Szünetelteti a kikapcsolásokat az Elmű-Émász

Az extrém hideg időjárásra tekintettel 2017. január 19. és január 22. között nem kapcsolja ki a 60 napot meghaladó tartozást felhalmozó lakossági ügyfeleinél az áramszolgáltatást az Elmű-Émász Energiaszolgáltató Zrt. - közölte a társaságcsoport. 

Az önként vállalt kikapcsolási moratórium mindazon lakossági ügyfelekre érvényes, akik az egyetemes szolgáltató Elmű-Émász Energiaszolgáltató Zrt.-vel állnak szerződéses viszonyban - áll a közleményben. Az elhúzódó hideg időjárásra tekintettel korábban az E.ON energiaszolgáltató is bejelentette, hogy január 22-ig meghosszabbítja az év végi ünnepek idejére vállalt kikapcsolási moratóriumot a lakossági ügyfeleknél.

Szerző

Korrupcióval gyanúsított határrendészeket vettek őrizetbe

A román-magyar államhatár Arad megyei átkelőinél tevékenykedő, korrupcióval gyanúsított határrendészeket vett őrizetbe szerdán a román ügyészség - közölte a Digi24 hírtelevízió.

A romániai korrupcióellenes ügyészség (DNA) képviselői szerda reggel négy Arad megyei határátkelőhelyen foglaltak le dokumentumokat, és 19 határrendészt kísértek be a DNA temesvári székházába. A hírtelevízió úgy tudja, a bekísért személyeket azzal gyanúsítják, hogy mind ember-, mind árucsempészeti ügyekben szemet hunytak csúszópénz ellenében. A híradás szerint négy határrendészt - köztük a Gyula - Varsánd határátkelőhely parancsnokát - őrizetbe vett az ügyészség, a többiek kihallgatása folyamatban van.

Szerző

"Népítélet" a közoktatásról - Csatlakozik a Párbeszéd

Nem várnak a tavaszi jóidőre, még a télen visszatérnek a Tanítanék mozgalom demonstrációi, az elsőt február elsejére szervezik - írtuk meg január 2-án.  Törley Katalin, a Kölcsey Ferenc Gimnázium közalkalmazotti tanácsának elnöke, a Tanítanék mozgalom képviselője a Klubrádió Reggeli gyors című műsorában elmondta: követelik, hogy Balog Zoltán  távozzon posztjáról, hozzanak létre önálló oktatási minisztériumot a kormányon belül, és dolgozzák újra a köznevelési törvényt az 50 szervezetet tömörítő Civil Közoktatási Platform Kockás könyvének szellemében. 

Lesújtó véleménnyel vannak az orbáni iskolarendszerről a magyarok. Egy kormányzati megrendelésre készült, de eddig titkolt felmérés szerint a lakosság többsége a Tanítanék mozgalom és a tavaly több sztrájkot is szervező pedagógus szakszervezetek véleményével ért egyet: a megkérdezettek 54%-a adott a KLIK-nek 1-est vagy 2-est. A Párbeszéd a tiltakozókkal tart - ez már párt honlapján olvasható. 

A kiszivárgott kutatás adatai szerint a megkérdezettek kétharmada nem ért egyet az iskolák államosításával, az emberek több mint fele szerint a jelenlegi rendszer túlterheli a tanárokat, s 91 százalék azt mondja: gyakorlatiasabbnak kellene lennie a közoktatásnak, magolás helyett a diákok képességeit, készségeit kellene inkább fejleszteni. Ez egybecseng a közelmúltban napvilágot látott PISA-vizsgálati eredményekkel. Esélyt kell adni a diplomával nem rendelkező szülők gyerekeinek is, ezért követeljük a tankötelezettség visszaemelését 18 évre és az egyetemi tandíj eltörlését. A tudástársadalom pártján állunk: az iskola bérrabszolgák helyett boldog, jól fizetett, kreatív munkát végző fiatalokat képezzen! A Párbeszéd is csatlakozik a Tanítanék, a pedagógusok, szülők, nagyszülők, diákok tüntetéséhez a Civilek Napján, február 1-én.

Szerző