Ötórás előadás az Örkény Színházban

Ötórás, háromrészes előadást készített Thomas Mann József és testvérei című regényéből az Örkény Színház, Ascher Tamás és Gáspár Ildikó közös rendezését szombaton mutatják be.

A színház igazgatója szerint még nem lehet tudni, hogy nézőik elfogadják-e a szokatlan terjedelmet, de bízik a közönségben. A néző kíváncsi, érzékeny, és örömmel veszi, ha felnőttnek tekintik - idézi Mácsai Pált a színház közleménye.

Vannak történetek, amelyekhez hozzá tartozik maga az idő, amíg elmeséljük, annál inkább, minél messzebb van az a mai közlések tőszavas rutinjától. Thomas Mann nem azért írta élete főművét húsz éven át, négy könyvben, másfélezer oldalon, mert nem volt más regényötlete, hanem mert így tartotta azt elmondhatónak - hangsúlyozta az igazgató.

Mint azt a színház sajtóreferense az MTI-nek elmondta, úgy tűnik, a darab hossza nem ijeszti el a közönséget, az előadás jegyeit február végéig eladták.

Thomas Mann regényét Sárközi György és Káldor György fordításában játsszák. A színpadi adaptációt Gáspár Ildikó írta. Az előadást eredetileg csak Ascher Tamás rendezte volna, de a próbafolyamat elején kiderült, hogy a szövegben, amelyet Gáspár Ildikó a regényből írt, kódolva van már egy "vízió", a rendezés egy része. Az adaptáció filmszerűen folyamatos jelenetezésű, mégis sokszor apró, rövid pillanatképekből áll, és az egész struktúra meghatározó része a narráció használata. "Ez utóbbit én mindig szituációban gondoltam el, és ezek felfejtését a legegyszerűbben úgy tudtuk megoldani, ha ketten rendezzük az előadást" - idézi Gáspár Ildikót a közlemény.

Thomas Mann regénye a 20. század legnagyobb szellemi vállalkozásainak egyike, az ókori kelet mítoszainak és vallásainak értelmező újramesélése. Népek és törzsek, istenek és emberek, nők és férfiak történetei fonódnak össze benne, és vezetnek vissza az emberi kultúra kialakulásának mélyen eredő gyökereiig.

"Az ifjú Józsefet, Jákob legszeretettebb fiát testvérei egy száraz kútba vetik. Három napig időzik a mélyben, mintha meghalt volna, amikor egy öreg izmáelita megtalálja, megvásárolja, és magával viszi Egyiptomba. József szép és értelmes, kiválóságának köszönhetően hamar érvényesül az idegen országban, de egy asszony miatt másodjára is mély verembe kerül, a fáraó börtönébe - hogy immár férfivá érve szabaduljon fogságából, és beteljesítse sorsát" - olvasható az előadás ismertetőjében.

A fiatal Józsefként Patkós Márton, az érett József szerepében pedig Polgár Csaba látható, aki a fiatal Jákobot is alakítja, míg az idős Jákob szerepét Gálffi László játssza. Az előadásban Csuja Imre, Dóra Béla, Epres Attila, Hámori Gabriella, Jéger Zsombor, Kerekes Éva, Kókai Tünde, Máthé Zsolt, Murányi Márta, Nagy Zsolt, Novkov Máté, Szathmáry Judit, Takács Nóra Diána, Tenki Réka, Vajda Milán, Znamenák István és Zsigmond Emőke is látható.

A díszlet Izsák Lili, a jelmez Szlávik Júlia, a zene Kákonyi Árpád munkája. A zenészek között van Kákonyi Árpád, Murányi Márta és Szathmáry Judit mellett Újházy Gyöngyi/Ölveti Mátyás és Bartek Zsolt.

Az esti előadások, a megszokottól eltérően, 18 órakor kezdődnek.

Szerző

John Lennon és Yoko Ono szerelméről készül film

Publikálás dátuma
2017.02.02. 13:45
Fotó: Susan Wood/Getty Images/Hulton Archive
Megfilmesítik John Lennon és Yoko Ono szerelmének történetét - értesült a The Hollywood Reporter.

Az egyelőre cím nélküli film producere, Michael De Luka Yoko Onót, Lennon özvegyét is bevonta a vállalkozásba, amelyben a Beatles együttesről és a pár háborúellenes akcióiról is szó lesz.

A forgatókönyvön A mindenség elmélete című életrajzi dráma írója, Anthony McCarten dolgozik, aki producerként is jegyzi majd a filmet.

De Luca szerdai közleményében hangsúlyozta, hogy "a szerelemről, bátorságról és amerikai aktivizmusról" szóló film reményei szerint arra ösztönzi majd a fiatalokat, hogy fogalmazzák meg, milyen világban akarnak élni, és álljanak is ki azért.

Az 51 éves De Luca volt a producere mások mellett a Phillips kapitány, a Pénzcsináló és A közösségi háló című filmeknek. Idén Jennifer Todd-dal együtt ő rendezi az Oscar-gála műsorát, amelyet élőben közvetít az ABC televízió.

Szerző

Kubatov Gábor nem enged a vénaszkennerből

Publikálás dátuma
2017.02.02. 06:54
A Fradi-stadionban ünnepelni is csak vénaszkennelés után szabad FOTÓ: MOLNÁR ÁDÁM
Kubatov Gábor, a labdarúgó NB I-ben címvédő FTC elnöke egy tegnapi lapinterjúban újra aláhúzta: ameddig ő a klubelnök, nem szerelik le a biometrikus szenzorokat az Üllői úton.

Azon zöld-fehér szimpatizánsok, akik a tavaszi idény rajtját megelőző napokban reménykedtek, hogy idővel enyhülés következik a Groupama Aréna 2014-es megnyitása óta Magyarországon kizárólag a Ferencváros mérkőzéseinek látogatásához elengedhetetlen vénaszkenneres azonosítás ügyében, azok tegnap reggel csalódottan olvashatták a Lokált. A lap szerdai számában ugyanis Kubatov világosan kijelentette: addig nem várható változás ezen a téren, ameddig ő a Ferencváros első embere.

„Az ultrák nincsenek kitiltva a stadionból, hanem elhatározták, hogy nem jönnek be. Ők is a Ferencváros családjának tagjai, de ehhez az is hozzátartozik, hogy annak ellenére sem lettek kevesebben a meccseken, hogy a távolmaradást választják. A megüresedett helyeket betöltik új szurkolók, akik értékelni tudják, hogy kulturált keretek között biztathatják a csapatot” – nyilatkozta Kubatov, aki szerint az elmúlt évek során kiderült, hogy a drukkerek egy része nem vállalja a felelősséget a tetteiért, ezért nem tud megbízni bennük.

„Ha Kubatov Gábor így látja ezt, akkor valószínűleg nem ő a megfelelő ember a Ferencváros élén” – jelentette ki a Népszava érdeklődésére reagáló Hamberger Ádám, a Szurkolók Személyiségi Jogok Nélkül elnevezésű csoport vezetője. A mérkőzéslátogatást szervezett körülmények között az új létesítmény átadása óta bojkottáló FTC-tábor szószólója szerint Kubatov a szerdaihoz hasonló nyilatkozatokkal nyílt harcot folytat a klub híveivel szemben, akik a jegyvásárlás feltételeként szabott kötelező vénaszkenneres azonosítás ellen a továbbiakban is távolmaradásukkal tüntetnek. Hamberger szerint az évek során állóháborúvá fajuló huzavona a klub hagyományainak sárba tiprása, Kubatovnak pedig be kéne látni végre, hogy hiányoznak a fanatikusok a Groupama Arénából.

„Legutóbb egy éve tárgyaltunk a feltételekről Nyíri Zoltánnal (az FTC operatív igazgatójával – a szerk.), az egyeztetések azonban abbamaradtak, mi ugyanis személyesen Kubatov Gáborral szeretnénk beszélni. Az üzengetésnek úgy gondolom, semmi értelme. Beszélni kell a problémákról, illetve nyitottnak kell lenni azok megoldására. Részünkről ennek nincsen akadálya, hiszen a szurkolóknak is ez az érdeke. A klub hagyományaihoz méltó hangulatot szeretnénk teremteni a stadionban” – mondta el a csoportvezető.

Ameddig Kubatov az elnök, aligha megkerülhetők a beléptetőkapuk A SZERZŐ FELVÉTELE

Ameddig Kubatov az elnök, aligha megkerülhetők a beléptetőkapuk A SZERZŐ FELVÉTELE

A lapunk által megkeresett egykori Ferencváros-játékos, Szokolai László az üggyel kapcsolatban azt mondta, békét szeretne – nemcsak a vitatkozó felek között, hanem a stadionban is. „Ha lesz vénaszkenner a jövőben a Groupama Arénánál, ha nem, csak annyit szeretnék kérni, hogy a kilátogató szurkolók mindig úgy viselkedjenek, ahogyan az elvárható. Nem volna jó, ha a klubnak súlyos százezreket kéne fizetni büntetés címén a szövetségnek, a régi időket idéző focihangulat viszont egyértelműen hiányzik a stadionból. Nagyon boldog lennék, ha az elnök és a tüntető szurkolók idővel megegyeznének” – mondta el Szokolai.

A zöld-fehér mezt 1977 és 1983 között több mint 200 hivatalos mérkőzésen viselő egykori támadó nem ért egyet az európai szövetség iránymutatásával, amely szerint tilos a stadionokban görögtüzet használni, mert szerinte az egyfajta látványeleme a futballmeccseknek, a rendbontó magatartást ugyanakkor élesen elítéli. Mint fogalmazott: a sportklubok nem egymás ellenségei, hanem ellenfelei, ezt pedig a szurkolóknak is szem előtt kell tartani. „Azt szeretném, ha egyszer egy Fradi-Újpestre akár 4500 vendégszurkolót is beengedhetnének úgy, hogy miattuk nem kell lezárni szektort, mert a lelátón béke honol. Csodálatos stadionja van a Ferencvárosnak, remek volna, ha végre mindenki élvezhetné ezt” – zárt Szokolai, aki napjainkban is rendszeres vendége a bajnokcsapat találkozóinak.

Eltűnt kétezer néző
Évek óta 2500 fő körül stagnál a magyar labdarúgó NB I összesített átlagnézőszáma, ezt az adatot azonban jellemzően meghaladja a Ferencváros mérkőzései iránti érdeklődés. A lefelé ívelő tendencia viszont az Üllői úton is megfigyelhető: miközben a magyarfutball.hu adatai szerint a Groupama Aréna átadásának évében még átlagosan 8400 néző követte élőben az FTC hazai OTP Bank Liga-mérkőzéseit, addig a bajnoki- és kupagyőzelemmel végződő 2015/2016-os idényben 7700-an, a legutóbbi félévben pedig már csak 6400-an választották a zöldek meccseit. Hogy mindez a vénaszkennerrel vagy a sportág hazai megítélésével kapcsolatos összefüggés-e, azt ki-ki döntse el maga.

Szerző