Rotavírus - Időben be kell oltani a kisgyerekeket!

Publikálás dátuma
2016.12.06. 14:56
Illusztráció/Thinkstock
Időben be kell adatni a rotavírus elleni oltást a kisgyerekeknek - figyelmeztetett a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke. A szúrás nélkül, szájon át adható oltás már 6 hetes kortól alkalmazható, választható a két- vagy háromadagos vakcina.

Póta György kiemelte: a súlyos kiszáradással fenyegető fertőzés a téli, kora tavaszi időszakban a leggyakoribb, a tünetek a kisgyermekek, csecsemők esetében olyan erősek lehetnek, hogy akár infúziós kezelésre is szükség lehet. A gyermekorvos hangsúlyozta, nem szabad félvállról venni ezt a betegséget, hiszen évente mintegy kétezer gyerek szorul sürgősségi vagy kórházi ápolásra rotavírus-fertőzés miatt, több mint 60 százalékuk két éven aluli kisgyermek. Az Országos Epidemiológia Központ idén már több mint ötezer igazolt rotafertőzést regisztrált, szakemberek szerint a be nem jelentett megbetegedések száma ennél jóval magasabb.

A betegség legsúlyosabb szövődménye a kiszáradás, ez pedig különösen a 2 év alatti korosztályra veszélyes, hiszen ők néhány óra alatt súlyos, akár életveszélyes állapotba kerülhetnek. A kétadagos vakcinával akár már a 12. hétre kialakítható a csecsemők rotavírus elleni védettsége, míg a háromadagossal 4 héttel később. A legtöbb védőoltással ellentétben a rotavírus elleni vakcina beadásának nemcsak alsó, hanem felső életkori határa is van, amit be kell tartani. A kétadagos oltóanyag beadását mindössze 24 hetes életkorig be kell fejezni, idősebb életkorban már nem alkalmazható.

A szakember hozzátette, érdemes időben érdeklődni az oltásokról, hogy a megfelelő védelem kialakulhasson a 6-24 hónapos életkorra, amikor a legnagyobb a kockázata a súlyos szövődményekkel járó fertőzésnek.

Szerző
Témák
oltás rotavírus

Sokaknak csak álom a pihentető alvás

Publikálás dátuma
2016.12.02. 13:02
Fotó: Thinkstock
Nem csupán áldás a mesterséges fény, és a technika számos vívmánya. Az élet megszokott ritmusának felborulásához vezetett, hogy éjszaka is tudunk olvasni, tanulni, szórakozni, vagy éppen dolgozni, ha munkahelyünkön több műszakos rend van.

Nem szabadna legyinteni, bár sokan ezt teszik. A számok azonban önmagukért beszélnek. Elvileg életünk nagyjából egyharmadát töltjük pihentető, regeneráló alvással, csakhogy minden harmadik embernek van valamiféle alvászavara. A legtipikusabb az elalvási nehézség, illetve az úgynevezett átalvási zavar, amikor az éjszaka közepén ébredünk fel. Kórossá ez akkor válik, ha rendszeresen ismétlődik. A kialvatlanság, a fáradtság nem csupán a másnapi, vagy hosszú távú teljesítményben jelentkezik, hanem számos közvetlenül vagy szövődményes formában jelentkező egészségromlással is jár.

Tudjuk, hogy a megzavart cirkadián ritmus fontos szerepet játszik legalább három nagy népegészségügyi jelentőségű betegségben, az inszomniában, a depresszióban és a 2-es típusú cukorbetegségben - mondja dr. Purebl György, a Semmelweis Egyetem Magatartástudományi Intézetének klinikai igazgatóhelyettese.

A test ritmusait a „belső óra” határozza meg, amely mindannyiunk mindennapi életében nagy szerepet játszik. Ilyen jellegű belső órával valamennyi élőlény rendelkezik. A cirkadián ritmusnak (latin: circa = körül, dia = nap) is nevezett napi ritmust az emberben az agyban lévő agyalapon elhelyezkedő mag irányítja. Ennek a belső órának megvan a maga sajátságos élete. Genetikai adottságainktól függően a napszaktól függően eltérő jelzéseket ad a testnek. Reggel például gátolja az alváshormon, a melatonin termelődését, viszont megnöveli olyan serkentő jellegű vegyületekét, mint a kortizol vagy a szerotonin. Belső irányítású napunk valóban nagyjából 24 órát tart. Másfelől azonban ennek a központnak újra és újra össze kell hangolódnia a külső idővel, hogy pontosan be tudja állítani a napi ritmust. Ezt a behangolást az agyba a szemen keresztül eljutó fényjelek végzik.

Érthető hát, hogy miért okoz gondot a több műszakos munkavégzés, illetve azok a repülőutak, amelyek során öt-hat időzónát is átlépünk. Sőt, a fényszennyezés is manapság már komoly veszélyforrás, lévén, hogy a legújabb tabletek, laptopok közvetlen közelre erős fényt képesek kibocsátani. Ezek nehezen befolyásolható körülmények, ugyanakkor van más pont, ahol lehet segíteni. Éppen a már említett alváshormon, a melatonin mennyiségének külső szabályozásával.

Sajátos hatásainál, szabályozó szerepénél fogva a melatonin kiváló kronobiotikum - mondja dr. Bódizs Róbert az SE Magatartástudományi Intézet kutatási igazgatóhelyettese. - Például az alvás-ébrenlét ciklusra gyakorolt hatása alapvetően függ az adagolás időpontjától. Délután bejuttatva a szervezetbe előrehozza, délelőtt beszedve hátratolja a cirkadián fázist.

Ráadásul nem csupán alternatívát jelenthet meghatározott esetekben az altatókhoz képest, hanem kifejezetten kedvező, hogy minimális mellékhatással kell számolni, illetve gyakorlatilag mérhetetlenül alacsony a hozzászokás, függővé válás veszélye.

Nem érdemes tehát bagatellizálni az alvászavarokat, és nem szabad azt gondolni, hogy úgysincs segítség a problémára.

Szerző

Ügyelet! - Sürgősségi gyógyszerfutár a neten

Publikálás dátuma
2016.11.29. 15:59
Illusztráció/Thinkstock
Ma kezdte el működését hazánkban az első patika egészségportál, amely több mint 10 000 eredeti egészségügyi és szépségápolási terméket kínál, és szállít házhoz - írja a Figyelő.

Az "éjjel-nappal nyitva tartó" patika.net gyógyszertár az Országos Gyógyszerészeti és Élelmiszer-egészségügyi Intézet (OGYÉI) engedélyével végzi internetes gyógyszer-kereskedelmi tevékenységét. A Figyelő Online- hoz eljuttatott közlemény szerint a patika.net sürgősségi gyógyszerfutár szolgálata Budapesten - a telefonhívástól vagy online rendelés leadásától számított - 50-90 percen belül házhoz szállítja a vény nélkül kapható gyógyszereket, más patikai termékeket. Országszerte a Magyar Posta futárszolgálata 1 munkanap kézbesítési időgaranciával kézbesíti a megrendelt termékeket, törzsvásárlók részére akár ingyen. Az utánvét összegét a vásárlók készpénzzel, bankkártyával, vagy online fizetéssel (paypal) is rendezhetik, de a patika.net oldalain egészségpénztári számlára is lehet vásárolni. Külföldi szállítás esetén versenyeztetik a futárszolgálatok ajánlatait.

Vényköteles gyógyszerek - gyógyszerész által történő - kiszállítása egyelőre csak Budapest belső kerületeiben érhető el, de a további terjeszkedés érdekében várják az ügyeletes gyógyszertárak, vidéki patikák és magángyógyszerészek jelentkezését.Szerző