Tilos a hajózás a Dunán!

Publikálás dátuma
2017.01.10. 18:07
Jégzajlás a Dunán MTI Fotó: Balogh Zoltán
A Dunán kialakult jégviszonyok miatt teljes hajózási zárlatot rendeltek el kedden délután - közölte Budapest Főváros Kormányhivatala.

Közleményük szerint a fővárosi kormányhivatala közlekedési főosztálya, mint hajózási hatóság, a vízi közlekedés biztonsága érdekében 16 órától elrendelte a korlátozást a folyó 1792 és 1433 folyamkilométere között. Ennek nyomán Gönyűtől a déli országhatárig tilos a hajózás. Ez vonatkozik a komp- és révközlekedésre valamint a budapesti szakaszon történő hajózásra is. A zárlat feloldása a jégviszonyok alakulásától függ - írta a kormányhivatal.

A zárlat alól mentesülnek a folyamfelügyeleti és a vízügyi szervek hajói, továbbá a jégtörésben, valamint a segítségnyújtási, mentési munkálatokban résztvevő hajók. A hajózási zárlat visszavonásig érvényes - olvasható a hirdetményben.

Korábban a Mohácsi Városgazdálkodási és Révhajózási Nonprofit Kft. hajózási üzletágvezetője azt közölte, hogy a rendkívüli hideg időjárás és a Dunán egyre erősödő jégzajlás miatt keddtől bizonytalan ideig szünetel a komp- és révközlekedés Mohácsnál. Csóka István elmondta, a folyó vízfelületének 50-60 százalékán 10-20 centiméter vastagságú jégtáblák úsznak, ezért az utasok és a vízi járművek biztonsága érdekében leállították a közlekedést. Amint az időjárási körülmények megengedik, a járatokat újraindítják a Duna-parti város kompkikötője és Mohácsi-sziget között - tette hozzá.

Szerző

A poloskák túlélik az extrém hideget is

Publikálás dátuma
2017.01.10. 16:45
A kép illusztráció! FOTÓ: Thinkstock
Annak ellenére, hogy mínusz 15-20 fok alá is süllyed néhol a hőmérséklet, az életünket megkeserítő kártevők (kullancs, szúnyog, poloska és társai) állják a hideget – írja a 24.hu. 

A napokban terjedt el az is, hogy az Ajtósi Dürer sori kollégiumban hemzsegnek a poloskák, a szobák közel felében telepedtek le. A lakók az Indexnek azt írták, hogy félve fekszenek már le, mert minden reggel újabb csípésekkel kell ébredniük. A legtöbb diák már hónapok óta nem tud aludni emiatt, ám hiába jelezték a problémát a vezetőségnél, lekezelően és elutasítóan bántak velünk és csak abban az esetben hívtak irtást, ha kifejlett példányt vittek a gondnokságra. A kollégium úgy reagált, hogy szerintük a helyzet nem ilyen drámai, de a poloskák valóban csípnek, és nehéz őket kiirtani.

Az utóbbi időben szokatlanul enyhe telek ellenére ezek az állatok az átlagos magyar télhez alkalmazkodtak, így a legtöbbjük a mínusz 15 fokot még bőven átvészeli. Olyan helyekre húzódik, ahol a “kintinél” melegebb van: repedésekbe, korhadt fatuskókba, az avarba, beássa magát 30-40 centire a talajba, hogy a lakásokról, pincékről, garázsokról és sufnikról már ne is beszéljünk. Miután a különböző fajok más-más állapotban telelnek át, és ha egyes kifejlett rovarok meg is fagynak, a peték a mínusz 50 fokot is képesek túlélni. Nagyon alacsony a víztartalmuk, akár a növényi magvaknak. De tegyük fel, ha az ősszel lerakott peték 99 százaléka elpusztul, a maradék egy százalékból képes felépülni az állomány, miután beköszönt az első melegebb nap.

Szerző

Németh Szilárd újabb botrányos kijelentést tett, most a "Soros-féle álcivilekről"

Publikálás dátuma
2017.01.10. 16:26
Korábbi felvétel. FOTÓ: Népszava
Németh Szilárd a Népszabadság megszüntetésével kapcsolatban tett botrányos nyilatkozata után ismét felháborodást keltett, amikor mai sajtótájékoztatóján azt tudta mondani a civil szervezetekről, hogy a "Soros-birodalom álciviljeit"  el kell innen takarítani. Az MSZP diktatúrákat idéző kijelentésnek nevezte a Fidesz frakcióvezető-helyettesének és alelnökének szavait, és felszólította a rezsibiztost, hogy távozzon a közéletből.

Szakács László, az MSZP parlamenti frakcióvezető-helyettese közleményben reagált a fideszes Németh Szilárd szavaira. A kommünikében azt írta: a civil nyilvánosságot így csak elnyomó rendszerek szokták fenyegetni. Németh Szilárd kijelentése az önkényes hatalmi arrogancia nyílt és brutális megnyilvánulása volt - fogalmazott -, az MSZP szerint magát demokratának valló politikus ilyet nem ejthet ki a száján. Szerinte Németh Szilárdnak vállalnia kell szavainak következményét: távoznia kell a közéletből! Közleményét úgy zárta: az urizáló fideszes elit ne a civileket fenyegesse, hanem fejezzék be a lopásokat! Ha Orbán Viktor és társai felhagyna a korrupcióval, a civilek társadalmi kontrolljától sem kellene tartania.

Németh Szilárdot keddi sajtótájékoztatóján kérdezték meg arról, hogy a hírek szerint törvényjavaslat készül a civil szervezetek vezető tisztségviselőinek vagyonnyilatkozat-tételi kötelezettségéről. Erre reagálva úgy fogalmazott: a "Soros-birodalom" "álciviljeit" azért tartják fenn, hogy "a globális nagytőkét és a politikai korrektség világát átnyomják a nemzeti kormányok fölött". "Ezeket a szervezeteket minden eszközzel vissza kell szorítani, és azt gondolom, hogy el kell innen takarítani. És most ennek, úgy érzem, eljött a nemzetközi lehetősége" Donald Trump amerikai elnökké választásával - mondta, példaként említve az illegális bevándorlással kapcsolatos magyar kormányzati álláspontot, amelyet ezek a civil szervezetek ezerrel támadnak, és ami szerinte megengedhetetlen.

A törvényjavaslatról, ami alapján a civil szervezetek tisztségviselőinek is kell majd vagyonnyilatkozatot tenniük, azt mondta: minden ilyet támogatni fog a Fidesz-frakció, ennek célja, hogy "tisztán lássunk".

Németh Szilárd nyers, kissé vulgáris stílusával nem egyszer keltett már felháborodást, legutóbb például a Népszabadság brutális ellehetetlenítésével kapcsolatban mondta azt, hogy "épp itt az ideje, hogy bezárjon a Népszabadság, és "nem fog krokodilkönnyeket hullatni" a lapért. 

Szerző
Frissítve: 2017.01.10. 16:59