ez nem tartja vissza sem a kereskedőket, sem sok egészségügyi dolgozót attól, hogy a növényből készült italokat, kapszulákat, porokat adjon a - főleg nőknél - igen gyakori húgyúti fertőzések megelőzésére és gyógyítására.

A JAMA amerikai orvosi lap csütörtöki számában megjelent tanulmány szigorú módszereket alkalmazott, eredményei meggyőzőek - olvasható a lap szerkesztőségi kommentárjában. A húgyúti fertőzések miatt évente csaknem 9 milliószor keresik fel a páciensek orvosaikat és mintegy egymillióan kerülnek kórházba az Egyesült Államokban. Anatómiai okok miatt a férfiakat kevésbé sújtja a kór, azonban majdnem mindegyik amerikai nő elkap valamilyen húgyúti fertőzést élete során.

A fertőzés gyógyítására gyakran használnak antibiotikumot, mert a betegség általában ugyan nem súlyos, ám időnként megtámadhatja a vesét és súlyos vérmérgezéshez is vezethet. A húgyúti fertőzés a leggyakrabban diagnosztizált fertőzése az idősek ápolási otthonaiban, ám a tünetek sokszor nem egyértelműek, és a tények azt mutatják, hogy a tőzegáfonyának nem sok haszna van ezeknél az idős betegeknél - írja a tanulmány.

A kutatásban 185 idős, ápolási otthonban élő nő vett részt, véletlenszerűen adtak nekik tőzegáfonya-kapszulát vagy hatóanyag nélküli placebót egy éven keresztül. Ez idő alatt több résztvevőnél mutattak ki laboratóriumban bakteriális húgyúti fertőzést, számuk az év folyamán változott, ám átlagosan mindkét csoportban 29 százalék volt.

A tőzegáfonyát szedők csoportjában 10 fertőzés okozott nyilvánvaló tüneteket, a másik csoportban 12, a különbség statisztikailag nem szignifikáns. A kórházi ápolás és az elhalálozás szempontjából sem voltak különbségek a két csoport között.

A kutatást finanszírozó országos egészségügyi intézet (NIH) az eredmények fényében azt javasolja, diagnózisért és kezelésért mindenki, aki úgy érzi, hogy húgyúti fertőzése van, forduljon orvoshoz, ám "tudományosan igazolt gyógymód helyett" ne szedjen tőzegáfonyás terméket.

Szerző