Google - Új bizonyíték a klímaváltozásra

Műholdas felvételek összekapcsolásával készített kisfilmet a Google a klímaváltozásban leginkább érintett területeken bekövetkezett természeti változásokról.

Az évek alatt készített fotók összekapcsolását és animálását végző Timelapse funkciót nemrég frissítették, így sokkal részletesebben lehet látni azon területek átalakulását, amelyeket kiemelten érint a globális klímaváltozás.

A videóban egyebek mellett bemutatják, hogyan olvadnak a jégmezők, tűnnek el gleccserek, de a sivatagosodás, vagy épp a mezőgazdaság miatti környezetpusztítás folyamata is szembetűnő. Alaszkában, a Kenai-félszigeten például szinte extrém gyorsasággal húzódik vissza az Exit-gleccser, az Egyesült Államok Maryland államában készült felvételek pedig a tengerszint emelkedésére mutatnak szemléletes példát.

A Nebraska államban található McConaughy-tó e terület egyik legfontosabb édesvíz-forrása, de az időjárási viszonyok megváltozása és az innen eredő öntözés egyre nagyobb terhelése miatt pár évtized alatt a vízfelület egyharmada eltűnt.

Látványos az utóbbi évtizedekben villámgyorsan terjedő városok változása is. A frissítésnek köszönhetően a műholdképek már 32 évet fognak át, 1984 és 2016 között lehet figyelni a felszín átalakulását. A Google Timelapse oldalon bárki beírhatja és megtekintheti azokat a területeket, amelyekre kíváncsi.

Szerző

Recészsiráf-bébi született Debrecenben (fotók)

Publikálás dátuma
2019.03.20 16:28

Fotó: MTI/MTVA/ Czeglédi Zsolt
Ismét zsiráf született a debreceni állatkertben: az 50 kilogramm súlyú, 175 centiméter magas, jó étvágyú, életerős kisbika február utolsó napján jött a világra - közölte az állatkert igazgatója szerdán, a helyszínen tartott sajtótájékoztatóján.
2017 nyarán született Debrecenben az ország első recészsiráf-bébije, Jabari, akit most testvérrel örvendeztetett meg Európa egyik legjobb génállományú zsiráfpárja, Emma és Szilveszter. A kis zsiráfcsikó megszületésével 163-ra nőtt Európában a recés zsiráfok száma, az állatokat 55 állatkertben gondozzák a kontinensen - mondta Nagy Gergely Sándor.
A kisbika a sajtótájékoztatón cumisüvegből másodpercek hörpintett föl hat deciliter 4,2 zsírtartalmú szürkemarha-tejet.
A recés zsiráf az egyik legritkább zsiráf alfaj, amely Szomália, Etiópia és Kenya területén fordul elő, és szerepel a kihalással fenyegetett fajok vörös listáján. Magyarországon csak Debrecenben láthatóak recés zsiráfok, amelyek az európai fajmentő program keretében 2006 óta élnek a Nagyerdő fái alatt.
Szerző

Éjjel hivatalosan is elkezdődik a tavasz

Publikálás dátuma
2019.03.20 16:16
Illusztráció
Fotó: AFP/ Adam Klingeteg
Márciusi napéjegyenlőség idején a Föld mindkét féltekéjén ugyanolyan hosszú a nappal és az éjszaka.
Idén március 20-án, közép-európai idő szerint 22 óra 58 perckor kezdődik a csillagászati tavasz. 
Napéjegyenlőség idején, évente kétszer: márciusban és szeptemberben a világon mindenhol ugyanannyi ideig tart a nappal és az éjszaka, mert a Nap 90 fokos magasságban delel az Egyenlítő felett – írta a Sokszínű Vidék. Csillagászati szempontból tehát pontosan tudható, mikor kezdődik a tavasz, de ez nem feltétlenül esik egybe a hőmérséklet emelkedésével, ezért azt csak remélhetjük, csütörtöktől, a tavasz első napjától Benedek meghozza a zsákjában a meleget.
A tavaszi napéjegyenlőséget régen a rituális tisztálkodás, a böjt, a megfiatalodás és a megújulása hagyománya kísérte. Ajánlatos volt a múlt „ügyeit” lezárni, és lelkesen, bizalommal tekinteni a nyíló virágok és a szerelem évszakára.
A napéjegyenlőség legközelebb csak 2102-ben esik ismét március 21-re. A négyévenként bekövetkező szökőévek miatt pedig 2048-ban pedig március 19-én lesz - írta az MTI. Az Országos Meteorológiai Szolgálat a honlapján arról is tájékoztat, hogy március 31-én vasárnap hajnalban 2:00 órakor 3:00 órára, egy órával előre kell állítani az órákat, ezzel elkezdődik a nyári időszámítás. A kutatók és a szakemberek megosztottak abban a kérdésben, hogy van-e értelme az óraátállításnak, de az emberek közérzete általában jobb lesz tőle, már csak azért is, mert innentől kezdve tudatosul az emberekben, hogy közeleg a nyár.
Frissítve: 2019.03.20 16:16