Előfizetés

Tarsoly Csaba borít - "Kaptam egy ígéretet megfelelő helyről"

Publikálás dátuma
2016.11.24. 10:23
Fotó: Tóth Gergő, Népszava
 A Fővárosi Főügyészség eleinte nem engedélyezte, hogy Tarsoly nyilatkozzon a Magyar Narancsnak, a lapnak bírósághoz kellett fordulnia azért, hogy a volt Quaestor-vezér,  a letartóztatása óta először beszélhessen a nyilvánossághoz.

Egy csütörtöki nap volt, (2015 március) mi már hátradőltünk, én meg készültem az FC-Győri ETO mérkőzésre - mint utóbb kiderült, az volt az utolsó meccs, amit élőben láttam - mondja a szemmel láthatóan alaposan lefogyott Tarsoly Csaba a Magyar Narancs mai számában megjelent interjúban. 

Aznap este az MNB felfüggesztette a Hungária Értékpapír engedélyét, erről március 6-án, péntek reggel adtak ki egy közleményt - emlékeztet az újságíró, mire a Quaestor egykori elnök-vezérigazgatója is felidézi: És ezen a pénteken mondta Orbán Viktor miniszterelnök úr szokásos reggeli rádióinterjújában a BC ( Buda-Cash Brókerház) és a Hungária bedőlése kapcsán, hogy ő sem érti, "miért nem kattant a bilincs", illetve, hogy "ki kell takarítani az istállót." Ha nyugat-Európában enged meg magának egy politikus ilyen szavakat, másnap már nem politikus, de nálunk ez elhangzott, és már aznap megrohamoztak minket az ügyfelek. (...) ha én lopni akartam volna, akkor legkésőbb hétfőn elutalhattam volna ezt a több milliárd forintot valamelyik offshore cégem számlájára, és külföldre mentem volna a családommal együtt. Nekem viszont a Quaestor volt a legfontosabb. (...)

Szombat délelőtt kértem egy bizonyos segítséget, és kaptam egy ígéretet a megfelelő helyről (...) amennyiben bizonyos dolgoknak eleget teszünk, akkor az ügyfelek érdekében segíteni fognak, és megmarad a Quaestor. 

A Magyar Narancs riportere értelemszerűen azonnal felteszi a kérdést, hogy mik voltak ezek a bizonyos dolgok, ám Tarsoly nem teríti ki minden kártyáját, ezt majd a bíróságon fogom elmondani - feleli, ám azt hozzáteszi, hogy eleget tettek  a feltételül szabott kívánságoknak.  

A több oldalas interjúban elhangzik az a lényeges kérdés is: miként történhetett meg, hogy a Külgazdasági és Külügyminisztérium alá tartozó Magyar Nemzeti Kereskedőház kivett az utolsó pillanatban 3,8 millirádnyi állampapírt a Quaestorból, valamint négy magánszemély is százmillió forint feletti összeget mentett ki az utolsó pillanatban.  Arról is szó esik, hogy Tarsoly Csaba március 9. után még 3 hétig szabadlábon volt, sokan szerették volna, ha én ez alatt a három hét alatt elmegyek ebből az országból - mondja erre a volt  Quaestor-vezér.

Az interjú a magyar Narancs aktuális számában olvasható. 

Az MNB visszavág

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) büntető feljelentést tesz Tarsoly Csaba, a Quaestor volt elnök-vezérigazgató ellen a jegybankkal, illetve annak tisztségviselőivel szemben napvilágot látott "a rágalmazás és becsületsértés tényállításait kimerítő valótlanságai miatt" - közölte az MTI-vel a jegybank. A közleményben a MNB visszautasította a Magyar Narancs hetilapban csütörtökön megjelent - a bűnszervezetben elkövetett csalással vádolt - Tarsoly Csabával készült interjúban, a volt elnök-vezérigazgatónak "az MNB-vel vagy annak tisztségviselőivel kapcsolatosan megfogalmazott valótlan állításait".

A wifik negyede csak arra vár, hogy feltörjék

Világszerte több mint 31 millió wifi hotspot elemzése után a Kaspersky Lab arra derített fényt, hogy minden negyedik (28 százalék) nem biztonságos és kockázatot jelent a felhasználók személyes adataira. Ez azt jelenti, hogy minden adatforgalom, amely ezeken a hotspotokon megy át, beleértve a személyes üzeneteket, jelszavakat, dokumentumokat könnyedén hozzáférhetőek és felhasználhatóak a hackerek számára.

A Kaspersky Security Network szerint a világban található wifi hálózatok negyedének (25 százalék) nincs jelszavas védelme vagy titkosítása. Más szóval az ilyen hotspotokon keresztül küldött adatok teljesen nyitottak, azaz harmadik fél számára elérhető.

A hotspotok mindössze 3 százaléka használ WEP-et, azaz Vezetékessel Egyenértékű (Biztonságú) Hálózatot, hogy titkosítsák az adatokat. Ez az elavult és nem megbízható algoritmus pár perc alatt könnyedén kijátszható, sőt az interneten ingyenesen elérhető eszközök is találhatóak a feltöréséhez. A maradék wifi hotspotok csaknem háromnegyede egy megbízhatóbb titkosításon alapuló algoritmust használ, amely a WPA, azaz a vezeték nélküli rendszereknek egy a WEP-nél biztonságosabb protokollja.

Az, hogy mennyire könnyedén lehet feltörni ezeket a hálózatokat, függ annak beállításaitól és jelszavának erősségétől. Például ha gyenge vagy nyilvánosan hozzáférhető jelszavat használ (például vendéglátóegységekben kihelyezett táblán van feltüntetve a jelszó), akkor a kiberbűnöző képes lesz rövid időn belül feltörni és minden adatforgalomhoz hozzáférni.

A Top 20 ország, amely a legnagyobb arányban használ titkosítatlan wifi hotspotokat, népszerű turisztikai országok – Thaiföld, Franciaország, Izrael, Amerikai Egyesült Államok. A külföldre utazók a legsebezhetőbbek, ugyanis gyakran csatlakoznak a legközelebbi elérhető wifi hálózatra, hogy kapcsolatban maradjanak. Ugyanakkor úgy tűnik, hogy Európában az internethasználók csupán 53 százaléka aggódik adatai biztonságáért a nyílt hálózatokon.

Országos vándorkiállítás indult a Démétér Házért

Publikálás dátuma
2016.11.24. 06:16
Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd
Koszticsák Szilárd, az MTVA/MTI fotóriporterének a csontvelő-átültetésen átesett, orvosi felügyeletet igénylő gyerekek részére fenntartott Démétér Ház életét és működését bemutatóiból fotóból rendezett kiállítássorozat indult útjára szerdán Szegeden.

A kezdeményezéssel a budapesti Szent László Kórházban működő intézmény új szárnyának felújítására gyűjtenek.