Előfizetés

A Városliget Zrt. cinikus válasza Zugló alpolgármesterének

Publikálás dátuma
2016.11.23. 17:56
Forrás: Szabó Rebeka/Facebook
Ismételten szeretnék megköszönni Zugló önkormányzatának és Szabó Rebeka alpolgármesternek, hogy ráirányították a figyelmet a projektre, a Városliget "régóta esedékes, történelmi jelentőségű" megújítására, illetve arra is, hogy a tervezett fejlesztésekhez kapcsolódóan a cég "mindig a lehető legfelelősségteljesebben" jár el - így reagált a Városliget Zrt. arra, hogy Szabó Rebeka környezeti hatásvizsgálat elvégzését kérte a Közlekedési Múzeumnál.

Az önkormányzat környezetvédelemért felelős alpolgármestere, a Párbeszéd politikusa már korábban is kérte a kormányhivatalt, hogy folytassa le az eljárást, mivel szerinte az építkezés hatással lehet a Városliget és környéke talajvízviszonyaira, a lég- és zajszennyezés pedig a környék lakóinak életére lehet ártalmas. Mint a Párbeszéd honlapján olvasható: rendkívül aggasztónak tartják ugyanis, hogy a közbeszerzési értesítőben frissen megjelent adatok szerint a leendő Közlekedési Múzeum épületének területe 13 %-kal nő.

Az anyagból az is kiderül, hogy az építkezés egyes elemei csak most juthattak a múzeumprojektet kivitelező Városliget Zrt. eszébe: a Hermina úti troli vezetékének kiváltása vagy az ELMŰ közcélú trafóházának elhelyezése a Közlekedési Múzeum új épületében eddig valamiért nem szerepelt a korábbi tervekben. A méret növekedésével a költségek is nőnek, nettó 200 millió forinttal lesz drágább csak a tervezési költség. A Párbeszéd szerint a legnagyobb probléma azonban az, hogy a megnövekedett múzeumi terület kisgömböcként fog még több fát és zöldterületet bekebelezni a környéken, hiszen a többszintes mélyépítés, a felszín alatti terület növekedése a közeli fák kiszáradásához, gyökereik megsértéséhez vezet. Hiába szereltet fel a Városliget Zrt. madárodúkat a fákra, ha a környező építkezések miatt abban a madarak nem tudnak majd fészkelni.

A Városliget Zrt. közleményében az áll: azt, hogy a múzeumnál tervezett munkálatok nem jelentenek kockázatot, a kormányhivatal is megerősítette határozatában, miután az építkezéshez kapcsolódó előzetes vizsgálati dokumentáció megállapításai alapján nem rendelt el további vizsgálatokat. Az előzetes vizsgálati dokumentációt a komoly referenciákkal és szakmai tapasztalattal rendelkező FTV Geotechnikai, Geodéziai és Környezetvédelmi Zrt. készítette, amely teljes körűen vizsgálta a Közlekedési Múzeum rekonstrukciójának városképvédelmre, természetvédelemre, talajra, felszíni és felszín alatti vízre, zajra, rezgésre, levegőminőségre és hulladékgazdálkodásra gyakorolt hatásait.

A Városliget Zrt. megismételte, a Közlekedési Múzeum új épülete a jelenleginél kisebb alapterületen épül fel, ennek és a mostani felszíni parkoló megszüntetésének köszönhetően "több ezer négyzetméternyi zöldfelületet" kapnak vissza a parkhasználók.  A korábbi tájékoztatás szerint a városligeti építkezéseknél "egyetlen egészséges fát sem vágnak ki".

Ja, és köszönik, hogy Szabó Rebeka ráirányította a figyelmet a projektre.

A ködös tájakon már téliesebbre fordul

Publikálás dátuma
2016.11.23. 16:59
Illusztráció/Thinkstock
Csütörtökön főként az Észak-Alföldön maradhatnak tartósan ködös, felhős körzetek. Délután pedig nyugaton helyenként már megnövekszik a fátyolfelhőzet, de csapadék még nem várható. A szél elsősorban a Kisalföld térségében lesz élénk. Hajnalban -3, +3 fok napközben 6-13 fok között alakul a hőmérséklet.

PÉNTEK
Eleinte változóan, majd többnyire erősen felhős lesz az ég. Az éjszakai, reggeli órákban átmenetileg köd képződhet. Csapadék nem valószínű. A változó irányú szél többnyire mérsékelt marad. A hőmérséklet legalacsonyabb értéke 2, a legmagasabb nappali 9 fok körül alakul.

SZOMBAT
Többnyire erősen felhős lesz az ég, csapadék nem valószínű, a szél többnyire mérsékelt marad. Hajnalban 3, napközben 10 fok várható.

VASÁRNAP
Többnyire erősen felhős lesz az ég, már eső is lehet. Az északnyugati szél megélénkül, helyenként megerősödik.A hőmérséklet legalacsonyabb értéke 4, a legmagasabb 9 fok körül alakul.

HÉTFŐ
Felhőátvonulások várhatók több-kevesebb napsütéssel, de hózápor is előfordulhat. Az északnyugati szél megerősödik. Hajnalban 0, napközben +4 fok várható. 

KEDD
Időnként megnövekszik a felhőzet, sok napsütés várható, csapadék nem valószínű. Az északnyugati szél megélénkül, helyenként megerősödik. A hőmérséklet legalacsonyabb értéke -3, a legmagasabb +3 fok körül alakul.A DK szerint kormányváltás után Rogánnak búcsúznia kell a "milliárdjaitól"

A Demokratikus Koalíció (DK) felszólította Orbán Viktor miniszterelnököt, mondja meg, hány milliárd forint kárt okozhat még az országnak "Rogán Antal letelepedési biznisze".

Kakuk György, a párt elnökségi tagja szerdai budapesti sajtótájékoztatóján arra hivatkozott, hogy sajtóhírek szerint Magyarország eddig 8 milliárd forintot veszített a letelepedési kötvényeken, miközben szerinte Rogán Antal miniszter és Habony Árpád érdekköre 112 milliárd forintot kereshetett a betelepítéseken.

Svájci sajtóhírek szerint például Kertész Balázs, Rogán üzleti partnere szép villát vásárolt a svájci Alpokban - folytatta a politikus, aki úgy tudja, a környéken több ingatlan is magyar tulajdonban van. Kakuk György kijelentette, egy kormányváltás után Rogán Antalnak büntetőjogi következményekkel kell szembenéznie, illetve a miniszterrel fogják kifizettetni azokat a milliárdokat, amelyeket most a magyar adófizetőktől vesz el a kormány.

A Rogán-Habony-érdekkör offshore cégeinek is vissza kell fizetniük a Fidesz segítségével szerzett 112 milliárd forintot - mondta az ellenzéki politikus.