Előfizetés

Emmi: folytatódik a törvénysértés

B.P.
Publikálás dátuma
2016.11.10. 06:53
Fotó: Szalmás Péter
Válaszolt tegnap az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) Sportállamtitkársága lapunk kérdéseire, így megtudhattuk, hogy a minisztérium helyén valónak tartja Szabó Tünde állampolgár jogszabályokat sértő tagságát a Magyar Olimpiai Bizottságban (MOB).

Ebben a témában az alábbi minisztériumi állásfoglalást kapta lapunk: „A jogszabályok értelmében, a MOB-ban elnökségi tagsággal nem bízható meg az, aki állami vezetői tisztséget tölt be. Dr. Szabó Tünde államtitkár esetében a MOB elnökségi tagság azonban az állami vezetői tisztséget megelőzően keletkezett.

Az összeférhetetlenség kiküszöbölése érdekében államtitkár asszony felfüggesztette elnökségi tagságát, az az semmilyen, az elnökségi tagság alapján őt megillető jogot nem gyakorol, így a MOB elnökségének munkájában nem vesz részt, az elnökségi ülésekre pedig legfeljebb tanácskozási joggal lehetne meghívni. A MOB-ra vonatkozó joghatását tekintve tehát a tagság felfüggesztése megfelel a megbízatás megszűnésének.”

A sporttörvény szerint: „A MOB elnökségének tagja nem lehet állami vezető.” A MOB Alapszabályában ez olvasható: „a Magyar Olimpiai Bizottság Elnökségének nem lehet tagja központi közigazgatási szervek, a kormány tagjai és az államtitkárok jogállásáról szóló törvény személyi hatálya alá tartozó állami vezető.”

A jogszabályok nem írnak arról, hogy lenne jelentősége annak, mikor lett elnökségi tag Szabó Tünde, a felfüggesztésre pedig a törvények nem adnak lehetőséget, az államtitkári törvénysértés tehát folytatódik…

A MOB 2024-es budapesti nyári olimpiai és paralimpiai pályázatát illető szerepéről ezt írta a Sportállamtitkárság: „A Budapest 2024 Zrt-t a MOB Budapest Főváros Önkormányzatával közösen hozta létre, abból a célból, hogy a 2024-es budapesti olimpiarendezési pályázattal kapcsolatos feladatokat kezelje, és a pályázatot sikerre vigye. A Budapest 2024 Zrt. fő tevékenységi körébe a pályázathoz kapcsolódó szervezési, tervezési és egyéb operatív feladatok, valamint az olimpia megrendezését népszerűsítő hazai és nemzetközi kommunikációs kampány lebonyolítása tartoznak.

A Budapest 2024 Zrt. és a MOB több szinten együttműködnek a Budapesti Olimpiai pályázat sikere érdekében. A sporttörvény módosítása a két szervezet közös munkáját egyáltalán nem érinti, hiszen a MOB szakmai munkája - az olimpiai mozgalommal összefüggő alapfeladatokra, a törvényben meghatározott további sportszakmai feladatokra, sportszakmai javaslattételre, szakmai koncepciók megalkotására, valamint az azokban való közreműködésre irányul.”

A bajnoki cím fontosabb a góloknál

Publikálás dátuma
2016.11.10. 06:52
Marko Djuricin FOTÓ: EUROPRESS/GETTY IMAGES/László Szirtesi
Egy év múltán, október végén ismét meghívták Ausztria labdarúgó-válogatottjának bő keretébe a magyar NB I-ben szereplő Ferencváros osztrák állampolgárságú csatárát, Marko Djuricint. A támadó ugyan a keretszűkítés után kimaradt a szűkített listáról, mégis boldog, hogy újra felfigyeltek a játékára.

„Szerintem minden futballista vágya hogy a nemzeti csapatban futballozzon, de persze csak 23-an kerülhetnek a szűk keretbe, ami így is van rendjén – nyilatkozta a játékos tegnap a zöld-fehér klub honlapjának. – Mindenesetre remek, hogy a Fradiban megkaptam az esélyt arra, hogy megmutathassam magam és újra felhívjam a válogatott stáb figyelmét a játékomra, úgyhogy már ez is öröm. Most ráadásul minden meccsen még inkább meg akarom majd mutatni, hogy a válogatottban a helyem, úgyhogy remélem, hogy sok győztes találkozó következik a bajnokságban.”

A nyári átigazolását megelőzően az angol második vonalban érdekelt Brentford csapatában futballozó – ott 22 mérkőzésen négyszer eredményes – labdarúgó a 2016/2017-es idényben a magyar bajnokcsapat mezében máris kettővel többször talált a hálóba, mint Angliában, Djuricin mégis úgy véli, a prioritás az, hogy a Ferencváros megvédje bajnoki címét. Djuricin beszélt az újdonságokról is.

„Az, hogy a bal szélről indulok, egy kicsit új még nekem, de van egy remek csatárunk Böde Dani személyében, aki sokat segít és a gólokat tekintve is szépen termel. Remek fickó, úgyhogy nem jelent problémát számomra, hogy egy új rendszert kell megszoknom. Talán az átállásból fakad, hogy még csak hat gólt szereztem. Mindenesetre remélem, hogy még több gólpasszal szolgálhatom ki Danit, na meg azt is, hogy én magam is többször leszek eredményes. Számomra úgyis a bajnokság megnyerése a legfontosabb, úgyhogy ha bajnokok leszünk, akkor nem fog különösebben érdekelni, hogy hány gólt szereztem.”

Ismét Brazíliában dőlhet el a bajnoki cím sorsa

H. Sz.
Publikálás dátuma
2016.11.10. 06:51
Az utóbbi három évben Rosberg legyőzte Hamiltont Brazíliában FOTÓ: EUROPRESS/GETTY IMAGES/MATTHEW STOCKMAN
A riói nyári olimpia után a hétvégén újfent Brazíliára figyel a sportvilág és a rajongók egy része, hiszen vasárnap a Sao Paulotól néhány kilométerre található versenypálya látja vendégül a Forma-1-es világbajnokág mezőnyét. Az évad utolsó előtti futama a legendás helyszínen túl azért ígérkezik különlegesnek, mert Dél-Amerikában eldőlhet Nico Rosberg és Lewis Hamilton párharca, azaz a világbajnoki cím sorsa.

Ugyan Rosberg előnye az október elején mért 33 pontról mostanra néhány futam alatt 19-re csökkent, az idő a trónkövetelő németnek dolgozik, aki könnyen lehet, hogy az utolsó futam végeredményétől függetlenül már – magyar idő szerint – vasárnap este világbajnok lesz. Az első bajnoki cím megszerzése Rosberg számára a legegyszerűbben úgy lehetséges, ha megnyeri a versenyt, mint tette azt a legutóbbi két alkalommal, 2014-ben és 2015-ben is.

Ha ez mégsem sikerül, Rosberg szempontjából a lényeg, hogy legalább hat pontot verjen márkatársára: tehát amennyiben Rosberg másodikként zár, Hamilton legfeljebb negyedik lehet, ha harmadikként, akkor a címvédő a hatodik pozíciónál nem végezhet előrébb, s így tovább (lásd keretes írásunkat). Figyelembe véve, hogy a konstruktőrök között már győzedelmeskedő Mercedes párosát tiszta körülmények között a pályán az idén nem előzték meg az ellenfelek, várhatóan Rosberg és Hamilton Interlagosban is a győzelemért csatázik majd – s egyúttal a végső diadalért, Hamilton esetében pedig az újabb, immáron utolsó esélyért.

Nem Rosberg volna az első pilóta, aki Brazíliában ünnepelhet, hiszen mióta 2004-től a versenynaptár végén szerepel a Brazil Nagydíj, hat alkalommal avattak világbajnokot a tragikusan fiatalon, 32 évesen elhunyt helyi autóversenyző, José Carlos Pace nevét viselő versenypályán. Az F1-es programban 1973 óta szereplő brazil fordulónak 34. alkalommal helyszínéül szolgáló ring 2007-ben és 2008-ban is valódi sportdrámák színhelye volt.

Előbb az akkor is Ferrarit vezető futamgyőztes, Kimi Raikkönen – egy botrányoktól sem mentes, az abban az évben bemutatkozó Hamilton és kétszeres bajnok társa, Alonso csatáját hozó szezon végén – szerezte meg szinte lehetetlen helyzetből az egyéni világbajnoki címet, míg nyolc évvel ezelőtt szó szerint a viadal utolsó kanyarjában nyerte meg első világelsőségét Hamilton. A fentieken túl Interlagosban biztosította be világbajnokságát a sportág első spanyol bajnoka, Fernando Alonso 2005-ben és 2006-ban, a brit Jenson Button 2009-ben, s 2013-ban a német Sebastian Vettel is.

Nico Rosberg bajnok lesz Brazíliában…
…ha első,
…ha második, de Hamilton legfeljebb negyedik,
…ha harmadik, de Hamilton legfeljebb hatodik,
…ha negyedik, de Hamilton legfeljebb hetedik,
…ha ötödik, de Hamilton legfeljebb nyolcadik,
…ha hatodik, de Hamilton legfeljebb kilencedik,
…ha hetedik és Hamilton nem szerez pontot.
A világbajnokság élmezőnye 19 futam után: 1. Rosberg (Mercedes) 349 pont, 2. Hamilton (Mercedes) 330, 3. Ricciardo (Red Bull) 242, 4. Vettel (Ferrari) 187, 5. Raikkönen (Ferrari) 178.

A hagyományosan idénynyitó, esetleg második-harmadik Forma-1-es futamnak otthont adó pályának egyébként akkor is különös szerepe volt a világbajnokság végkimenetelének szempontjából, amikor a sorozat az évad elején vizitált Brazíliában. A sormintát a franciák négyszeres bajnoka, Alain Prost 1990-es sikere nyitotta: a hazai kedvenc, Ayrton Senna 1993-as diadalát leszámítva ugyanis ’90-től 2001-ig, azaz több mint egy évtizedig mindig az a pilóta nyerte az egyéni bajnoki címet, akit Brazíliában is elsőként intettek le.

Prost egyébként a Brazil Nagydíjak történetének máig legsikeresebb versenyzője a maga hat futamgyőzelmével, igaz, Interlagosban csupán egyszer nyert (előtte ötször a korábbi helyszínen, Jacarepaguában utasította maga mögé a mezőnyt).

A brazil aszfaltcsík egyike azon kevés versenyhelyszínnek, ahol az óramutató járásával ellentétes irányba haladnak a versenyzők. Ami e tényen, s a pálya gazdag történetén túl különlegessé teszi az F1-es vb 20. idei helyszínét, az a bármikor várható csapadék: a sportág részére előrejelzéseket készítő Ubimet honlapja szerint némi zápor, zivatar a vasárnapi verseny idején sem zárható ki, hiszen a futamra döntő részben felhős, hűvös időjárási körülmények között kerül sor. Az előrejelzés a következő napokban még változhat, a tények viszont aligha: Hamilton esélyei vagy Rosberg előnye az esőtől függetlenül elúszhatnak Brazíliában.

Magyar sportszakmai vezető elismerése
A Nemzetközi Automobil Szövetség (FIA) az „Év sportszakmai személye” díjjal tüntette ki Szamos Miklóst – adta hírül kedden a Hungaroring honlapja. A Forma-1-es Magyar Nagydíj sportszakmai stábját vezető Szamost Oláh Gyárfás, a Magyar Nemzeti Autósport Szövetség (MNASZ) elnöke terjesztette fel a díjra.
Szamos a hetvenes években maga is versenyzett, azonban a rallyzás mellett elvégezte a sportbírói tanfolyamot is, így az 1986-os, első hazai F1-es futamon már versenyigazgató-helyettesi feladatokat látott el. Az MNASZ későbbi elnöke a mogyoródi versenypálya honlapján a következőképpen kommentálta rangos elismerését: „Nagyon jólesik ez az egész. Már maga a díj is, meg hogy nemzetközi szinten is elismerték a munkámat, de amikor kikerült a közösségi oldalakra a díjazásom ténye, annyi kedves hozzászólást és gratulációt kaptam, hogy ha át sem adnák az elismerést, akkor is boldog lennék.”
A díjazott az FIA évzáró gáláján veheti át a díjat.