"Eróziónak indulhat a demokrácia Magyarországon"

A magyar kormány véleménye szerint a nem kormányzati szervezeteknek ugyanolyan átláthatósági követelményeket kell teljesíteniük, mint a politikának és a politikusoknak, különösen akkor, ha ezek a szervezetek politikával vagy a politikához kötődő kérdésekkel foglalkoznak - mondta Kovács Zoltán kormányszóvivő a The Guardian című baloldali brit napilapnak.

A lap nyomtatott kiadásában szombaton ismertetett telefoninterjúban Kovács Zoltán azt mondta: az Obama-kormánynak a magyar civil szervezetekkel szembeni kormányzati politikáról megfogalmazott bírálatai felesleges feszültségekkel terhelték az Egyesült Államokhoz fűződő kapcsolatokat. A kormányszóvivő szerint azonban most láthatóan új korszak kezdődik, amelyben az eddigiektől különböző vélemények hangzanak majd el még Washingtonból is ebben a kérdésben.

A The Guardian kommentárja szerint Orbán Viktor miniszterelnök "egyre inkább autoriter viselkedése" olyan félelmeket keltett, hogy eróziónak indulhat a demokrácia Magyarországon. Kovács Zoltán azonban az interjúban kijelentette: Magyarországot megalapozatlan vádak érték az átláthatóság és a korrupció kérdésében, a kormány véleménye szerint viszont mostantól gyakorlatiasabb időszak következik, és Magyarországot nem az eddigi vádakra jellemző kettős mércével fogják megítélni.

Arra a kérdésre, hogy Magyarország miért kifogásolja a civil szervezetek külföldi finanszírozását, a kormányszóvivő azt mondta, hogy erre a nemzeti szuverenitás tükrében kell tekinteni. Nemigen látni olyan közép-európai országokat, amelyek például brit civil szervezeteket finanszíroznak politikusok befolyásolása céljából - tette hozzá.

Kovács Zoltán szerint Soros György magyar-amerikai nagybefektető igen egyértelmű módon igyekszik beavatkozni a magyar politikába, például a migránsválság kezelésének kérdésében.

Szerző

Leállították a kamionforgalmat Kárpátalján

Az erős havazás és szél miatt Kárpátalja valamennyi főútját lezárták a nagy teherjárművek előtt szombaton a közlekedési hatóságok, az ukrajnai megyében több mint húsz település maradt áram nélkül a mostoha időjárás következtében - adta hírül a Kárpátalja megyei rendkívüli helyzetek állami szolgálata.

A közlemény szerint az intenzív havazás, erős szél és az utak jegesedése miatt szombat reggeltől ideiglenesen megtiltották a nagy teherjárművek közlekedését Kárpátalja minden főútvonalán. Az intézkedés célja a közlekedési dugók kialakulásának megelőzése, valamint az utakat tisztító és szóró járművek akadálytalan munkájának a biztosítása - áll a jelentésben.

A katasztrófavédelem vontató járművei az elmúlt nap során 48 személygépkocsit szabadítottak ki a hó fogságából Kárpátalján. A megye hegyvidéki térségében a katasztrófavédelem 11 vontató járműve és 40 munkatársa teljesít szolgálatot.

Szombat reggel Kárpátalja három járásában 24 településen szünetelt az áramszolgáltatás az elektromos vezetékekre tapadt nedves hó miatt. A Szolyvai járásban hat település maradt áram nélkül, mert a hó súlyától kidőlt fa elszakította a fővezetéket.

Kárpátalján a közlekedési hatóságok pénteken még csak három főútvonalat zártak le a kamionforgalom előtt az intenzív havazás miatt. A bevezetett korlátozások az időjárási viszonyok normalizálódásáig maradnak érvényben.

Szerző

Diana hercegnő emlékév - 20 éve halt meg autóbalesetben

Publikálás dátuma
2017.01.14. 10:41
FOTÓ: Getty Images, Princess Diana Archive
Idén húsz éve, hogy autóbalesetben meghalt Diana hercegnő, és a tervek szerint híveinek 2017-ben sokszor lesz alkalmuk tisztelegni emléke előtt - írja a Bors.

Idén húsz éve, hogy autóbalesetben meghalt Diana hercegnő, és a tervek szerint híveinek 2017-ben sokszor lesz alkalmuk tisztelegni emléke előtt. Több eseményt is szerveznek a Diana-díj létrehozói, egyebek között megrendezik a nemzeti jóindulat napját. A hercegnő testvére, Earl Spencer is kiveszi a részét az évfordulós megemlékezésekből, a családi otthonban kiállítást is szervez Diana cipőjében járva címmel, és június­ban ő lesz a jótékony célú Diana-díjátadógála házigazdája.

A hercegnő két fia, Vilmos és Harry herceg is dolgozik rendezvényeken, de ezekről nem hoztak nyilvánosságra részleteket. Annyi már most tapasztalható, hogy egyre gyakrabban nyilatkoznak Dianáról, Harry például nemrég elárulta: sosem sikerült feldolgoznia édesanyja halálát.

Szerző