Mindent elsöpör a tánc

Publikálás dátuma
2017.02.13. 06:36

Február 5-én vette kezdetét az idei karnevál Rio jelképes kulcsának átnyújtásával, amit Wilson Dias, vagyis Momo király, a karnevál „uralkodója'' vehetett át Eduardo Paestől, Rio de Janeiro polgármestertől.

Egy karnevál kellékei: zene, tánc, csillogó jelmezek és turista minden mennyiségben. Rióban ezekből nincs hiány, hiszen a világ legcsillogóbb farsangi mulatságára évente milliónyian jönnek el Brazíliába. Bár a karnevál a csillogásról és a pompáról szól, kevesen tudják, hogy az itt fellépő szamba táncosok gyakran a legszegényebb bádogvárosokból kerülnek ki. 1928 óta a karnevál leghíresebb attrakciója a szamba iskolák táncversenye, ahol a 14 leghíresebb csoport mutatja be tánctudását. Mindegyik csoport évről évre egy téma köré építi fel a jelmezeket, a táncot, és a zenét is. Egy iskola ezernyi táncossal 6-8 mozgó színpadon táncol, saját zenekara kíséretében, amely legtöbbször 200-400 dobosból áll. Sokan nem tudják, hogy a szambazene csak 1917-ben lett a karnevál aláfestő muzsikája.

Régen Rió főutcáján vonultak fel, ám 1984 óta ezt a rendezvényt Sambódromóban tartják vasárnap estétől hétfő hajnalig. Ilyenkor mérik össze tudásukat a legjobb szambaiskolák táncosai a brazil farsang főutcáján, a több mint másfél kilométeres Sambódromon. A szambaversenyre benevezett táncosok a karnevál előtt több hónappal kezdik a felkészülést.

A riói karnevál portugál őse az Entrudo. Ennek résztvevői eredetileg szagos vízzel, vizes porral, záptojással vagy citromhéjjal dobálták egymást nagy vigadozás közepette. 1855-ben létrehozták a „fiatalok karneváli baráti társaságát”. Ők zeneszóval, színes kosztümökbe öltözött résztvevőkkel szervezett felvonulásokat a „cidade maravilhosát” rendeztek. Lényegében ma is ezek a társaságok szervezik a karneválokat egész éven át. A leglátványosabb és legcsillogóbb Fiestát Rióban rendezik, de a karnevál első napjától kezdve egészen hamvazószerda éjszakájáig minden brazíliai város megtartja a maga karneválját.

Több mint egy évszázadig, 1984-ig kellett várni ahhoz, hogy a mai riói karnevál külsősége, kerete kialakuljon: ekkor hozták létre a Passarela do Sambát, a kétoldalt tribünökkel, lakóházakkal határolt hosszan elhúzódó sétányt, amelyen a szambaiskolák vonulnak végig. A szamba Salvador da Baiából ered, az ottani nők ünnepeiről. A ritmus a tradicionális afrobrazil lundu és frevo keveréke. A szamba ritmusa varázsolta a karnevált hamisíthatatlan brazil ünneppé.

Az elegáns karneváli bálokat a Copacabana palotákban tartják, ahová legtöbbször csak a gazdagok kapnak meghívást, ám az utcán, napokon keresztül utcai zenekarok tucatjai húzzák a talpalávalót, amelyet bárki ingyen is meghallgathat. Bármelyik utcasarkon vagy bárban részesei lehetünk a valódi riói karnevál eseményeinek és ízelítőt kaphattunk az itteni lakosok vérpezsdítő zene és tánctudásáról. A karneválra minden évben több mint 800.000 turista kíváncsi, és a zene, a trópusi éjszaka varázsa keveredik a koktélok, gyümölcsök és fűszerek illatával. Ilyenkor minden megtörténhet…

Szerző

Lagarde bízik Trumpban

Magasabb kamatszintre és erősebb dollárárfolyamra kell felkészülnie a világgazdaságnak - jelentette ki a Dubaiban zajló ötödik nemzetközi kormányzati csúcstalálkozón Christine Lagarde, a Nemzetközi Valutaalap főigazgatója. 

A fórumon annak a véleményének adott hangot, hogy a Trump-adminisztráció tervezett ezermilliárd dolláros beruházási programja "a legnagyobb valószínűség szerint" nagy lendületet fog adni a világ legnagyobb nemzetgazdasága növekedésének, ennek pedig erősebb dollárárfolyam és magasabb kamatszint lesz az eredménye. Ennek ellentmond viszont az egyik vezető hitelminősítő ügynökség, a Fitch szokatlanul éles hangú jelentése, amelyben bírálta az új amerikai kormányt, mert az kockázatot jelent a nemzetközi kereskedelemre és a világ kormányainak hitelképességére nézve. A Fitch szerint az Egyesült Államok kiszámíthatósága csökkent a Trump-kormány „agresszív hangneme” miatt, és mert felmerült, hogy „hirtelen, váratlan váltások lesznek az amerikai politikában”, ami hátrányos lehet a világgazdaságra nézve. Többek között a kereskedelmi kapcsolatokban, a nemzetközi tőkeáramlásokban és a migráció korlátozásában fordulhatnak elő a gazdaságra káros jelenségek.

Szerző

Szuperkedd a statisztikában

Ezen a héten ismét fontos adatokkal szolgálhat a Központi Statisztikai Hivatal. Ma megtudjuk, hogy milyen volt a decemberi és a 2016. egész évi építőipari teljesítmény, az esztendő első tizenegy hónapjában - az előző évhez viszonyítva - 19,2 százalékos visszaesést regisztráltak a statisztikusok.

 Talán még ennél is nagyobb érdeklődésre tarthat számon a holnap megjelenő tavalyi negyedik negyedéves GDP első becslés. A harmadik negyedévben 2,2 százalékos volt a növekedés, egy évre visszatekintve. Varga Mihály legutóbbi, a múlt évre vonatkozó becslése 2,1 százalékos volt. Szintén holnap jelenik meg a fogyasztói árak januári alakulásának adata is. A tavalyi átlagos fogyasztói árindex-növekedés 0,4 százalékos volt, de decemberben már átlagosan 1,8 százalékkal romlott a pénzünk értéke az egy évvel korábbihoz képest. Emellett az ipari termelés tavalyi éves és decemberi adatának második becslése is kedden jelenik meg. A február 7-én kiadott első becslés szerint tavaly decemberben (kiigazítva) 1,9 százalékkal nőtt az ipari termelés az egy évvel korábbihoz képest, 2016 egészében pedig mindössze 0,9 százalékkal volt nagyobb, mint 2015-ben.

Szerző