Idegengyűlölet miatt robbanthatott egy férfi Drezdában

 Robbantásos merénylet elkövetésének gyanújával őrizetbe vettek egy férfit Drezdában - közölte pénteken a németországi  nagyváros ügyészsége.

 A gyanú szerint a 30 éves drezdai férfi robbantott pokolgépet a Török Iszlamista Vallási Intézmények Uniója (DITIB) által működtetett Fatih Camii mecsetnél és a drezdai nemzetközi kongresszusi központnál (Internationales Congress Center Dresden) szeptember végén, néhány nappal a német egység helyreállításának október 3-i nemzeti ünnepe előtt, amelynek központi, állami rendezvényeit Drezdában tartották.  A házi készítésű robbanószerkezetekkel elkövetett merényletekben nem sérült meg senki. 

 A csütörtökön elfogott férfitől vett DNS-minta egyezik a tetthelyen talált DNS-nyomokkal, és a lakásában pokolgép készítésére alkalmas tárgyakat találtak. A Mitteldeutscher Rundfunk (MDR) regionális közszolgálati televízió beszámolója szerint az ügyészség megerősítette azt a sajtóértesülést, miszerint a gyanúsított az Európai Hazafiak a Nyugat Iszlamizálódása Ellen (Pegida) nevű drezdai központú mozgalom egy tavaly nyári rendezvényének szónoka volt.

A Szászország tartományi főváros rendőrsége kezdettől arra gyanakodott, hogy a két bűncselekmény összefügg egymással, az indíték az idegengyűlölet, és a célok között lehet a nemzeti ünnep megzavarása.

Szerző

Bűnösnek találták a szélsőséges politikust

Salamoni döntést hozott egy amszterdami bíróság a szélsőjobboldali Szabadságpárt (PVV) elnöke, Geert Wilders ügyében. Eszerint bűnösnek találták egy 2014-es kijelentése miatt, de büntetést nem kap. A vád szerint Wilders 2014-ben azt a kérdést tette fel támogatóinak, hogy több vagy kevesebb marokkóit akarnak a Holland Királyságban.

A válasz az volt, hogy "kevesebbet", amire a politikus mosolyogva azt válaszolta, hogy "mi meg tudjuk oldani". Wilders tagadja, hogy ezzel bármit is vétett volna. Egy alkalommal kijelentette, hogy senki sem tudja elhallgattatni, "a terrorista fenyegetések" és a "bírók sem". Gyűlöletbeszéd miatt akár 7400 eurós pénzbírságra és egy éves börtönbüntetésre is ítélhették volna, az ügyészség 500 eurós büntetés befizetését követelte, végül azonban a bírák semmilyen büntetést sem róttak ki rá. Nem elképzelhetetlen, hogy azért, mert attól tartottak: ha pénzbírságra ítélik, azzal éppen a PVV népszerűségének emelkedését érik el a 2017 márciusi parlamenti választás közeledtével. Amikor ugyanis az eljárás megindult, a PVV vált a legerősebb párttá. Azóta, kivált a Brexittel kapcsolatos népszavazás óta némiképp visszaesett a párt népszerűsége, s átvette a vezetést a liberális VVD.

Bár az ítélet Wilders parlamenti mandátumát nem érinti, a bevándorlás- és muzulmánellenes politikus fellebbezést nyújtott be, mert szerinte a bíróság az ítélettel korlátozza a vélemény-nyilvánítás szabadságát. Ő maga nem volt jelen az ítélethirdetésnél, de Twitteren kifejtette elég egyértelmű véleményét. A bírákat „PVV-gyűlölőknek” minősítette, akik – szerinte – rajta kívül „az ország felét elítélték”. „Ez teljesen őrült eljárás” – perlekedett a közösségi oldalon. A bíróság ugyanakkor azzal érvelt, hogy egy demokratikusan megválasztott elnök nem helyezheti magát a törvények fölé.

Szerző
Frissítve: 2016.12.09. 19:54

Kibertámadást hajtottak végre az öt legnagyobb orosz bank ellen

Az öt orosz legnagyobb orosz bank elleni túlterheléses (DDoS-)hackertámadásokat hárított el hétfőn a Rosztyelekom (Rostelecom) - közölte pénteken az orosz állami telekommunikációs társaság.

A TCP SYN Flood (szolgáltatás-megtagadással járó elárasztásos) típusú támadás csúcsteljesítménye másodperceként 3,2 millió csomag volt. A leghuzamosabb támadás több mint 2 órán át tartott. A Rosztyelekom nem nevezte meg a célpontokat, arra hivatkozva, hogy azok mind az ügyfelei voltak. A vállalat szakértői megállapították, hogy a forgalom egy részét otthoni felhasználók IoT (Internet of Things, a.m.: Dolgok Internete) rendszerbe bekapcsolt routerei segítségével generálták. A múlt héten hasonló támadás érte a német Deutche Telekom és az az Eircom szolgáltatót.

Az orosz Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSZB) múlt pénteken jelentette be, hogy tudomást szerzett egy külföldi titkosszolgálatok által hétfőre előkészített, jelentős kibertámadásról, amelynek célja az orosz pénzügyi rendszer destabilizálása. Az előrejelzés szerint az akciót közösségi oldalakon megjelentett és sms-ben elküldött, az orosz bankrendszer csődjéről szóló álhírek tömegének kellett volna kísérnie. Az FSZB közölte, hogy megtették az elhárításhoz szükséges ellenintézkedéseket.

Hétfő este az orosz VTB bank közölte, hogy weboldalait DDoS-támadás érte, de ez nem okozott fennakadást a működésében.

Szerző