Mindennapos nyári viharok

Publikálás dátuma
2016.12.30 06:45

Fotó: /
Martinovics Dorina azt mondja, vannak szerepek, amelyektől tart, s vannak művek, amelyekbe nem szeret bele elsőre. A Futótűz című darabban - amelyet Alföldi Róbert rendezésében január 7-én mutat be a Radnóti Színház - egy olyan nőt formál meg, aki elől elhallgatták múltját. A humort jól értő színésznő szerint a Futótűz legfőbb üzenete, hogy megtanuljunk szembenézni a különböző helyzetekkel, merjünk róluk félelem nélkül beszélni. Sándor Pál Vándorszínészek című filmjében játszott szerepéről pedig azt vallja, élete legnagyobb filmes kihívása volt. Miután a színésznő és az újságíró régi ismerősök, ezért az interjúban is tegeződtek.

- A Futótűz, amelyet januárban mutat be a Radnóti, egy olyan nő történetét meséli el, akinek hazájából, az egykor virágzó Libanonból a polgárháborús pusztítás miatt kellett Kanadába menekülnie. Haboztál, amikor elvállaltad ennek a politikai üzenetet is közvetítő darabnak a főszerepét?

- Egyáltalán nem haboztam. Nem tették fel a kérdést, hogy vállalom-e, de ez egy olyan ajándékmunka, amelyre soha nem mondtam volna nemet. Ugyanakkor nagyon vártam, hogy újra együtt dolgozhassak Alföldi Robival. A darabról pedig annyit, hogy nagyon tetszik, már az olvasópróbán beleszerettem.

- Mindig beleszeretsz, mondjuk első olvasásra az adott darabba?

- Nem, általában nem. Inkább a próbafolyamat alatt találom meg azt, amit szeretek egy-egy műben. Ennek egyébként oka lehet az is, hogy bizonyos szerepeket nagyon várok, másoktól némileg tartok. Az viszont biztos pont, hogy amikor bemutatják, akkor az enyém lesz.

- Mi volt a benyomásod a Futótűz szövegkönyvének első olvasásakor?

- Már az olvasópróbán kiderült, nem nagyon lehet elkerülni, hogy a hatása alá kerüljünk. Gyakorlatilag már akkor fogyasztható és nagy vonalakban kész volt az előadás, annyira jól működő, annyira magával ragadó a mű. Minden nap egy újabb nyári vihar, minden egyes próbán úgy folyik át rajtad a szöveg és a cselekmény, hogy azt képtelen vagy eltartani magadtól.

- Az a polgárháború, amely megváltoztatja a szereplők sorsát, hasonló ahhoz, ami például öt éve zajlik Szíriában. Szült indulatokat a munka?

- Azt hiszem, indulatot nem, inkább valamiféle megértést. Az ember nem dühös lesz tőle, hanem elkezd belelátni abba, hogy az egyes emberek mitől váltak azzá, amivé, hogyan és miért jutottak oda, ahova. Hogy mennyire rosszak a háborúk, ezt tudjuk színház és a Futótűz nélkül is. A darab igazán arról szól, miképpen alakít a történelem egyéneket, családokat, hogyan változtatja meg az emberek gondolkodását, hogyan fordítja ki életüket a korábbi medréből. Ez inkább szomorúságot, mintsem dühöt szül.

- Miért különleges az általad játszott nő?

- Jeanne egy olyan lány, aki gyakorlatilag semmit nem tud a családjáról, mert az édesanyja még akkor sem mondta el a valós múltját, amikor még beszélt. Ez a szerep számomra arról szól, hogyan tanulunk meg beszélni a dolgokról. A karakterem és a testvére például nagyon messziről indul abban a folyamatban, amely oda vezet, hogy felfedjék a múltjukkal kapcsolatos titkokat. Éppen ettől olyan gyönyörű ez a munka, hogy a teljes tagadásból lehet felépíteni az egészet. A Futótűz azt üzeni, hogy mondjuk el azt, ami velünk történt. Fontos az is, hogy mindenki elmondja a maga történetét, ez kell ahhoz, hogy össze tudjuk rakni a világ történetét, hogy ne felejtsük el azt, amin átmentünk és feldolgozhassuk mindazt, ami ezer évek alatt történt. Egyébként is úgy hiszem, minden családban van egy elmondásra váró történet.

- Alföldi Róbert valamit nagyon szerethet benned, hiszen sokadjára dolgozik veled. Mi a titkod?

- Nagyon szeretem a Robit! Azt hiszem, ez azért kölcsönös, mert közösen nagy utat jártunk be. Az én egyéniségemből, meg az övéből következően bonyolultan találtunk utat egymás felé. Viszont mostanra már tudjuk, hogyan kezeljük a másikat. Pontosan tudja, milyen ember vagyok, és úgy kezel, ahogy nekem arra szükségem van. Mivel irtó figyelmes ember, a pillanatnyi helyzetekhez is remekül igazodik, ha rólam van szó. Megtanultuk egymás nyelvét. Már nem kell ismerkednünk egyetlen előadásban sem: tudja, hogy mi az, amit ne, vagy ne úgy mondjon nekem. Tudja, hogy szurkálódással, humorba ágyazott kritikával sokkal többet érhet el nálam, mint azzal, ha azt mondaná, „ne haragudj, Dorina, ez borzasztó volt.” Tud viccesen piszkálgatni, amitől én nagyon nagyokat nevetek, s ettől megértem, merre kellene elindulnom.

- Mert milyen egyéniség vagy?

- Nehezen nyitható, színészben inkább zárkózottnak számító. Ez igaz arra is, hogy „óvatosan” kezdek próbálni. Olyan vagyok, aki sokat rágódik, keresgél, nagyon meg tud bántódni, el tud bizonytalanodni, viszont az irónia, a humor nyelvét jól értem.

- Lassan egy éve Kováts Adél vezeti a Radnóti Színházat. Milyen érzés az egy színésznőnek, hogy egy másik színésznő igazgatja a teátrumot?

- Annak nincs jelentősége, hogy mindketten nők vagyunk. Ha valaki tudja a dolgát, ha valakinek van ízlése, munkabírása, teljesen mindegy a neme. Adél esetében nagy előny, hogy közülünk való, hogy már régóta tagja a Radnóti társulatának. Ilyen téren nem szült új helyzetet az, hogy február óta színházat vezet, továbbra is a család tagja maradt. Jól ismer minket, bár engem kevésbé, mert én három éve vagyok itt. Rettenetesen izgalmas dolgokat hozott, igyekszik nyitni a fiatalok, a nők irányába is, miközben igyekszik megtartani a színház eddigi erős egyéniségét. Egyébként úgy tudom, ezt a darabot is ő adta Robinak.

- Jövőre bemutatják Sándor Pál új filmjét, amelyben főszerepet alakítasz. Van létjogosultsága egy ilyen reformkori kalandfilmnek, mint aminek a Vándorszínészek ígérkezik?

- Úgy tudom, szeptemberre tolták a film bemutatóját. De hogy ne kerüljem el a válaszadást: nem tudom, pillanatnyilag van-e bárminek létjogosultsága a magyar mozikban. Ha például egy család úgy dönt, hogy moziba megy, csak egy vékony réteg szavaz bizalmat a magyar mozinak. A legjobb filmek is megbuknak a nézettség szerint, ezért a tíz-tizenöt évvel ezelőtti nézettséget lehetetlen mércének venni. A Vándorszínészekből láttam egy nyers verziót, tipikus, csodálatos Sándor Pali-film lesz. Ezért is remélem, hogy működni fog a nézőszám szempontjából is. Azért kell ezt így mondanom, mert gyakran egy külföldi A-kategóriás hollywoodi filmre is kevesen ülnek be.

- Sok helyszínen forgattatok, az egyik jelenetben pedig többek között a te karaktered is vízbe kerül. Mesélsz arról a jelenetről?

- Mivel ez egy road-movie, szinte egész Magyarországot végigforgattuk. A vizes jelenetnek csak azt a részét vettük fel stúdióban, ami a víz alatt játszódik. A durvább az volt, amikor szekerestől, lovastól, operatőröstül bevágtak minket a nagyon hideg Dunába, aminek iszonyú erős volt a sodrása. Ezt talán októberben vettük fel, szóval cseppet sem volt kellemes a víz, de nagyon élveztük ezt a jelenetet is. Egyébként is ez a munka életem egyik legnagyobb filmes kihívása és kalandja volt.

- Hogyan tekintesz vissza az előző filmedre, a Hurok című időkavarós sci-fire, amely a közönséget és a kritikusokat is megosztotta?

- Számomra a Hurok elsősorban egy nagyon jó forgatás emléke marad, hihetetlen szeretetben és nyugalomban dolgoztunk nagy intenzitással. Iszonyú jó volt Madarász Istivel, a rendezővel, valamint Száraz Dénessel és Anger Zsolttal, a főszereplő társaimmal közösen bulizni másfél hónapon keresztül, és ettől nehéz függetleníteni magamat. Imádtam olvasni Isti könyvét, imádtam forgatni és imádtam nézni is. 

- Számtalan különböző műfajjal próbálták már visszacsalogatni a magyar film közönségét a mozikba. Te hogy látod, mivel lehetne eredményt elérni?

- Szerintem azoknak, akiknek van ebbe beleszólásuk, venniük kellene egy nagy levegőt és néhány évig ezer forintra levinni a magyar filmek jegyárát. Gondolom, hogy ez nem ilyen egyszerű, de akkor is fontos gesztus lenne. Nagyon sok pénz megy el a filmek előkészítésére, gyártására és természetesen a reklámra is, de egy ilyen lépéssel talán könnyebb lehetne a párokat, családokat beültetni egy-egy magyar filmre. Egyébként is sokan küzdenek anyagi problémákkal. Amúgy az emberek néznek filmeket, csak alapvetően letöltött filmeket és otthon, a maguk által készített kukoricát majszolva. Megjegyzem, számomra is kellemesebb otthon filmet nézni. Talán ebben az online-ná változott világban meg lehetne azt is oldani, hogy a nézettséget az internetes letöltésekbe is beszámítsák, és a filmeket jó minőségben egy mozijegy áráért otthon nézhessék meg az emberek. Az Oscar-díjas Saul fia forgalmazója például meg tudta oldani, hogy ne lehessen a filmet bárhonnan letölteni.

- Szeretnek úgy hivatkozni rád, mint jövőbeli filmsztárra. Ahogy ismerlek, elzárkózol ettől a státusztól, ugye?

- Még mindig? Most voltam harmincöt, én sem leszek fiatalabb. (Nevet.) Imádom a színházat és mellette nagyon szeretek forgatni is. De amíg a színházban az az óvatosság jellemez, amivel minden alkalommal megküzdök, addig a kamera előtt jobban átlátom a munkát, otthonosabb, szabadabb tudok lenni. Magyarországon elég nagy kihívás filmszínészi karriert befutni, pláne filmsztárrá válni… Igaz, nem is szeretnék semmilyen típusú sztár lenni.

- Szóval, akkor nem is teszel érte?

- Ha elhívnak egy castingra, elmegyek és felkészülök. És ha ott, a válogatáson kiderül, hogy a szerep nekem való, annak nagyon örülök!

 

Névjegy
Martinovics Dorina
1981. november 12-én, Budapesten született. 2006-ban Jordán Tamás és Lukáts Andor osztályában végzett a Színház- és Filmművészeti Egyetemen, utána azonnal szerződtette a Nemzeti Színház, amelynek kilenc évig volt tagja.
2014 óta a Radnóti Színház társulati tagja. Rendszeresen rendezi színpadon Alföldi Róbert és Mohácsi János. Játszott többek között Herendi Gábor Valami Amerika, Szőke András Hasutasok című vígjátékában, Sándor Pál Noé bárkája című drámájában.
Az országos ismertséget az HBO saját gyártás mini-sorozata, a rekordnézettségű Társas Játék hozta meg számára. Főszereplője a 2016-os év egyik legjobb kritikai fogadtatásában részesült magyar filmjének, a Hurok című sci-finek; új filmjét, a Sándor Pál rendezte Vándorszínészeket jövőre mutatják be.

2016.12.30 06:45

Bodolai szerint nincs veszélyben az Index

Publikálás dátuma
2018.09.19 21:31

Fotó: Népszava/
Az online lapot tulajdonló alapítvány kurátora szerint nincs oka azt feltételezni, hogy az új tulajdonosok megvonják tőle a bizalmat.
Személyi és jogi garanciákat is lát Bodolai László a Magyar Fejlődésért Alapítvány (MFA) kuratóriumának elnöke arra, hogy nem távolítják el a posztjáról. Bodolai a Népszavának azt mondta, Ziegler Gábort, aki a CEMP-csoporton belül mindig is az értékesítési területet vezette, több mint egy évtizede ismeri. – Ezért nincs rá okom, hogy bármilyen módon kételkedjek abban, hogy a hétfői napon kiadott közleményükben megfogalmazott a bizalmat egyik pillanatról a másikra megvonja  – tette hozzá. Jogi garanciákat pedig az MFA alapítói okirata és a hazai joggyakorlat biztosít Bodolai szerint. A kuratórium tagjai ugyanis csak alapos indokkal hívhatók vissza, amennyiben például az alapítvány működését veszélyeztetik.  Mint arról lapunk beszámolt, az Index legfontosabb partnerei – a hirdetéseket értékesítő CEMP SH, valamint a szerkesztőségi rendszert biztosító és fejlesztő cég – Ziegler Gábor és Oltyán József tulajdonába kerültek. Ugyanez a két ember cégein keresztül megvásárolta Bodolai Lászlótól azt az NP Nanga Parbat 17 Zrt.-t, amely az Indexet tulajdonló Magyar Fejlődésért Alapítványt alapította. – Szeretném tisztázni, hogy Oltyán József nem „tűnt fel” az Index körül, a hétfőn ismertetett tranzakciók semmilyen módon nem érintik az Index kiadóját. Mostantól az ő résztulajdonában lévő Cemp SH értékesíti az index.hu felületeit, korábban meg Spéder Zoltán cége értékesítette. Ennyi a változás – hangsúlyozta a Népszavának Bodolai. Arra a kérdésünkre, hogy mit szól Oltyán politikai szerepvállalásához (az új vezető ugyanis a KDNP Bács Kiskun megyei szervezetének elnökségi tagja), Bodolai azt mondta: ezt nem tiszte értékelni, mivel "nem egy országos jelentőségű politikus". Az MFA kuratóriumi elnöke a Klubrádiónak is nyilatkozott, szerinte biztosabb helyzetbe került az Index a portál körül minap lezajlott üzleti változásokkal. Nyáron ugyanis komoly veszély alakult ki az Index körül amiatt, hogy Simicska Lajos, Orbán Viktor miniszterelnök egykori barátja eladta az érdekeltségeit Nyerges Zsolt kormányközeli üzletembernek. Az egyébként sem Ziegler, sem Oltyán nem árulta el, hogy mekkora volt a vételár. Oltyán a lapunknak adott interjúban annyit közölt, hogy kevés saját erő mellett az adásvétel nagyját hitelből fizették. Arra a kérdésünkre, hogy melyik banktól kaptak hitelt, nem válaszolt. Ziegler egyébként a napi.hu-nak adott interjújában osztotta Bodolai véleményét, mert szerinte „az Index.hu függetlenségét az garantálja, hogy semmilyen jogunk nem fűződik ahhoz, hogy a napi szerkesztésbe vagy a lap tartalmába bármilyen módon is beleavatkozzunk.”
Szerző
Témák
index
2018.09.19 21:31
Frissítve: 2018.09.19 21:46

Lakossági fórumokon figyelmeztetnek a magyarországi medveveszélyre

Publikálás dátuma
2018.09.19 20:08
Illusztráció
Fotó: Shutterstock/
Lakossági fórumokon tájékoztatja a Bükki Nemzeti Park Igazgatósága az Észak- Magyarországi településeken élőket az utóbbi években egyre gyakrabban előforduló barna medvékkel kapcsolatban – derült ki az ATV híradójából. Pétervásárán már megtartották az első fórumot, de Salgótarján, Ózd és Miskolc is a tervek között szerepel. A nyár elején hetekig tartották izgalomban medvék Heves és Borsod megyék több településén is az ott lakókat. Május végén egy medvéről két vasutas készítette azt a fotót Somoskőújfalu közelében, amely bejárta a hazai sajtót. Azután több héten át folyamatosan jelentek meg különböző medvékről készült felvételek a szlovák határtól egészen a szerb határig, de Mezőkeresztes közelében is felfigyeltek egy medvére. Ezek után döntött úgy a nemzeti park vezetősége, hogy fórumokat szerveznek azokon a területeken, ahol leginkább várható a medvék felbukkanása.
„Részleteiben tárgyaltuk azokat a konfliktushelyzeteket, amiket legjobb lenne elkerülni, illetve nem létrehozni, azokat a helyzeteket, amik a medvét a lakott területek, vagy az ember közelébe csalja”
– magyarázta a híradónak Gombkötő Péter, a Bükki Nemzeti Park Igazgatóságának zoológiai szakreferense.
A szakember azt javasolja, ha medvével találkozunk, akkor maradjunk nyugodtak és óvatosan távolodjunk el a medvétől. Szaladni semmiképpen nem szabad, egyébként a medve kerüli a találkozást az emberrel.
2018.09.19 20:08
Frissítve: 2018.09.19 20:08