FIFA-tanácsi tag lenne Csányi

Publikálás dátuma
2017.01.13. 06:53
FOTÓ: SZALMÁS PÉTER
Csányi Sándor, a Magyar Labdarúgó Szövetség (MLSZ) elnöke bejelentette, hogy pályázik a nemzetközi szövetség (FIFA) tanácsában megüresedő négy hely egyikére.

Az MLSZ honlapjának beszámolója szerint a magyar sportvezető a közép-kelet-európai térség immár hagyományosnak mondható szövetségi egyeztetésén közölte szándékát a megjelentekkel. Az alapító Magyarország, Csehország, Lengyelország és Szlovákia mellett Ausztria, Liechtenstein és Svájc, illetve társult együttműködőként Németország küldöttsége volt jelen Varsóban a szerdai találkozón.

A FIFA a 2016-os elnökválasztási konferenciáján a reformprogramja részeként jelentette be, hogy megszűnik a végrehajtó bizottság, amelynek helyét a korlátozott döntéshozó jogkörrel rendelkező FIFA-tanács veszi át. A 37 főből álló új testület napi rendszerességgel segíti majd az általános titkárság munkáját, és egyeztet azzal a szintén új - kormányzóbizottság névre hallgató - testülettel, amelynek legtöbb tagja nem a labdarúgás világából kerül ki. A FIFA-tanács a felelőse a FIFA teljes stratégiai vezetésének, míg az úgynevezett általános titkárság felügyeli a működési és üzleti tevékenységeket, amelyek a stratégia hatékony végrehajtásához szükségesek.

Szerző

Rekordszámú érem lehet a cél

Az idény eddigi eredményei alapján minden korábbinál jobb szereplésre van esélye a magyar válogatottnak a péntektől vasárnapig tartó torinói rövidpályás gyorskorcsolya Európa-bajnokságon.

„Hivatalos elvárás nincs, ez is csak egy állomás a 2018-as, pjongcsangi olimpiára vezető úton, de komoly éremesélyekkel indulunk" - jelentette ki az MTI-nek Darázs István, a magyar szövetség gyorsasági szakágának vezetője, aki hozzátette, se sérülés, se betegség nem hátráltatta a versenyzőket, így minden adott a sikeres szerepléshez. Egyetlen zavaró tényezőként azt említette, hogy szokatlanul hűvös, mindössze 5-6 Celsius-fok van a csarnokban.

Darázs elmondta, hogy a férfiaknál egyéniben a rangidős Knoch Viktor, az 500 méteren világbajnok Liu Shaolin Sándor, valamint utóbbi öccse, Liu Shaoang indul, míg a nőknél Keszler Andrea és Jászapáti Petra áll rajthoz.

A magyarok a korábbi kontinensviadalokon egyetlen aranyérmet szereztek, méghozzá 2009-ben éppen Torinóban. Akkor a Heidum Bernadett, Huszár Erika, Darázs Rózsa, Keszler Andrea kvartett győzött, a négyesből utóbbi most is indul az Eb-n. A nyolc évvel ezelőtti esemény egy-egy arany- és ezüst-, valamint hat bronzéremmel a magyarok legjobb teljesítménye volt.

Darázs szerint Liu Shaolin Sándor az Eb favoritjai közé tartozik, de sok nagy ellenfele lesz, például az oroszok olimpiai és világbajnoka, egyúttal az összetettben és két távon is címvédő Szemjon Jelisztratov, továbbá hatszoros olimpiai aranyérmes honfitársa, a dél-koreai születésű Viktor An. A kiemelkedő versenyzők közé sorolta még a hollandok háromszoros világbajnokát Sjinkie Knegtet és Liu Shaoangot is, aki 1000 méteren vezeti a világkupa pontversenyét.

„Váltóban nagyobb az esélyünk a riválisoknál, de mint tudjuk, a jég csúszik" - mondta a vk-t vezető férfi négyesről Darázs, aki a nők esetében kiemelte, hogy mindenki esélyét növeli az a tény, hogy a címvédőként toronymagas favorit brit Elise Christie - aki Liu Shaolin párja - nem indul, mivel idén a márciusi, rotterdami világbajnokságra koncentrál, mert vb-ről még nincs aranyérme. Darázs úgy vélte, a mindössze 18 éves Jászapáti többszámos versenyző és annak ellenére meglepetést is okozhat, hogy ő a jövő embere, míg Keszlernek elsősorban az 500 méter az erőssége.

Pénteken mindhárom távon - 500, 1000 és 1500 méter - az előfutamokat rendezik, ahogy a váltók esetében is. Szombaton a legrövidebb és leghosszabb szám küzdelmeit, valamint a staféták elődöntőit tartják. Vasárnap pedig az 1000 méter mellett a legjobb nyolcat felvonultató 3000 méteres szuperdöntőre kerül sor, illetve a váltóverseny fináléira.

Tavaly négy ezüsttel zárták a szocsi Eb-t a magyarok: Liu Shaolin 1000, 1500 méteren és összetettben is második lett, akárcsak a férfi váltó.

Szerző

Bienerth mindent megígért

Publikálás dátuma
2017.01.13. 06:51
Bienerth Gusztáv teljes körű felülvizsgálatot és változásokat ígér FOTÓ: SZALMÁS PÉTER
Állítása szerint belevetette magát a munkába, és 2024-ig maradna a Magyar Úszó Szövetség elnöke Bienerth Gusztáv, a MÚSZ vasárnap megválasztott új első számú vezetője, aki emellett alelnöke a 2024-es budapesti olimpiai és paralimpiai pályázatnak, illetve ő a turizmusért felelős kormánybiztos is.

Bienerth tegnapi sajtótájékoztatóján azt mondta, hogy már találkozott elődjével, a szervezetet 23 évig irányító Gyárfás Tamással, a nemzetközi szövetség (FINA) alelnökével, az európai szervezet (LEN) kincstárnokával, az idei budapesti vizes világbajnokság szervezőbizottságának társelnökével. Megállapodtak arról, hogy együtt utaznak Lausanne-ba, ahol Gyárfás bemutatja az új sportági irányítót a FINA vezetőinek.

Lapunk tegnapi számában írtunk arról, hogy a fullank.hu című honlap értesülése szerint Sós Csaba szakmai alelnök és Fodor Szabolcs, az FTC úszószakosztályának vezetője is érintett egy roppant kellemetlen ügyben: a portál szerint a klubban a gyerekek oktatásáért beszedett havi díjak nem a klubot gazdagították. Tóth István, a szentendrei úszók vezetője – Bienerth egyik ellenjelöltje volt a vasárnapi közgyűlésen – arról beszélt, hogy több helyen tanítják képesítés nélküli haramiák (ezt Tóth mondta) úszni a gyerekeket, ami két okból is nagyon káros: elveszik a vízfelületet az egyesületi kereteken belül készülőktől, másrészt rosszul tanítják meg úszni a gyerekeket.

Bienerth ezzel a kérdéssel még nem foglalkozott, egy másikkal viszont már igen: a közgyűlésen még nem tudott válaszolni arra a kérdésre, hogyan oldja meg a konfliktushelyzetet a vízilabdázókkal, amely arról szól, hogy kevés a medence, ezért gyakoriak a viták a két sportág képviselői között az edzésidőkről. A MÚSZ új elnöke már találkozott Kemény Dénessel, a pólósok elnökével is, és együtt keresik a megoldást.

Bienerth mandátuma öt évre szól, de egy újságírói kérdésre azt válaszolta, szeretne 2024-ig, a reményei szerint sikeres budapesti olimpia és paralimpia végéig maradni, utána olyan embernek adná át a helyét, aki az úszásból érkezik, nyelveket beszél és kellően felkészül a feladat megfelelő ellátására. Az üzletember eddigi kitérői a sportba nem tartottak ennyi ideig. A Magyar Labdarúgó Szövetségben (MLSZ) három évig dolgozott nemzetközi igazgatóként, de amikor Csányi Sándor vette át az irányítást, azonnal megvált tőle és a nemzetközi szövetség (FIFA) jogi bizottságából is visszahívta. Még kellemetlenebbül végződött együttműködése a kézilabdázókkal, ahol két évig volt tagja az elnökségnek, ahonnan azonban a közgyűlés – a magyar sport történetében szinte példátlan módon – visszahívta, mert a testület tagjai nem akartak vele (és Borsos Attilával) tovább dolgozni. Úgy tudjuk, Bienerthtel szemben az volt a fő kifogás, hogy a nemzetközi szövetségben az ott már pozíciót betöltő magyarok kiszorításával szeretett volna vezető beosztásba kerülni.

Találkozót akar a tiltakozó úszókkal
A MÚSZ elnöke felkérte Cseh Lászlót, hogy segítsen megszervezni egy találkozót azokkal az úszókkal, akik felsorakoztak Hosszú Katinka mögé a Gyárfás Tamás ellen november 21-én indított lemondatási akció során. Hosszú mellett Gyurta Dániel, Kapás Boglárka, Bernek Péter, Kozma Dominik, Verrasztó Dávid, Verrasztó Evelyn, Financsek Gábor úszó, valamint Czakó Csaba és Shane Tusup edző közös nyilatkozatban szólította fel Gyárfás Tamás elnököt és a szövetség teljes vezetőségét a távozásra.
Hosszúék hét pontba foglalták kéréseiket, amelyek között az első egy olyan új vezetőség felállításának igénye volt, amely „hajlandó a szervezet teljes körű felülvizsgálatára, megújítására." Hosszú Katinkáról megjegyezte, a neve még mindig hiányzik az olimpiai bajnokok márványtáblájáról, ezt a hiányosságot a közeljövőben egy ünnepélyes eseményen szeretnék pótolni.
Elnökségi ülés
A MÚSZ január 25-én tartja elnökségi ülését, ahol többek között foglalkozni kell két testületi tag lemondásával is. Bienerth nem árulta el, kik azok, akik nem szeretnének együtt dolgozni vele a jövőben. Megjegyezte, teljesen meg kell ismernie a MÚSZ működését, éppen ezért gazdasági és jogi átvilágítás kezdődik a szervezetnél.

Szerző