"Allahu akbar!" - Lelőttek egy merénylőt a Louvre-nál (videó)

Publikálás dátuma
2017.02.03. 12:17
Fotó: Aurelien Meunier/Getty Images
Az első hírek szerint egy férfi bőrönddel akart belépni a híres múzeumba, akit rövid dulakodást követően lőfegyverrel ártalmatlanított egy francia katona péntek reggel - számolt be az Euronews. Láthatóan "terrorista jellegű támadás" történt a Louvre Múzeumánál pénteken Párizsban - jelentette ki Bernard Cazeneuve francia miniszterelnök.

Pierre-Henry Brandet, a francia belügyminisztérium szóvivője pedig arról tájékoztatta a nyilvánosságot, hogy egyelőre sem a támadó személyazonossága, sem állampolgársága nem ismert.

A támadás délelőtt 10 órakor történt, a múzeum alatt található Carrousel du Louvre bevásárlóközpont bejáratánál. Egy hátizsákos férfi a mozgólépcsőn leérve késsel támadt négy járőröző rendőrre, s az egyiket könnyebben megsebesítette a fejbőrén. Válaszul az egyik katona öt lövést adott le a támadóra, aki a hasán súlyosan megsérült - mondta a helyszínen Michel Cadot párizsi prefektus.

A férfinál két kés volt. A rendőrfőnök arról számolt be, hogy a támadó machetével támadt, és rávetette magát a katonára. Hozzátette, hogy a férfinak egyértelműen támadó szándéka volt, a támadás közben azt kiabálta, hogy "Allahu akbar!" (Allah a leghatalmasabb). Az elkövetőt kórházba szállították, magánál van, de délután műtétet hajtanak rajta végre, egyelőre nincs kihallgatható állapotban.

A hátizsákokat átvizsgálták a nyomozók, nem találtak bennük robbanószerkezeteket, sem iszlamista röplapot vagy más iszlamizmusra utaló tárgyat.

"Láthatóan terrorista jellegű" támadás történt a kormányfő szerint. "Óvatosan kell fogalmazni, de ezt az információt kaptam" - tette hozzá egy vidéki látogatáson, utalva arra, hogy Franciaországban továbbra is nagyon magas a terrorfenyegettség.

A Louvre előtti támadás ügyében a párizsi ügyész terrorelhárítási részlege indított vizsgálatot terrorizmussal kapcsolatos emberölési kísérlet gyanújával.

A múzeumban a támadás pillanatában mintegy ezren, tartózkodtak, őket az épület egyik biztonságos szárnyába kísérték, ahonnan két órával később, miután egyesével mindenkit átvizsgáltak, kisebb csoportokban engedték ki őket.
A világ leglátogatottabb múzeumának környékét, ahol naponta több tízezer párizsi és külföldi turista fordul meg, és a környékbeli metrómegállókat lezárta a rendőrség.

"Súlyos közbiztonsági esemény Párizsban, a Louvre negyedben, a biztonság erők beavatkozása előnyt élvez" - írta a Twitteren nem sokkal a támadást követően a belügyminisztérium. A biztonsági készültséget nem sokkal dél után részben feloldották, miután a rendőrség megbizonyosodott arról, hogy a támadónak nem voltak a környéken tettestársai. Egy embert előállítottak, de nem sokkal később elengedték, miután kiderült, turista és nincs köze a támadáshoz. A Louvre azonban továbbra is zárva van.

Szerző
Frissítve: 2017.02.03. 17:52

Washington megfenyegette a kis vezért

James Mattis amerikai védelmi miniszter dél-koreai látogatásán figyelmeztette Kim Dzsong Un észak-koreai vezetőt, hogy nukleáris fegyver bármiféle használata „hatékony és nagyerejű” választ vált ki. A volt tábornok biztosította Szöult, hogy az Egyesült Államok továbbra is kiáll Dél-Korea védelméért. Dél-Koreában 28 500 amerikai katona állomásozik, a katonai jelenlétért Szöul évi 900 millió dollárt fizet.

Az amerikai védelmi miniszternek azért kellett megerősítenie a Szöul számára évtizedek óta biztos pontnak számító védelmi garanciát, mivel az új amerikai elnök, Donald Trump a kampánya során Dél-Koreát és Japánt is figyelmeztette, hogy többet kell fizetniük a védelemért. Trump azt is felvetette, hogy Szöul és Tokió legjobban tenné, ha maga gondoskodna védelméről és nukleáris fegyvert szerezne be.

Észak-Korea tavaly már ötödik nukleáris kísérleti robbantását hajtotta végre, húsz ballisztikus rakétát tesztelt, s azt állítja, hamarosan olyan nagy hatótávolságú interkontinentális ballisztikus rakétát próbál ki, amely az Egyesült Államok területét is elérheti. Műholdas felvételek arra utalnak, hogy újraindult a munka a jongbjoni nukleáris erőműnél, ahol plutóniumot állítanak elő.

 

 

Szerző

Fukusimai atombaleset - Perel a leukémiás munkás

Egy japán munkás beperelte a fukusimai atomerőművet üzemeltető japán TEPCO céget, mivel fél évet dolgozott hegesztőként a nukleáris katasztrófa utáni helyreállítási munkálatokon, s most leukémiában szenved. A Fukusima 1 nukleáris létesítmény három reaktorblokkja a 2011. március 11-i, 9-es erősségű földrengés és cunami nyomán leolvadt, a sugárzás miatt több százezer embert evakuálni kellett, s zömük azóta sem térhetett vissza lakóhelyére.

A 42 éves férfi előbb a Fukusima 2 erőműnél dolgozott, majd átirányították a katasztrófát szenvedett Fukusima 1 atomerőmű 4. blokkjánál folyó helyreállítási munkálatokhoz – számolt be róla a BBC. Fél évet töltött ott, összesen 19,78 millisievert sugárterhelés érte, ami a hivatalos határértéket nem éri el. A súlyosan károsodott atomerőműnél dolgozók öt év alatt maximum 100 millisievert sugárzást kaphatnak a jelenlegi szabályozás szerint, ezt még nem tekintik az egészségre veszélyes értéknek.

Ám egy szakértői bizottság elismerte, hogy a hegesztő betegsége összefüggésben lehet azzal, hogy a fukusimai munkálatoknál foglalkoztatták. A férfi 59 millió jen (több mint félmillió dollár) kártérítést követel. „Segíteni akartam a katasztrófa következményeinek elhárításában, de úgy kezeltek, mint egy eldobható segéderőt” – nyilatkozta.

A TEPCO kétségbe vonja, hogy a férfi leukémiája és az atombaleset között összefüggés lenne, s azt kéri a bíróságtól, hogy utasítsa el a keresetet. A mentési munkálatoknál eddig több tízezer munkás dolgozott. 

Szerző