Kihűlés közeli emberek sora került kórházba az országban

Az elmúlt napokban országszerte több településen segítettek a rendőrök saját házukban vagy elhagyott épületekben fagyoskodó embereken - derült ki a rendőrség honlapján szombaton megjelent közleményekből.

A balatonlellei rendőrök csütörtökön délelőtt Karádra mentek, mert bejelentést kaptak férfiről, aki egy fűtetlen, lakatlan épületben próbálta meghúzni magát. A kihűlés veszélye miatt a körzeti megbízottak értesítették a mentőszolgálat munkatársait, akik a siófoki kórházba vitték a férfit.

A Barabási Határrendészeti Kirendeltség járőrei Tiszavid községben találkoztak egy asszonnyal csütörtök késő este, akinek házán a nyílászárók sérültek-hiányosak voltak, az épületben pedig nem volt se fűtés, se áram. Az 53 éves asszony rosszullétre is panaszkodott, elmondása szerint már napok óta nem evett, mert nem volt pénze ételre és tüzelőre. A rendőrök értesítették a mentőszolgálatot, akik az asszonyt kórházba vitték.

Egy galgamácsai házhoz péntek délután azért mentek ki a rendőrök, mert az ott élő, közmunkából élő 56 éves férfi napok óta nem jelentkezett munkára. A járőrök a fűtetlen családi házban megtalálták a férfit, mentőt hívtak hozzá, amely kórházba vitte.

Egy szajoli férfi péntek délután hívta fel a Jász-Nagykun-Szolnok megyei rendőrséget és azt mondta, hogy egy fűtetlen épületben lakik és meg fog halni, lakcímét azonban nem árulta el, hanem letette a telefont. A csekély információ ellenére sikerült rövid időn belül megtalálni a telefonálót egy fészerszerű építményben. Az átfázott férfi zavartan viselkedett és összefüggéstelenül beszélt, ezért a rendőrök mentőt hívtak, amely kórházba vitte.

A Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei rendőrséget éjjel értesítette egy bejelentő, hogy rokonát Tornyospálcán feltehetően kihűlés fenyegeti. A rendőrök egy romos, korábban szinte teljesen kiégett, ajtó és ablak nélküli épületben megtalálták az 58 éves férfit, aki először nem akarta elhagyni a helyszínt, de végül sikerült meggyőzni, és rokona otthonába kísérni.

Nógrád megyében pénteken három esetben kellett intézkedniük a rendőröknek: egy átfázott 62 éves nőt fűtött lakóhelyére, míg egy 61 éves és egy 69 éves nőt az önkormányzat által üzemeltetett melegedőbe vittek a rendőrök, mivel otthonukban nem volt fűtés.

A rendőrség kéri a lakosságot, hogy a rendkívüli hideg időjárásra tekintettel haladéktalanul hívják az ingyenes 112-es segélyhívószámot, ha a közvetlen környezetükben egyedül élő ember nem ad életjelet magáról, feltételezhető, hogy nincs fűtési lehetősége, ha nem tudják felvenni hozzátartozóikkal a kapcsolatot vagy ha közterületen segítségre szoruló embert látnak.

Szerző

Tarlóst felszólították a Liberálisok

 A Liberális Fiatalok Társasága (Lift) mindenkit arra hív fel, hogy lehetőségeinek megfelelően segítsen a rászorulókon annak érdekében, hogy minél kevesebb áldozata legyen a következő napokban jelentkező szélsőséges hidegnek - mondta Sermer Ádám, a szervezet vezetője szombaton, sajtótájékoztatója után.

A Magyar Liberális Párt ifjúsági szervezetének elnöke elmondta: összeállítottak egy javaslatcsomagot, amelyet követve mindenki a maga szintjén a lehető legtöbbet teheti a kihűlés miatt veszélyeztetettekért. 

Budapesten a Lift tagjai amellett, hogy a hajléktalanokat a melegedők felkeresésére biztatják, izolációs fóliát osztogatnak  a rászorulóknak és a járókelőknek, utóbbiakat arra kérve, hogy adják tovább olyannak, akinek szüksége lehet rá. Emellett azt kérik Tarlós István főpolgármestertől, hogy függessze fel a hajléktalanokat az aluljárókból "kiszorító" rendeletet, a Budapesti Közlekedési Központtól pedig azt, hogy sűrítse vissza megritkított járatait, hogy minél kevesebbet kelljen a megállókban várakozni.

Az ifjúsági szervezet arra kéri az egyházakat, hogy felekezettől vagy nemzetiségtől függetlenül mindenkinek nyissa meg az épületeit országszerte, ugyanezt kéri a közintézményektől, valamint a kormányzati és önkormányzati hivataloktól. A kistelepülések vezetőinek javasolják, a középületek megnyitását melegedőként, valamint tüzelőanyag biztosítását a rászorulóknak.

Magyarországon évente átlagosan 250-en esnek áldozatul a hidegnek, kétharmaduk a saját fűtetlen lakásában fagy meg. Emiatt akár kistelepülésen, akár nagyvárosban él valaki, fontos, hogy figyeljen oda a szomszédaira - hangsúlyozta Sermer Ádám.

Szerző

Milliárdos luxusba költözik Orbán

Publikálás dátuma
2017.01.07. 18:16
A karmeliták egykori kolostorát építik át a Várban a Miniszterelnökség számára FOTÓ: Tóth Gergő
Orbán Viktor Várba költözésére eddig 21 milliárd forintot különített el a kormány, amelyhez most újabb 4 milliárd forintot csaptak hozzá csak bútorokra - reagált a DK a sajtóhírekre, miszerint tízszeres áron hozatnak antik bútorokat a kormányfő  "luxusrezidenciájába", az egykori karmelita kolostorba külföldről. A Jobbik elképesztőnek és példátlannak nevezte a kormány urizálását, Tuzson Bence kormányzati kommunikációért felelős államtitkár azonban azt állította, hogy megalapozatlanok a hírek a Miniszterelnökség budai Várba költözéséről.

A miniszterelnök 6 szobából álló luxusrezidenciájába a világ legdrágább bútorai kerülhetnek, egy felcsúti stadion árát ugyanis nehéz lenne másképp bútorra költeni - reagált a Demokratikus Koalíció arra, hogy a Várba költözéshez elkülönített 21 milliárd forintot újabb négy milliárddal toldották meg. A párt szerint abban az országban, ahol 4 millió ember él szegénységben, ahol az állampolgároknak kell gyógyszert és kötszert vinniük a kórházakba, ahol az éhezés több tízezer gyermeknek a napi rutin része, csak az költ 4 milliárd forint közpénzt luxusbútorokra, akinek nem volt gyerekszobája.

Orbán Viktor láthatóan teljesen elveszítette a kapcsolatát a valósággal és a nehéz mindennapokat élő magyarokkal - jelentette ki a DK, hozzátéve, hogy az Orbán-kormány bukása után kiállítótermet fognak csinálni az Orbán-rezidenciából, hogy mindenki láthassa, miként tombolt a fideszes elit rongyrázása. Mindenkinek joga lesz megnézni, hogy Orbán Viktor miként tapsolta el a magyarok adóbefizetéseit saját úri hóbortjára a rendszerváltás utáni magyar történelem legsötétebb napjaiban - ígérte az ellenzéki párt.

A tervek szerint a 2018-as választásokra készül el az új budai rezidencia a Várban, a hivatal berendezésére szánt 3,9 milliárd forintos keretet pedig már tavaly biztosították. Az olcsóbb megoldás – ahogyan a Sándor-palota 2002-es felújításakor – a replikák készítése lenne, a Miniszterelnökség azonban ragaszkodik az eredeti darabokhoz, amelyeket külföldről hoznának be.

A Hír TV a 4 milliárdos keretről kérdezte Pákh Imrét, a Munkácsy-trilógia Amerikában élő tulajdonosát is, aki egyetért a kormánnyal abban, hogy a legmagasabb szinten kell berendezni az épületet, mivel rengeteg külföldi fontos ember fog megfordulni ott. „Elsősorban figyelembe kell venni azt, hogy a miniszterelnök, a Miniszterelnökség nemcsak dolgozni fog ott, hanem képviselni fogja az országot. Én mindenesetre távol tartanám magamat a bóvlitól meg az olcsó műtárgyaktól, és megpróbálnám a legmagasabb szinten berendezni” – mondta az üzletember.

Azzal azonban nem mindenki ért egyet, hogy sokszoros áron, külföldről kellene beszerezni az épület berendezését. Magyarország egyik legnagyobb antik bútorokkal foglalkozó galériájának tulajdonosa például elmondta, hogy a karmelita kolostor stílusa kötött: az 1780–1820 közötti időszakot öleli fel, ebből a korból pedig Magyarországon is vannak antik bútorok, ráadásul sokkal olcsóbban, mintha külföldön szereznék be azokat. "Meggyőződésem, hogy a három budapesti kereskedésekből jórészt ki lehetne alakítani a belső enteriőröket. A külföldi árak minimum tízszer magasabbak, mint a magyarországiak” – nyilatkozott Csörge Csaba, a Darius Antiques tulajdonosa a tévének.

A Jobbik elképesztőnek és példátlannak nevezte a kormány urizálását, szerintük a milliárdokat inkább egészségügyre és oktatásra fordítaná. „Utánanéztünk az interneten, hogy ugyan milyen bútorokkal lehetne ennél kedvezőbb áron berendezni Orbán Viktor vagy Lázár János dolgozószobáját, és az interneten ráakadtunk néhány ingyen elvihető bútorra és tárgyra. Van itt a kanapétól kezdve az ágyon át az erkélyajtóig bezárólag sok minden. Ugye tudjuk, hogy eredetileg nem létező erkélyt építettek hozzá az épülethez, ehhez mi egy kiváló erkélyajtót fel tudunk ajánlani ingyen és bérmentve a kormány számára” – ígérte Kepli Lajos országgyűlési képviselő, mondván: "addig kell nyújtózkodni, amíg az a bizonyos takaró ér”.

Tuzson Bence a sajtóhírekre úgy reagált, hogy Orbán Viktor dolgozószobáját Tisza István korábbi miniszterelnök "közismerten puritán berendezésű", ma Debrecenben található dolgozószobai bútorainak másolataival alakítják ki, így "semmilyen különleges beruházásra nincsen szükség". A külföldi közjogi méltóságok fogadására szolgáló tereket múzeumi tulajdonú vagy abba kerülő bútorokkal kívánják berendezni. A Miniszterelnökség hivatalának bútorzatával kapcsolatban semmilyen döntés nem született - emelte ki. Az új épület a befejezését követően hosszabb ideig nyitva áll majd a nagyközönség előtt, mindenki számára megtekinthető lesz - hangsúlyozta Tuzson Bence. Közölte: a kormány arra törekszik, hogy a történelmi hagyományoknak megfelelően abba a környezetbe helyezze a tárcákat, amelyben egykor megtalálhatóak voltak. Így például a Belügyminisztérium saját korábbi, a Nemzetgazdasági Minisztérium pedig a Pénzügyminisztérium eredeti épületébe tud költözni.

Ennyiért költöznek a tárcák
A Magyar Közlönyben decemberben megjelent határozat szerint a Nemzetgazdasági- és a Belügyminisztérium költöztetésére és az ehhez szükséges beruházásokra 15,014 milliárd forintot különít el a kormány a 2018-as költségvetésből. A Várban lévő volt pénzügyminisztériumi épületből, ahová majd az NGM költözik, ki kell pakolni az ott lévő intézményeket és ki kell alakítani az épületet, hogy át lehessen oda költözni a József Nádor térről, ez 3,8 milliárdba kerül majd. Az épületben most a Magyar Nemzeti levéltárnak van nagy raktára, ennek a kiköltöztetésére még 246,2 milliót rak félre a kormány. A Belügynek az az Országház utca 28-32., illetve az Úri utca 49-51. szám alatt található épületeket alakítják majd át.

Több százmilliós tervek

A Középülettervező Zrt. nettó 628 millió forintért készíti el a Belügyminisztérium (BM) budai Várnegyedbe költöztetéséhez szükséges terveket. Az engedélyezési és kivitelezési tervek elkészítésére a BMSK Beruházási, Műszaki Fejlesztési, Sportüzemeltetési és Közbeszerzési Zrt. írt ki tendert, ez azonban formális volt, mivel a Középület-tervező Zrt. a korábbi tervekhez kötődő szerzői vagyoni jogokat - így a tervek felhasználásának és átdolgozásának, valamint az épület, vagy az épület egyes részei terveinek módosítási jogát - másnak nem is engedte át, így a munkát csak ez a cég végezheti el. A Közbeszerzési Értesítőben megjelent eredménytájékoztató szerint a Középület-tervező Zrt. az eredetileg becsült 606 helyett 628 millió forintért vállalta a tervezést.

Szerző
Frissítve: 2017.01.07. 18:59