Manfred Weber szerint be kell fogadni 20 ezer menekültet Aleppóból

Az Európai Uniónak be kell fogadnia 20 ezer menekültet a szíriai Aleppóból - sürgette hétfőn Berlinben Manfred Weber, a bajor Keresztényszociális Unió (CSU) alelnöke, az Európai Néppárt európai parlamenti (EP-) frakcióvezetője.

Manfred Weber évértékelő sajtótájékoztatóján hangsúlyozta: az EU nem szorítkozhat a pénzügyi segítségére, a "csekkfüzet" megnyitása mellett a tehermegosztás és a humanitárius segítségnyújtás jegyében be kell fogadnia egy 20 ezer fős kontingenst a leginkább segítségre szoruló aleppóiak közül.  A szíriai polgárháborúval kapcsolatban aláhúzta: az EU-nak Oroszországgal szemben szakítania kell a "megbékélési politikával", mert Vlagyimir "Putyin elnök sajnos csak az erő nyelvét érti". 

Az eddiginél jóval komolyabban kell venni a közös kül-, biztonság- és védelempolitikát - hangoztatta az EP néppárti frakcióvezetője, jó irányba tett lépésnek nevezve az előző heti uniós csúcs döntéseit, köztük az Oroszország elleni szankciók meghosszabbítását.

Manfred Weber a jobb- és baloldali populizmust nevezte az EU előtt álló legnagyobb kihívásnak. Mint mondta, a populisták ugyan az EU-t állítják be "ellenségnek", de erősödésük nem az EU-nak, hanem elsősorban a tagállamok belső gondjainak tulajdonítható. A populizmus kihívására pedig az a válasz, hogy a mérsékelt pártok nyíltan, tabuk nélkül beszélnek a gondokról, de nem veszik át a populizmus nyelvezetét.

A CSU-s politikus a többi között hozzátette: tisztelet illeti meg a lengyel civil társadalmat, amiért tagjai az utcára vonulnak az 1989-es fordulat értékeinek védelméért. Lengyelországban veszélybe kerültek az európai értékrend alapértékei és a jogállam - jelentette ki Manfred Weber, aláhúzva, hogy Varsó csak akkor számíthat az EU szolidaritására az orosz kérdésben, ha visszatér a közös értékekhez.

A német belpolitikai viszonyokra kitérve leszögezte, hogy a 20 ezer fős aleppói kontingens befogadása nem ellentétes a CSU azon követelésével, hogy korlátozzák a Németországban befogadható menekültek számát.  A felső határ kijelölése "nem bezárkózást jelent" - mondta Manfred Weber.

Kiemelte: arra számít, hogy az Angela Merkel kancellár vezette testvérpárttal, a Kereszténydemokrata Unióval (CDU) folytatott kapcsolatban továbbra sem lesz egyetértés a befogadható menekültek felső határának ügyében, de a nézeteltérés nem lehet akadálya az együttműködés folytatásának. Két önálló pártról van szó, amelyek soha nem értettek egyet mindenben, az viszont vitán felül áll, hogy mindkét párt azt akarja, hogy Angela Merkel maradjon a kancellár a 2017-es szövetségi parlamenti (Bundestag-) választások után is - mondta.

Szerző
2016.12.19 19:40

A Médiatanácshoz fordulnak a Liberálisok a köztévé melegek meggyógyításáról szóló műsora miatt

Publikálás dátuma
2019.01.18 14:06

Fotó: MTV/
Azt kérik, hogy vizsgálják ki az adást, és tegyék meg a szükséges lépéseket.
A Magyar Liberális Párt szerint az M5-ös csatorna „Ez itt a kérdés” című műsorának szerdai adásában elhangzott kijelentések kimerítik a közösségi elleni uszítás fogalmát, ezért arra kérik a Médiatanácsot, hogy haladéktalanul vizsgálják ki az adást – derül ki a párt közleményéből. Mint írják, a műsorban elhangzott kijelentések sértik a meleg közösség emberi méltóságát és gyűlöletre szítanak az LMBTQ-közösséggel szemben.
„A Btk. 322. §-a alapján három évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő, aki nagy nyilvánosság előtt a lakosság egyes csoportjai, illetve azok tagjai ellen szexuális irányultságra tekintettel erőszakra vagy gyűlöletre uszít. A Liberálisok felszólítják a Médiatanácsot, hogy vizsgálják ki az adást, és tegyék meg a szükséges lépéseket!”
– írta a párt.
Ne maradjon következmények nélkül, ami történt, az adófizetők pénzét senki ne fordíthassa büntetlenül gyűlöletkeltésre – hívták fel a figyelmet a közleményben. Elsőként a 444.hu számolt be arról, hogy a közszolgálati televízió kulturális csatornáján, az M5-ön lement műsor ezzel az intróval kezdődött:
„Állapot? Betegség? Torzulás? Vagy csak a sokat emlegetett másság? Nem, kérem, ne legyintsenek, és ne forduljanak el indulatosan azzal a gondolattal, hogy: »Ugyan, kit érdekelnek ők?«
Majd közölték, „elintézzük annyival, hogy ha valaki ma már nyíltan megélheti mindezt, az a szabadság felszabadulttá, kiteljesedetté teszi. Biztos így van ez? Akkor is, ha vannak – talán sokkal többen, mint gondolnánk –, akik szabadulnának ettől a helyzettől, de nem tudják, hogyan?”  De elhangzott az is: „Kevesen tudják, hogy a világ legkülönbözőbb részein élnek olyan orvosok, pszichiáterek, pszichológusok, akik igenis komoly kutató- és tudományos munka eredményeként képesek homoszexuálisként élt embereket kiemelni ebből az állapotból, betegségből, másságból”. Ezután bejelentkezett Trombitás Kristóf Keresztély, aki Hodász András katolikus pappal és Szőnyi Szilárddal, a Heti Válasz egykori újságírójával, a Föltámadott a gender című könyv szerzőjével beszélgetett a homoszexualitásról.
2019.01.18 14:06
Frissítve: 2019.01.18 14:11

Kitiltották az Országházból az Echo TV-st, aki titokban fotózta Ujhelyit a menzán

Publikálás dátuma
2019.01.18 13:52

Fotó: / Vajda József
„Ideje észrevenniük, hogy nekik sem lehet mindent” – hangsúlyozta az MSZP EP-képviselője.
Kitiltották az Országházból és az Országgyűlési Irodaház helyiségeiből az Echo TV munkatársát, aki nemrég titokban lefotózta Ujhelyi Istvánt a Képviselői Irodaház menzáján. Ujhelyi a Facebook-oldalán azt írta: az Országgyűlés sajtófőnöke – a képviselő hivatalos bejelentésére reagálva válaszul – közölte, hogy az EchoTV elismerte, egyik munkatársuk fotózgatta a képviselőket az irodaház menzáján. Az illetőt, aki ráadásul visszaesőként szegi meg a szabályokat, az ülésszak végéig kitiltották.
„A nevét csak azért takartam ki, mert nem a személyét, hanem az általa képviselt arrogáns, etikát és erkölcsöt nem ismerő lakájmédiát kívánom Önöknek megmutatni. Ideje észrevenniük, hogy nekik sem lehet mindent. Hiába hiszik azt, hogy a Fidesz-kormány kiszolgálószemélyzeteként, politikacsináló közszereplőként a rezsim védelmét élvezik. Rosszul hiszik”
– fogalmazott Ujhelyi.
Az EP-képviselő az erről szóló választ is közzétette a közösségi oldalon:
2019.01.18 13:52