Előfizetés

Árnyékbizottság vizsgálja a letelepedési kötvényt

A letelepedési kötvények nem hoznak hasznot az országnak, és a hatóságok rendelkezésére álló húsz nap alatt nem képesek megállapítani, hogy a kötvényvásárlók vagy családtagjaik jelentenek-e biztonsági kockázatot - állapította meg a letelepedési kötvények rendszerét vizsgáló ellenzéki árnyékbizottság tegnapi ülésén. 

A nem hivatalos testületet az Együtt, a Jobbik, a Liberálisok és az LMP hozta létre, tagjai pedig szerdán a Bevándorlási és Menekültügyi Hivatal vezetőivel találkoztak. Eddig mintegy 10 500-an jutottak letelepedési engedélyhez a kötvényeken keresztül, körülbelül 3500 eljárás még zajlik, az elutasítások száma pedig alig néhány tucat. A döntéshozók az egész eljárásrendet arra optimalizálták, hogy a lehető leggyorsabban, a legalapvetőbb érdemi vizsgálat nélkül, 300 ezer euró ellenében hozzá lehessen jutni a letelepedési engedélyhez. A találkozón világossá vált, hogy a kötvények megszerzésében közreműködő ügyvédi irodák valójában postásszerepet töltenek be, miközben hatalmas összegek landolnak ismeretlen helyeken. A közvélemény joggal várja el, hogy kiderüljön, hol vannak ezek a pénzek, és azokból kik gazdagodtak - fogalmazták meg az árnyékbizottságban.

Kilövésre jelölve? - Védi jogköreit az Atomenergia Hivatal

Publikálás dátuma
2017.01.19. 06:20
Fichtinger Gyula jogszabályidézetekkel érvelt a hatáskörelvonás ellen FOTÓ: KISS ÁRPÁD
Igyekszik megvédeni hatáskörét az Országos Atomenergia Hivatal (OAH), ellenállva a kormány központosítási törekvéseinek. A paksi erőmű bővítésének környezetvédelmi engedélyezése civil szervezetek fellebbezése miatt még nem jogerős. Az építkezés megkezdéséről a második félévben dönthetnek.

A kormány megpróbálkozott azzal, hogy elvonja az OAH egyes engedélyezési jogköreit, és helyette - esetleg a szakhatóság véleményét is figyelmen kívül hagyva - kormányhatározattal hagyatja jóvá a nukleáris létesítmények, köztük a Paks2 engedélyezését is. Azonban úgy tűnik, hogy az OAH-ban emberére talált. Mint szerdai sajtótájékoztatóján Fichtinger Gyula, az OAH főigazgatója elmondta a hatáskör-csökkentési elképzelés ellenkezik az 1996-ban elfogadott atomtörvénnyel, amely kimondja, hogy "az atomenergiafelügyeleti szerv döntéseit felügyeleti jogkörben megváltoztatni vagy megsemmisíteni nem lehet." Ezt az elvet megerősíti a 2004-as közigazgatási eljárási törvény is, ahol azt olvashatjuk, hogy "a hatóságtól a hatáskörébe tartozó ügy nem vonható el." Sőt egy a nukleáris létesítmények biztonságának követelményeiről és a hatósági tevékenységről szóló, 2011-ben kihirdetett kormányrendelet szerint - emlékeztetett az OAH főigazgatója -, "az engedélyt megalapozó, a nukleáris biztonságnál tárolt dokumentációban foglaltaktól eltérni, amennyiben az eltérés engedélyezési kötelezettség alá tartozik, csak a nukleáris biztonsági hatóság engedélye alapján lehet." Ennek figyelembe vételével az OAH átadta a részletes szabályokra vonatkozó kormányrendelet módosítási javaslatát a fejlesztési tárcának, s a válaszra várnak.

Most annyiban más a helyzet, mint a kormány által kezdeményezett egyéb jogkörelvonásoknál, hogy Magyarországnak be kell tartani a Nemzetközi Atomenergia Ügynökség döntéseit, és emellett kötelesek figyelembe venni az Európai Unió Energetikai Főigazgatóságának véleményét is - mondta a Népszava érdeklődésére Koritár Zsuzsanna. Az Energiaklub energiapolitikai szakérője emlékeztetett arra, hogy ha ezektől az irányelvektől eltérünk, akkor a kormányzat magyarázkodásra kényszerül. A nukleáris területen "önállósodni" korántsem olyan egyszerű - érvelt a szakértő.

Nyilvánvaló, hogy az OAH-val kapcsolatos hatáskör-elvonási szándék mögött az húzódik meg, hogy a kormányzat - akár biztonság kockáztatása árán - is szívesen megkerülné a szakhatósági utat. Itt azonban nemcsak a paksi atomerőmű bővítésének hatósági kontrolljáról van szó, hanem engedélyezési eljárás folyik az OAH-nál a meglévő reaktor négyes számú blokkjánál is, amelynek üzemidejét 20 esztendővel szándékoznak meghosszabbítani. (A többi három blokk már megkapta a szükséges engedélyt, a negyediknél pedig előreláthatóan ez év végéig befejeződhet a szükséges eljárás.)

Az új atomerőművi blokkok környezetvédelmi engedélyezése első fokon tavaly szeptemberben a Baranya Megyei Kormányhivatalnál nem emelkedett jogerőre, ugyanis az Energiaklub és a Greenpeace megfellebbezte a döntést. Ennek okáról Koritár Zsuzsanna elmondta, hogy a kiadott engedély alapjául szolgáló környezeti hatástanulmány több ponton hiányos. Nem ad választ arra, mi történne súlyos baleset esetén, hol tárolnák véglegesen a kiégett fűtőelemeket, illetve hogyan hatna az erőmű hőterhelése a Duna élővilágára. A szervezetek álláspontja szerint felelőtlenség egy ennyire megalapozatlan környezeti hatásvizsgálat alapján kiadni a környezetvédelmi engedélyt. Paks2 helyett a tiszta és helyi erőforrásokon alapuló megújulóenergia-rendszerek fejlesztése és elterjesztése szolgálná az ország érdekeit - tette hozzá Koritár.

A szakértő elmondta, hogy az új erőmű létesítésével kapcsolatos környezetvédelmi követelmények sok esetben nem számonkérhetőek, és nem tisztázzák egyértelműen a kérelmező – azaz az MVM Paks II Zrt. – feladatait, még radioaktív kibocsátás esetében sem. A másodfokon eljáró Országos Környezetvédelmi és Természetvédelmi Főfelügyelőségnek a napokban kell a jogerős döntést meghoznia.

A környezetvédelmi engedélytől függetlenül elkészülhet a telephelyengedély, várhatóan még az első félévben. Ezt követően a Paks2 Zrt. hatásköre annak eldöntése, hogy mikor kezdődik meg a tényleges építkezés - mondta Fichtinger Gyula.

Szalmonellával szennyezett kölesgolyót vontak vissza

Publikálás dátuma
2017.01.18. 15:41

Szalmonellával szennyezett kölesgolyót hívott vissza a Lidl Magyarország Bt. - tette közzé a cég szerdán a honlapján. 

A tájékoztatás szerint a fogyasztók egészségének védelme érdekében a Lidl Magyarország Bt. visszahívja azon Circuss Bio kölesgolyó, Barbecue ízű, 120 grammos termékét. (A terméken a következő minőségmegőrzési idő szerepel: 21.05.2017.)

A visszahívás oka, hogy a szóban forgó termékben a Lidl saját minőségellenőrzési vizsgálatai során szalmonella szennyezettséget mutattak ki. A szalmonella baktériumok elszaporodva fertőző megbetegedést okozhatnak. A száraz helyen tárolt és snackként, szárazon fogyasztott kölesgolyóban a szalmonella baktériumok elszaporodása azonban nem valószínű - jegyzi meg a Lidl közleménye.

A kiskereskedelmi lánc kéri a vásárlókat: amennyiben a fenti minőségmegőrzési idejű termékből vásároltak, ne fogyasszák el, hanem azt bármely Lidl üzletbe vigyék vissza. A vételárat a vásárlást igazoló nyugta nélkül is visszatérítik. A termékvisszahívás kizárólag a 21.05.2017-es minőségmegőrzési idejű Circuss Bio kölesgolyó, Barbecue ízű, 120 grammos terméket érinti. A Lidl által forgalmazott más termékre a visszahívás nem vonatkozik. A Lidl Magyarország Bt. - a termék gyártója nevében - elnézést kér az okozott kellemetlenségért - áll a közleményben.