Előfizetés

Mészáros cége milliókért dolgozhat az Örkény Színházban

A Mészáros Lőrinc cégbirodalmába tartozó CLH Hűtés- és Klímatechnikai Kft. nyerte el az Örkény István Színház részére klíma gépcsere és hozzá kapcsolódó feladatok elvégzésére kiírt közbeszerzést 24,9 millió forintért - derült ki a Közbeszerzési Értesítőből. 

A szerződés értékét eredetileg 19 millióra becsülték. A felcsúti polgármester, aki a Forbes szerint Magyarország 30. leggazdagabb embere 2015 júniusában szerzett tulajdonrészt a klímatechnikai vállalkozásban. A cégnek kifejezetten jó éve van, áprilisban a közmédiától kaptak 12 milliós megbízást, nyáron pedig az Átlátszó arról írt, hogy a CLH újítja fel a Lehel Csarnok klímáit 225 millió forintért és még az MTK-stadion építésében is szerepet kapott.

Erdogan aláírja - Visszaállíthatják a halálbüntetést a törökök

Publikálás dátuma
2016.11.25. 20:37
Erdogan plakátja. FOTÓ: Chris McGrath/Getty Images
A török államfő aláírja a halálbüntetés visszaállításáról szóló törvényt, ha a parlament elfogadja. Ezt maga Recep Tayyip Erdogan jelentette ki pénteken egy isztambuli rendezvényen. 

"A demokrácia tiszteletben tartja az emberek akaratát. A nép pedig halálbüntetést szeretne. Azt mondják, hogy az Emberi Jogok Európai Bírósága visszautasítaná a lépést. Engem az nem érdekel"  -  fogalmazott az államfő. A július 15-i puccskísérlet után Erdogan nyilvános felszólalásaiban már több alkalommal kilátásba helyezte a kivégzések esetleges újbóli bevezetését, miután hívei a tömegrendezvényeken azt skandálták: "Halálbüntetést!" Mostani kijelentése egy nappal azután hangzott el, hogy az Európai Parlament Törökország uniós csatlakozási tárgyalásainak felfüggesztésére szólított fel.

Putyin útlevelet adott át a volt hollywoodi filmcsillagnak

Publikálás dátuma
2016.11.25. 17:30
FOTÓ: Getty Images
Személyesen adja át az orosz útlevelet Steven Seagal amerikai színész-producernek a nap folyamán Vlagyimir Putyin orosz elnök - közölte Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője pénteki moszkvai sajtótájékoztatóján.

Az orosz elnöki sajtóhivatal november 3-án közölte, hogy Putyin orosz állampolgárságot adományozott Seagalnek. A 64 éves, hétdanos aikidomester és volt hollywoodi filmszínész a dzsúdósként a küzdősportokat szintén kedvelő orosz államfő barátja.

Seagal akkor közölte, hogy "rendkívüli módon hálás" az állampolgárságért, amelyet Peszkov szerint azért kapott meg, mert törekedett annak megszerzésére és mert meleg érzéseket táplál Oroszország iránt.

Steven Seagal nyíltan kiállt Oroszország mellett, amikor az Ukrajnától elcsatolta a Krímet. A színész két éve a Rosszijszkaja Gazeta című lapnak nyilatkozva kijelentette, hogy az annexió - amelyet az ENSZ-tagállamok túlnyomó többsége nem ismer el - "nagyon ésszerű lépés volt" a félsziget orosz ajkú lakosságának védelmében és a szevasztopoli haditengerészeti bázis biztosítás szempontjából.

Seagal, aki Kaliforniában nőtt fel, többször hivatkozott arra, hogy oroszországi és mongol felmenőkkel rendelkezik. A Moszkovszkij Koszomolec című napilap szerint apai nagyapja, a Minszkben született Nátán Zigelman nevét angolosította a színész.

A volt mozisztár gyakran megfordul Oroszországban és sajtóértesülések szerint egy szeptemberi szahalini látogatásakor kijelentette, hogy fel szeretné venni az orosz állampolgárságot, hogy több időt tölthessen el orosz barátaival. Steven Seagal 2016 januárja óta szerb állampolgár is. A BuzzFeed portál értesülése szerint az orosz elnök a G8 csoport 2013-as csúcstalálkozóján felvetette amerikai hivatali partnerének, Barack Obamának, hogy a színész-harcmester legyen Oroszország tiszteletbeli konzulja Kaliforniában, ám az állítólagos terv nem valósult meg. 

Putyin korábban más ismert személyiségeknek is adományozott orosz állampolgárságot, köztük Gérard Depardieu francia színművésznek és Roy Jones Jr. amerikai profi ökölvívó világbajnoknak. Mindketten támogatták a Krím Oroszországhoz csatolását. Az orosz elnök 2013-ban Depardieu-nek, idén januárban pedig Ezio Gambának, az orosz cselgáncsválogatott edzőjének nyújtotta át személyesen az orosz útlevelet.