Leállították a kamionforgalmat Kárpátalján

Az erős havazás és szél miatt Kárpátalja valamennyi főútját lezárták a nagy teherjárművek előtt szombaton a közlekedési hatóságok, az ukrajnai megyében több mint húsz település maradt áram nélkül a mostoha időjárás következtében - adta hírül a Kárpátalja megyei rendkívüli helyzetek állami szolgálata.

A közlemény szerint az intenzív havazás, erős szél és az utak jegesedése miatt szombat reggeltől ideiglenesen megtiltották a nagy teherjárművek közlekedését Kárpátalja minden főútvonalán. Az intézkedés célja a közlekedési dugók kialakulásának megelőzése, valamint az utakat tisztító és szóró járművek akadálytalan munkájának a biztosítása - áll a jelentésben.

A katasztrófavédelem vontató járművei az elmúlt nap során 48 személygépkocsit szabadítottak ki a hó fogságából Kárpátalján. A megye hegyvidéki térségében a katasztrófavédelem 11 vontató járműve és 40 munkatársa teljesít szolgálatot.

Szombat reggel Kárpátalja három járásában 24 településen szünetelt az áramszolgáltatás az elektromos vezetékekre tapadt nedves hó miatt. A Szolyvai járásban hat település maradt áram nélkül, mert a hó súlyától kidőlt fa elszakította a fővezetéket.

Kárpátalján a közlekedési hatóságok pénteken még csak három főútvonalat zártak le a kamionforgalom előtt az intenzív havazás miatt. A bevezetett korlátozások az időjárási viszonyok normalizálódásáig maradnak érvényben.

Szerző

Diana hercegnő emlékév - 20 éve halt meg autóbalesetben

Publikálás dátuma
2017.01.14. 10:41
FOTÓ: Getty Images, Princess Diana Archive
Idén húsz éve, hogy autóbalesetben meghalt Diana hercegnő, és a tervek szerint híveinek 2017-ben sokszor lesz alkalmuk tisztelegni emléke előtt - írja a Bors.

Idén húsz éve, hogy autóbalesetben meghalt Diana hercegnő, és a tervek szerint híveinek 2017-ben sokszor lesz alkalmuk tisztelegni emléke előtt. Több eseményt is szerveznek a Diana-díj létrehozói, egyebek között megrendezik a nemzeti jóindulat napját. A hercegnő testvére, Earl Spencer is kiveszi a részét az évfordulós megemlékezésekből, a családi otthonban kiállítást is szervez Diana cipőjében járva címmel, és június­ban ő lesz a jótékony célú Diana-díjátadógála házigazdája.

A hercegnő két fia, Vilmos és Harry herceg is dolgozik rendezvényeken, de ezekről nem hoztak nyilvánosságra részleteket. Annyi már most tapasztalható, hogy egyre gyakrabban nyilatkoznak Dianáról, Harry például nemrég elárulta: sosem sikerült feldolgoznia édesanyja halálát.

Szerző

Trump találkozna Putyinnal

Donald Trump megválasztott amerikai elnök a The Wall Street Journal című lapnak adott interjújában bejelentette, hogy találkozót tervez Vlagyimir Putyin orosz elnökkel, s egyúttal sejtetni engedte azt is, hogy visszavonhatja az Oroszország ellen Barack Obama által decemberben hozott szankciókat. Szólt arról is, hogy nem feltétlen híve az "egy Kína-politikának".

A megválasztott elnök az interjúban a többi között arról beszélt, hogy "bizonyos ideig" fenntarthatja az Oroszország-ellenes szankciókat, de hangsúlyozta: "ha kijövünk egymással és Oroszország tényleg segít nekünk, akkor miért kellene bárkinek is szankciókat alkalmaznia olyasvalaki ellen, aki nagyszerű dolgokat tesz?". Bejelentette: felkészült arra, hogy valamikor a január 20-án tartott beiktatási ünnepsége után találkozzék Vlagyimir Putyin orosz elnökkel. "Megértem, hogy ők szívesen találkoznának velem, és ez számomra abszolút rendben is van" - fogalmazott. 

Trump - akit néhány nap múlva iktatnak be hivatalába - utalt arra is, hogy a terrorellenes küzdelemben, az Iszlám Állam nevű terrorszervezet legyőzésében számít az együttműködésre Moszkvával.

Arra a kérdésre válaszolva, hogy vajon fenntartja-e az elmúlt évtizedekben az amerikai politikát jellemző "egy Kína-politikát". vagyis Tajvant nem ismeri el önálló entitásként, Trump hangsúlyozta: "minden kérdés a tárgyalóasztalon van, köztük ez is".
Az Egyesült Államok mostanáig magáévá tette azt a kínai álláspontot, miszerint egyetlen Kína van, s Tajvan ennek része. A leendő elnök leszögezte: Kínával kapcsolatos döntését befolyásolja majd, hogy sikerül-e változást elérni Kína kereskedelmi- és árfolyam-politikájában. Hozzátette: nem az ezzel kapcsolatos döntések meghozatalával kezdi a munkát a Fehér Házban, előbb tárgyalni akar a kínaiakkal.

Pénteken került napvilágra az információ, miszerint Trump leendő nemzetbiztonsági tanácsadója, Michael Flynn altábornagy az elmúlt hetekben felvette a kapcsolatot a Washingtonban akkreditált orosz nagykövettel. Ezt egyes sajtóorgánumok úgy értékelték, hogy máris folynak az előkészületek a szorosabb amerikai-orosz viszony kialakítására, de például Nancy Pelosi, a demokraták képviselőházi frakciójának vezetője azt nyilatkozta: mi sem természetesebb, hogy egy-egy ország nagykövete találkozzék a fogadó ország politikusaival.

Szerző