Előfizetés

7-en a 7-ről - Ön milyen trükköt vetne be, hogy megakadályozza az olimpiai népszavazást?

Publikálás dátuma
2017.02.18. 06:09
A Momentum Mozgalom átadja az aláírásokat a Fővárosi Választási Irodának. FOTÓ: Tóth Gergő/Népszava

Arató András, Klubrádió

Van egy teljesen biztos eszköz-sor az olimpiai népszavazási felhívás, a népszavazási bukta, és az azt követő teljes összeomlás elkerülésére. Az összes állami, önkormányzati, (tervezett) világuralmi funkcióról történő lemondás előtti napon kell az olimpia-rendezési pályázatot visszavonni. Pénteken, fél tizenkettőkor.

Avar János, újságíró

Mindent megtámadnék a bíróságokon, egészen az alkotmánybírákig elmenve. S ha rájuk már ellenzékben is számíthattam, teljhatalomban hogyan is ne számíthatnék?! Valahogy elhúznám az őszi NOB-döntésig, amely így vagy úgy okafogyottá tenné a népszavazást. Mert azt ugye nem képzelik, hogy választási év előtt kész lennék elveszteni egy referendumot?

Bolgár György, rádiós újságíró

Barbatrükköt. A mi Barbapapánk majd egy évközi értékelőn a Várkert Bazárban elmondja a varázsigét, hogy hüpp, hüpp, hüpp, barbatrükk, és ettől a népszavazás, mint olyan, rögtön megszűnik probléma lenni. Például elrendelheti, hogy a népszavazáson csak magyarok vehetnének részt, hazaáruló idegenszívűek nem. Vagy közölheti, hogy csak a nép szavazhat, azok nem, akik aláírásukkal kiírták magukat a népből. Verstanden?

Farkasházy Tivadar, Hócipő

Nem úgy tűnik, mintha meg akarnák akadályozni, csak erről egy elmebeteg volt Pártélet rovatvezető nem tudott, s lehazaárulózott mindenkit, aki népszavazást akar. Már a testvéri Varsó is Párizst támogatja 50 másik várossal együtt. Tudják, hogy a NOB közvélemény kutatásán is elbuknának, bár Schmitt Pál most is felkereshetne néhány óceániai szigetet, mint annakidején Tongán V. Tupout. Majd lopnak másból, Lázár már nagyon akarja Paksot. 2028 meg ugye tengerentúli lesz.

Horváth István, hírlapíró

A népszavazás előtt a demokratikus pártok mindenképpen tartsanak egy közös és egyéni listás előválasztást. Ezeken mindenki indulhat, kivéve Gyurcsányt. A szavazatokat az MSZP pártirodáiban lehetne leadni és Lengyel László számolná össze.

Horváth Zoltán, újságíró

A Budapesti Nyári Olimpiai Játékok ügyében rendezendő népszavazás megakadályozásának legszellemesebb, korrektebb és leginkább politikus módja az lenne, ha pártunk és kormányunk egyszerűen visszalépne a rendezéstől. Ezzel jól keresztbe lehetne feküdni a háttérhatalmak által feltüzelt és fizetett népszavazás-ellenző hazaárulók sanda szándékainak. Ráadásul a kormányzat jót röhöghetne markába. Már amennyiben van még ott hely...

Veress Jenő, a Népszava főmunkatársa

98 százalékra emelném az érvényességi küszöböt. És még akkor sem lennék nyugodt.

Miért ne házasodhatnának az azonos neműek?

Juhász Dániel
Publikálás dátuma
2017.02.18. 06:08

A címben feltett kérdésre még az Alkotmánybíróság sem tudott konkrét jogi válaszokat adni - tudtuk meg azon a kerekasztal-beszélgetésen, amit a Budapest Pride szervezett az LMBT Történeti Hónap keretében, a Házasság Hete alatt. Az azonos nemű párok többsége szerint bár a bejegyzett élettársi kapcsolat lehetősége a semminél jobb, de nem elegendő. Egy korábbi kutatás szerint a társadalom jelentős része támogatná az azonos neműek házasságkötését.

"Nincsenek racionális, alkotmányos érvek az azonos neműek házasságkötése ellen. Akárhányszor vizsgáljuk ezt a kérdést, mindig oda lyukadunk ki, hogy ez hátrányos megkülönböztetés" - mondta Asbóth Márton arra a kérdésre, milyen okai lehetnek annak, hogy Magyarországon továbbra sem nyitott a házasság intézménye az azonos nemű párok számára. A Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) önrendelkezési programvezetője a Budapest Pride kerekasztal-beszélgetésén emlékeztetett: korábban az Alkotmánybíróság (Ab) is foglalkozott a kérdéssel (Magyarországon a melegházasság alkotmányban tiltott), ám nem sikerült konkrét, jogi ellenérvekkel előállni.

"Az Ab válaszából lényegében annyi derül ki, hogy ez nem illik bele abba a családképbe, amit megszoktunk. Ez egy értékválasztás a jogalkotó részéről. Ilyen máshol is előfordul, vidámabb országokban például adókedvezményben részesítik azokat, akik napelemeket szerelnek a házukra, hozzájárulva a környezetszennyezés csökkenéséhez. Ez is értékválasztás, egyben egy ésszerű döntés. Az egyenlő házasság tiltásában viszont nincs semmi ésszerűség" - fogalmazott Asbóth.

Béres-Deák Rita, a Közép-európai Egyetem Gender Studies Tanszékének munkatársa hozzátette: a döntéshozók azért küzdenek, hogy a család heteronormatív fogalomként maradjon meg. "Fent kell tartani a látszatot, hogy a család azt jelenti: papa, mama, gyerekek. Még akkor is, ha a valóságban ez sokszor nincs így" - mondta.

Ugyanakkor abban mindkét szakértő egyetértett, hogy a formális jogok tekintetében Magyarországon nem annyira rossz a helyzet. A bejegyzett élettársi kapcsolat lehetősége 2007-ben vált elérhetővé az azonos nemű párok számára. Ez a párkapcsolati forma sok tekintetben megegyezik a házassággal, ám van néhány lényeges különbség: a bejegyzett élettársak nem vehetik fel egymás nevét, nem fogadhatnak közösen örökbe (még egymás gyerekét sem), nem vehetnek részt mesterséges megtermékenyítésben. Ám Asbóth Márton szerint a jogi helyzet továbbra is törékeny. Emlékeztetett: a kormány tavaly egy salátatörvényben próbálta volna kiüresíteni a bejegyzett élettársi kapcsolatet, ám a javaslatot a tiltakozások hatására visszavonták.

Bár a politikai vezetés jelentős mértékben tudja befolyásolni a társadalom gondolkodásmódját, Béres-Deák Rita szerint a felnövekvő generáció sokkal elfogadóbb az LMBT (leszbikus, meleg, biszexuális, transznemű) emberekkel. Felidézte: egyik óráján arra kérte a hallgatókat, írjanak össze érveket az azonos neműek házassága ellen. Senki nem tudott felhozni egyetlen ellenérvet sem. Hollander Dániel, a Budapest Pride szóvivője pedig arról számolt be, a fesztiválon is évről évre növekszik a résztvevők száma. Az Integrity Labbal közösen végzett országos, reprezentatív közvélemény-kutatásuk szerint a magyarok 36 százaléka támogatja az azonos neműek házasságkötését, 46 százalékuk pedig nem zárná ki őket az örökbefogadás lehetőségéből.

"Azokat, akik valóban stabil identitással rendelkeznek és heteró családban élnek, egyáltalán nem zavarja, hogy más másként boldog" - erről Antoni Rita, a Nőkért Egyesület elnöke beszélt. Mint mondta, számos pozitív példát tudna említeni olyan heteró nőkről, anyákról, akikkel munkája során találkozott. Egyébként az Integrity Lab kutatása is arra jutott, hogy a nők és a diplomások sokkal elfogadóbbak. Hollander Dániel ugyanakkor leszögezte: az egyenlő házasság biztosítása nem végső cél, hanem egy mérföldkő. "Sok minden mással jár együtt, például azzal, hogy minél többen bújjanak elő, s az emberek gondolkodásmódja is változzon ezekben a kérdésekben" - mondta. Béres-Deák Rita hozzátette: nemzetközi tapasztalatok alapján elmondható, nagyban javítja az azonos nemű párok társadalmi megítélését, ha házasodhatnak.

Melegházasság Európában
Mára már 12 európai országban házasodhatnak az azonos nemű párok. Az első olyan európai ország, ahol a parlament nagy többséggel legalizálta a melegházasságot, és az örökbefogadást is engedélyezte az azonos nemű pároknak, Hollandia volt, az erről szóló jogszabályok 2001-től hatályosak.
A csatlakozó országok:
- Belgium 2003
- Spanyolország 2005
- Svédország, Norvégia 2009
- Portugália, Izland 2010
- Dánia 2012
- Franciaország, Nagy-Britannia 2013
- Luxemburg, Írország 2015
- Finnország 2017 március

Mérgektől fél Gyömrő

Publikálás dátuma
2017.02.18. 06:07
A kép illusztráció! FOTÓ: Thinkstock
Vizsgálatot indított a Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság a gyömrői veszélyeshulladék-szennyezés ügyében. A mérgező anyagokra Greenpeace Magyarország hívta fel a figyelmet, ők fordultak a hatóságokhoz is.

Súlyos szennyezést okoztak elhagyatott veszélyes és nem veszélyes hulladékok Gyömrőn és környékén a Greenpeace Magyarország szerint. A zöldszervezet birtokába került beszámoló szerint az érintett területen például a rákkeltő vinil-klorid (az etilén klórtartalmú származéka) mennyisége a határérték több tízezerszeresét is elérte a talajvízben. A környezetvédők tavaly októberben fordultak a Pest Megyei Kormányhivatalhoz a szennyezés ügyében, most indult hatósági vizsgálat.

Gyömrőn egy vegyi üzem is található, a gyár egykori dolgozói a helyi sajtónak már korábban is beszámoltak a szennyezésről. Elásott hulladékról is beszéltek, amiket viszont még semmilyen hatóság nem kutatott fel. A PEVDI, azaz a Pest Megyei Vegyi- és Divatcikkipari Vállalat legnagyobb, gyömrői gyára az 1950–60-as években kezdte meg a termelést, 1992-ben privatizálták (Pevdi Kft.), de környezetvédelmi kérdésekről nem rendelkeztek, a korábbról ott maradt, több száz tonnányi veszélyes hulladék kezeletlenül állt, miközben a termelés tovább folyt.

Majd 2004-ben kirepedt egy szabálytalanul tárolt ezer literes hordó, melyből maró, irritáló hatású gőz jutott ki a környezetbe. A balesetet követő vizsgálatok során más környezetszennyezésekre is fény derült: a szomszédos lakókertek kútjaiban az emberi rákkeltő benzol a határérték 4,1-szerese; a szintén rákkeltő, mérgező triklór-etilén a 12-szeresében volt jelen. Kiderült, az üzem területén a talajban 4-8 méteres mélységben további hulladékok vannak. A talajvízen keresztül a szennyezés a környékbeli lakosok telkeinek kútjaiban is megjelent.

A szennyezés forrása a PEVDI-telep vegyszerekkel teli talaja volt. A Pevdi Kft. nem vállalt felelősséget, mondván, a veszélyes anyag már ott volt, amikor tulajdonába került a terület. A cég 2010-ben csődöt jelentett, az új tulaj, a Revdex Kft. lett. A kormányhivatal kötelezte a céget, végezzen részletes fényfeltárást, ám a Greenpeace ennél gyorsabb, hatósági intézkedést sürgetett.