Olimpia - Menekülne kifelé a „nemzeti ügyből” a kabinet

Publikálás dátuma
2017.02.19. 21:33
2016. augusztus 19.: Thomas Bach, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság elnöke olimpiai fáklyát ajándékoz Orbán Viktornak a Rio de Jan
Újabban megpróbálja el­hitetni a Fidesz, hogy az éveken át „nemzeti ügy” 2024-es budapesti olimpia mindvégig csak a főváros belügye volt. Ám az állam eddig tízmilliárdokat égetett el a pályázatra. 

Kereken cáfolt a főpolgármester a Népszavának, hogy bármilyen megegyezés lenne közte és a kormányfő között az olimpiai pályázat ügyé­ben. Tarlós István lapunknak jelezte: a hét közepén újra találkozik Orbán Viktorral.  „Budapest két dolgot tehet: vagy megoldjuk közös erővel, vagy elfelejtjük az egészet. Ám a végtelenségig nem lehet húzni az időt” – mondta lapunknak a főpolgármester.

Békemenettel mennek neki a Momentum ellen
Orbán már a múlt hét végi visegrádi frakcióülésen kiadta a híveknek az új jelszót: a Momentum Mozgalom tagjai és az ellenzéki aláírásgyűjtők „Párizs és Los Angeles ügynökei”. A miniszterelnöki felszólítás nem maradt válasz nélkül. A kormánypárti Békemenetek egyik fő arca, Stefka István, a Pesti Srácok lapigazgatója úgy fogalmazott: az, hogy a Momentumnak sikerült ennyi aláírást összegyűjtenie, azt mutatja, hogy „súlyos a helyzet”. Stefka épp ezért meglebegtette, hogy egy olyan Békemenetre lehet szükség, „ami végleg elveszi a kedvüket ettől az egész Magyarország elleni kampányolástól.”

Az ATV ugyanis úgy értesült: újra megkaphatja a Fidesz támogatását és indulhat főpolgármesteri székért Tarlós István, ha elvállalja, hogy a főváros nevében visszavonja Budapest olimpiai pályázatát. Mint emlékezetes, a visegrádi Fidesz-frakciógyűlésről már a múlt hét végén kiszivárgott, hogy Orbán azt a tanácsot adta a fideszeseknek, hogy ne vegyék magukra az olimpia ügyét, „mert az nem a kormány, hanem Budapest dolga”.

Tarlós azután vált hirtelen a magyar olimpia központi alakjává, hogy pénteken kiderült, a Momentum Mozgalom 266 151 aláírást gyűjtött össze az olimpiai népszavazás kiírásáért. Mivel ez szinte biztosan sokkal több, mint amennyi minimálisan kell, a kormány gyorsan hátrálni kezdett, s igyekszik a fővárosra, Tarlósra „tolni” az ügyet. Ez azonban nem olyan könnyű, mert bár az olimpiai pályázatot formailag Tarlós István és Borkai Zsolt, a Magyar Olimpiai Bizottság (MOB) elnöke írta alá, ám az mindvégig a kormány kiemelt projektjének számított. Orbán 2015-ben még „össznemzeti ügynek” nevezte az olimpiát. 2015 augusztusában Orbán Viktor nevezte ki Fürjes Balázst, a budapesti beruházásokért felelős kormánybiztost a 2024-es olimpiai pályázat kormányzati felelősévé. Fürjes tevékenységét közvetlenül Orbán Viktor irányította. Legutóbb, az év elején a kormány nevében Orbán Viktor garanciát vállalt, hogy a magyar állam közpénzekből fedezi a Nemzetközi Olimpiai Bizottság budapesti olimpiával kapcsolatos veszteségeit.

Az eddig az olimpiára elköltött 35 milliárd forint közpénz több mint a felét is a kormányzat fizette ki. Így az olimpiai pályázat  megvalósíthatósági tanulmányát a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM) rendelte meg 2016 januárjában félmilliárd forintért. Tavaly decemberben a kormány 4,2 milliárdot adott a sportszövetségeknek az olimpia várható költségeire, a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. pedig 16,5 milliárdért vette meg a Rákóczi hídtól délre fekvő, 15 hektáros Duna-parti területet ahová a 2024-es olimpia atlétikai stadionját tervezik.  

Az olimpiára eddig elköltött 35 milliárd másik felét folyósító, félig a főváros, félig a MOB tulajdonában lévő, az olimpiai pályázatot intéző Budapest 2024 Nonprofit Zrt. közleményben tudatta: amíg nem derül ki hogy „helyreállítható-e a budapesti olimpia támogatottsága”, felfüggeszti a megkötött szerződéseket illetve újakat már nem köt.

Szelektálta és átírta a NOB-elnök állításait az MTI
A kevésbé esélyesek között van a budapesti olimpia  - mondta Thomas Bach, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) elnöke vasárnap az Associated Pressnek (AP). Ez a mondat azonban kimaradt a Magyar Távirati Iroda (MTI) Híradó.hu-n olvasható, fizetős tudósításából. Bekerült viszont egy olyan megjegyzés a hírbe az aláírásgyűjtők „hátsó szándékáról”, amit nem is említett Thomas Bach. Egyszerűen csak annyit mondott, hogy a népszavazási kezdeményezést arra használták fel az aláírásgyűjtő új politikai csoport, hogy „…nevet szerezzen magának, illetve feltegyék magukat Magyarország politikai térképére”.
Lapunk megkereste a NOB egyik európai tagját, aki úgy nyilatkozott: „nem akarjuk olyan országnak vagy városnak adni a játékok rendezési jogát, ahol a lakosság nagy része ezt ellenezné. Számtalan olyan eset volt, amikor a közvélemény erősen az Olimpia ellen volt. És a NOB ezt természetesen tiszteletben tartotta!”Frissítve: 2017.02.19. 22:57

Tömegek búcsúztatták a meggyilkolt katolikus misszóst

Tömegek búcsúztatták vasárnap a bolíviai katolikus missziós központban meggyilkolt lengyel önkéntest a dél-lengyelországi Libiazban. A 25 éves Helena Kmiec állami temetésben részesült, és halála után magas lengyel kitüntetést kapott.

A lengyel szerzetesnővérek által működtetett gyermekotthonban önkéntesként dolgozó fiatal nőt január végén egy éjjeli rablótámadás során gyilkolták meg a bolíviai Cochabambában. A Stanislaw Dziwisz bíboros, nyugalmazott krakkói érsek által bemutatott gyászmise előtt Helena Kmiecet karitatív munkájáért a Lengyel Köztársaság Arany Érdemkeresztjével tüntették ki.

A fiatal önkéntesben "a felebarátnak nyújtott önzetlen segítség és őszinte szeretet, a jóság jelképét búcsúztatjuk" - állt Beata Szydlo miniszterelnök levelében, amelyet a kabinetfőnök, Beata Kempa olvasott fel. Kmiec tevékenységét méltatva, Szydlo a szalvatoriánus rend alapítójának, Jordan Ferenc jelmondatát idézte: "Amíg egyetlen olyan ember is él a földön, aki nem ismeri és nem szereti Jézust, nem szabad megpihenned!"

"Imádkozunk, hogy élete és áldozata meghozza a megbékélés, a szeretet gazdag gyümölcsét" - állt abban a levélben, melyet a gyászünnepségek alkalmából a bolíviai püspöki kar küldött el.

Helena Kmiec a szalvatoriánus rend világi munkatársa volt, januárban féléves misszióra érkezett Bolíviába. Halála előtti kéthetes szolgálata során a katolikus gyermekotthon felújításában segített, épp az újranyitás előtti napon gyilkolták meg. A bűntett elkövetésével két, a helyszín közelében letartóztatott bolíviai fiatalembert gyanúsítottak meg.

Kmiec a tavaly júliusi krakkói katolikus ifjúsági világtalálkozó önkénteseként ismerkedett meg a Bolíviában dolgozó nővérekkel, ezt követően kezdte el az ottani munkára való felkészülést. Önkéntesként korábban Magyarországon is járt, a galgahévízi szalvatoriánusoknál 2012-ben szervezett nyári gyermektábort. A lengyel közszolgálati televízió vasárnap az ott készült fényképet is közzétett, melyen Helena magyar nemzeti színeket festett fel arcára.

Gyermekekkel foglalkozott Temesváron, valamint az afrikai Zambiában teljesített szolgálat során is. Polgári foglalkozása stewardess volt, a Wizz Air légitársaságnál dolgozott.

Több mint kétezer lengyel katolikus misszionárius - egyházi személyek és világiak egyaránt - teljesít szolgálatot a világ 97 országában. Az 1989-es rendszerváltás óta 5 lengyel pap, valamint egy nővér szenvedett mártírhalált. Közülük két konventuális minorita szerzetest, a Peruban 1991-ben a Fényes Ösvény maoista gerillaszervezet által meggyilkolt Michal Tomaszeket és Zbigniew Strzalkowskit, 2015 decemberében boldoggá avattak.

Szerző

Tragikus buszbaleset - Legalább 19-en haltak meg

Felborult egy autóbusz Argentínában, Amerika legmagasabb hegycsúcsa, a Cerro Aconcagua közelében. A balesetben legalább tizenkilencen életüket vesztették. A túlélők szerint a sofőr túl gyorsan hajtott, amikor a tragédia bekövetkezett.

A két chilei sofőrt, akik túlélték a katasztrófát, a hegycsúcshoz közeli Uspallatában hallgatták ki a rendőrök. A buszt egy chilei társaság üzemeltette, a halálos áldozatok azonosítása pedig jelenleg is folyik. A hírek szerint főleg argentinok haltak meg a balesetben, de van az áldozatok között chilei, kolumbiai és haiti állampolgár is, hármójuk gyerek - írja az Index a BBC alapján.

A busz jó időben, jól karbantartott úton haladt, a baleset egy veszélyes kanyarban történt. A megszólaltatott túlélők szerint a jármű rendkívül gyorsan haladt, az utasok pedig hiába kérték a sofőrt, hogy lassítson.

Szerző