Közlekedési Múzeum - Mégis kellett volna hatástanulmány

Jogsértő az elsőfokú hatóság döntése, amely szerint nem szükséges környezeti hatástanulmányt végezni a Városligetben a Közlekedési Múzeum átépítésének megkezdése előtt - állapította meg a Pest Megyei Kormányhivatal Környezetvédelmi és Természetvédelmi Főosztálya.

Ennek előzménye, hogy a Városliget Zrt. minden egyes új épület építése előtt önként vállaltan részletes dokumentációt készített annak hatásáról, mellyel igazolni kívánták, hogy azok nem jelentenek olyan súlyú környezeti beavatkozásokat, melyek hatástanulmányt tennének szükségessé.

Ez ellen többen, többször is fellebbeztek, ám ezeket a kormányhivatal korábban rendre elutasította, most azonban a Levegő Munkacsoport és Garay Klára biológiatanárnak, a Városliget barátai Facebook-csoport létrehozójának fellebbezésének is helyt adtak. Sőt, mint Garay kiemelte, ez első eset a Liget beépítése ellen való tiltakozásuk során, amikor hivatalos okiratban elismerték a jogszabálysértést és megsemmisítettek egy határozatot. Kiegészítés tartalmazza, hogy bírósághoz is fordulhatnak az ügyben.

A hvg.hu-nak nyilatkozó Garay Klára szerint a Városliget Zrt. azért tartotta szükségtelennek a környezetvédelmi hatástanulmányt, mert az újonnan felépített Közlekedési Múzeum a korábban létezőnek a rekonstrukciója lesz, Garay szerint azonban a réginél 6 méterrel beljebb építik azt a Ligetbe, valamint ahhoz képest 4 ezer négyzetméterrel növekedett a szintterület mértéke is, ebbe beleértve egy négy szintes mélygarázst és kiállítótermet.

A Városliget Zrt. korábbi közleményében azonban azt írta, a múzeumnál tervezett munkálatok nem jelentenek jelentős környezeti behatást, a kormányhivatal is megerősítette határozatában. Az előzetes dokumentáció teljes körűen vizsgálta a Közlekedési Múzeum rekonstrukciójának városképvédelemre, természetvédelemre, talajra, felszíni és felszín alatti vízre, zajra, rezgésre, levegőminőségre és hulladékgazdálkodásra gyakorolt hatásait, mondták.

Szerző

Átvették a hatóságok Malina Hedvig ügyét

Hivatalosan is átvette Magyarország a 2006-ban megvert, majd hamis tanúzással megvádolt volt diáklány, az időközben magyar állampolgárrá lett Malina Hedvig ügyét Szlovákiától. Malina Hedvig még tavaly februárban kérvényezte az ügyében eljáró Nyitrai Járási Bíróságnál, hogy ügyét magyarországi bíróságnak adják át. 

A kérvényre márciusban bólintott rá az igazságügyi minisztere. Ahhoz azonban, hogy az ügy áthelyezése hivatalossá váljon, még a magyar hatóságoknak is jóvá kellett hagyniuk. „Jelenleg annak lehetőségét vizsgáljuk, hogy milyen módon adjuk át az ügy iratait és bizonyítékanyagát a magyar félnek" - mondta a szlovák szaktárca szóvivője a Sme pozsonyi lapnak. A lap szerint annak hivatalos átadását követően az ügy a győri ügyészséghez kerül, amely két döntést hozhat: a bizonyítékok hiányára hivatkozva (az ügy tíz éve során a tárgyi bizonyítékok egy része megsemmisült) leállítja a bűnvádi eljárást, vagy kiadja egy illetékes helyi bíróságnak, amely újraindítja az egész bizonyítási eljárást.

A nő ellen - akit vallomása szerint Nyitrán 2006-ban még diáklányként azért vertek meg, mert magyarul beszélt az utcán - 2007-ben indított eljárást a szlovák főügyészség, mert a rendőrség arra a következtetésre jutott, hogy az eset nem történt meg, vagy nem úgy, ahogy a nő vallotta. Az ügyben hamis tanúzás miatt 2014 decemberében nyújtott be vádindítványt a szlovák főügyészség Malina Hedvig ellen, aki 2013-ban felvette a magyar állampolgárságot, majd Szlovákiából Magyarországra költözött. Miután az eljárást Magyarország hivatalosan is átvette, a szlovák hatóságok abban nem illetékesek többé, ez pedig a több mint tíz éve húzódó ügy belátható időn belüli lezárását jelentheti.

Szerző

Feladta sajtópereit Rogán ügyvédje

Elállt a helyreigazítási perektől a Rogán Antal bizalmas ügyvédjeként emlegetett Kertész Balázs, miután több keresetét is elutasította a bíróság - számolt be az Index.

A portál tavaly hosszú cikkben mutatta be a jogász és a propagandaminiszter viszonyát, Kertészről a K&H-ügy nyomozati anyagának egyik dokumentumában az áll, hogy "ő intézi Rogán Antal csúszópénzekkel kapcsolatos ügyeit". Ezt követően az ügyvéd pert indított az Index és a cikket szemléző lapok ellen. A szokásos sajtó-helyreigazításoktól eltérően egyáltalán nem a kemény állításokba (nevek, számok, időpontok, összefüggések, konkrétumok) kötöttek bele, hanem például abba, hogy Kertész nem nevezhető "fantomnak", és nem Rogán sötét oldala, és azt sem tartották igaznak, hogy az ügyvéd nem reagál megkeresésekre, így nem nevezhető "láthatatlannak" sem. Kertész a hvg.hu elleni pert az összes helyreigazítási pontban elveszítette, majd ezt követően a 24.hu és a 444.hu elleni keresetét is elutasította a bíróság első fokon, véleménynek, nem pedig tényállításnak minősítve a kifogásolt pontokat, amelyeket így nem is lehet helyreigazíttatni. A sorozatos vereségek után Kertészék a többi keresetüket visszavonták.

Szerző