Előfizetés

Megbüntették a Tilos Rádiót

Tízezer forint bírság megfizetésére kötelezte a Tilos Rádió szolgáltatóját a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) Médiatanácsa, a Balaton Televízió szolgáltatójára pedig 25 ezer forint bírságot szabott ki a testület.

A Tilos Rádió egy nyári adáshetének hatósági ellenőrzése alapján a médiatanács megállapította, hogy közösségi rádióként kevesebb hírt és helyi közélettel foglalkozó, közszolgálati műsort, szöveges tartalmat és magyar zenét tett közzé a szerződésében vállaltakhoz, illetve a törvényi előírásokhoz képest, ezért a szolgáltatót megbírságolták - olvasható az NMHH közleményében.

A Balaton Televízió szolgáltatóját azért bírságolták meg, mert az Egy falat kenyér és egy csipetnyi szó című műsor egyik júniusi adásában burkolt reklámot adott közre egy szórakozóhely logójának hangsúlyos és többszöri megjelentetésével.

A közleményben kitértek arra is, hogy a médiatanács véglegesítette az Esztergom 98,1 MHz helyi rádiós frekvencia pályázati felhívását, valamint elfogadta a Hajdúnánás 93,3 MHz helyi frekvencia pályázati felhívásának tervezetét. Mindkét dokumentum csütörtöktől olvasható a hatóság honlapján.

"Szégyen!" - Rekordalacsony emelést kapnak a nyugdíjasok

Publikálás dátuma
2016.11.10. 12:20
Fotó: Népszava
Szinte észre sem fogja venni a nyugdíjasok nagy része, hogy januártól megemelkedik a havi ellátása, az ugyanis rekordalacsony lesz. Mindössze 0,9 százalékkal növekszik a havi ellátás összege, ami megegyezik a kormány által tervezett infláció mértékével – írja a Magyar Nemzet a kormány.hu oldalon megjelent rendelettervezet alapján.

A 120 ezer forintos átlagnyugdíjjal számolva ez alig valamivel nagyobb emelést jelent, mint havi ezer forint. A nyugdíjasok mintegy felének azonban havi százezer forintot vagy annál kevesebbet visz ki minden hónap huszadika körül a postás, így ők legfeljebb 900 forinttal több pénzre számíthatnak, mint az idei évben. A 28 500 forint minimálnyugdíjat kapók – bár ők kétségtelenül kevesen vannak – ellátása pedig alig 250 forinttal emelkedik.

A rekordalacsony nyugdíj­emelés oka, hogy a bő fél évvel ezelőtt elfogadott költségvetésben a kormány túlságosan optimista volt, s jövőre mindössze 0,9 százalékos áremelkedéssel számolt, holott ma már az MNB is 2,3 százalékos inflációval kalkulál a jövő évre - írja a lap.

Varga Mihály pénzügyminiszter szerint a kormánynak kell mérlegelnie, hogy hozzányúl-e a jelenleg 0,9 százalékosra tervezett nyugdíjemeléshez. 

Ha nem változnak a most beterjesztett nyugdíjemelési tervek, a jövő év végére csaknem másfél százalékkal ér majd kevesebbet a nyugdíjasok havi ellátása, mint most.

Az ATV megszólaltatta a nyugdíjasokat, hogy mit is gondolnak a tervezett emelésről. Többen felháborodtak a tervezeten, olyan kommentek hangzottak el, mint a "Röhej", a "Szégyen és gyalázat", és a "Szeretnék én is helikopterezni, meg bélszínt enni" felkiáltások.

Orbán: a Brexit nem egy tragédia

A nyugati civilizáció visszatérhet "az igazi demokráciához", a politikai korrektségtől megszabadult beszédhez - kommentálta Orbán Viktor miniszterelnök csütörtökön a republikánus Donald Trump győzelmét hozó amerikai elnökválasztást.

A kormányfő az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank (EBRD) budapesti konferenciáját megnyitó beszédében úgy fogalmazott: annak a történelmi eseménynek a második napján vagyunk, amikor "a nyugati civilizáció, úgy tűnik, sikeresen kiszabadítja magát egy ideológia fogságából". Szavai szerint "visszatérhetünk az igazi demokráciához, visszatérhetünk a politikai korrektség megbénító kényszerétől megszabadult egyenes, őszinte beszédhez".

"Nagy napokat és nagy időket élünk" - értékelt Orbán Viktor, jelezve, hogy a Brexitet is ennek összefüggésében nézi. "A Brexit egyáltalán nem egy tragédia, nem egy vereség, hanem egy kísérlet egy nagy nép részéről arra, hogy másképpen tegye magát sikeressé" - mondta.