Frölich felfüggeszti tagságát a Mazsihisz rabbitestületében

Publikálás dátuma
2016.12.13. 06:02
Lázár János és Heisler András a zsidó kerekasztalon FOTÓ: MTI/SOÓS LAJOS
Miközben a Zsidó Közösségi Kerekasztal tegnapi ülésén nem kerültek napirendre kényes témák, egyebek mellett a Sorsok Háza ügyét senki nem vetette fel, Frölich Róbert országos főrabbi bejelentette, felfüggeszti tagságát a Mazsihisz rabbitestületében.

A Breuer Press arról tudósított, hogy Frölich az idei hanuka első napjától, azaz december 24-től szünetelteti tagságát a testületben, mert annak vezetése olyan ügyeket támogat, amelyekkel nem tud azonosulni. Forrásaink szerint a főrabbi december 6-án belső használatra szánt levélben kifogásolta, hogy sokan, a modernizálás jegyében például támogatják, hogy karácsonyi ünnepséget rendezzenek zsidó közösségi házban, nem zsidókat is temessenek az izraelita temetőbe. Frölich állítólag világossá tette, nem haladás, hanem önfeladás ellenes. Lapunk úgy tudja, csütörtökön rendkívüli ülést tart a rabbitestület, addig Frölich nem nyilatkozik, de bizonyos dolgokban változást szeretne elérni. Vagy sikerül megállapodniuk, vagy szakadás fenyeget.

A Mazsihisz egyébként vasárnap tartotta soros közgyűlését, amelyen leváltották Horovitz Tamás alelnököt, a debreceni hitközség vezetőjét, aki egy hitelügylet kapcsán vesztette el a bizalmat. A Mazsihisz közgyűlésén a Sorsok Háza ügyét Heisler András hitközségi elnök hozta szóba. Közölte, Schmidt Mária nem tett le olyan érdemi anyagot, amiről érdemben lehetett volna vitatkozni, ezért feloszlott az a nemzetközi tanácsadó testület, aminek Heisler is tagja volt. Az elnök bevallotta, bizonyos emlékezetpolitikai és ideológiai kérdésekben vitájuk van a kormánnyal, ám a Mazsihisz elnöke hisz abban, hogy ezeket rendezni tudják. Suchmann Tamás lemondott közgyűlési mandátumáról. A holokauszttúlélők nem támogatják megfelelően – indokolta döntését a Hír TV-nek a Horn-kormány volt minisztere.

Tegnap, a zsidó kerekasztal résztvevői egyebek mellett arra kérték Lázár János kancelláriaminisztert, hogy a Budai Várban korábban már feltárt, de visszatemetett zsinagógát ismét tárják fel és állítsák helyre, amit a Miniszterelnökség vezetője állítólag megfontolandónak nevezett a zárt ülésen, amelyen a zsidó szervezeteken kívül a kormány képviseletében Csepreghy Nándor államtitkár, Latorcai Csaba helyettes államtitkár, illetve Zoltai Gusztáv, a Miniszterelnökséget vezető miniszter tanácsadója is részt vett.

Szerző

Gentiloni elfogadta a miniszterelnöki felkérést

A kijelölt kormányfő, Paolo Gentiloni az olasz elnöki palotában Sergio Mattarella államfőnek hétfő este bejelentette, hogy elfogadta a miniszterelnöki kinevezést. Gentiloni egyben ismertette kormányának tagjait. 

Paolo Gentilonit az államfő vasárnap délután kérte fel, hogy vegye át a balközép kormány vezetését a december 4-i népszavazás után lemondott Matteo Renzi helyett. A külügyminiszter Angelino Alfano, a belügyi tárca eddigi vezetője lett, Pier Carlo Padoan pénzügyminiszter maradt.  A Gentiloni-kormány névsora nem tartalmaz jelentős meglepetést az eddigi Renzi-kormányhoz képest. 

A helyén maradt a Renzi-kormány védelmi minisztere Roberta Pinotti, Andrea Orlando igazságügyminiszter, Beatrice Lorenzin egészségügyi miniszter és több más eddigi miniszter is. Nem cserélték le a lemondott Matteo Renzi emberének tartott Marianna Madiát, az olasz közigazgatás átalakításáért felelős tárca nélküli minisztert sem.

Az új belügyminiszter Marco Minniti a kormánytöbbséget vezető balközép Demokrata Párt (PD) politikusa lett. A miniszterelnöki hivatalt vezető államtitkár a Matteo Renzi volt kormányfő jobbkezének tartott Maria Elena Boschi, az egy héttel ezelőtti népszavazáson megbukott alkotmányos reformok kidolgozója lett. 

Az újságírók előtt elhangzott rövid beszédében Paolo Gentiloni azt mondta, "minél gyorsabban a lehető legjobb kormányt" igyekezett felállítani. Kijelentette, hogy a Matteo Renzi vezette kormány "innovációs" munkáját kívánja folytatni.  Paolo Gentiloni hangsúlyozta, hogy kormánya elsőrendű feladatának az új olasz választási törvény megalkotását tartja. Kiemelt célnak nevezte, hogy kormánya segítse az elszegényedett olasz középosztályt, valamint a munkanélküliséggel küzdő Dél-Olaszországot. 

Bejelentette, hogy kormánya kedden a római képviselőházban, szerdán a szenátusban kér bizalmat. Csütörtökön pedig Paolo Gentiloni az EU évzáró csúcstalálkozóján vesz részt, amelyen - szavai szerint - Olaszország európai szerepvállalását kívánja hangsúlyozni. Az új olasz miniszterelnök hozzátette, Itália továbbra is közös európai migrációs politikát és gazdasági növekedést szolgáló pénzügyi politikát szorgalmaz. 

Paolo Gentiloni beszédében kizárólag a következő hónapok feladatairól beszélt, ami arra enged következtetni, hogy kormánya nem fogja a 2018-as parlamenti választásokig vezetni Itáliát.  A miniszterelnöki kinevezés elfogadásával egy időben Denis Verdini a Liberális-Néppárti Autonóm Szövetség (Ala), a balközép kormánytöbbség eddig szövetséges pártjának vezetője bejelentette, hogy mivel nem kaptak miniszteri széket, nem szavaznak bizalmat a Gentiloni-kormánynak, amelynek így a római parlament felsőházában gyenge többsége lesz. 

"Ez a kormány egy újabb Renzi-kormány Renzi nélkül" - nyilatkozott Altero Matteoli az ellenzéki Hajrá Olaszország (FI) szenátora. Matteo Salvini az Északi Liga vezére "súlytalannak" nevezte Paolo Gentilonit és "törvénytelennek" a Gentiloni-kormányt, bejelentve, hogy az Északi Liga szombattól az olasz városok utcáin követel előrehozott választásokat. Az Öt Csillag Mozgalmat (M5S) vezető Beppe Grillo blogján azt írta, a Gentiloni-kormány megalakulása semmibe veszi, hogy 20 millió olasz nemmel szavazott a referendumon, nemet mondva a hatalmon levő kormánytöbbségre is. 

Szerző

Átadták az Aase-díjakat (Fotók)

Publikálás dátuma
2016.12.12. 22:15
Dimanopulu Afrodité
Átadták az epizodistákat jutalmazó Aase-díjakat: az idén Dimanopulu Afrodité, Szoboszlai Éva, Kertész Péter és Szatmári György színművész vehette át a Gobbi Hilda által alapított szakmai elismerést a Bajor Gizi Színészmúzeumban hétfőn megrendezett ünnepségen.
Dimanopulu Afrodité

Dimanopulu Afrodité

Az Aase-díjat Gobbi Hilda végakaratában az "emlékezetes percek, pillanatok főszereplői", az epizódszerepek megformálói számára alapította meg, évente két női és két férfi színész veheti át.

Krucsainé Herter Anikó, az Emmi kulturális kapcsolatokért és fejlesztésekért felelős helyettes államtitkára a díjakat átadva kiemelte: a színpadon az emlékezetes pillanatok megformálásához nagy tehetségek, színes egyéniségek, kiváló színészek kellenek - mint a mostani díjazottak is. Akik képesek a karakter minden jegyét egyetlen pillanatba sűríteni, egyetlen jelenetben egy egész élettörténetet elmondani. Emlékeztetett arra, hogy a díj Henrik Ibsen Peer Gynt című művének egyik alakjáról, Aase anyóról, Peer Gynt édesanyjáról kapta a nevét, mert bár maga a szerep rövid, felejthetetlen alakításra nyújt lehetőséget. Aase megformálása Gobbi Hilda egyik emlékezetes alakítása volt, a Nemzeti Színházban 1940-ben játszotta a szerepet.

Szoboszlai Éva MTI Fotók: Szigetváry Zsolt

Szoboszlai Éva MTI Fotók: Szigetváry Zsolt

"A díj szellemiségéről és értékéről fontos elmondani, hogy ez a kiemelkedő szakmai teljesítmények és tehetségek számára adható, kifejezetten szakmai díj, a hozzáértő kollégák, pályatársak döntését és elismerését közvetíti" - fogalmazott. Az Aase-díj alapkezelője a kulturális tárca és a Magyar Színházi Társaság, a díj odaítéléséről neves színművészekből álló kuratórium dönt, amelynek tagja Blaskó Péter, Martin Márta, Méhes László, Pogány Judit és Szilágyi Tibor.

A díjazottak közül Dimanopulu Afrodité az egri Gárdonyi Géza Színház tagja, Szatmári György a Miskolci Nemzeti Színház művésze, Szoboszlai Éva elsősorban az Evangélium Színházban szerepel. Kertész Péter játszott a Operettszínházban, a Nemzeti Színházban és a József Attila Színházban, jelenleg szabadúszó, rendszeresen látható a Turay Ida Színházban és a Karinthy Színházban.

A díjazott művészeket emlékezetes alakításaikat felidéző előadásrészletekkel köszöntötték, emellett szerepkatalógusukat is átnyújtották nekik. Az eseményen adták át a Bálint Lajos-vándorgyűrűt, a Domján Edit-díjat és az Ivánka Csaba-díjat is. A Bálint Lajos-vándorgyűrűt Farkas Irénnek, a szolnoki Szigligeti Színház művészeti titkárának adta át Keszég László, a Magyar Színházi Társaság elnöke.

Kertész Péter

Kertész Péter

A díjat Spiegel Annie, Bálint Lajos özvegye alapította. A gyűrűt felváltva kapja dramaturg és művészeti titkár, így emlékezve a névadóra, aki a Nemzeti Színház főtitkára, neves rendező, író, dramaturg volt. A díj kezelője a Magyar Színházi Társaság, odaítéléséről évente a Színházi Dramaturgok Céhe, illetve a Színházi Titkárok Társasága dönt.

A Domján Edit-díjat Széles Zitának, a nyíregyházi Móricz Zsigmond Színház színművészének adta át Takács Katalin, a Domján Edit Alapítvány kuratóriumának elnöke és Szakonyi Károly író, a kuratórium tagja.

Szatmári György

Szatmári György

Az alapítvány a vidéken játszó tehetséges fiatal színésznők művészetének elismerésére hozta létre a díjat, amelyet évente egyszer adnak át, decemberben Domján Edit születésének évfordulója alkalmából. Odaítéléséről a vidéki színházak javaslatai alapján dönt a kuratórium.

Az Ivánka Csaba-díjat az ünnepségen Papadimitriu Athina vehette át Hirtling István és Papp Zoltán színművésztől. Az Ivánka Csaba (1948-1996) nevét viselő díjat a Nemzeti Színház fiatalon elhunyt Jászai Mari-, és Tamási Áron-díjas színész-rendezője emlékének ápolására és a magyar színházművészet támogatására alapította a művész családja 2000-ben. A díjat egy pályatársakból álló kuratórium ítéli oda évente. A díjazottak Pusztai Ágoston szobrászművész alkotását vehetik át.

Szerző
Témák
Aase-díj