Előfizetés

Érik a sztrájk az FKF-nél

Brutális támadás érte a magyar szakszervezeti mozgalmat, amikor tegnap a bértárgyalások közepén, azonnali hatállyal felmondott a Fővárosi Közterület-fenntartó Zrt. a cégnél működő szakszervezet vezetőjének és három koordinátorának – így értékelte a történteket Kordás László. A Magyar Szakszervezeti Szövetség (MASZSZ) elnöke hozzátette, ezt a szakszervezetek nem hagyják szó nélkül, ma délután döntenek a lehetséges válaszlépésekről.

A kirúgott szakszervezeti titkár, aki egyben az egész ágazatot képviselő Helyiipari és Városgazdálkodási Dolgozók Szakszervezetének (HVDSZ 2000) elnöke is, a Népszava kérdésére kijelentette, nem akarnak feltétlenül sztrájkolni, de a dolgozók körében erősödik a sztrájkhangulat, bár tudják, a fővárosi utakról a havat el kell takarítani. Nem értik tehát a vállalat lépését, különösen ő nem, aki 20 éve dolgozik az FKF-nél. A felmondó levelek átadása után ráadásul zárolták a szakszervezet irodáját, így a tagság adataihoz az érdekvédők hétfőn csak rendőri kísérettel juthatnak hozzá. A bértárgyalásokon még a tavalyi emelés mértékéről sem született megállapodás, az eredménytelen egyeztetés hatására a HVDSZ 2000 a még elégséges szolgáltatások megállapítására bírósághoz fordult, amely eddig nem hozott döntést, azt kérte, a szakszervezet pontosan mondja meg, mikor akar sztrájkolni.

A szakszervezetek ugyanakkor nem akarnak mindenáron idáig jutni, meg szeretnének egyezni a vállalat vezetőivel, mert lassan valóban veszélybe kerül a cég közszolgáltatásainak ellátása, az év első hetében máris 10 dolgozó mondott fel.

Az FKF Zrt. sajtóirodája megküldte a Népszavának azt a körlevelet, amelyben a vezérigazgató azzal indokolta a szakszervezeti vezetők kirúgását, mert a Munka Törvénykönyve alapján „a szakszervezetnek a munkáltatótól független szervezetnek kell lennie”, márpedig eddig az érdekvédőknek a cég fizette a munkabérét. A jogértelmezésen még jó ideig vitáznak majd a jogászok, Tarlós István főpolgármester pedig azt ígérte Kordás Lászlónak, hogy hétfőn utánajár a történteknek.

Politikusok maradtak talpon

Nagyot ferdített a közmédia sajtóosztálya, amikor azt állították, a Maradj talpon! című műsoruknál mindig arra törekedtek, hogy "bármilyen elkötelezettségű hivatásos pártpolitikus ne szerepeljen" a produkcióban, szerintük ugyanez vonatkozik "minden politikai tömörülés választott tagjára, tisztségviselőjére vagy közhatalmat gyakorló személyére" is. 

Ám ezek ellenére a vetélkedőben helyet kapott többek között egy fideszes háttérember, Holbok Sándor, aki a Mengyi Roland korrupciós ügyében érintett Public Sector Consulting Kft. egyik tulajdonosa, több állami cégben is feltűnt, 2006-tól Habony Árpád kampánycsapatának tagja, Szájer József kabinetfőnöke is volt, 2010-ben pedig a Honvédelmi Minisztérium tanácsadója, valamint a tárca két cégének felügyelőbizottsági elnöke, továbbá a HM Arzenál Elektronikai Zrt. igazgatósági tagja lett - írta az Alfahír. Holboknak a kormány egyik kedvenc kommunikációs cégének tulajdonosával, Kuna Tiborral is volt közös érdekeltsége. Emellett a cégadatok szerint felügyelőbizottsági tag a Rogán Antal gyerekét nevelő Gubicza Ágoston cégében, az Eximbanknál egyedüli ajánlattevőként sikeresen pályázó GB & Partners Kockázati Tőkealap-kezelő Zrt.-ben, amely így egy 16 milliárdos tőkealapot kezelhet.

Holbok egyébként kétmillió forintot is nyert a műsorban, amelyet az Apropó Média Kft. készít, a cégben tavaly januárig részesedése volt a Habonnyal jó kapcsolatot ápoló Halkó Gabriellának, aki most a TV2 gazdasági és stratégiai igazgatója. A portál emlékeztetett, a közmédia a jobbikos Varga Dánielt végül nem engedte szerepelni, holott a válogató után már be is hívták a forgatásra. Az MTVA ezzel kapcsolatban annyit közölt, hogy a politikus a válogatón "nem mondott el mindent magáról", nem említette, hol dolgozik.

Nem a Habony-ember az egyetlen politikával kapcsolatba hozható személy, aki szerepelt a kvízműsorban: szerdán az Országház egyik osztályvezetője, Udvarhelyi Péter volt az este főjátékosa. Az Index szerint szerepelt a műsorban: Czibulya Balázs, Sokorópátka polgármestere, Tóth Róbert a Tolna Megyei Kormányhivatal kormánymegbízotti kabinet tagja, Safiánné Maginyecz Dóra szlovák önkormányzati képviselő, a kesztölci Reznyik Zsuzsi szintén szlovák nemzetiségi képviselő, Kopornaky Sándor pedig Kercaszomor település független polgármestere is. Szerepelt a Századvég külpolitikai igazgatója, Szabó Dávid József is, illetve Csatári Bence, a fideszes Nemzeti Emlékbizottság történésze, aki hét évig volt MTI vallásügyi tudósítója. Szerepelt még Kántor Erzsébet, a sülysápi polgármester testületi ügyintézője, és Bak Ákos Péter az Emmi, OH, Felsőoktatási Kutatás-fejlesztési Főosztály vezetője is.

Megkérdeztük a köztévét, hogy tudtak-e, hogy az említettek politikusok, tisztviselők. Illetve amennyiben nem, ki hibázott, és engedte őket szerepelni. Kobza Miklós sajtófőnök azt felelte, az összeállításban független alpolgármesterek és képviselők szerepelnek, a köztisztviselők pedig nem politikusok, "a produkció továbbra is fenntartja magának a jogot, hogy dönthessen arról, kiket szerepeltet a Maradj talpon! műveltségi vetélkedőben".

7-en a 7-ről - Ön mikor lesz vagyonnyilatkozatra kötelezett?

Arató András Klubrádió

Általánosságban annyit, hogy az „ál” fosztóképző megfordítja az előjelet. Például egy ál-polgármester és ál-helyettese üzekedhet továbbra is titkosan. Hasonló a helyzet a közpénz-jellegét elvesztett közpénzzel garázdálkodókkal, pardon, gazdálkodókkal. A gombaszakértők és a vízóra leolvasók valódiak, nekik ezért számot kell adniuk a gyarapodásukról. Lőrinc barátunk viszont mentesül a színvallástól, nemcsak azért, mert ő egy ál-gázszerelő, hanem mert van három barátja. Világos a rendszer, ugye?

Avar János újságíró

Majd ha a civilszervezetek után a kritikus civileket is kinevezik külföldi hatalmak ügynökeinek. Ennek ismerős a menetrendje. Ha a haza nem lehet ellenzékben, akkor ellenzék sem lehet a hazában. Az csak a haza ellensége lehet, s egyelőre örüljön, ha csak vagyonnyilatkozatra kötelezik. A viccben Lenin meginti a ricsajozó gyerekeket, holott le is lövethetné őket. Örüljünk, hogy Németh alelnök úr még csak ott tart, hogy „no,no, civilek”. De, ha nem értünk a szóból…

Bolgár György rádiós újságíró

Ha a Nagyméltóságú Vitéz Felcsúti Kormányzó Úr úgy akarja. Ígérem, a kedvéért bevallom még az általános iskolai takarékbélyegeimet is. Sajnos az általam előszeretettel gyűjtött, összeharácsolt és felhalmozott ezüst ötforintosok már nincsenek meg, kimentettem a készletet offshore-ba, de a mai ötösökből beviszek egy pár szatyorral Matolcsynak. Remélem, valami remek kis alapítványba kerül.

Farkasházy Tivadar Hócipő

Mindenesetre érdekes, hogy a baloldali és a liberális után a civil is szitokszóvá válik a fideszes szótárban. Helyette a határvadászt, a lőteret és a stadiont fogják favorizálni. Kérdés, magyarosítják-e a rezsit, pontosabban a rezsicsökkentést is, lassan Németh Szilárd is magyarosíthatna, elvégre nem Kuczug Balázs ő, holmi labanc, lehetne Tyukodi pajtás. Ami a vagyonokat illeti, Juhász Péter és Hadházy Ákos lesz a két leggazdagabb, csak sokszor kell leírni a Magyar Időkben és a többi brosúrában.

Horváth István hírlapíró

Erről a vagyonnyilatkozatról született meg a legújabb pesti vicc, miszerint Rogán egy szép napon sétált a Belvárosban. Már a Váci utcában járt, amikor utána kiáltottak: - Tolvaj! A miniszter visszafordult és rutinosan megkérdezte: - Ezt meg már megint ki mondta? Néma csönd az utcában. - Ja, ha a civilek ilyen beszariak - állapította meg és sétált tovább. A Vörösmarty téren már várta az ügyes üzletasszony. A szobor helyén helikopter állt.

Horváth Zoltán újságíró

Már alig várom. Nagyon remélem, ugyanis, hogy aki a vagyonnyilatkozatot előírja a számomra, a rendelkezésemre bocsátja majd azt is, amiről nyilatkoznom kell...

Veress Jenő a Népszava főmunkatársa

Eljön az az idő is, amikor minden kellemetlen állampolgárt köteleznek rá. Addig viszont elég lesz bajuszt akasztanom valamelyik érzékeny nagyúrral, hogy a TV2 nyomban összeállítsa és közzétegye a (rövidke) vagyonleltáramat, nem kell magamnak vesződnöm vele. Az ügy kapcsán viszont rámosolyogtam a tényre, hogy az összes katonai és rendőr egyesület is civil szervezet. Bár azt is tudjuk, hogy a tűzcsapból is víz folyik.