Lázárék fejenként egymillióért utaztatják dolgozóikat

Tizenhat millió forintét utaztatja 16 alkalmazottját a Miniszterelnökség.

A Közbeszerzési Hatóság honlapján megjelent tender szerint Lázár János minisztériuma minden munkanapon 9 embert Budapestről Kecskemétre és vissza, illetve 7-et Gödöllőről Kecskemétre és vissza utaztat. 

444.hu idézte fel, hogy tavaly mindez arányaiban még kevesebbe került, akkor előbbi távon húsz embert, utóbbin szintén hetet vittek tizennyolcmillióért. Bár sokáig volt szó a mi­nisztériumok vidékre költözte­téséről, végül egyedül a vidékfej­lesztési államtitkárság került Bács-Kiskun megyeszékhelyére.

Szerző

Betiltották az Igazi Csíki Sör gyártását

 A marosvásárhelyi táblabíróság pénteki ítéletében jogerősen betiltotta az Igazi Csíki Sör gyártását - adta hírül az egyik közösségi portálon a sör gyártója. Eközben a márka hungarikummá nyilvánítását javasolja a hungarikum bizottság erdélyi tagja.

Az Igazi Csíki Sör gyártóját a Heineken Románia perelte be, mert úgy vélte, hogy a sör gyártója eltulajdonította szellemi tulajdonát. A marosvásárhelyi táblabíróság szóvivője elmondta: a testület elutasította az Igazi Csíki Sört gyártó Lixid Project Kft. és a cég alapítója, Lénárd András fellebbezését, érvényben hagyva a 2015 júliusában hozott ítéletet.

Az elsőfokú ítéletben a Hargita megyei törvényszék megállapította, hogy a csíkszentsimoni sörgyártó tisztességtelen, megtévesztő eszközt használt az üzleti versenyben. Elrendelte, hogy a gyártó az ítélet jogerőre emelkedését követő 30 napon belül vonja vissza Igazi Csíki Sör néven árult termékét a piacról, és a visszavont terméket semmisítse meg. Azt is megtiltotta a Lixid Project Kft.-nek, hogy a www.csikisor.com és a www.csikisor.ro domainneveket használja.

A sörgyártó közleménye szerint a döntést annak ellenére hozta meg a román táblabíróság, hogy 2016 december 9-én a spanyolországi Alicantében székelő Európai Márkahivatal másodfokon is a Lixid Projektnek ítélte a márka használati jogát. "Jelenleg 140 embert foglalkoztatunk Székelyföldön. Ez egy támadás egy székely vállalkozással szemben, amely felvállalta az identitását, a magyar nyelvet és szimbólumai használatát" - áll a közleményben.

Lénárd András, a cég vezetője a Mihír.ro székelyföldi portálnak nyilatkozva csalódottságának adott hangot. Mint mondta, meg volt győződve arról, hogy győz az igazság, de szerinte az ítélet valójában egy székelyföldi magyar cég elleni támadás. A vállalkozó szerint  sokaknak szúrta a szemét, hogy magyarul szólítottuk meg fogyasztóinkat.

A romániai sörgyártók perének nyelvi vonatkozásai vannak. A bíróságnak azt kellett mérlegelnie, hogy egy termék román megnevezésének jogi védelme kiterjed-e a termék köznyelvben használt magyar megnevezésére is. A holland multinacionális cég 2003 óta rendelkezik a Csíkszerdában gyártott Ciuc premium (Csíki prémium) sörmárkával, amelyet az erdélyi magyarok csíki sörként emlegetnek. 2014 novemberében azonban megjelent a piacon a Csíki Sör Manufaktúra terméke, az Igazi Csíki Sör, amely számára a gyártó Lixid Project Kft. szerzett romániai és európai jogi védelmet.

Salamon Zoltán, a hungarikum bizottság erdélyi tagja, a Magyar Polgári Párt (MPP) székelyföldi politikusa  pénteki közleményben úgy fogalmazott: az Igazi Csíki Sör "több, mint szomjúságot oltó nedű", a sörmárka "identitásunkat, szimbólumainkat felvállaló székelyföldi vállalkozást takar", és Székelyföld egyik jelképévé vált. Ezért kezdeményezi, hogy "az Igazi Csíki Sört, Székelyföld termék-nagyköveteként, emeljék a hungarikumok közé".

Szerző

Fenyegetőnek hangzó mondat az USA új ENSZ-nagykövetétől

Publikálás dátuma
2017.01.27. 19:15
Nikki Haley - Fotó: Joe Raedle/Getty Images
Nikki Haley, az Egyesült Államok új ENSZ-nagykövete megbízólevele átadása előtt pénteken New Yorkban a sajtó képviselői előtt kijelentette: "megjegyezzük a nevét azoknak, akik nem támogatnak bennünket."

Az új nagykövet, António Guterres ENSZ-főtitkárral való találkozója előtt úgy fogalmazott: a Trump-kormányzat célja az, hogy szerepe legyen az ENSZ-ben, s ahhoz hogy szerepet játszhassunk, erőt fogunk felmutatni, hallatjuk a hangunkat, támogatjuk szövetségeseinket. Ugyanakkor biztosítani kívánjuk, hogy szövetségeseink is támogassanak bennünket

Haley az újságíróknak beszélt arról is: az Egyesült Államok kész arra is, hogy átgondolja a világszervezet működését. Ami működik, azt jobbítjuk majd, ami nem működik, azon megpróblunk javítani, s ami haszontalannak tűnik, attól meg fogunk szabadulni - fogalmazott. Az indiai bevándorlók gyermekeként született Nikki Haley, aki korábban Dél-Karolina kormányzója volt, szenátusi meghallgatásán azt hangsúlyozta, hogy nincs ugyan külpolitikai előélete, de kormányzóként széleskörű tapasztalotokra tett szert abban, hogyan kell tárgyalni, egyeztetni, megállapodásokat és koalíciókat kialakítani. Ez a tapasztalat - mint kijelentette - minden bizonnyal segíti őt a világszervezetben végzendő munkájában is.

A Guteressel tartott találkozója előtt mondottak megfigyelők szerint hűen tükrözik azokat az elveket, amelyekről szerdán a The New York Times írt. Az újság a többiközött nyilvánosságra hozta, hogy Donald Trump elnöki rendeletet készít elő az Egyesült Államok ENSZ-ben betöltött szerepéről és egyes ENSZ-szervezeteknek nyújtott támogatása esetleges csökkentéséről. A lap információi szerint Trump elnök felülvizsgálná Washington szerepét az ENSZ-ben és csökkentené az egyes ENSZ-szervezeteknek nyújtott támogatását, ha azok nem felelnek meg bizonyos feltételeknek. Ilyen feltétel lenne például az, hogy ENSZ-szervezet nem adhat teljes jogú tagságot a Palesztin Hatóságnak, nem támogathat olyan programokat, amelyek művi terhességmegszakítást finanszíroznak vagy arról tájékoztatnak (mint például az ENSZ Népesedési Alapja), vagy nem vehet részt olyan tevékenységben, amely megkerüli az Irán és Észak-Korea ellen érvényben lévő szankciókat. Az elnöki rendelet tervezetéről kiszivárgott információk szerint Washington átlagosan legalább 40 százalékkal tervezi csökkenteni az ENSZ szervezeteinek nyújtott támogatását. 

A héten egyébként, a tervezett elnöki rendeletről szóló információk nyilvánosságra kerülése után António Guterres főtitkár szóvivője jelezte, hogy a világszervezet főtitkára szeretne tárgyalni az amerikai illetékesekkel.

Szerző