Száz körül jár a fagyhalál áldozatainak száma, de az állam ezt másként látja

Publikálás dátuma
2017.01.08. 11:35
Szenes Zoltán, a Periféria Egyesület megbízott szakmai vezetője ruhákat ad Ács Ferencné hajléktalannak Nyíregyházán, az Egyház
Száz körül jár a fagyhalál áldozatainak száma – tudatta a Magyar Szociális Fórum (MSZF) vasárnapi gyorsjelentésében. A szélsőségesen hideg időről Czibere Károly szociális ügyekért és társadalmi felzárkózásért felelős államtitkár is nyilatkozott. Közlése szerint az elmúlt két napban nem érkeztek hírek kihűléses esetekről, vasárnap reggel azonban két holttestet is találtak egy zuglói telken, a nő és a férfi vélhetően halálra fagyott a hidegben. Ujhelyi István szokásos vasárnapi nyílt levelében felszólította az Orbán-kormányt, hogy hagyjon fel az embertelenséggel és azonnal csökkentse a tűzifa árát, a rekordhideg miatt ugyanis egyre többen fagynak meg otthonaikban. A rendőrséget szombaton számos esetben riasztották kihűlés közeli áldozatok miatt, akik saját otthonukban fagyoskodtak. Fotósunk, Vajda József a bejegesedett Dunáról készített képeit ide kattintva nézheti meg!

Az emberjogi mozgalom nem jelölte meg az áldozatok pontos számát, csupán annyit közölt, hogy a dermesztő hideg további áldozatokat szedett, és a kihűlt személyek száma a december végi nyolcvanról száz körülire emelkedett (közülük legalább huszonheten a saját lakásukban fagytak halálra, mert nem volt mivel és miből fűteni - a szerk.). Az MSZF annak tulajdonítja a tömeges fagyhalált, hogy az élet védelmére tett állami intézkedések nem felelnek meg a vészhelyzet támasztotta követelményeknek - írta az MSZF közleményében, amit úgy folytattak: „ki kellene nyitni a fűtött középületeket és egyházi épületeket a fagyoskodók előtt, de nem teszik. Ezért félő, hogy a fagyhalál áldozatainak száma a százat is meghaladhatja. Sok embertársunknak nincs hová mennie, nincs hol meghúzódnia, mert a hajléktalan szállók és melegedők megteltek.

Az MSZF ebben a helyzetben különösen fontosnak tartja a lakosság segítségét az életek mentésében. „Hogy a veszteség minél kisebb legyen, ne lépjünk át a bajba jutott embereken, hanem segítsünk rajtuk egy csésze forró teával, egy tányér meleg levessel, energia dús étellel, meleg fürdővel. Ha meggémberedett, magatehetetlen embert látunk, hívjuk a 112-es központi segélyhívó számot! A fedél alatt élő magányos, idős, beteg embereknek segítsünk befűteni, enni-inni adni, beszerezni gyógyszereiket! Rászoruló embertársainknak gyakran arról kell dönteniük, hogy egyenek-e vagy fűtsenek, hiszen mindkettőre nem futja nyomorúságos jövedelmükből” – hívta fel a figyelmet a Magyar Szociális Fórum.

Czibere Károly: FOTÓ: Népszava

Czibere Károly: FOTÓ: Népszava

Czibere Károly ehhez képest sokkal derűsebben nyilatkozott az extrém hideg következményeiről. Mint mondta, a hajléktalanellátó intézmények továbbra is nyitva állnak, senkit sem küldenek el, ezért arra kért mindenkit, hogy "jöjjön be a közterületről". Szerinte az erről szóló pénteki felhívásnak megvolt az eredménye, nagyon sokan mentek be az intézményekbe az utcáról. Mint mondta, a mintegy 11 ezer férőhely eddig elegendőnek bizonyult, még akkor is, ha néhány helyen százszázalékos a kihasználtság. "Úgy tűnik, a további napokban is tudjuk kezelni a helyzetet", pótágyakkal, matracokkal tudják fogadni az embereket - fogalmazott.

Az államtitkár a fenntartók, és szolgáltatók mellett köszönetet mondott a lakosságnak, amiért az utóbbi napokban az átlagos bejelentésszám többszöröse érkezett veszélyeztetett emberekről. A rendőrség is számos esetben akadályozott meg kihűlést - fűzte hozzá. Czibere arra kért mindenkit, hogy ha kihűléssel fenyegetett embert lát, vagy ilyenről tud, tegyen bejelentést a menhely.hu-n található elérhetőségek valamelyikén. Az elmúlt 48 órában volt olyan eset, amikor a saját lakásában kihűlőfélben lévő emberről tettek bejelentést, akit így sikerült megmenteni - emelte ki.

Halálra fagytak Zuglóban
Bár Czibere szerint senki nem halt meg a hideg miatt az elmúlt két napban, a 24.hu információi szerint két holttestet találtak Zuglóban, a Kövér Lajos utcában egy telek egyik sarkában, egy betonépítményben vasárnap délelőtt, valószínűleg mindketten halálra fagytak. Egy férfi és egy nő vesztette életét, mindketten hajléktalanok lehettek. A rendőrség közölte, hogy a halálesetek körülményeit a Budapesti Rendőr-főkapitányság közigazgatási hatósági eljárás keretében vizsgálja. A portál megjegyzi, hogy pénteken is holttestet találtak a főváros IX. kerületében egy áruház mögött, egy benzinkút közelében, az áldozat vélhetően szintén halálra fagyott.

Kihűlés közeli emberek sora került kórházba

Az elmúlt napokban országszerte több településen segítettek a rendőrök saját házukban vagy elhagyott épületekben fagyoskodó embereken - derült ki a rendőrség honlapján szombaton megjelent közleményekből. A Barabási Határrendészeti Kirendeltség járőrei Tiszavid községben találkoztak egy asszonnyal csütörtök késő este, akinek házán a nyílászárók sérültek-hiányosak voltak, az épületben pedig nem volt se fűtés, se áram. Az 53 éves asszony rosszullétre is panaszkodott, elmondása szerint már napok óta nem evett, mert nem volt pénze ételre és tüzelőre. A rendőrök értesítették a mentőszolgálatot, akik az asszonyt kórházba vitték.

Egy szajoli férfi péntek délután hívta fel a Jász-Nagykun-Szolnok megyei rendőrséget és azt mondta, hogy egy fűtetlen épületben lakik és meg fog halni, lakcímét azonban nem árulta el, hanem letette a telefont. A férfit rövid időn belül sikerült megtalálni egy fészerszerű építményben, aki zavartan viselkedett és összefüggéstelenül beszélt, ezért a rendőrök mentőt hívtak, amely kórházba vitte. A fent leírtakon kívül számos további esetben kellett intézkedniük a hatóságoknak, ezekről itt olvashat!

Ujhelyi: elég a fagyhalálból, csökkentsék a tűzifa áfáját!
Napra pontosan egy évvel ezelőtt már hangosan követeltem, hogy a kormány azonnal csökkentse a tűzifát terhelő adóterheket, a rekordhideg miatt ugyanis egyre többen fagynak meg otthonaikban. Hiába, az Orbán-kormányt nem érdekli a kisemberek sorsa - írja Ujhelyi István, az MSZP alelnöke szokásos vasárnapi nyílt levél-sorozatában. 
Ujhelyi István. FOTÓ: Népszava

Ujhelyi István. FOTÓ: Népszava

A legfrissebb adatok szerint a mostani téli időszakban kétszer annyian fagytak már meg Magyarországon, mint egy évvel ezelőtt - figyelmeztetett a szocialista politikus, hozzátéve, hogy a Fidesz-kormány által korábban meghirdetett tűzifa-rezsicsökkentési program mára már hatástalan, az azóta megvalósult áremelések elégtelenné és elérhetetlenné tették az olcsó tűzifát a legrászorultabbak számára. A helyi önkormányzatoknak meghirdetett állami programban - amelyre beszédes módon sokkal több település jelentkezett, mint tavaly - mindössze hárommilliárd forintos támogatást biztosítanak a tűzifa-vásárláshoz. Ez kereken egymilliárddal kevesebb, mint amennyit Orbán Viktor dolgozószobájára és a kapcsolódó helyiségek kicsinosítására költ a Fidesz. 
Az illiberális rezsim kormányzói többször bizonyították már embertelenségüket, szinte mindennap világossá teszik, hogy számukra a magyar emberek csak statisztikai és hivatkozási alapot nyújtanak, semmi többet. Ki helikopterrel száll fölébe, annak csak térkép e táj - fogalmazott Ujhelyi, majd felszólította a magyar kormányt, hogy hagyjon fel az embertelenséggel és azonnal csökkentse a tűzifa árát, például a tüzelőt terhelő adóteher eltörlésével vagy minimalizálásával. A szocialista EP-képviselő teljes nyílt levelét itt olvashatja!

Százak maradtak fűtés nélkül Salgótarjánban

Megsérült a távhővezeték Salgótarján belvárosi részén, emiatt több száz lakásban és számos közintézményben szünetel a távfűtés, valamint a melegvíz-szolgáltatás - tájékoztatott vasárnap reggel a Nógrád Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság szóvivője. Angyal Eszter elmondta: a kimaradás 680 lakást és számos közintézményt, köztük iskolát, kollégiumot, művelődési központot is érint. A helyreállítási munkálatok előreláthatóan 18 óráig tartanak - tette hozzá. A szóvivő közlése szerint azok számára, akiknek a munkálatok alatt az extrém hidegben túlságosan lehűl a lakásuk, a városi sportcsarnokban melegedőhelyet rendeztek be. Akik ezt igénybe veszik, azoktól azt kérik, hogy hideg élelmet, illetve szükség esetén gyógyszereiket is vigyék magukkal.

Szerző
Frissítve: 2017.01.08. 16:45

Fűtés és meleg víz nélkül maradtak Salgótarjánban

Publikálás dátuma
2017.01.08. 10:50
A távhővezeték meghibásodott darabja
Megsérült a távhővezeték a nógrádi megyeszékhely belvárosi részén, emiatt több száz lakásban és számos közintézményben szünetel a távfűtés, valamint a melegvíz-szolgáltatás - tájékoztatott vasárnap reggel a Nógrád Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság szóvivője.

Angyal Eszter elmondta: a kimaradás 680 lakást és számos közintézményt, köztük iskolát, kollégiumot, művelődési központot is érint. A helyreállítási munkálatok előreláthatóan 18 óráig tartanak - tette hozzá.

A szóvivő közlése szerint azok számára, akiknek a munkálatok alatt az extrém hidegben túlságosan lehűl a lakásuk, a városi sportcsarnokban melegedőhelyet rendeztek be. Akik ezt igénybe veszik, azoktól azt kérik, hogy hideg élelmet, illetve szükség esetén gyógyszereiket is vigyék magukkal.

A távhővezeték meghibásodott darabja

A távhővezeték meghibásodott darabja

A Nógrád Megyei Rendőr-főkapitányság az üzemzavar kapcsán kiadott közleményében arról tájékoztatott, hogy a munkálatok ideje alatt folyamatos a rendőri jelenlét Salgótarjánban a személy- és vagyonbiztonság megóvása érdekében.

Szerző
Frissítve: 2017.01.08. 18:01

Van, amire Kövér László is nehezen találja a szavakat

Publikálás dátuma
2017.01.08. 10:36
Kövér László a Házban, még bajusszal. FOTÓ: Molnár Ádám/Népszava
Egy modern demokráciában az állam és az egyház természetesen elválasztva, de mégiscsak együttműködve létezik egymás mellett - mondta Kövér László, az Országgyűlés elnöke a Kossuth Rádió Vasárnapi Újság című műsorának a reformáció 500. évfordulójára meghirdetett emlékév megnyitása alkalmából adott interjúban, amiben a házelnök elismerte, hogy egy valamire ő is nehezen találja a szavakat.

"Nem gondoljuk, hogy az embereket a hitüktől (...), a vallás által meghatározott, a kereszténység által meghatározott gyökereiktől el lehetne választani. Pontosabban el lehet (...), de ennek olyan súlyos következményei vannak, illetve lesznek, amelyekre nagyon nehéz szavakat találni" - fogalmazott az Országgyűlés elnöke, aki szerint hit, kultúra, gyökerek és hagyományápolás nélkül a társadalom szétesik, a közösségnek nincs jövője.

A politikának egy téves felfogása uralkodott 1990 óta eltelt negyedszázadban, Nyugat-Európában pedig még régebben uralkodik, és ott a következményei is súlyosabbak, mint a volt szocialista táborban - replikázott Orbán Brüsszel-ellenes beszédére a házelnök. Utóbbi országokban ugyanis - folytatta - "az ateista, kommunista elnyomás (...) egyfajta immunreakciót indított be", és - szándéka ellenére - konzerválta a hagyományokat, gyökereket, közösségeket. Ezek pedig most szerinte reményt adhatnak arra, hogy Közép- és Kelet-Európán keresztül a kontinens egésze visszataláljon régi önmagához - hánytorgatta fel a kommunizmus bűneit Kövér.

Az Országgyűlés elnöke péntek este nyitotta meg Budapesten a reformáció 500. évfordulója alkalmából meghirdetett emlékévet. Ezzel kapcsolatban hangsúlyozta: a reformáció elmúlt 500 éve olyan mértékben gyarapította a magyar kultúrát, ami mellett "nem lehet csak úgy, egy vállrándítással elmenni". Interjúját azzal a gondolattal zárta, hogy a XVI. században, a magyar történelem egyik legválságosabb időszakában, az ország szétesésekor a reformáció tartotta meg a nemzetet.

Szerző