Tarlós: várhatóak meglepetések szerdán

Publikálás dátuma
2017.02.20. 18:47
FOTÓ: Molnár Ádám/Népszava
Berendelte a főpolgármester a fideszes kerületvezetőket a szerdán reggel 9 órakor kezdődő Fővárosi Közgyűlés előtt egy egyeztetésre, ám azon állítólag csupán a költségvetésről lesz szó, s a kormánypártiak minden évben szokták közelíteni álláspontjukat a fővárosi büdzséről szóló vita előtt.

Ugyanakkor a szerdai fővárosi közgyűlésen lesznek meglepetések, elsősorban azért, mert Tarlós István már a hétvégén bejelentette, hogy akár már ott dönthetnek arról, visszavonják-e a 2024-es olimpiai pályázatot. Információink szerint a főpolgármester felkérte a budapesti pályázatban érintett Borkai Zsoltot, a Magyar Olimpiai Bizttság elnökét, valamint Fürjes Balázs kormánymegbízottat is, hogy szólaljanak fel a közgyűlés előtt. Az, hogy Tarlós mikor találkozik Orbán Viktorral, attól függ, hogy a szerdai kormányülés elhúzódik-e az éjszakába, vagy a kormányfő tud időt szakítani arra, hogy egyeztessen Tarlóssal. A főpolgármester mindenesetre lapunknak azt mondta: várja a telefont, s kész azonnal tárgyalni a kérdésben.

Tarlós egyébként arról is beszélt a Népszavának, hogy nem egészen érti, miért nem akarja most a Momentum Mozgalom, hogy a kzgyűlés visszavonja a pályázatot, hiszen a fiatalok által gyűjtött népszavazást kezdeményező aláírások éppen e visszavonásra irányultak. "Megértem, hogy a hatalomra törnek, mi is a hatalomra törtünk 27 évvel ezelőtt" - fogalmazott sokatmondóan Tarlós.

Eközben a Budapesti Olimpiáért Mozgalom szerint az olimpia megbomlott társadalmi támogatottságát népszavazással kell helyreállítani, ha nem sikerül, akkor majd 2028-ra kell fókuszálni. A 2005-ben létrehozott Budapesti Olimpiáért Mozgalom (BOM) közleményt adott ki arról, hogy szerintük igenis megérné Magyarországnak és Budapestnek olimpiát rendeznie, mert szerintük lehet ezt adóssághegyek nélkül is csinálni, és Budapestnek esélye is lenne megkapni a 2024-es rendezést - szúrta ki a 444.hu. De a közleménynek nem is ez a legfontosabb része, Szalay-Berzeviczy Attila mozgalma szerint „a kialakult helyzetben a kormánynak, a fővárosnak és a Magyar Olimpiai Bizottságnak az a közös feladata, hogy mihamarabb orvosolja a támogatottság megbomlásához vezető okokat és találja meg a politikai egységhez visszavezető utat, megerősítve azt egy népszavazással. Ha ez valami oknál fogva már nem lenne lehetséges a 2024-es pályázat vonatkozásában, akkor deklaráltan 2019-re kell egy olyan politikai konszenzust teremteni az olimpia ügyében, amely lehetővé teszi, hogy a magyar főváros a 2024-es pályázat tapasztalataival és eredményeivel gazdagabban, valamint nem utolsó sorban a hibákból tanulva, még esélyesebben vághasson bele a 2028-as olimpiai játékok pályázati szakaszába.”

Szerző

20 centis a jég a Balatonon

A folyamatos enyhülés miatt egyre puhul, kásásodik és gyertyásodik a Balaton jege, de hétfőn a Siófok előtti nyílt vízfelület felett még mindig 20 centiméternyi jégvastagságot mértek az összefüggő jégtakarón - számolt be Horváth Ákos, az Országos Meteorológiai Szolgálat siófoki obszervatóriumának vezetője.

Horváth Ákos közlése szerint a Balaton jege egyre puhul, ezért korcsolyázásra alkalmatlan, és többfelé el is vált a parttól, illetve a partközelben vizes. 

Szerdára virradóan gyenge hidegfront érkezése várható, amely még valószínűleg nem mozgatja meg a tó összefüggő jégtakaróját, de csütörtöktől erősödő délnyugati szélre lehet számítani, amitől megindulhat a jégzajlás. Az északi és a keleti partokon jégtorlaszok is kialakulhatnak. Szombattól újabb hidegfront érkezhet, északnyugatira fordítva a szelet, ami már a déli part felé sodorhatja a jégtáblákat.

A következő napokban a növekvő nappali felmelegedés miatt a jég további puhulására kell számítani, ami azért szerencsés, mert nagyobb az esélye a part előtti felmorzsolódásának, így csökken a zajló jég rombolóereje. A hét végéig várhatóan még nem tűnik el a jég a Balatonról - mondta a meteorológus.

A folyamatosan romló jégminőség ellenére hétfőn európai jégvitorlás bajnokság kezdődött a Balatonfüred előtti jégfelületen, amely megmérettetés péntekig tart. 

A balatonfured.hu közlése szerint a világ legnépesebb jégvitorlás osztálya az úgynevezett DN versenyei zajlanak a Balatonfüred előtti jégterületen. A kontinensversenyen 16 nemzet több mint 100 versenyzője vesz részt. A helyszínről a döntést csak múlt hét pénteken hozta meg a nemzetközi versenyrendező bizottság, miután Európa szóba jöhető tavait végigjárva a Balaton több mint 20 centiméteres jegét ítélték idén a legalkalmasabbnak - írja Balatonfüred honlapja.

Szerző

Tarsoly Szijjártó ellen vallott - Reagált a KKM

A vízumkiadási szabálytalanságok Szijjártó Péter miniszteri periódusát megelőzően a nagykövetségen történtek, ahogy ezt a 2013-as jelentés feltárta, a szabálytalanságok nem a később létrehozott vízumközpontban történtek - reagált a Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM) közleményben Tarsoly Csaba nyilatkozatára. A Quaestor-ügy gyanúsítottja a mai bírósági tárgyalásán a moszkvai vízumgyárral kapcsolatban vallott Szijjártó ellen, amikor azt mondta, hogy a külügyminiszter kereste meg őt a vízumkiadás ötletével.

A vízumközpont létrehozásáról kormánydöntés született szintén Szijjártó Péter miniszteri időszakát megelőzően - írják, hozzátéve: a Közösségi Vízumkódex a tagállamok számára lehetővé teszi a külső szolgáltatókkal történő együttműködést a kérelmek átvételét illetően, ez az eljárás könnyítését, gyorsítását teszi lehetővé. Fontos megjegyezni továbbá, hogy nem a vízumközpontban születik döntés a vízum megadásáról, erről mindig a nagykövetség dönt - tették hozzá.

A moszkvai kereskedőház nyitásáról a Quaestorral folytatott - végül sikertelen - tárgyalások során szóba került a kormány azon szándéka is, hogy a világ számos pontjához hasonlóan Moszkvában is kiszervezze a vízumigénylések begyűjtését. A Quaestor tulajdonosa közreműködésével alapított cég erre be is nyújtotta pályázatát, a szerződést azonban - immár Szijjártó minisztersége alatt, 2015 márciusában - a KKM felbontotta és nemzetközi pályázatot hirdetett a funkció ellátására. A külügyminiszter miniszteri időszaka alatt nincsenek visszaélések a vízumokkal kapcsolatban - szögezték le a közleményben.

Lásd még: "Szijjártó úr keresett meg" - Tarsoly vallott a vízumgyárról

Szerző