Ezrek tüntettek a kormányfő ellen - Fotók!

Publikálás dátuma
2016.11.20. 10:41
FOTÓK: Samsul Said/Getty Images
Sok ezres tüntetésen követelték tegnap Kuala Lumpurban a maláj miniszterelnök lemondását, azt követően, hogy a korrupciós vádak miatt szorongatott helyzetbe került Najib Razak utasítására egy sor ellenzéki vezetőt előző nap őrizetbe vettek.  A KÉPRE KATTINTVA GALÉRIA NYÍLIK!

Megfigyelők szerint a politikus posztja nem forog igazán veszélyben, mert elegendő hatalma van a törvényhozásban, illetve a civil mozgalmak és az őt bíráló médiumok elhallgattatására. A tömegmegmozdulás azonban a forrósodó helyzetre utal a délkelet-ázsiai államban, ahol a jelek szerint az őrizetbe vételekkel sem sikerült meghátrálásra kényszeríteni a Razak-ellenes demonstrálókat, akik mozgalmuk szimbolikus öltözetében, egységesen sárga inget viselve vettek részt a tüntetésen.

A hatóságok megerősített készültségben követték a felvonulók menetét, ellenzéki források szerint legalább hétezer rendőrt mozgósítottak. A tüntetők útja végül Kuala Lumpur egyik főterére, a Nagy Mecset elé vezetett, a fő szónok a demokratikus változásokat követelő ellenzéki Bersih (maláj nyelven tiszta) csoport elnökhelyettese, Shahrul Aman Shaari volt. A rendőrség korábban törvénytelennek minősítette a nem kormányzati szervezetek képviselői által szervezett demonstrációt. Razak ellen hónapok óta rendre merülnek fel sok millió dolláros visszaélésekről szóló vádak, ám a miniszterelnök soha nem ismerte el azok megalapozottságát.

Szerző

Parlamenti vita lesz a kolumbiai békeszerződésről

Juan Manuel Santos kolumbiai elnök hozzájárult ahhoz, hogy a marxista Kolumbiai Forradalmi Fegyveres Erők (FARC) gerillaszervezettel újratárgyalt békemegállapodást a kongresszusban is megvitassák a végső jóváhagyás előtt. 

Ezt a kolumbiai ellenzéki vezető, Álvaro Uribe volt elnök követelte. Santos közölte, hogy jövő héten vitát rendeznek a parlamentben a megállapodásról.

A kolumbiai kormány és a vezetői eredetileg szeptemberben írták alá a békeszerződést, hogy lezárják a több mint öt évtizede folyt, gyilkos polgárháborút a dél-amerikai országban. A sok éves tárgyalás révén tető alá hozott megállapodást népszavazásra tették fel, ám azt október 2-án a lakosság csekély többséggel elutasította. Az ellenzők főleg azt kifogásolták, hogy a békeszerződés túlságosan elnéző a gerillákkal szemben, akiknek a fegyverletétel fejében széleskörű amnesztiát ígértek, valamint garantált képviseletet a bogotai törvényhozásban. A kolumbiai békefolyamat egyengetéséért Santos elnöknek ítélték idén a Nobel-békedíjat.

A több mint 300 oldalas békeszerződésről a referendum fiaskója után új tárgyalások kezdődtek, de a dokumentumon végül csak kisebb módosításokat hajtottak végre, s az új szöveg sem tartalmazza azt a követelést, hogy a gerillaszervezet vezetőire börtönbüntetést szabjanak ki, illetve eltiltsák őket a politikai élettől. A fegyveres konfliktus fél évszázada alatt több mint 220 ezer ember veszítette életét, s milliók kényszerültek otthonuk elhagyására Kolumbiában. 

Szerző

Még nem dőlt el, ki lesz az SDP új elnöke

Publikálás dátuma
2016.11.20. 09:56
Milanovic nem indult újra a pártelnöki tisztségért. FOTÓ: Dean Mouhtaropoulos/Getty Images
Tisztújító választást tartott szombaton az ellenzéki horvát Szociáldemokrata Párt (SDP), de mivel a hét elnökjelölt közül senki nem szerezte meg a szavazatok ötven plusz egy százalékát, csak a második körben dől el, ki lesz az SDP új elnöke - közölte a horvát közszolgálati televízió.

 A választásokat a párt alapszabálya szerint az egy tag, egy szavazat elvén tartották meg. A tisztújítás első körében reggel 9 és délután 18 óra között az SDP 37 ezer szavazatra jogosult tagja országszerte több városban és járásban adhatta le voksát. A két legtöbb szavazatot kapott jelölt közül Davor Bernardic, a zágrábi SDP elnöke a voksok 46, Ranko Ostojic volt belügyminiszter pedig a voksok 23 százalékát szerezte meg. Ők küzdenek az elnöki tisztségért a második körben, jövő szombaton.

A horvát lapok az elmúlt hetekben arról cikkeztek: nem lehet tudni, milyen irányt vesz a jövőben a szociáldemokrata párt. Az SDP-ben a jelöltek a kampány alatt a párton belüli demokráciáról beszéltek, miközben közülük senki nem állt elő új ötletekkel, ami összezavarta a választókat. Ennek tudható be, hogy a szavazásra jogosult párttagok alig a fele járult az urnák elé szombaton.

A szakértők úgy látják: az SDP szétesőben van, mert az elmúlt években egyetlen új név sem bukkan elő a pártban, nincs olyan karizmatikus személy, aki igazán alkalmas lenne a párt vezetésére, amiért részben Zoran Milanovic eddigi pártelnök - volt miniszterelnök - okolható.

Milanovic nem indult újra a pártelnöki tisztségért azután, hogy pártja egymás után kétszer is elveszítette a parlamenti választásokat. Az idén áprilisban újraválasztották a párt élére, miután a tavaly októberi választások után ellenzékbe került az SDP. A szeptemberi előre hozott választásokon ugyanakkor pártja ismét veszített. A sokszor arrogáns, magát elitistának tartó Milanovic kilenc évig vezette a SDP-t, és 2011 és 2015 között állt a horvát kormány élén.

Szerző