Megingott a médiába vetett hit

Gordana Janković, a szerbiai EBESZ-misszió médiaosztályának vezetője a Délkelet-európai Médiaszervezet (SEEMO) regionális találkozóján arra figyelmeztetett, hogy megingott a lakosok médiába és a politikusokba vetett hite – írta a Vajdaság Ma.

Janković arra a jelenségre is rámutatott, hogy a politikusok újabban kerülik a médiát és inkább közvetlenül, a közösségi oldalakon keresztül kommunikálnak a polgárokkal.

Franco Frattini, a szerb kormány európai integrációs tanácsadója, Olaszország egykori külügyminisztere is osztotta Janković véleményét. „Ez pedig tény, tetszik vagy sem. A médiának ezt szem előtt kell tartania, és elgondolkodni rajta”, mondta Frattini és hozzátette: nem támogatja az olyan vezetést, amely az interneten keresztül korlátozza a sajtószabadságot. „Úgy gondolom, hogy Szerbia kulcsfontosságú a régióban, és megérdemli az állandó és teljes körű támogatást az olyan barátai részéről, mint amilyen én is vagyok, aki megfelelő tapasztalattal rendelkezik”, mondta Frattini.

Veran Matić, az újságírógyilkosságok feltárását szolgáló bizottság elnöke úgy értékelte, hogy Szerbiában hiányzik a média és a kormány közötti dialógus, és hozzátette, hogy korábban a dolgok egyértelműek voltak, az egyik oldalon ott állt Milošević, a másik oldalon pedig azok, akiknek más céljaik voltak.

Szerző

Botrány a külügyminisztériumban

A pozsonyi külügyminisztérium két volt alkalmazottja azt állítja, hogy a tárca túl drágán és nem átlátható módon szervezte meg Szlovákia uniós elnökségével kapcsolatos rendezvényeit. A külügy és az érintettek mindent tagadnak. A Transparency International Slovensko vizsgálatot sürget – írja a pozsonyi Új Szó.

Zuzana Hlávková, a külügyminisztérium volt előadója a Transparency International Slovensko (TIS) blogján figyelmeztetett arra, hogy a tárca Szlovákia uniós elnökségével kapcsolatos legnagyobb rendezvényeit egy előre kiválasztott cég túl drágán szervezte meg. Az eredetileg tervezett programokat és a költségvetést Zuzana Ťapáková, a Markíza tévé korábbi igazgatójának színrelépését követően módosították a tárcánál, akivel – Hlávková információi szerint – Robert Fico kormányfő javaslatára szerződött a tárca. „Nyomást gyakoroltak ránk, hogy az eredeti projekteket az ő elképzelései alapján módosítsuk, így viszont jelentősen megugrottak a költségek” – mondta Hlávková.

A volt alkalmazott szerint a hivatalosan prezentált 200 helyett több mint 300 ezer euróba került az uniós logót bemutató rendezvény, amely ráadásul gyakorlatilag azonos volt a Smer 2015-ös közgyűlésének kulturális programjával. Mindkét akciót ugyanaz a cég szervezte. Hlávková szerint manipulálták a megbízásokat, a szerződéseket és a helyszínek kiválasztását, indokolatlanul mellőzték a közbeszerzési eljárást. Hasonló praktikákkal szervezte meg a külügyi tárca az uniós elnökség két – a VIP-vendégeknek, valamint a nyilvánosságnak szánt – nyitókoncertjét is.

Szerző

Élesedő kampány

Egyre élesedik a kampány a francia jobboldal előválasztásának második, vasárnapi fordulója előtt. Az első fordulóban Francois Fillon, aki Nicolas Sarkozy elnöksége alatt miniszterelnök volt, 44,1 százalékot szerzett, míg a korábban szintén kormányfőként tevékenykedő Alain Juppé, akit előzőleg a voksolás favoritjának tartottak, 28,5 százalékos eredményt ért el.

A mindent eldöntő forduló előtt élesedik a szópárbaj Fillon és Juppé között. Utóbbi a korábbiakkal szemben ezúttal „bekeményített”, s felszólította Fillont, nyilatkozzon arról, hogyan vélekedik az abortuszról. Előkerült ugyanis egy olyan felvétel, amely júniusban készült, s a művi terhességmegszakítást alapjognak nevezi. Fillon erre azt mondta, nem ezt akarta mondani. Nem támogatja az abortuszt, de nem is korlátozná az ezzel kapcsolatos jogot. Egyben azt is hozzátette, nem gondolta volna azt, hogy ellenfele ilyen mélyre képes süllyedni. A France Info rádió emlékeztetett arra, hogy Fillon 2014-ben bírálta a baloldali kormányt, amely tovább könnyítette az abortuszt.

Fillont egy másik oldalról s támadás érte. A jobboldali Nathalie Kosciusko-Morizet, aki szintén indult az előválasztáson, a Franceinfo TV megkeresésére megerősítette, Fillon azért nem akarta egykor kormányában alkalmazni, mert áldott állapotban volt, Hozzátette, ma már nem akwr foglalkozni ezzel a kérdéssel, mert Fillon időközben bocsánatot kért mindezért.

A volt kormányfőt bírálatokkal illette a centrista MoDem párt vezetője, Francois Bayrou. Neki a Fillon által tervezett liberális gazdaságpolitika nem tetszik, amely akár félmillió közalkalmazott menesztését vonhatja magával, illetve felszámolná a 35 órás munkahetet.

Közben Vlagyimir Putyin szóvivője azt közölte, bízik abban, hogy Fillon esetleges megválasztásával javulna Moszkva és Párizs viszonya.

Szerző