Orrtörésért 3 hónap, Doll ügye hatályon kívül

Publikálás dátuma
2017.02.22. 06:51
Thomas Doll. FOTÓ: Getty Images
Három hónapra eltiltotta a Magyar Labdarúgó-szövetség fegyelmi bizottsága Rokszin Ádámot, az NB II-ben szereplő Szolnoki MÁV FC labdarúgóját, mert súlyos sérülést okozott ellenfelének.

A szervezet honlapjának beszámolója szerint a középpályás a vasárnapi Szolnok–Puskás Akadémia (1–0) mérkőzésen könyökkel szándékosan arcon ütötte ellenfelét, Hegedűs Jánost, aki súlyos sérülést, darabos orrcsonttörést szenvedett. Az élvonal szombati fordulójában kiállított játékosok közül Torghelle Sándort (MTK) és Souleymane Diarrát (Újpest) egyaránt két-két, Ugrai Rolandot (Diósgyőr) egy meccsre tiltották el.

A fegyelmi bizottság új eljárás keretében marasztalta el Szabó Tamás ügyvezetőt (Diósgyőr), mert a sportszervezete honlapján 2016. december 8-án megjelent nyilatkozatában olyan tényre közvetlenül utaló kifejezéseket használt, amelyek alkalmasak arra, hogy az MLSZ működésével kapcsolatban a bizalmat megingassák, 1 000 000 forint pénzbüntetés megfizetésére kötelezte. Szabó azért kapta a büntetést, mert arról beszélt, hogy szerinte a találkozók szövetségi ellenőreinek kiválasztásánál nem kizárólag a szakmai szempontok játszanak szerepet, a fegyelmi eljárásokat azonban az ellenőrök beszámolói alapján indítják. Azt is megjegyezte ebben az interjúban: úgy véli, a fegyelmi bizottság véletlenszerűen választ ki felvételeket, melyek alapján utólag megbünteti a vétkeseket.

A fellebbviteli testület hatályon kívül helyezte a Ferencváros trénerével, Thomas Doll-lal szemben hozott első fokú határozatot. A német trénert kétmillió forint befizetésére kötelezték, mert az őszi szezonban több alkalommal élesen bírálta a játékvezetők tevékenységét. A büntetés kiszabása után a szakember fellebbezett, amit elfogadtak.

Szerző

Vizes vb - Uszodaátadás csúsz(tat)ásokkal

Publikálás dátuma
2017.02.22. 06:50
Válogatott úszók (elöl, középen Hosszú Katinka) mártóztak meg először a vizes vb-re épített aréna medencéjében FOTÓ: MTI/BALOGH
Bár az építési költségek a pályázat benyújtásához képest megháromszorozódtak, az átadás pedig egy hónapot csúszott ahhoz képest, amit Magyarország a rendezés átvállalásánál ígért, az illetékesek öndicséretétől hangos sajtóeseményen adták át a július 14-30. között megrendezésre kerülő vizes világbajnokság központi helyszínét, a budapesti Duna Arénát.

„Ez a nap az összefogásról, a magyar tehetségről és az ígéretek betartásáról szól, mindenki kivette belőle a részét, az új Duna Aréna felépítése megmutatta, hogy mire vagyunk képesek, ha összefogunk - mondta Fürjes Balázs, aki szerint "az adott szó megtartása ezekben a napokban kicsit felértékelődik Budapesten". - A Duna Aréna rekordidő alatt, világszínvonalon, költségkereten belüli felépülése megmutatta, hogy a magyarok összefogása, párosulva a magyar tehetséggel, igenis csodákra képes." Óriási kár, hogy Fürjes Balázs több tényre nem emlékszik pontosan: a Duna Aréna 25 milliárd forintért épült fel, a pályázat benyújtásakor 2013-ban 8 milliárd volt a tervezett építési költség. Ezt Vígh László kormánybiztos mondta 2014. február 11-én azon a sajtótájékoztatón, melyen bemutatták a vizes komplexum terveit. Itt hangzott el az is, hogy fél évvel a vb rajtja előtt befejeződnek a munkálatok, a rajtig azonban kevesebb mint öt hónap van hátra.

Tarlós István főpolgármester beszédében az elmúlt 80 év legnagyobb sportberuházásának nevezte az építkezést, a világbajnokságot pedig a valaha volt legnagyobb magyarországi sporteseménynek, amely igazi kihívás, ugyanakkor "a mai nap is bizonyítja, hogy sikeresen fel tudunk készülni".

Palotának indult, parkolóház lett – a Dagály-uszoda helyén épült Duna Aréna FOTÓ: NÉPSZAVA

Palotának indult, parkolóház lett – a Dagály-uszoda helyén épült Duna Aréna FOTÓ: NÉPSZAVA

Hozzáfűzte, Budapest célja, hogy számokban felülmúlja az elmúlt két vizes világbajnokság eredményeit: 2013-ban Barcelonában és 2015-ben Kazanyban háromezer sportoló vett részt, százezer néző szurkolt a helyszíneken, a televízió-közvetítésekkel pedig közel négymilliárd nézőt értek el. Ezt szeretné most túlszárnyalni a magyar főváros, melynek célja, hogy legalább ötmilliárd emberhez jussanak el a közvetítések.

„Budapest a világbajnokság alatt a legszebb arcát mutathatja, ha el nem rontjuk ezt a saját össze-vissza kommunikációnkkal" - jegyezte meg Tarlós.

A főpolgármester hangsúlyozta, ez a beruházás egy komplex városfejlesztési program része, amely a főváros egészének gyarapodását hivatott szolgálni.

Az ünnepi eseményen rész vett Gyárfás Tamás, a vizes sportokat tömörítő nemzetközi szövetség (FINA) alelnöke, valamint Cornel Marculescu, a szervezet román ügyvezető igazgatója is.

„Fantasztikus létesítmény, amelybe ha belépek, sokkal inkább az az érzésem, mintha egy stadionban lennék, olyan tágas" - mondta Cornel Marculescu, aki szerint elképesztő, hogy a magyarok milyen gyorsan, idő előtt vitték véghez az általuk vállaltakat.

Pályáztatás nélkül épült az uszoda
A Duna Aréna eredeti terveinek - melyeknek semmi közük nincs már a mostani létesítmény végleges formájához - három évvel ezelőtt tartott bemutatója után közleményben tiltakozott a Magyar Építész Kamara az ellen, hogy egy ilyen gigaberuházásnál elmaradt a nyílt pályáztatás. „A magyar építészek többsége és a Magyar Építész Kamara elkötelezett a környezetébe harmonikusan illő, jó minőségű épületek és épületegyüttesek létrejöttében. Ennek feltétele az építész jelenléte a teljes létesítési folyamatban: az előkészítésen, a tervezésen, a megvalósításon és ellenőrzésen keresztül a működési tapasztalatok elemzéséig.
A fenti eredmény létrejöttéből kiemeljük a tervezés munkába adásának módját, amely a hatályos jogszabályok szerint történhet tervpályáztatással vagy közvetlen megrendeléssel. Mindkét mód célja a legjobb terv és a legjobb tervező megtalálása. Ez sikerülhet egyenes megrendeléssel is, de a tervet és a tervezőt a társadalom és a szakmai közvélemény előtt az – elismert szakemberekből álló – bíráló bizottság tervpályázati döntése képes elfogadottá tenni.
Minden olyan esetet szomorúan veszünk tudomásul, amelyekben a megrendelő, különösen komoly, kiemelt beruházások esetén, nem él ezzel a lehető legjobb versenyformával, a pályáztatással” – állt többek között a közleményben.

A Duna Aréna jelképes kulcsát Tarlós István főpolgármester és Fürjes Balázs közösen nyújtotta át a háromszoros olimpiai bajnok Hosszú Katinkának, aki válogatott társaival együtt hamarosan birtokba veheti az uszodát. Mint ismert a legismertebb és legelismertebb magyar úszó nem vállalta a szereplést a vb-t népszerűsítő reklámfilmben, ezután elég furcsa, hogy ő „nyitotta meg az uszodát”.

„Ez a mai nap ünnep számunkra, mondhatom az úszók nevében, hogy nagyon örülünk, hogy elkészült a Duna Aréna. A vízfelületi problémáink egyből meg fognak oldódni. Amikor belépünk ebbe a létesítménybe, egyből érzem azt, hogy milyen nagyszerű lesz majd nyáron hazai környezetben versenyezni. Most rajtunk a sor, hogy úgy készüljünk fel, hogy a magyar szurkolók jól érezzék magukat a világbajnokságon" - mondta Hosszú Katinka.

A beszédek után a jelenlévők körbejárták a létesítményt, majd a junior-, felnőtt- és paraúszó-válogatott tagjai felavatták az 50 méteres melegítő medencét: az első két hosszt Bernek Péter, Papp Márk, Novoszáth Tamás, Novoszáth Noel, Papp Bianka, Lavotha Oszkár, Verrasztó Evelyn, Gyurta Dániel, Cseh László és Hosszú Katinka úszta le a Duna Arénában.

Orbán Viktor fogadta a FINA ügyvezető igazgatóját
Minden adott ahhoz, hogy a magyarországi legyen minden idők egyik legjobb vizes világbajnoksága Cornel Marculescu, a Nemzetközi Úszó Szövetség (FINA) ügyvezető igazgatója szerint, aki Orbán Viktor miniszterelnökkel folytatott megbeszélést kedden az Országházban - tájékoztatta Havasi Bertalan, a kormányfő sajtófőnöke az MTI-t.
A tárgyaláson részt vett Gyárfás Tamás, a FINA alelnöke is. Cornel Marculescu elégedetten nyilatkozott az idei vizes vb előkészületeiről, különös tekintettel a Duna Úszóaréna építésének előrehaladásáról - közölte a sajtófőnök.
A budapesti világbajnokságot július 14. és 30. között rendezik meg.

Szerző

Bajnokok Ligája - Sztárcsatárok a főszerepben

Publikálás dátuma
2017.02.21. 23:42
Manchester City FC v AS Monaco FOTÓ:Matthew Ashton - AMA/Getty Images
A labdarúgó Bajnokok Ligája idei kiírásának egyik legfordulatosabb mérkőzésén szerzett előnyt a hazai közönsége előtt játszó Manchester City a Monacóval szemben. A másik keddi párharcot vendégként az Atlético Madrid nyerte. Szerdán újabb két nyolcaddöntővel folytatódik a sorozat: talán nem túlzás kijelenteni, hogy a Leicester City idényének megmentése lehet a tét Sevillában.

Az utóbbi hetekben mellőzött Sergio Agüero újra kezdőként kapott bizalmat a vendéglátó színeiben, míg – ezúttal a Monaco mezében – Radamel Falcao ismét Manchesterben lépett pályára. A dél-amerikai sztárcsatárok később a gólokkal sem maradtak adósak. Az őrületet Sterling 26. percben szerzett vezetőgólja nyitotta, eztán következett Falcao és a vendégek néhány perce: a kolumbiai a 31. percben egalizált, Kylian Mbappe pedig a 40. percben már előnyhöz juttatta a franciákat. A térfélcserét követően sem lanyhult az iram, az 50. percben ismét Falcao találhatott volna be, gyatrán elvégzett büntetője azonban Caballero kezében végezte. "Közte kettő" helyett az 58. percben szerzett Agüero-góllal 2-2 lett, itt azonban még nem volt vége: Falcao 4 perccel később pazar mozdulattal emelt át a City kapusa felett. Erre Agüero a 71. minutumban válaszolt, a kétgólos City-sikert pedig Leroy Sané biztosította be a hajrában. A francia bajnok és az angol sztárcsapat 5-3-ről folytatódó visszavágója igazi csemegének ígérkezik.

A másik keddi mérkőzésen valószínűleg nemcsak a győzelem, hanem a továbbjutás is eldőlt már az első játékrészben: az Atlético Madrid Niguez és Griezmann góljaival korán kétgólos szerzett vezetést a Bayer Leverkusen otthonában. Noha a második 45 percben kétszer is betalált a Leverkusen, még két ízben így tett az Atlético is; a négy kapott gól soknak tűnik a madridi visszavágót megelőzően.

A mai kínálatot fürkészve meglehet már a BL ma esti nyolcaddöntőjében, a Sevilla ellen véget ér a tavaly óriási meglepetésre bajnokságot nyerő Leicester City hihetetlen története. Kár kertelni: pocsék formában van a hónapokkal ezelőtt még a világraszóló diadalt ünneplő, szerda este az Európa-liga címvédő otthonában vendégszereplő Leicester. A „rókák” a brit futballt jellemző karácsonyi hajtás közepette is rosszul álltak, ami viszont az idén eddig történt velük, az minden várakozást alulmúl. Claudio Ranieri tanítványai az évet döntetlennel kezdték, azóta pedig öt bajnoki mérkőzést veszítettek el – az már csak „hab a tortán”, hogy gólt a Chelsea, a Southampton, a Burnley, a Manchester United és a Swansea ellen sem értek el. Ha mindez nem volna elég, a bajnokhoz méltatlan bajnoki szereplés mellé kupakiesés párosult: szombaton a harmadik ligában szerénykedő Millwall otthonában maradt alul a Leicester.

A mára a húszcsapatos élvonal 18., már kiesést érő pozíciójától is csupán egy pontnyira található címvédő egyetlen mentsvára a BL lehet. Az előzmények némileg reménykedésre adnak okot, hiszen a csoportkörből egy Porto ellen elszenvedett 5-0-s vereségen kívül meggyőző teljesítménnyel, csoportelsőként kvalifikált a legjobb 16 közé az együttes.

Sevilla mégis más terep lesz. Az andalúzok nem panaszkodhatnak az aktuális formára, ráadásul saját pályájukon többnyire otthon érzik magukat: a 2016/2017-es szezonban a Ramón Sánchez Pizjuánról elnevezett arénából a bajnokságban kizárólag a Barcelona, a BL-ben pedig csak a Juventus távozott győztesként. Ami külön felértékeli a nyolcaddöntő első felvonásának jelentőségét, az az, hogy a BL őszi idényében kivétel nélkül kapott gól nélkül teljesítette az idegenbeli túrákat a Sevilla. Magyarán: az eddigiek alapján akár egy kisebb különbségű vereség is szertefoszlathatja a Premier League bajnokának reményeit, a Leicester hívei mégis sokkal inkább egy kijózanító pofonnal felérő fiaskótól félnek.

Hogy a játéknap másik találkozóján vendégszereplő olasz listavezető Juventustól mennyire tartanak Portugáliában, az talány, tény viszont, hogy a Porto stadionjában, ebben a BL-szezonban még nem ünnepelhetett rivális. „A Dragão (Estádio do Dragão a Porto stadionjának a teljes neve – a szerk.) jelentheti a különbséget szerdán. A csapatunk otthon egészen más szellemben képes futballozni” – nyilatkozta a La Repubblica című olasz lapnak Danilo Pereira, a portugálok alapembernek számító védekező középpályása. – A Porto és a Juventus két különböző klub, azonban az ambícióink azonosak – utalt már nyilvánvalóan a következő körbe jutásra Pereira.

Nos, ezt a célt legutóbb 2015-ben az a Porto teljesítette, amely a főtáblára jutásért augusztusban a szintén olasz AS Romát búcsúztatta. Már csak ezért sem árt résen lenni a torinói együttesnek, viszont sokkal valószínűbb, hogy ebben a párosításban a továbbjutás kérdése csupán a visszavágón dől el.

A BL heti programja
Kedd
Bayer Leverkusen-Atlético Madrid 2-4
Manchester City-Monaco 5-3
Szerda
FC Porto-Juventus 20.45 (Tv.: M4 Sport)
Sevilla-Leicester City 20.45 (Tv.: Sport1)
A visszavágókat március 14-én és 15-én rendezik.Szerző