Előfizetés

Fagyhalál - Duplájára nőtt a halottak száma Magyarországon

Publikálás dátuma
2017.01.07. 06:07
Dermesztő napok várnak a hajléktalanokra, ha nincs lehetőségük a melegedésre FOTÓ: MTI/CZEGLÉDI ZSOLT
Magyarországon ősztől december végéig csaknem kétszer annyian fagytak meg, mint a múlt tél azonos időszakában - tudatta a Magyar Szociális Fórum. A szervezet felhívással fordult a lakossághoz, hogy az eddigieknél is jobban figyeljen oda azokra az emberekre, akiket a szabad ég alatt, vagy fűtetlen otthonaikban fagyhalál fenyeget. A katasztrófavédelem figyelmeztet: igazi téli idő jön, egyes megyékben mínusz 20 fok is lehet.

Már eddig is jelentősen emelkedett a fagyhalál áldozatainak száma a múlt tél azonos időszakához képest, és az időjárási előrejelzés sem kecsegtet a veszély csökkenésével. A hét végén beköszönő dermesztő hidegben az eddigieknél is nagyobb méreteket ölthet a fagyhalál, ha az emberek nem vigyáznak magukra, a rászorulók pedig időben nem részesülnek segítségben - közölte a Magyar Szociális Fórum.

Míg 2015 december végéig 45-en vesztették életüket fagyhalál következtében, 2016 hasonlóidőszakában nyolcvanan fagytak meg. "Pedig a leghidegebb napok még csak most jönnek" - figyelmeztet a szervezet. Az előrejelzések szerint a hétvégén helyenként mínusz 20 fok alá is süllyedhet a hőmérséklet. Az emberjogi szervezet szerint az áldozatok közül a legfiatalabb 35 éves volt, a legidősebb pedig 89. Az elhunytak túlnyomó többsége férfi volt. Feltűnően megnőtt a saját fűtetlen otthonukban kihűltek, valamint a kórházba kerülésük után elhunytak száma. Fűtetlen lakásukban hatszor annyian fagytak meg, mint ahányan közterületen, a szabad ég alatt.

Ugrásszerűen nőtt azoknak a száma is, akik kórházba szállításuk közben, vagy odaérkezésük után vesztették életüket, mert már nem tudtak rajtuk segíteni. A fórum tudomása szerint a hipotermiával kórházba szállított személyek közül minden második meghalt. A szabad ég alatt összesen húszan fagytak meg, lakásukban huszonheten, kórházban pedig harminchárom végzetesen kihűlt ember lelte halálát.

A szervezet tapasztalata szerint a legjobban forró teával, meleg levessel, energiadús táplálékkal lehet segíteni. Ha valaki meggémberedett, magatehetetlen embert lát, azonnal tárcsázza a 112 segélyhívó számot, mely az ország egész területét befedi. "Fordítsanak kiemelt figyelmet az idős, magányos, beteg emberekre, szomszédokra, mert a fagyhalál közülük szedi a legtöbb áldozatot" - kéri az emberjogi mozgalom. Nekik elsősorban tűzifára, faaprításra, befűtésre, meleg ételre, és emberi szóra van szükségük.

A szervezet a rendőrségtől, a katasztrófavédelemtől és a polgári őrségtől is azt kérte, hogy minden erejüket vessék latba az élet védelmében: helyezzék biztonságba a kihűléssel fenyegetett embereket, és hatáskörüket túllépve is segítsenek azokon a rászorulókon, akik nem tudnak magukról gondoskodni. "A szolidaritás életet menthet" - írták.

Kíméletlen hideg jön
Az Országos Meteorológiai Szolgálat középtávú előrejelzése szerint szeles, hideg idő várható a hétvégén, néhol akár mínusz 24 Celsius-fokig is hűlhet a levegő, s több helyen a maximumok is mínusz 10 fok körül alakulnak. Az ország keleti felén egyre többfelé éri el a minimum a mínusz 15 Celsius-fokot, az Északi-középhegység szélvédett, illetve hóval borított területein mínusz 20 fok alatti hőmérséklet is várható.
"Ebben a hidegben akár 10 perc alatt kihűlhet az ember" - figyelmeztet a Magyar Máltai Szeretetszolgálat. A szervezet Budapesten kilenc utcai gondozószolgálatot működtet, ezek rendszeresen felkeresik az intézményi ellátást elutasító, a hidegben is kint maradó hajléktalan emberek ismert tartózkodási helyeit. Azt kérik mindenkitől, ha mozdulatlanul a földön ülő vagy fekvő embert lát, szólítsa meg. Ha az illető nem tud válaszolni, hívják a hajléktalanellátó diszpécserszolgálatot - Budapesten a 061 338 4186 számon - vagy a 112-es segélyhívót. A Szeretetszolgálat diszpécserszolgálata krízisautót küld a helyszínre, a kiérkező szociális munkások gondoskodnak a hajléktalan emberekről, szükség esetén a mentőszolgálatot is értesítik.

Fagyhalál Elleni Alap létrehozását sürgetik

"Amióta Orbán Viktor kormányoz, több mint 1200, vagyis egy falunyi ember fagyott meg Magyarországon" - közölte az MSZP. A párt ezért újból benyújtja a Fagyhalál Elleni Alap létrehozásáról szóló javaslatát. A szocialisták már hat alkalommal tettek erre javaslatot a Parlamentben, de a Fidesz-KDNP még napirendre sem volt hajlandó venni a kezdeményezést.

Nincs fűtés egy kispesti iskolában

December óta nem működik rendesen a fűtés a Kispesti Erkel Ferenc Általános Iskolában, a szülők szerint az is előfordult, hogy az osztálytermekben 14 fok volt, így haza kellett vinniük a gyerekeket - írta a 444.hu. A portál szerint a Klik nagy teljesítményű hősugárzókat akart bevetni a helyzet konszolidálására, ám az osztályokban található konnektorokba nem merik bedugni, mert az elavult elektromos hálózat nem bírná. Emiatt a szülők maguk visznek hősugárzókat az iskolába, ami szintén tűzveszélyes. A fűtés idén télen már minden bizonnyal nem lesz tökéletes, a rendszer cseréje csak tavasszal esedékes.

Indokol a Klik
A Kispesti Erkel Ferenc Általános Iskola működtetési feladatait 2016. december 31-éig az illetékes önkormányzat látta el. A Külső-Pesti Tankerületi Központ 2017. január 1-től  vette át az intézmény működtetését az önkormányzattól. A rossz műszaki állapotban lévő fűtési rendszer hibáját a szétfagyott légkezelő  okozta. A tankerületi központ haladéktalanul intézkedett a hiba elhárításáról. A törvény által előírt hőmérséklet biztosítása érdekében, fűtőpanelek beszerzésére és beüzemelésére kerül sor a hétfői nap folyamán. A tankerület mindent megtesz annak érdekében, hogy a gyermekek megfelelő körülmények között folytassák tanulmányaikat - írta a Klik közleményében.

Ahol vannak melegedők

A katasztrófavédelem összesítette az elérhető melegedőhelyek listáját. Ezeket akkor üzemelik be, ha például sérül a távhőszolgáltatás vagy az elektromos hálózat, és az áramkimaradás miatt többen nem tudnak otthon fűteni, ilyenkor a település polgármestere vagy a védelmi bizottság intézkedik a melegedőhely megnyitásáról. A lista elérhető a megyei katasztrófavédelmi igazgatóságok honlapján, de megtalálható a www.katasztrofavedelem.hu oldalon is.

Nem jár a balatoni komp

A viharos szél és az ennek következtében feltorlódott jégtáblák miatt péntektől szünetel a kompközlekedés a Balatonon - közölte Szabó Zsolt, a Balatoni Hajózási Zrt. üzletágvezetője. Elmondta: a biztonságos kompátkelés feltételei nem adottak, emiatt állította le a társaság átmenetileg a kompközlekedést. Amint az időjárási körülmények lehetővé teszik, a szolgáltatást újraindítják.

Veszélyes lehet az önfeledt csúszkálás

Továbbra is veszélyes a befagyott szabadvizek felületén tartózkodni, mert még nem szilárdult meg eléggé a jég - közölte a rendőrség. A hirtelen hőmérséklet-változások is jelentősen módosíthatják a jégtakaró tulajdonságait, a beszakadó jég pedig életveszélyt jelent. A szabadvizek jegére csak akkor szabad lépni, ha az már kellő szilárdságú, nem olvadt, nem mozog. Éjszaka vagy rossz látási viszonyok között pedig még akkor is tilos a jégen tartózkodni, ha egyébként biztonságosnak számít. Viszont tilos a jégre lépni kikötők területén, valamint a folyókon, rianás esetén a Balatonon.

Majtényi László arcot ad az ellenzéki együttműködésnek

F. Á.
Publikálás dátuma
2017.01.07. 06:05
Majtényi. Korábbi felvétel: Népszava
Szerencsére könnyű helyzetben vagyunk, Majtényi László ugyanis már megfogalmazta, miért döntött úgy, hogy igent mond a civileknek és elvállalja a köztársasági elnökjelölt-jelöltséget. Szentpéteri Nagy Richárd politológus, aki kérésünkre, az Eötvös Károly Intézet (EKINT) elnökének közleményben közzétett négy pontját elemezte emlékeztetett, Majtényi az utóbbi napokban maga beszélt arról, tudja, hogy májusban nem lesz államfő, hiszen nála okosabb ember kevés van – fogalmazott a politológus. 

Ennek ellenére nem kosarazta ki az őt jelöltnek felkérő civileket, mert így elkezdődhet a beszélgetés a közös dolgainkról, egy jobb Magyarországról.

A volt adatvédelmi biztos szerint annak szintén jelentősége van, ha az egymással bizalmatlan szervezetek, személyek valamiben, vagy valakiben egyet tudnak érteni. A demokratikus ellenzék, akár az alkotmány iránt fogékony társadalom rossz állapotban van, ezért kell a közös kapaszkodó. Majtényi azért nem mondja, hogy teljesen esélytelen, így ugyanis semminek nem lehet nekivágni.

Nagyszerű feladatot vállalt a politológus szerint a volt ombudsman, aki azzal, hogy arcot ad az ellenzéki együttműködésnek, szimbolikusan képes megtestesíteni a másik Magyarországot. Szentpéteri figyelmeztetett, a köztársasági elnöktől eleve azt várjuk, hogy a nemzet egységét megtestesítse, amire Áder János nem képes. Ezért is van funkciója az alternatív államfőjelöltnek, aki egyben a rendszer kritikája. Majtényi egész élete a tisztességről szól, ezért jó választás. Bár lehetne még mondani olyan közszereplőt, aki mögött érdemes felsorakozni. Ilyen mások mellett Iványi Gábor lelkész, az EKINT elnöke pedig Szentpéteri szerint a legkiválóbb jelöltek egyike, ezért nagyszerű, hogy felkérték és az is, hogy ezt elvállalta.

Szerdai Facebook-közleményében Majtényi négy pontban foglalta össze céljait, és arra kérte az országgyűlési képviselőket, azok támogassák a jelölését, aki ezekkel egyetértenek. Olyan alaptörvényt szeretne, amit a különböző társadalmi csoportok a sajátjuknak tekintenek, ami békét teremthet, és ezt népszavazással kellene megerősíteni. Emellett a köztársaság helyreállítását sürgeti. A második pont összekapcsolja a társadalmi nyilvánosság infrastruktúrájának és szabadságának a helyreállítását a szabad választásokkal: a demokratikus nyilvánosság intézményrendszerének teljes érvényesülésével és a szabad és tisztességes választásokkal biztosítani kell, hogy a választópolgároknak valódi lehetőségük legyen időről időre leváltani a kormányzati hatalom gyakorlóit. A szegénységnek olyan bugyrai vannak, amikre csak a harmadik világban találhatunk példákat, ezért a köztársaságnak gondoskodnia kell arról, hogy mindenki emberhez méltó életet élhessen. Nincs a világon korrupciómentes ország, nálunk viszont a korrupció maga alá gyűrte az államot, ezért az ellen a legszigorúbb eszközökkel kell fellépni. Ez Majtényi programja, amihez saját bevallása szerint nem fogja megkapni a kormánytöbbség szavazatait.

Ez a négy pont, úgy ahogy van tökéletes, akár miniszterelnöki programnak is, nemhogy köztársasági elnökinek. Bár a kutya sem kérte erre, nagyon jól tette, hogy ezeket megfogalmazta – kommentálta a közleményt Szentpéteri. Hozzátette, a volt ombudsman ezzel is mutatja, hogy személyében képes megjeleníteni a másik Magyarországot.

A politológus szerint az országra ráfér az új alkotmány, amit népszavazással fogadnak el. A választás csak akkor szabad, ha tisztességes, Szentpéteri szintén ezt vallja. Egyetért Majtényivel, aki a két fogalmat együtt értelmezi. A 2014-es parlamenti választást az EBESZ is szabadnak, ám nem tisztességesnek nevezte, amin ideje lenne változtatni. Ám a szabad és tisztességes választást nem csak a választási, illetve a választási eljárási törvény garantálja, hanem a szabad információáramlás, azaz a szabad média. Magyarországon a két törvénnyel súlyos bajok vannak, de a médiavilág sincs rendben.

Szentpéteri a liberális gazdaságpolitika híve, de tudja, most szociáldemokrata korszaknak kell következnie. Magyarországon ugyanis ma a társadalom több mint fele szegénységben él, ezért a helyzet baloldali politika után kiált. Kérdés persze, hogy ez mikor jön el.

A korrupcióval kapcsolatban Majtényi megfogalmazta, itt nem arról van szó, hogy esetleg zsebre dolgozik a rendőr, hanem rendszerszintű a korrupció. Lánczi András, a Századvég Alapítvány elnöke 2015 decemberében világossá tette, "amit korrupciónak neveznek, az gyakorlatilag a Fidesz legfőbb politikája". Állami eszközökkel így lehet tőkésosztályt kreálni mindannyiunk pénzén – vonta le a tanulságot Szentpéteri, akinek a véleménye szerint Majtényi a legfontosabb dolgokon szeretne változtatni, aminek most nincs esélye. Ám ha a négy pontból egyelőre semmi sem valósul meg, akkor is hasznos, hogy a májusi köztársasági elnökválasztásig erről lesz szó. Ahhoz persze, hogy Majtényi jelölt legyen, negyven képviselő támogató aláírására van szükség. Ha ez megvan, akkor a nyilvánosság, a demokrácia és a köztársaság jövője szempontjából is hasznos, hogy ezekről a kérdésekről beszélünk. Ráadásul lehet, hogy ennek 2018-ra is lesz hozadéka, bár ezzel kapcsolatban Szentpéteri óvatos.

Kockázatos ez a történet. Nem azért, hogy most államfő lesz-e Majtényi, mert nem lesz. A kockázat az, hogy meglesz-e a negyven ajánlás – figyelmeztetett a politológus. Az EKINT elnöke persze nem térhetett ki a felkérés elől, mert sokan mellé álltak.

Fel van adva a lecke a DK-nak és az LMP-nek. Előbb, utóbb állást kell foglalniuk az ügyben. Szentpéteri nem akart jósolni, de figyelmeztetett, a közvélemény egy része érzékeli, hogy most a pártoknál pattog a labda, és okosan kell dönteniük.

Majtényi László arcot ad az ellenzéki együttműködésnek

F. Á.
Publikálás dátuma
2017.01.07. 06:05
Majtényi. Korábbi felvétel: Népszava
Szerencsére könnyű helyzetben vagyunk, Majtényi László ugyanis már megfogalmazta, miért döntött úgy, hogy igent mond a civileknek és elvállalja a köztársasági elnökjelölt-jelöltséget. Szentpéteri Nagy Richárd politológus, aki kérésünkre, az Eötvös Károly Intézet (EKINT) elnökének közleményben közzétett négy pontját elemezte emlékeztetett, Majtényi az utóbbi napokban maga beszélt arról, tudja, hogy májusban nem lesz államfő, hiszen nála okosabb ember kevés van – fogalmazott a politológus. 

Ennek ellenére nem kosarazta ki az őt jelöltnek felkérő civileket, mert így elkezdődhet a beszélgetés a közös dolgainkról, egy jobb Magyarországról.

A volt adatvédelmi biztos szerint annak szintén jelentősége van, ha az egymással bizalmatlan szervezetek, személyek valamiben, vagy valakiben egyet tudnak érteni. A demokratikus ellenzék, akár az alkotmány iránt fogékony társadalom rossz állapotban van, ezért kell a közös kapaszkodó. Majtényi azért nem mondja, hogy teljesen esélytelen, így ugyanis semminek nem lehet nekivágni.

Nagyszerű feladatot vállalt a politológus szerint a volt ombudsman, aki azzal, hogy arcot ad az ellenzéki együttműködésnek, szimbolikusan képes megtestesíteni a másik Magyarországot. Szentpéteri figyelmeztetett, a köztársasági elnöktől eleve azt várjuk, hogy a nemzet egységét megtestesítse, amire Áder János nem képes. Ezért is van funkciója az alternatív államfőjelöltnek, aki egyben a rendszer kritikája. Majtényi egész élete a tisztességről szól, ezért jó választás. Bár lehetne még mondani olyan közszereplőt, aki mögött érdemes felsorakozni. Ilyen mások mellett Iványi Gábor lelkész, az EKINT elnöke pedig Szentpéteri szerint a legkiválóbb jelöltek egyike, ezért nagyszerű, hogy felkérték és az is, hogy ezt elvállalta.

Szerdai Facebook-közleményében Majtényi négy pontban foglalta össze céljait, és arra kérte az országgyűlési képviselőket, azok támogassák a jelölését, aki ezekkel egyetértenek. Olyan alaptörvényt szeretne, amit a különböző társadalmi csoportok a sajátjuknak tekintenek, ami békét teremthet, és ezt népszavazással kellene megerősíteni. Emellett a köztársaság helyreállítását sürgeti. A második pont összekapcsolja a társadalmi nyilvánosság infrastruktúrájának és szabadságának a helyreállítását a szabad választásokkal: a demokratikus nyilvánosság intézményrendszerének teljes érvényesülésével és a szabad és tisztességes választásokkal biztosítani kell, hogy a választópolgároknak valódi lehetőségük legyen időről időre leváltani a kormányzati hatalom gyakorlóit. A szegénységnek olyan bugyrai vannak, amikre csak a harmadik világban találhatunk példákat, ezért a köztársaságnak gondoskodnia kell arról, hogy mindenki emberhez méltó életet élhessen. Nincs a világon korrupciómentes ország, nálunk viszont a korrupció maga alá gyűrte az államot, ezért az ellen a legszigorúbb eszközökkel kell fellépni. Ez Majtényi programja, amihez saját bevallása szerint nem fogja megkapni a kormánytöbbség szavazatait.

Ez a négy pont, úgy ahogy van tökéletes, akár miniszterelnöki programnak is, nemhogy köztársasági elnökinek. Bár a kutya sem kérte erre, nagyon jól tette, hogy ezeket megfogalmazta – kommentálta a közleményt Szentpéteri. Hozzátette, a volt ombudsman ezzel is mutatja, hogy személyében képes megjeleníteni a másik Magyarországot.

A politológus szerint az országra ráfér az új alkotmány, amit népszavazással fogadnak el. A választás csak akkor szabad, ha tisztességes, Szentpéteri szintén ezt vallja. Egyetért Majtényivel, aki a két fogalmat együtt értelmezi. A 2014-es parlamenti választást az EBESZ is szabadnak, ám nem tisztességesnek nevezte, amin ideje lenne változtatni. Ám a szabad és tisztességes választást nem csak a választási, illetve a választási eljárási törvény garantálja, hanem a szabad információáramlás, azaz a szabad média. Magyarországon a két törvénnyel súlyos bajok vannak, de a médiavilág sincs rendben.

Szentpéteri a liberális gazdaságpolitika híve, de tudja, most szociáldemokrata korszaknak kell következnie. Magyarországon ugyanis ma a társadalom több mint fele szegénységben él, ezért a helyzet baloldali politika után kiált. Kérdés persze, hogy ez mikor jön el.

A korrupcióval kapcsolatban Majtényi megfogalmazta, itt nem arról van szó, hogy esetleg zsebre dolgozik a rendőr, hanem rendszerszintű a korrupció. Lánczi András, a Századvég Alapítvány elnöke 2015 decemberében világossá tette, "amit korrupciónak neveznek, az gyakorlatilag a Fidesz legfőbb politikája". Állami eszközökkel így lehet tőkésosztályt kreálni mindannyiunk pénzén – vonta le a tanulságot Szentpéteri, akinek a véleménye szerint Majtényi a legfontosabb dolgokon szeretne változtatni, aminek most nincs esélye. Ám ha a négy pontból egyelőre semmi sem valósul meg, akkor is hasznos, hogy a májusi köztársasági elnökválasztásig erről lesz szó. Ahhoz persze, hogy Majtényi jelölt legyen, negyven képviselő támogató aláírására van szükség. Ha ez megvan, akkor a nyilvánosság, a demokrácia és a köztársaság jövője szempontjából is hasznos, hogy ezekről a kérdésekről beszélünk. Ráadásul lehet, hogy ennek 2018-ra is lesz hozadéka, bár ezzel kapcsolatban Szentpéteri óvatos.

Kockázatos ez a történet. Nem azért, hogy most államfő lesz-e Majtényi, mert nem lesz. A kockázat az, hogy meglesz-e a negyven ajánlás – figyelmeztetett a politológus. Az EKINT elnöke persze nem térhetett ki a felkérés elől, mert sokan mellé álltak.

Fel van adva a lecke a DK-nak és az LMP-nek. Előbb, utóbb állást kell foglalniuk az ügyben. Szentpéteri nem akart jósolni, de figyelmeztetett, a közvélemény egy része érzékeli, hogy most a pártoknál pattog a labda, és okosan kell dönteniük.