Orbán Viktor: óriási segítséget kaptam a brüsszeli csatához

Publikálás dátuma
2016.12.02. 09:11
MTI Fotó: Koszticsák Szilárd
Orbán Viktor miniszterelnök arra számít, idővel elbuknak azok a kormányok, amelyek nem értik meg, hogy az emberek nem akarnak bevándorlást. Ez történik ma Európában sorban, lépésről lépésre, sőt ez történt az Egyesült Államokban is - mondta a kormányfő pénteken a Kossuth Rádió 180 perc című műsorában. A kormányfő az Ab szerdai határozata által tovább erősítette a "nem mondhatja meg más" kezdetű mondókáját. Az energiaárakkal kapcsolatban ismét Brüsszelt bírálta, majd hősiesen - a 2018-as választásra kampányolva - kijelentette, hogy ő megvédi a rezsicsökkentést.

Ma nincs demokrácia

A kormányfő az interjút ismét a menekültek ellen buzdító kampánybeszédével kezdte. Szerinte csak idő kérdése, amíg helyreáll a demokrácia, mert ma Európában a demokrácia megbomlott, nincs demokratikus egyensúly, a nép mást gondol, mint amit a vezetői rá akarnak erőltetni - mondta a miniszterelnök, aki szerint a demokrácia szabályai alapján ez a "különbség" el fog tűnni, "ez vastörvény, be fog következni". Akik az elején nem ebből a "demokratikus attitűdből" indultak ki, azok is rá fognak jönni, hogy vagy demokraták lesznek, vagy elbuknak - üzente, megjegyezve, hogy ez történik ma Európában sorban, lépésről lépésre, sőt ez történt az Egyesült Államokban is. "Ki kell tartanunk, amíg végül mi leszünk többen", a bevándorlás ellenzői - mondta.

Megemelte a kalapját az Ab előtt

Az Alkotmánybíróság (Ab) szerdán közzétett, az uniós kvótarendszerrel összefüggő határozatát Orbán Viktor úgy kommentálta: amikor meghallotta az Ab döntését, megemelte a kalapját a testület előtt, mert "óriási segítséget" kapott a brüsszeli csatához. "Most már zárójelbe tehetjük az ellenzék gáncsoskodását is" - fogalmazott.

Az Ab világossá tette, hogy a kormánynak az alaptörvény szövege alapján - alkotmánymódosítás nélkül is - joga és kötelessége kiállnia az ország önazonossága, alkotmányos identitása és alapvető érdekei mellett. "Nem mondhatja meg más rajtunk kívül, hogy ki éljen velünk együtt,  csak a magyar Országgyűlés meg mi magunk. Ez jó hír mindenkinek, aki nem akarja, hogy "elfoglaljanak bennünket" - fordította le saját szájíze szerint a határozatot Orbán, holott ahogy lapunk is megírta, az Alkotmánybíróság mindössze azt mondta ki, hogy a testület tagjainak jogában áll az uniós döntések és a magyar jogszabályok összhangját vizsgálni. 

Az Ab döntése a jogász szemével
Valki László  nemzetközi jogász a Népszavának azt mondta:  erős túlzás azt állítani, hogy az Ab megerősítette a Fidesz álláspontját, amely szerint az alkotmányos önazonosság alapján Magyarországra nézve nem kötelező minden uniós döntés. Mindössze annyit állapítottak meg, hogy ha a magyar kormány bizonytalan annak eldöntésében, hogy vajon az Európai Unió bármelyik Magyarországot érintő rendeletével túllépte-e a hatáskörét, akkor a kérdés eldöntésére kérheti a magyar Ab állásfoglalását. Az Ab véleményét aztán a magyar kormány arra használhatja, hogy ennek megfelelően válaszol uniós kérdésekre. Most annyi biztos, hogy ha a luxemburgi bíróság elutasítja a magyar álláspontot, akkor – ahogyan ezt már Orbán Viktor kormányfő is többször elismerte – kötelesek leszünk befogadni a menekülteket, ha mégsem tesszük, az EU Bizottsága fordulhat az uniós bírósághoz, megtámadva a magyar döntést. Az Ab döntéséről bővebben ide kattintva tájékozódhat!

Góliátként azonosította Brüsszelt

A december közepén esedékes európai uniós csúcstalálkozón a bevándorlás ügyében várható fejleményekről azt mondta: a mérkőzés egyelőre döntetlenre áll. Az erőviszonyokat Dávid és Góliát példájával jellemezte, azzal a megjegyzéssel, hogy a visegrádi négyek jelentik Dávidot. "Az EU döntéshozatali rendszere azonban olyan, hogy a miniszterelnökök fontos kérdésekben csak egyhangú döntéseket hozhatnak, így tehát még Dávidnak is van lehetősége" - fogalmazott. Kérdezték őt Törökországról is, amelynek szerinte "jó esélyei" vannak arra, hogy megőrizze a stabilitását. Ez a magyarok érdeke szempontjából a legfontosabb, mert ha Törökországban "zűrzavar" van, akkor azt Európa súlyosan meg fogja szenvedni - hangsúlyozta.

Újabb kampánybeszéd: megvédi a rezsicsökkentést

Miután Orbán Viktor a napokban bejelentett tízezer forintos karácsonyi Erzsébet-utalvánnyal és a nyugdíjemeléssel próbálta manipulálni a legjelentősebb magyar szavazóréteget, a nyugdíjasok számára a másik kardinális kérdésről, a rezsicsökkentésről - amivel sikerült megnyernie a 2014-es választást is -, azt mondta, hogy ő megvédi azt Brüsszeltől. A kormány nem engedi, hogy kivezessék a hatósági energiaárakat - jelentette ki, ugyanis szerinte a hatósági árszabályozás kivezetése az európai energiarendszerből a rezsicsökkentés megszüntetését jelentené. Az energiaszektorban a verseny nem az árak csökkenéséhez vezet, hanem "mindenfajta háttéralkuk" miatt inkább az emelkedésükhöz. A kormány megvédi a rezsicsökkentést, és bár nehéz küzdelem lesz, de "van esélyünk a sikerre" - fogalmazott a 2018-as választásra kampányoló kormányfő.

Az dolgozik, aki akar

A miniszterelnök arról is beszélt, hogy ma már 5 százalék alatti a munkanélküliség, vagyis aki akar, az dolgozhat. A helyzet azonban még nem ideális - jelezte -, mert vannak regionális különbségek, nem mindig könnyű elérni a munkahelyet, és nem mindig azt kapja a munkavállaló, amit szeretne, "de azt azért mondhatjuk, hogy valamilyen munkához, legrosszabb esetben közmunkához, mindenki hozzájuthat". Most az a cél - folytatta -, hogy Magyarországon egyre jobban megérje dolgozni, a kormány döntéseinek logikája pedig az, hogy mindenki kap adócsökkentést, ha cserébe bért emel. 

"Győztes ország" vagyunk, bezzeg a németek...

"Nem arról van szó, hogy megérkeztünk, hanem arról, hogy úton vagyunk, és az irány, amely szerint haladunk, sikerrel kecsegtet" - jelentette ki a kormányfő a gazdasági helyzetünkről, hangsúlyozva: "a győztes országok közé tartozunk", amiben régóta nem volt részünk. A kormány sorra nyerte meg azokat a csatákat, amelyeknek gazdaságfilozófiai dimenziói is voltak, "fekete bárányból Magyarország lassan, de biztosan egy sikertörténetté vált", amit "fanyalogva" ugyan, de lassan az ellenfelek is elismernek - mondta, megjegyezve, hogy az ellenzék ugyanakkor "egyetlen ügyben sem" támogatta a kabinetet.

Arra a felvetésre, hogy a németek 2018-ig saját gazdaságuk lassulásával számolnak, Orbán Viktor úgy reagált: a világ nem csak Németországból áll, vannak más sarkai is. Erre példaként említette a keleti és a déli nyitás politikáját. Ha lassul a világgazdaság növekedése, akkor elvárható, hogy a kormány, a gazdasági kamara és a szakszervezetek találjanak olyan irányvonalat, amely a gazdaság növekedését ilyen külgazdasági feltételek mellett is megvédi, fenntartja - mondta, kijelentve: "nem tesszük le a fegyvert, igenis nagyobb növekedést akarunk".

Szerző
Frissítve: 2016.12.02. 11:00

Sós Csaba nem lesz elnök

Gyárfás Tamás elnök szerdai lemondása után némi túlzással Sós Csaba az egyetlen, akit a honi úszótársadalom minden tagja fenntartás nélkül elfogad. A Magyar Úszó Szövetség (MÚSZ) szakmai alelnöke, a paraúszó-válogatott szakvezetője, egyetemi tanár azonban a Népszava érdeklődésére elmondta, egész biztosan nem lesz elnök, mert nem is fog pályázni erre a tisztségre.

„Több mint ötven éve foglalkozom az úszás szakmai részével, én ehhez értek, a jó elnök kiismeri magát a jogi-, gazdasági-, közgazdasági kérdésekben is, a sportág érdeke és az enyém is azt kívánja, hogy ne legyek szövetségi elnök – mondta a szakember. – Nagyon jól érzem magam a jelenlegi feladataimmal, úgy gondolom, mindenkinek azon a területen kell tevékenykednie, ahol a legtöbbet tehet a sportágért. Esetemben ez nem az íróasztal ás az iroda.”

Gyárfás Tamást több mint két hete szólította fel lemondásra a háromszoros olimpiai bajnok Hosszú Katinka, később más világklasszis versenyzők csatlakoztak hozzá. Az elnök előbb ellenállt, majd távozott, a széthúzás, a viták rengeteget ártottak a sportágnak.

„A szövetség és a versenyzők vitájában mindkét félnek sok igazsága volt, semmi sem fehér vagy fekete – jelentette ki Sós. – Gyárfás Tamás 23 évig volt elnöke a szövetségnek, minden évben kellett hoznia olyan döntéseket, melyekkel érdekeket sértett, hiszen mindig voltak olyanok, akik anyagi vagy szakmai okokból nem jutottak el abba az edzőtáborba, arra a versenyre, ahova vagy amelyre szerettek volna, és ezek a helyzetek feszültséget okoztak. Az idő múlásával egyre többen kerültek ilyen helyzetbe, hogy valahol, valamikor nemet mondott nekik az elnök, és amikor ezek a feszültségek összeadódtak, akkor robbant a bomba.”

A sportág érdeke, hogy minél előbb rendeződjenek a viszonyok, lehetőleg hamar megtalálják a megfelelő vezetőt a MÚSZ élére és mostantól talán zavartalanul lehessen készülni a következő év nemzetközi viszonylatban is egyik kiemelkedő eseményére, a nyáron megrendezésre kerülő budapesti vizes világbajnokságra.

„Nem vagyok teljesen tisztában az alapszabályban rögzített határidőkkel ilyen esetben, de szerintem január közepe előtt nem várható, hogy elkezdi munkáját az új elnök – vélte Sós. – Először össze kell ülnie az elnökségnek, amely kijelöli a rendkívüli tisztújító közgyűlés időpontját, ahol elnököt lehet választani. Létre kell hozni a jelölő bizottságot, a leendő elnökjelölteknek időre van szükségük, hogy egyeztessenek, felmérjék, mekkora támogatottságuk van. Ez nem megy egyik napról a másikra, az előttünk álló feladatok miatt viszont az is egyértelmű, nem lenne jó, ha nagyon elhúzódna ez az egész történet. Nem szeretnék állást foglalni arról, ki lenne az ideális elnök, nem is tudnám megmondani. Abban azonban biztos vagyok, hogy kegyetlenül nehéz dolga lesz annak, akit végül megválasztanak.”

Szerző

Balogh hibája edzője állásába került

A szezonban már másodszor edzőváltás történt az olasz labdarúgó-bajnokságban kieső helyen álló Palermo labdarúgócsapatánál, melyet csütörtöktől Eugenio Corini irányít. 

A Sallai Rolandot és Balogh Norbertet is foglalkoztató klubtól azután küldték el Roberto De Zerbit, hogy a gyenge bajnoki szereplés mellett szerdán az Olasz Kupából kiesett a gárda, mivel büntetőrúgásokkal alulmaradt a másodosztályú Speziával szemben. A mérkőzésen Sallai végig a pályán volt és többször is gólt szerezhetett volna, míg a hosszabbításra becserélt Balogh - aki hosszú sérülés után játszott először - a 11-eseknél kihagyta büntetőjét, amellyel továbblőhette volna együttesét a legjobb 16 közé.

A Palermo a bajnokságban 14 forduló alatt csupán hat pontot gyűjtött, legutóbbi hét mérkőzését elveszítette, és az utolsó helyen áll. De Zerbi a második forduló után váltotta Davide Ballardinit a kispadon, most pedig Eugenio Corininek adta át a helyét, aki 2003 és 2007 között a klub játékosa volt, s korábban a Chievo csapatát irányította. Maurizio Zamparini, a klub elnöke az elmúlt 29 év alatt közel 60-szor váltott edzőt.

Szerző