Peking aggódik Trump irányváltása miatt

Kína „súlyos aggodalmát” fejezte ki hétfőn amiatt, hogy a megválasztott amerikai elnök sutba akarja dobni az évtizedek óta követett „egy Kína-politikáját”. Donald Trump vasárnap a FoxNews-nak adott interjúban ismét megerősítette, hogy nem érzi magára nézve kötelezőnek az eddigi irányvonalat Kínával kapcsolatosan, egészen addig, míg nem sikerül alkut kötnie Pekinggel más, főként kereskedelmi kérdésekben.

A kínai külügyi szóvivő, Keng Suang Trump interjúja nyomán hangsúlyozta, hogy ha sérül az amerikai „egy Kína-politika”, akkor kizárt, hogy stabil ütemben fejlődjenek a kínai-amerikai kapcsolatok. A kínai külügyminisztériumi nyilatkozat az eddigi legkeményebb reakció volt Trump már korábban is kilátásba helyezett irányváltására.A The Global Times című állami kiadású kínai lap vezércikkében egyenesen „gyerekes és indulatos” embernek minősítette Trumpot, akinek fogalma sincs a külpolitikáról, a diplomáciát is üzleti alkuként fogja fel.

A zavar az amerikai-kínai kapcsolatokban azt követően keletkezett, hogy a megválasztott elnök fogadta a tajvani elnökasszony, Caj Jing-ven gratulációját, mit sem törődve azzal, hogy nem volt hivatalos kapcsolatfelvétel Tajvan és az Egyesült Államok között azóta, hogy az akkori elnök, a demokrata Jimmy Carter 1979-ben diplomáciai kapcsolatot létesített a szárazföldi Kínával, s Washington azóta Tajvan szigetét Kína részének tekinti. A hívást Washingtonban Trump tapasztalatlanságának tudták be, Peking pedig a tajvaniak „trükkjéről” beszélt.

Utóbb kiderült, hogy a tajvani elnök hívását jól előkészítették, méghozzá nem más, mint az 1996-os volt republikánus elnökjelölt, Bob Dole, aki időközben lobbistának állt, szervezte a háttérben a közeledést. Trump nemzetbiztonsági csapatából többen vannak, akik változtatnának a kínai kapcsolaton. A kínai külügyi szóvivő tegnap világossá tette, egy ilyen lépés nem marad következmények nélkül Peking részéről.

Szerző
2016.12.13 06:34

Tűz ütött ki egy pszichiátrián Horvátországban, egy ember meghalt

Publikálás dátuma
2018.08.17 21:37

Fotó: Youtube/
Többen égési sérülésekkel és füstmérgezéssel kerültek kórházba.
Tűz ütött ki péntek délután a Fiumétól (Rijeka) nem messze lévő Lopaca pszichiátrián. Egy ember meghalt és többen megsérültek – közölte az MTI összefoglalója szerint a megyei rendőrség. A tüzet ötven tűzoltó oltotta, a betegeket és a személyzetet kimentették az épületből. A sérültek többségét égési sérülésekkel és füstmérgezéssel vitték kórházba, hogy mennyire súlyos az állapotuk, még nem lehet tudni. A tűz, amelynek oka egyelőre ismeretlen, a második és a harmadik emeletet érte el, és a negyedik emeletre is kezdett átterjedni. A legfrissebb hírek szerint a tűzoltónak sikerült ellenőrzés alá vonniuk a lángoló épületet.
2018.08.17 21:37
Frissítve: 2018.08.17 22:22

Késsel támadtak Gábor Zsazsa özvegyére

Publikálás dátuma
2018.08.17 21:06
Frederic von Anhalt
Fotó: AFP/ FREDERIC J. BROWN
Frederic von Anhalt herceg karja megsérült, a rendőrség nyomoz az ügyben.
Késsel támadtak Santa Monicában Frederic von Anhalt hercegre, Gábor Zsazsa özvegyére. A férfinak a karja sérült meg – derül ki a vaaju.com beszámolójából. Frederic von Anhalt azt mondta, épp a strandon volt, amikor hátulról meglökte, majd megszúrták a karját. Az elkövetők elhagyták a helyszínt, ő pedig levette a pólóját, azt kötözte a sebre. Ezt követően kórházba ment, ahol összevarrták a 3,5 centiméteres sebet, most antibiotikumot kell szednie. A rendőrség nyomoz az ügyben.
2018.08.17 21:06
Frissítve: 2018.08.17 21:06