Előfizetés

Jogerős: felmentették Dopemant, aki "Orbán fejét" rugdosta

Publikálás dátuma
2016.11.24. 11:57
MTI Fotó: Balogh Zoltán
Jogerősen felmentette a Fővárosi Törvényszék Pityinger Lászlót, akit Orbán Viktor kormányfő hungarocellből készült szobrának ledöntésével kapcsolatban garázdasággal vádoltak. 

A törvényszék - az elsőfokú bíróság döntésével megegyezően - bűncselekmény hiányában mentette fel a vád alól a Dopeman néven ismertté vált rappert.   Az eljárásban a másodfokú bíróság - mivel az első fokon eljáró bíróság felvetette a becsületsértés lehetőségét - átiratban megkereste a kormányfőt, hogy kíván-e az ügyben magánindítványt tenni. Mivel azonban a megkeresésre a miniszterelnök nem reagált, ezt a bíróság nem vizsgálhatta - mutatott rá a bíró. 

A jogerős végzés kihirdetését követően Pityinger László újságíróknak azt mondta: győzött az igazság, ugyanakkor ijesztőnek nevezte, hogy "az embernek a véleménynyilvánítása miatt a törvény elé kell járulnia".

És hogy miért kellett Dopemannek bíróság elé állnia? 

Újabb korrupciós ügy - Ügyvéd is a vádlottak között

Hat emberrel, köztük egy ügyvéddel szemben emelt vádat egy korrupciós ügyben a Központi Nyomozó Főügyészség - közölte a vádhatóság.

A közlemény szerint az elsőrendű vádlottnak az ugyanabban a büntetés-végrehajtási intézetben szintén előzetes letartóztatásban lévő társai azt mondták, hogy az ügyében eljáró vezető ügyész lefizetésével biztosítani tudják, hogy megszűnjön előzetes letartóztatása és az ellene folyó nyomozás. A nyomozás adatai szerint a vádlottak nem vesztegetettek meg senkit, és valótlanul állították, hogy egy nyomozást vagy ügyészségi döntést befolyásolni tudnának. 

A Központi Nyomozó Főügyészség három embert kötelesség megszegésére irányuló hivatali vesztegetéssel, három másikat vesztegetést állítva elkövetett befolyással üzérkedés bűntettével vádolja. Az ügyészség a saját felderítése alapján folytatott korrupciós ügyben indított nyomozás eredményeként az illetékes Szegedi Törvényszéken emelt vádat.

Mentőket vádol erőszakkal egy budapesti nő - Segítséget kért, szexuális bántalmazást kapott?

Publikálás dátuma
2016.11.24. 09:11
Illusztráció/Thinkstock
 Szexuális erőszak megalapozott gyanújával már őrizetbe is vették a két fővárosi mentőt - értesült a Blikk.

A lap információi szerint a segítőket egy fiatal lány vádolta meg, akihez még november 9-én, a Széll Kálmán tér környékére riasztották a kocsit. A nő rosszullét miatt kért segítséget, a mentők a helyszínre is siet­tek, ám a segítségnyújtást rendőrségi feljelentés követte: a nő szexuális erőszakkal vádolja a két férfit.

Népszava fotó

Népszava fotó

A rendőrség a Blikk érdeklődésére elismerte, hogy a kérdéses napon történt feljelentés, előállítottak két mentőt, aki ellen azóta már eljárás is folyik szexuális erőszak miatt. A férfiakat a rendőrök gyanúsítottként hallgatták ki, őrizetbe vették őket, és kezdeményezték előzetes letartóztatásuk indítványozását. Velük szemben a bíróság lakhelyelhagyási tilalmat rendelt el – tájékoztatta a lapot a Budapesti Rendőr-főkapitányság sajtóosztálya. Az Országos Mentőszolgálat azonban meglehetősen szűkszavúan nyilatkozott az ügyben, olyannyira, hogy a konkrét esettel kapcsolatban nem adtak információt. Annyit mondtak, hogy hasonló esetben felmentik a dolgozót a munkavégzés alól:

Általánosságban elmondható, hogy amennyiben az Országos Mentőszolgálat dolgozója ellen megalapozott gyanú alapján rendőrségi eljárás indul, az érintettet a munkavégzés alól az eljárás lezárultáig felfüggesztjük. A további munkáltatói lépéseket az eljárás eredménye határozza meg – magyarázta Győrfi Pál, az Országos Mentőszolgálat kommunikációs igazgatója a Blikknek, hozzátéve, hogy a mentők külön belső vizsgálatot nem folytatnak az ügyben.

A Fővárosi Főügyészség az MTI megkeresésére csütörtökön azt írta: az ügyben a Fővárosi Főügyészség a bűncselekmény megalapozott gyanúja miatt két gyanúsított előzetes letartóztatását indítványozta. A kényszerintézkedés tárgyában tartott ülésen a bíróság a terheltekkel szemben lakhelyelhagyási tilalmat rendelt el. A végzéssel szemben - az előzetes letartóztatás elrendelése érdekében - a főügyészség fellebbezést jelentett be - tették hozzá.
Az ügyben a Budapesti Rendőr-főkapitányság nyomoz.