Előfizetés

Főmentős fejek hullanak

Az Országos Mentőszolgálat (OMSZ) megbízott főigazgatója hétfőn azonnali hatállyal visszavonta a vezetői megbízatását Pápai Györgynek, az OMSZ észak-alföldi regionális igazgatójának, és ugyanekkor felfüggesztette a további munkavégzés alól észak-magyarországi régió regionális igazgatóját, Breitenbach Gézát.

Két főmentős is belebukott az M3-as autópályán Mezőkeresztes és Mezőkövesd között történt szombat esti, négy halálos áldozatot követelő tömegbalesetbe – írta tegnap reggel blogbejegyzésében Kunetz Zsombor egészségügyi szakértő. A két évtizedes mentős múlttal rendelkező szakorvos a szervezet munkatársaitól értesült, hogy hétfőn az Országos Mentőszolgálat (OMSZ) megbízott főigazgatója azonnali hatállyal visszavonta a vezetői megbízatását Pápai György észak-alföldi regionális igazgatónak és felfüggesztette a további munkavégzés alól az észak-magyarországi regionális igazgatót, Breitenbach Gézát is.

A röntgen.reblog.hu oldalon úgy fogalmazott a motoros mentés hazai megteremtője és a légimentés korábbi vezetője, hogy Breitenbachra fegyelmi vizsgálat is vár a menesztése előtt, mert állítólag sem a betegellátásba, sem kárhelyparancsnoki teendőkbe nem kapcsolódott be az M3-as autópályán történt balesetnél, holott a helyszínen ő volt az első orvosi végzettségű mentős.

Azóta kiderült, a baleset előtt egy autó megelőzte a későbbi áldozatokat és a sérülteket szállító debreceni turistabuszt, de megcsúszott a síkos úton és megpördült, a busz sofőrje pedig félrerántotta a kormányt, hogy elkerülje az ütközést. Az emeletes jármű a váratlan mozdulattól felborult, ezt követően pedig további autók és kisbuszok rohantak bele a már álló buszba és kocsikba. A bécsi adventi vásárról hazatérő kirándulók mentésére 14 mentőkocsi vonult a helyszínre, ahonnan 31 sérültet kellett elszállítani.

A 24.hu írta meg először, hogy szemtanúk beszámolója szerint az Észak-magyarországi Régió Regionális igazgató is megjelent a balesetnél, amikor pedig a mentés befejezése után távozni akart, nem indult az autója, azt kollégái tolták be. Az internetes portál ezután érdeklődött, hogy megszokott eljárás-e, ami az M3-ason történt. Kérdéseikre Győrfi Pál, az OMSZ szóvivője mindössze annyit felelt, hogy tart az eset vizsgálata és ennél többet a Népszava hasonló kérdéseire sem válaszolt.

A szervezet belső viszonyait jól ismerő Kunecz Zsombor arra is emlékeztetett, hogy a területi vezetők menesztése összefüggésben lehet a szeptember elején kiírt országos főigazgatói pályázattal, amelynek elbírálási határideje 10 nappal ezelőtt lejárt, de az eredményről semmit nem lehet tudni. Az a hír tartja magát, hogy a két menesztett kelet-magyarországi vezető is pályázott a posztra, csakúgy, mint az országos szervezet struktúraváltásának kidolgozásával megbízott Mártai István, akit egyszer már elküldtek a főigazgatói székből – gyakorlatilag alkalmatlanságára hivatkozva. Hogy csinált-e bármit tervezés címén a jelenleg a TEK állományában dolgozó orvos, nem lehet tudni, mert erre vonatkozó korábbi kérdéseinkre a mentősök kommunikációs irodája és az egészségügyi államtitkárság sem válaszolt.

Az egy évvel ezelőtt megbízott főigazgatóként munkába állt jelenlegi országos vezető, Máté Gábor több kísérletet is tett az utóbbi évtizedben megerősödött helyi „kiskirályok” leváltására, de Kunecz szerint a posztokra kiírt pályázatokat visszavonatták vele. A halálos katasztrófa azonban a jelek szerint apropót teremtett a riválisok elmozdítására.

Erősödik az Áder melletti fideszes kampány

Publikálás dátuma
2016.12.21. 06:13
Népszava fotó/Molnár Ádám
Az utóbbi napokban megerősödött a Fidesz-vezetők által indított - és vélhetően irányított - kampány Áder János államfői újrajelölése érdekében, de maga Orbán Viktor is kiegyezne már régi harcostársával.

Teljes erőbedobással foglalkozik az ATV a Fidesz-vezetőség által utóbbi napokban forszírozott - Orbán Viktor múlt pénteki, brüsszeli sajtótájékoztatóján is a csatorna által felvetett - témával: a jövő tavaszi államfőválasztással. Egyértelműnek látszik, s forrásaink is azt erősítették meg, hogy - az újabban a fideszesek által erősen favorizált - ATV-nek súgó kormánypárti vezetők ismét Áder Jánost látnák szívesen a Sándor-palotában, egy újabb elnöki ciklusra. Éppen ezért a szivárogtatás üzenetértékkel bírhat, főként, hogy Orbán vélhetően már korábban egyeztetett Áderrel, múlt pénteken pedig nyilvánosan is támogathatónak nevezte a mai államfő esetleges újrajelölését, amennyiben maga Áder úgy dönt, "vállalkozik" még egy ciklusra.

Ezt követően jött elő, az egyébként egyidőben Kósa Lajos interjút is közlő atv.hu azzal, hogy Kövér László házelnök és Áder személyesen egyeztetett az ügyben, a megbeszélés után pedig "Áder számára világossá vált, hogy Orbán is nyitott arra, még egy ciklust vállaljon". Épp ezért telefonon már jelezte Orbánnak: ha a Fidesz részéről felkérés érkezik hozzá, kész még egy ciklusra vállalni a köztársasági elnökséget. Hogy jelenleg valóban Áder a legesélyesebb, azt erősíti a csatorna Kósa Lajossal készített ellentmondásos interjúja is. A Fidesz frakcióvezetője ugyanis először azzal állt elő, "szívesen szavaznék rá újra. A jelölést február 20. után kell a parlamentnek megtenni. Még mi is csak később fogunk erről beszélni.". Majd kiderült, "Áder János a legkomolyabb jelölt", igaz, Kósa azt is állította, azért támogatná, mert jogi vitáik ellenére "kifejezetten kedveli". Hogy Kósa nem véletlenül nyilatkozik Áder várható támogatásáról, azt a Balog Zoltán emberi erőforrás minisztert érintő, szintén az ATV által bedobott, hamisnak bizonyult felvetés is erősíti, hiszen a frakcióvezető közölte: "Balog miniszter úr hírbe hozása légből kapott volt. Neki a legkellemetlenebb az egész" Amikor pedig az újságíró saját korábbi információja mellett kardoskodott, Kósa a tárcavezetőhöz irányította.

Azt mindenesetre nemcsak Kósa, de Kövér László is elismerte, hogy a Fidesz elnökségének keddi és szerdai kétnapos ülésén napirenden van a köztársasági elnökjelölés kérdése. Az Országággyűlés elnöke az Inforádióban beszélt arról, hogy Áder mandátuma májusban jár le, és 90 nappal korábban nyílik meg a jelölés a következő ciklusra. Ez aktuális, "szinte forró kérdéssé vált", de Kövér azt is kiemelte, hogy a jelenlegi államfő szerinte méltó módon tudta képviselni a nemzet egységét, jól együttműködött a kormánnyal és az Országgyűléssel, követhető és világos mérce szerint döntött arról, milyen törvényt utal vissza a parlamenthez vagy küld az Alkotmánybírósághoz, nemzetközi szerepvállalásával komoly tekintélyt szerzett Magyarországnak egy a világot foglalkoztató fontos kérdésben, és az ellenzék sem talált rajta fogást.

Áder újrajelölése egyébként már korábban is téma volt, pontosabban korábban lényegében minden ezzel ellenkező verzió felmerült már. Orbán a plágiumbotrányába belebukott Schmitt Pál, majd pedig Áder államfővé emelése után ma már jelentősen nehezebb helyzetben van, hiszen az alaptörvény szabályai szerint a köztársasági elnököt a korábbi elnök megbízatásának lejárta előtt legalább 30, legfeljebb 60 nappal, ha pedig a megbízatása idő előtt szűnt meg, a megszűnéstől számított 30 napon belül kell megválasztani. Köztársasági elnököt az országgyűlési képviselők ötödének támogatásával lehet jelölni, a titkos választás első fordulója eredményes, ha az országgyűlési képviselők kétharmada (66,67 százaléka) támogatja valamelyik jelöltet. Ez ugyan nincs meg a Fidesznek, ám amennyiben nincs ilyen jelölt, a második szavazás alapján megválasztott köztársasági elnök az, aki - tekintet nélkül a szavazásban részt vevők számára - a legtöbb érvényes voksot kapta. Ha a második szavazás is eredménytelen, ismételt jelölés alapján új választást kell tartani. Egyértelmű ugyanakkor, hogy "az ország első számú polgárát" csak kétharmados támogatással lehet megválasztani, magyarán Orbán számára komoly kudarc volna minden egyéb forgatókönyv. Éppen ezért abban reménykedhet a Fidesz, hogy Áder újraválasztásához sikerül megnyernie valamely ellenzéki pártot, vagy épp csupán bizonyos képviselőket.

Budapestre jön Putyin, kitüntetik Colleen Bellt

Az atv.hu-nak adott, holnap megjelenő interjúban Szijjártó Péter megerősítette, hogy Vlagyimir Putyin orosz elnök ismét Budapestre jön, hogy találkozzon Orbán Viktor kormányfővel - erősítette meg Szijjartó Péter külügyminiszter az atv.hu-nak adott interjújában, amelyet ma ad közre a honlap.

„Az eddigi gyakorlat jövőre is folytatódik, a magyar-orosz felsőszintű egyeztetések keretében egy hivatalos elnöki-miniszterelnöki és egy hivatalos külügyminiszteri találkozóra fog sor kerülni, amelyet várhatóan a külügyminiszterek 3-4 további munkamegbeszélése egészít ki" – mondta Szijjártó. Az Orbán-Putyin csúcsra orosz forrásokra támaszkodó lapinformációk szerint februárban kerül sor. A külügyminiszter azt is elmondta: magas magyar állami kitüntetést javasol a távozó Colleen Bellnek. Az amerikai nagykövetnek nagyon sokat köszönhetünk, mert a magyar-amerikai konfliktusok kapcsán az volt a véleménye, hogy le kell csavarni a hangerőt, mondta a miniszter, és hozzá tette: ha nem Bell lett volna az amerikai nagykövet, akkor a mostaninál sokkal rosszabb magyar-amerikai viszony alakult volna ki, ami kihatással lehetett volna mind a védelmi, mind a gazdasági együttműködésünkre.