Azt hiszi, egészséges? - Azért óvatosan a zacskózott salátával

Publikálás dátuma
2016.11.18. 15:09
Illusztráció/Thinkstock
A törött salátalevelek segítenek a baktériumok és vírusok szaporodásában, és 2400-szeresére növeli az ételmérgezés esélyét, ez derül ki egy nemzetközi kutatás szerint. És az sem javít a helyzeten, ha fogyasztás előtt megmossuk a leveleket - írja a Pénzcentrum.hu. 

A tasakos saláták is rendkívül népszerűek mind a fogyókúrázók, mind az egészségesebb ételek fogasztását szem előtt tartók körében, ám a közelmúltban készült egy kutatás, ami arra figyelmezteti a háztartásokat, hogy amennyire csak lehetséges, kerüljék az előcsomagolt zacskós salátakeverékeket, vagy nagyon alaposan mossák meg, és ne hagyják, hogy felmelegedjen.

A Leicesteri egyetem professzora, és egyben a kutatás vezetője azt mondta, a termelőknek nagyon fontos, hogy betartsák az élelmiszer-biztonsági előírásokat, de ha csak néhány szalmonella sejt is van a zacskóban a vásárlás időpontjában, mire az asztalra tesszük, sok ezerre szaporodhat. Ha valaki szalmonellás lesz, általában egy hétig tart a betegség, magas lázzal, hányással és hasmenéssel jár. Azért veszélyes, mert könnyen kiszáradhat az ember, és kórházba kerülhet, szélsőséges esetben akár bele is halhat. Főként az idősek, a gyerekek és a legyengült immunrendszerű betegek vannak a legnagyobb veszélyben.

A tanács szerint a fertőzés elkerülés érdekében célszerű vágatlan friss termékeket vásárolni inkább, de azokat is meg kell mosni fogyasztás előtt, még akkor is, ha már mosott. Emellett az is fontos, hogy hűtőben legyenek a saláták, mert a hideg gátolja a kórokozók elszaporodását.

Szerző

Ne titkolják a betegek elől az onkológiai eredményeket!

Publikálás dátuma
2016.11.16. 14:53
Illusztráció/Thinkstock
Az onkológiák eredményességi mutatóinak nyilvánosságra hozását szorgalmazza a Magyar Klinikai Onkológiai Társaság (MKOT). Bodoky György, a társaság tiszteletbeli elnöke a szervezet szerdai budapesti sajtótájékoztatóján azt mondta, nem lehet erre kényszeríteni egyik onkológiai centrumot sem, de a betegek jogos igénye, hogy nyilvánosak legyen ezek az adatok.

A fővárosi Egyesített Szent István és Szent László Kórház Onkológiai Centrumának vezető főorvosa közölte, a gyógyítási lehetőségek ma minden centrumban azonosak, azonban a gyógyítási eredmények hozzáférhetősége egyelőre korlátozott. Bodoky György megjegyezte: a modern daganatellenes terápiák alapvetően elérhetők az onkológiákon, és áttörés jelent, hogy a jövő év január 1-jével 15 új onkológiai hatóanyag kerül be a normál finanszírozásba. A professzor a terápiákhoz való egyenlő hozzáférést is hangsúlyozta, hozzátéve: hiába a legkorszerűbb eljárás, ha a betegek egy része a fizikai távolság miatt nem jut el ezekre az osztályokba, centrumokba.

Pajkos Gábor, a MKOT elnöke arról beszélt, hogy Magyarországnak nincs oka szégyenkezni az onkológiai ellátást illetően, az orvosok felkészültek, és a legkorszerűbb készítmények állnak a rendelkezésükre. A szakember szerint az onkológiáknak az adott finanszírozási keretek között is van mozgásterük a terápiaválasztásban követni a világ legújabb kutatási eredményeit. Ezt szorgalmazza az orvostársaság is, ezért adta ki magyarul az európai klinikai onkológiai társaság nemzetközi terápiás útmutatóit. Úgy látja, a daganatos megbetegedéseket illetően rosszabb a helyzet, mint amit az ország gazdasági-társadalmi fejlettsége indokolna. A gyógyítás kérdésén túl az emberek egészségével kapcsolatban fontos a "civil kurázsi", a társadalmi összefogás, az egyén felelőssége - mondta.

Szerző

Vércukornapló egy gombnyomásra

Publikálás dátuma
2016.11.15. 06:15
A vércukorszint mérése FOTÓ: Getty Images
Egy új, magyar fejlesztésű applikáció segít a diabétesszel élőknek nyomon követni vércukorszintjüket és ezzel kordában tartani betegségüket.

A diabétesz népbetegség, ami világszerte 400 millió embert érint. A magyarországi ismert cukorbetegek száma eléri a hétszázezret, míg csaknem félmillió lehet azoknak a száma, akik már diabéteszesek, de még nem tudnak róla.

A betegség kezelésében az egyik legfontosabb tényező, hogy az érintettek megfelelő információval rendelkezzenek és folyamatosan kontroll alatt tartsák ezt az eleinte észrevétlen, de szövődményeit tekintve igen súlyos betegséget. Pontosan ebben segít egy új mobilalkalmazás, ami az okostechnológiát segítségül hívva hatékony eszközt ad a betegek kezébe vércukorszintjük, szénhidrát bevitelük és inzulinterápiájuk megfelelő keretek között tartásához.

A Dcont® névre keresztelt alkalmazást a magyar tulajdonú 77 Elektronika Kft. fejlesztette ki. Az applikációban a betegek egyszerűen rögzíthetik vércukoradataikat – a gyártó legújabb, NEMERE névre keresztelt okos vércukormérőjével Bluetooth kapcsolaton keresztül azonnal, automatikusan. Az alkalmazás egyelőre Androidos okoseszközökre érhető el.

A vércukormérő a világon egyedülálló módon nem csak éppen aktuális pontos vércukorszintet mutat, hanem a rendszeres mérési eredményekből képes megbecsülni a beteg anyagcsere állapotát is, illetve kiszámolni és jelezni a betegnek, hogy mekkora az esélye az alacsony vércukorszintből fakadó roham (hipoglikémia) kialakulására.

A felhasználók emellett az étkezések után felvihetik az elfogyasztott szénhidrátmennyiséget, illetve a kezelésként bevitt inzulin mennyiséget, valamint azt is naplózhatják, hogy mikor végeznek fizikai aktivitást, mikor sportolnak – hiszen ezek mind hatással vannak a szénhidrát anyagcserére.

Az adatokból az applikáció diagramokat és táblázatokat készít, melyek segítenek megérteni mind a betegnek, mind a kezelőorvosnak, hogy milyen tényezők, helyzetek járulnak hozzá a vércukorszint változásához.

Szerző