Fél az influenzától? Kiderült, melyik vitamin lehet a megoldás

Publikálás dátuma
2017.02.16. 18:37
A kép illusztráció! FOTÓ: Thinkstock
Nemcsak a csontok és az izmok egészségét védi a D-vitamin pótlás, hanem óv az akut légzőszervi gyulladásoktól, köztük a náthától és az influenzától is - derítették ki a Londoni Queen Mary Egyetem kutatói egy nagyszabású tanulmányban.

A British Medical Journal című orvostudományi folyóiratban közzétett tanulmány 14 országban - köztük Nagy-Britanniában, az Egyesült Államokban, Japánban, Indiában, Afganisztánban, Ausztráliában és Kanadában - 11 ezer résztvevővel végzett 25 klinikai próba eredményeinek új elemzésén alapul. Külön-külön ezek a kutatások ellentmondó eredményekre jutottak, egyesek kimutatták, hogy a D-vitamin véd a légzőszervi megbetegedésektől, mások semmiféle ilyen hatást nem tudtak igazolni - olvasható a medicalxpres.com hírportálon. 

"Ez a nagyszabású kutatási együttműködés az első döntő bizonyítékot szolgáltatta arra, hogy a D-vitamin valóban véd a légzőszervi gyulladásoktól" - hangsúlyozta Adrian Martineau professzor, a tanulmány vezető szerzője. "A D-vitaminpótlás védelmi hatásai a legerősebbek azoknál, akiknek szervezetében a legalacsonyabb a D-vitaminszint, és a pótlást napi vagy heti szinten kapják, nem pedig ritkábban" - magyarázta a professzor. Hozzátette: a D-vitaminnal dúsított élelmiszerek folyamatos, alacsonyszintű D-vitamin bevitelt biztosítanak, amivel számos országban sikerült megszüntetni a nagymértékű D-vitaminhiányt. A D-vitamin ezen új előnyének kimutatásával tanulmányuk megerősíti az élelmiszerek D-vitaminnal való dúsításának bevezetését olyan országokban, mint az Egyesült Királyság, ahol általános a súlyos D-vitaminhiány. 

A D-vitamin a szakemberek szerint oly módon véd a légúti fertőzésektől, hogy erősíti az antimikrobiális peptidek szintjét a tüdőben. Az antimikrobiális peptidek, amelyek az élővilág legősibb védekező mechanizmusai közé tartoznak, rövid, 15-40 aminosavból álló peptidláncok, amelyek a kórokozók sejtmembránjában fejtik ki baktériumölő hatásukat.

A tanulmány eredményei egybeesnek azzal a megfigyeléssel, hogy a nátha és az influenza általában télen és tavasszal lép fel, amikor a szervezet D-vitaminszintje a legalacsonyabb. Ez adhat magyarázatot arra is, miért véd a D-vitamin az asztmarohamok ellen, amelyeket légzőszervi vírusok idéznek elő. 

A szakemberek kimutatták, hogy a napi vagy heti D-vitaminpótlás felére csökkentette az akut légzőszervi gyulladás kockázatát azoknál, akiknek legalacsonyabb a D-vitamin szintje. Mérsékeltebben védi azokat, akiknek szervezetében magasabb a D-vitaminszint, esetükben 10 százalékkal csökkentette a légzőszervi gyulladás kialakulásának a kockázatát. A kutatók szerint az akut légzőszervi gyulladás kockázatának csökkenése a D-vitaminpótlással egyenértékű az influenzaoltás védőhatásával.

Szerző

Nehéz, vagy könnyű a várandósság? - A magzat "tehet róla"

Publikálás dátuma
2017.02.13. 20:05
Thinkstock illusztráció
A magzat neme befolyásolja a kismama szervezetének immunválaszát - állapította meg az Ohiói Állami Egyetemen orvosainak tanulmánya.

A nők régóta állítják, hogy a baba nemétől függően másképp érzik magukat a várandósság idején - írta a ScienceDaily.com a Brain, Behavior and Immunity című szaklap februári számában közölt kutatást ismertetve. Egyes tanulmányok szerint a magzat neme szerepet játszhat abban, hogy egyes várandósok más tüneteket észlelnek magukon, ha fiút várnak, mintha lányt: a reggeli rosszullét mértéke, a kívánósság és egyéb panaszok is eltérnek.  A friss tanulmány bizonyítékokkal támasztotta alá, hogy a magzat neme és a várandós nő immunreakciója között összefüggés van.

Az Ohiói Állami Egyetem Wexner Orvosi Központja 80 várandóst kísért figyelemmel a terhessége alatt. Megvizsgálták, hogy változik-e a vérükben a citokin nevű immunjelző molekula koncentrációja a magzatuk nemétől függően. Elemezték a vér citokinszintjét és azt is, hogy mennyit változott a vérmintában a citokin koncentrációja, ha a várandósok immunsejtjeit laboratóriumban baktériumokkal fertőzték meg.

"Nem találtunk különbséget a magzat nemétől függően a kismamák vérének citokinszintjében, azonban a kislányt váró terhes anyák immunsejtjei több, gyulladást előjelző citokint termeltek, ha baktériumokkal érintkeztek. Ez azt jelenti, hogy a fiút várókhoz képest a kislányt váró anyák erősebb gyulladásos reakcióval válaszoltak, ha az immunrendszerük kórokozóval találkozott" - mutatott rá Amanda Mitchell, a kutatás vezetője.

A gyulladás az immunválasz kulcsfontosságú része, amikor sebgyógyulásról és vírus- vagy baktériumfertőzésről, valamint krónikus betegségekről van szó. A túlzott gyulladásos reakció azonban terhet ró a szervezetre és többek között fájdalmat, fáradságot okozhat.

Ugyan további vizsgálatokat tartanak szükségesnek a kutatók, úgy vélik, a kislányt váró anyáknál megfigyelt erősebb gyulladásos reakció szerepet játszhat egyes betegségek, többek között az asztma tüneteinek várandósság alatti súlyosbodásában. Az is további kutatásra vár, hogy miként függ össze a magzat neme az anyai szervezet gyulladásával. Lehetséges, hogy a méhlepény nemi vagy más hormonjai befolyásolják az anyai immunreakciót - mondta Mitchell.

Szerző

Street food - Egy "migránsnak" köszönheti Amerika a hot dogot

Publikálás dátuma
2017.02.11. 14:13
Thinkstock illusztráció
Street Food Egyesület elnöke szerint életmódváltás miatt terjedhetett el világszerte, így Magyarországon is a street foodot, vagyis utcai ételeket kínáló helyek száma.

Vad-Horváth Zoltán az állami televízióban azt mondta, hogy a rohanó élettempó következményeként az embereknek sokszor már nincs idejük beülni egy étterembe enni, de igényük van a jó minőségű ételekre. A street foodosok éppen ebben jók: sallangmentesen tudnak gyorsan jó ételeket készíteni. Elmondása szerint Budapesten most a vietnami levesezők a legnépszerűbbek, a pho levest kínáló helyek nyílnak a legnagyobb számban. Ennek oka Vad-Horváth Zoltán szerint az, hogy a magyarok is nagyon szeretik a leveseket, és fogékonyak a különféle fűszerekkel elkészített változatokra is.

A street food klasszikus értelmezése az utcán, kézből, menet közben is elfogyasztható ételekre vonatkozik. Az utcai árusoktól, bódékból, piacokon vásárolt ételeket és italokat egyesítő fogalomba beletartozik a világ összes ilyen típusú fogása. Az utcán vásárolt étel előnye, hogy általában jóval olcsóbb, mint az étteremben kapható fogások, sok esetben a szemünk előtt készül az étel, illetve szinte várakozás nélkül hozzájuthatunk, így a street food nem csak pénzt, hanem időt is spórol számunkra- informál a dolog mibenlétéről a Mindmegette.hu.

A street food egyik "gyökere" Amerikában egy német (e)migránsnak, Charles Feltmannak köszönhetően jelent meg, ez volt a német hagyományokból kinőtt hot-dog, amely annak az innovációnak köszönhette létét, hogy Feltmann felfedezte: az embereknek nem mindig van idejük asztalhoz ülve elfogyasztani a virslit, kis mustárral, kenyeret törögetve mellé. Így aztán mindezt egy termékbe sűrítette..

Szerző