Ónós eső - Budapestre is kiadták a piros riasztást

Publikálás dátuma
2017.01.31. 19:59
MTI Fotó: Máthé Zoltán
Kedd este több megye járásaira és Budapestre a legmagasabb, harmadfokú (piros) riasztást adta ki a meteorológiai szolgálat. Az érintett területeken jelentős mennyiségű ónos esőre kell készülni a következő órákban.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat veszélyjelzése szerint a harmadfokú riasztás a főváros mellett Baranya, Bács-Kiskun, Fejér, Pest, Somogy és Tolna megyét érinti. Ezeken a területeken a csapadékmennyiség meghaladhatja az 5 millimétert is.

Azt írták: szerda reggelig a Pécs-Budapest sáv körüli megyékben akár 10-15 milliméternyi, néhol 15 milliméternél is több ónos eső hullhat. Az ónos eső veszélye miatt keddre Szabolcs-Szatmár-Bereg és Borsod-Abaúj-Zemplén megye kivételével mindenhol kiadták a figyelmeztetést, riasztást. Jász-Nagykun-Szolnok, Komárom-Esztergom, Somogy és Veszprém megyében másod-, a többi megyében egyelőre elsőfokú a veszélyjelzés.

Szerző

Hivatalos! Erdő Péter húga szabadságát tölti

Megérkezett a hivatalos bejelentés Fülöpné Erdő Mária, a váci Apor Vilmos Katolikus Főiskola távozásával kapcsolatban.

Megérkezett a hivatalos bejelentés Fülöpné Erdő Mária, a váci Apor Vilmos Katolikus Főiskola távozásával kapcsolatban. A Váci Egyházmegye közleménye szerint Erdő Péter bíboros húga rektori megbízásának lejártáig, tehát július 31-ig szabadságot vett ki. Mint írták, „a rektor asszony az évek során felgyülemlett, ki nem vett szabadságára, valamint egészségi állapotára való tekintettel kérte, hogy a megbízatásából hátra levő időt szabadságon tölthesse. Kérését Dr. Beer Miklós, aki váci megyéspüspökként a Főiskola fenntartója, valamint a mindenkori rektor munkáltatója, elfogadta”.

Erdő Mária hivatalosan tehát továbbra is az iskola rektora, ám az intézmény vezetését – mint megírtuk ­– helyettese látja el. A rektori szék betöltésére a fenntartó egy későbbi időpontban tesz közzé pályázatot a vonatkozó jogszabályokban meghatározottak szerint. Hozzátették: Erdő Mária ellen nincs és nem is volt szabálytalanságok miatt indított eljárás. Ezt persze mi sem állítottuk, mint cikkünkben is szerepel, a bírósági ügyek sem személyesen Erdő Mária ellen indultak, a jelenleg is zajló munkaügyi perekben tanúként idézték be a rektort.

 

Szerző

Ónos eső - Ötszáz esetet láttak el a mentők a fővárosban

Publikálás dátuma
2017.01.31. 19:07
Sérültek ellátása a Fiumei úti baleseti központban. MTI Fotó: Szigetváry Zsolt
Több mint ötszázszor kellett segíteniük a mentőknek a fővárosban kedden 15 óráig az ónos eső, illetve a csúszós utak miatt - közölte az Országos Mentőszolgálat szóvivője.

Győrfi Pál elmondta: az esetek száma szerda reggelre valószínűleg megduplázódik; országosan 15-20 százalékkal több dolguk volt a mentőknek, mint egy átlagos munkanapon. Elsősorban elcsúszásból, elesésből származó sérülésekkel találkoztak, jellemző volt a lábtörés, a fejsérülés és az agyrázkódás - jelezte. 

A segélyhívások a kora reggeli óráktól folyamatosan érkeztek a mentőkhöz, ekkor még elsősorban a budai oldal hegyvidéki részéből. Reggel még főként a munkába indulók szenvedtek balesetet, délelőtt pedig elsősorban idős emberekhez hívták őket - mondta Győrfi Pál.

Délután 4-5 órára jelentősen romlott a helyzet, és szinte percenként kapták a segélyhívásokat a főváros minden pontjáról. Annyira sok értesítést kaptak, hogy előfordult: egy mentőkocsit két címre is kiküldtek - közölte, hozzátéve, sok autós is balesetet szenvedett a csúszós utakon.

A sok feladat miatt növelték a szolgálatban lévő járművek számát - mondta a szóvivő.

Szerző