Megerősödött Wilders pártja

Brutális közvéleménykutatási adatot tett közzé a Peil iroda. Eszerint a március 15-én esedékes holland parlamenti választás közeledtével növelte előnyét a jobboldali radikális, bevándorlásellenes Szabadságpárt (PVV). A felmérés szerint a tömörülés 36 mandátumot szerezhet a 150 tagú törvényhozásban. Ugyanezen iroda szerint a párt utoljára június közepén állt hasonlóan jó, amikor 37 mandátumot jósoltak a populista Geert Wilders által irányított populista erőnek. 

A Brexittel kapcsolatos brit népszavazás után lassan visszaesett a PVV népszerűségi mutatója, s a közvélemény-kutatók egy része úgy látta, hogy a kormányzó liberális VVD meg is előzte. November vége óta azonban a trend egyértelműen a PVV népszerűségének növekedése. Ez részben összefüggésbe hozható a Wilders elleni bírósági eljárással, a pártvezér ugyanis az áldozati bárány szerepében tetszeleghetett.

Múlt pénteken bűnösnek mondták Wilderst gyűlöletbeszéd miatt, de sem felfüggesztett börtönre, sem pénzbüntetésre ítélték. Akkor olyan feltételezések jelentek meg: ennek az az oka, hogy a bírák attól tarthattak, egy súlyosabb büntetés miatt még inkább megugorhat a PVV közkedveltségi mutatója. A TNS Nipo iroda szintén a PVV erősödését mutatta, eszerint a párt 35 mandátumot kaphat. A Peil egyébként inkább magasabb adatokat mér a Szabadságpárt számára

Az Ipsos felmérése szintén azt mutatja, hogy a Wilder tömörülése a legerősebb Hollandiában, de ezen iroda „csak” 29 mandátumot mért számára, a VVD-nek kettővel kevesebbet, 27-et.

Szerző

Nincs egyértelmű eredmény Macedóniában

Patthelyzet alakulhat ki a macedón parlamenti választás után, ami szertefoszlathatja a nemzetközi közösségek azon reményét, amely szerint a voksolás után megoldódik az évek óta tartó súlyos belpolitikai válság a balkáni országban. A voksok 97,42 százalékának összeszámlálása után ugyan vezet a kormánypárt, a jobboldali Belső Macedón Forradalmi Szervezet – Macedón Nemzeti Egység Demokratikus Pártja (VMRO-DPMNE), ez az előny azonban rendkívül csekély, s a szociáldemokrata ellenzék is győzelmet hirdetett.

A vasárnapi urnazárást követően úgy látszott, biztos győzelmet arat a korábbi miniszterelnök, Nikola Gruevszki által irányított VMRO-DPMNE. A tömörülésnek öt százalékos előnyt jósoltak a Zoran Zaev által vezetett baloldali Macedóniai Szociáldemokrata Szövetség (SDSM) előtt. Az adatok ellenére Zaev felszólította híveit, vonuljanak az utcára, s ünnepeljék a győzelmet. Saját felméréseik ugyanis a szociáldemokraták győzelmét mutatják. A fővárosban, Szkopjéban minden választókörzetben az élen végeztek – közölte.

A jobboldali kormánypárt azt állította, hogy az este közölt előny csak tovább növekszik, s a VMRO-DPMNE biztos győzelmet arat. Ennek azonban éppen az ellenkezője történt. A voksok feldolgozásával folyamatosan zsugorodott az előny. A választási bizottság adatai szerint 97,42 százalékos feldolgozottság után a kormánypárt 38,01 százalékon áll, az ellenzéki SDSM 36,65 százalékon. Harmadik helyen végzett a várakozásoknak megfelelően a macedóniai albánok legerősebb pártja, az Ali Ahmeti által vezetett Demokrata Unió az Integrációért (DUI), negyedik lett 4,88 százalékkal a 2014-ben albán értelmiségiek által alapított politikai mozgalom, a Besa, amely kiterjedtebb jogköröket követel a kisebbségnek, s a jelenlegi albán vezetés ellen lép fel. (Állítólag a párt igen jó kapcsolatokat ápol Recep Tayyip Erdogan török elnökkel, bár ezt vezetése tagadta.) A vasárnapi voksoláson igen magas, 67,97 százalékos volt a részvételi arány.

Az előzetes eredmények ellenére az SDSM azt közölte, ragaszkodik saját eredményeihez, amely szerint a szociáldemokraták szerezték meg a legtöbb mandátumot, 52-t, a kormánypárt 51 képviselői helyhez jutott, a DUI nyolc, a Besa négy, egy harmadik albán tömörülés, a Albánok Demokratikus Pártja (DPA) pedig két mandátumot gyűjtött. A szkopjei parlamentben 120 képviselő kap helyet.

Nikola Gruevszki a szavazást követően reményét fejezte ki, hogy az ország polgárai kihasználják a lehetőséget arra, hogy „egyértelmű jelét adják annak, hogy melyik irányba kívánják elindítani az országot”. Gruevszki a választási kampányban 70 ezer új munkahelyet és a munkanélküliek számának csökkentését ígérte. Zaev pedig azt közölte, kész távozni a politikából, ha pártja elveszti a választást. Ez volt a kilencedik parlamenti választás Macedónia függetlenné válása óta, s a negyedik idő előtti voksolás. A választás rendben, összetűzések nélkül zajlott.

A balkáni államban az utóbbi két évben már-már polgárháborús helyzet alakult ki.

Szerző

Hatpárti parlament alakul Romániában

Publikálás dátuma
2016.12.12. 09:12
Kelemen Hunor, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) elnöke (b3) nyilatkozik a sajtónak a párt eredményváró rendezvényén
Hatpárti palament alakulhat Romániában a vasárnapi választásokat követően, amelyeket nagy fölénnyel nyert meg a Szociáldemokrata Párt (PSD) - derült ki a központ választási bizottság (BEC) honlapján közzétett részeredményekből.

A BEC honlapjára az éjszaka folyamán a voksolás után készült jegyzőkönyvek 94 százalékát töltötték fel, miután 6,8 millió szavazatot számoltak meg a leadott 7,2 millió közül - írta a Mediafax hírügynökség. A szavazási részvételi arány 39,5 százalékos volt.

Az előző esti exit pollok után a részeredmények is igazolják, hogy magabiztosan átlépi az ötszázalékos parlamenti küszöböt az RMDSZ színeiben indult - a Magyar Polgári Párt két jelöltjét is parlamentbe juttató - magyar összefogás. Az RMDSZ-listára a voksok 6,35 százalékát adták, ami nagyjából megfelel a magyarság országos 6,5 százalékos számaranyának.

A Szociáldemokrata Párt több mint 46 százalékkal nyerte meg a választásokat, és szabadelvű szövetségese, az ALDE is kényelmesen bejut a parlamentbe 6,1 százalékkal. A baloldalon így meglesz a kormányalakításhoz szükséges parlamenti többség.

A jobboldalon a Nemzeti Liberális Párt (PNL) 20 százalékon áll, az internetgeneráció lázadóit tömörítő, idén alakult Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) pedig 8,4 százalékot ért el.

A szavazóhelyiségekből kilépők megkérdezésén alapuló felmérésben még kérdéses volt, de már a részeredmények szerint bejut a bukaresti parlamentbe a Traian Basescu volt államfő vezette Népi Mozgalom Párt (PMP) is, amely az adatok 94 százalékának feldolgozása után 5,05 százalékon áll. Így viszonylag kevés - be nem jutott pártra adott - szavazatot kell újraosztani, és nem valószínű, hogy a szociáldemokraták 46 és fél százaléka 50 fölé emelkedjen.

Liviu Dragnea, a szociáldemokrata párt elnöke győzelmi beszédében vasárnap bejelentette, hogy pártja igényt tart a kormányzásra, és a Calin Popescu Tariceanu vezette liberális ALDE-val akar koalícióra lépni. A román médiában megszólaltatott elemzők szerint nem kizárt, hogy az RMDSZ-t is megpróbálják bevonni a megalakítandó baloldali kormányba.

Szerző