Felelősségvállalás női szemmel - Támogatás és tisztesség

Publikálás dátuma
2017.02.24. 06:17

A CSR fontos értékrendet képvisel a magyar nők számára, de a fogalom pontos jelentése sokak számára még ismeretlen. Az AVON és az NRC piackutató friss jelentése szerint a 18-59 év közötti magyar nők számára a CSR alatt három alaptevékenységet értenek: a jótékonykodást, egyfajta vállalati garanciát a tisztességes üzletvitelre és az értékesített termékek minőségére, illetve mecénási tevékenységet.

Az első nagyon fontos kérdés, hogy mit is jelent a magyar nők számára maga a fogalom. A CSR alatt jelenleg három alaptevékenységet értenek a megkérdezettek: az egyik a jótékonykodás, amely a nélkülözők segítését jelenti számukra. Mások egyfajta vállalati garanciaként értelmezik a CSR-t, ami elsősorban a tisztességes üzletvitelre, az eladott termékek megfelelő minőségére terjed ki. Harmadsorban pedig mecénási tevékenységet gondolnak a fogalom mögött, amely során a vállalatok sportolókat támogatnak vagy éppen kulturális, esetleg egészségügyi fejlesztésekhez nyújtanak segítséget.

A kutatás eredményei azt is megmutatták, hogy a magyar nők érzékelik, hogy a CSR elnevezés mögött fontos és pozitív tartalom áll. A megkérdezettek harmada kifejezetten érzékeny a vállalati felelősségvállalási programok iránt. Mindössze ötödük minősül a CSR elől teljesen elzárkózónak, a megkérdezettek csaknem fele pedig „korlátozottan érzékeny”-nek. Ez mindenképp bizakodásra adhat okot, ugyanakkor az is látszik, hogy az elköteleződés inkább csak elvi szinten jelenik meg.

A munkahelyválasztás esetében a cég CSR tevékenysége, mint döntési szempont még nem meghatározó: a felsorolt hat paraméterből (fizetés, rugalmasság, munkahely megközelíthetősége, munkahelyi légkör, karrier és CSR) a hatodik helyen végzett. A fizetés és a munkába járás ideje a legfontosabb szempontok, még azok esetében is, akik érzékenyek a CSR problémák iránt.

„Számunkra nagyon fontos megerősítést hordoz magában ez a jelenlegi kutatás. Egyrészt azt látjuk, hogy a magyar nőknek igenis fontos, hogy milyen társadalmi felelősségvállalási tevékenységet folytat egy-egy vállalat. Másrészt az is kiderült, hogy mind a mellrákellenes, mind a családon belüli erőszak ellenes küzdelmünk magas ismertséggel bír a megkérdezettek körében, ráadásul, amire legbüszkébbek vagyunk, hogy olyan jelzőkkel társították őket a megkérdezettek, mint hiteles, valós segítséget nyújtó és megbízható. Ezek olyan alapértékek, amelyekre a jövőben is építeni tudunk és elkötelezetten, hosszú távú programokat valósíthatunk meg”- mondta Végh-Kósa Anita, az AVON Magyarország kommunikációs vezetője.

Összességében elmondható, hogy a vállalatok CSR tevékenysége bár nem minden szempontból elsődleges - például munkahelyválasztás -, de a vállalatról kialakított képet, véleményt jelentősen javítja. Különösen igaz ez, ha olyan program kapcsolódik a cég nevéhez, ami hiteles és valós segítséget jelent a társadalom számára. Az ilyen, a témához kapcsolódó, releváns tartalommal feltöltött, emberközeli program a vállalat hírnevét és a tudatos társadalmi felelősségvállalás jelentőségét is pozitív irányba növelheti.

Szerző

Játékos matek, izgalmas kísérletek

Publikálás dátuma
2017.02.24. 06:16
A nyelv is könnyebben tanulaható interaktív feladatokkal FORRÁS: TELENOR
Élvezetesebb, gyakorlati tudást adó nyelvórák, szemléletes természettudományos kísérletek – a tanórák izgalmasabbá tételéhez kapnak még több digitális segítséget a Hipersuli tanárai a programhoz újonnan csatlakozó két magyar startup, a Tabello és az Intellisense révén. A Telenor digitális oktatási programjához szintén stratégiai partnerként csatlakozó Magyar Digitális Oktatásért Egyesülettel pedig képzéseken keresztül fejlesztik a magyar pedagógusok ismereteit és eszköztárát.

Újabb tagokkal bővül a Hipersuli program stratégiai együttműködő partnereinek köre. Az online feladatlap-készítő Redmenta után újabb két magyar startup, a Tabello és az Intellisense szolgáltatásait is használhatják a program pedagógusai, így még több digitális eszköz áll rendelkezésükre ahhoz, hogy óráikat élvezetesebbé és hatékonyabbá tegyék. Az együttműködés keretében a startupok díjmentesen a Hipersuli iskolák rendelkezésére bocsájtják megoldásaikat, segítik azok integrálását az oktatásba, a tanórákon szerzett tapasztalatokról pedig a pedagógusok közvetlenül adnak visszajelzést, javaslatokat a fejlesztőknek.

A Tabello egy mobil eszközökről és számítógépről is használható nyelvoktató weboldal, amely jelenleg nyolc nyelv (többek között angol, német, spanyol, francia és olasz) elsajátítását segíti a hagyományos tankönyvekben találhatóknál változatosabb, interaktív feladatokkal. A digitális platform a nyelvtanuláshoz köthető négy készséget – hallás utáni szövegértés, olvasás utáni szövegértés, írás és beszédkészség – méri, értékeli és fejleszti. A Tabello három szakaszra bontja a nyelvtanulást: tanulás, gyakorlás és teszt; a feladatok nehézségét pedig személyre szabva, a tanuló pillanatnyi felkészültségéhez, eredményeihez viszonyítva állítja be.

A természettudományos tantárgyi alapok mélyebb megértését támogató szoftvereket fejlesztő Intellisense két alkalmazása válik elérhetővé a Hipersuli iskoláiban, a pedagógusok pedig a használatukhoz kapcsolódó képzésen vehetnek részt. A LabCamera a kísérletezést helyezi új alapokra: segítségével bármilyen egyszerű webkamerát precíz mérőeszközként lehet használni, elsősorban fizikai és természettudományos kísérletekben. A cég másik alkalmazása, a FIZIKA leginkább egy táblagépen és számítógépen használható fizikai szimulátornak tekinthető, amellyel a videojátékokhoz hasonló környezetben érthető meg például az ütközés vagy az ingamozgás fizikája. A két szoftver használata nagyban segíti a természettudományos problémák jobb megértését.

A digitális oktatáshoz kapcsolódó tudás minél szélesebb körben való megosztását, a pedagógusok szakmai együttműködését és fejlődését segíti elő a Magyar Digitális Oktatásért Egyesület és a Hipersuli stratégiai partnersége. Az egyesület országos hálózatának jelenleg 53 iskola, és 196 település 406 iskolájában tanító több mint 1000 pedagógus a tagja, akik elkötelezettek a digitális eszközök változatos és innovatív tanórai használatában a matematika- és természettudományos oktatás során.

Az együttműködés keretében az egyesület tagjai kölcsönösen megosztják a digitális oktatásban szerzett tapasztalataikat a hipersulis tanárokkal, akiket a szervezet trénerei képeznek ki a GEOMATECH nevű interaktív természettudományos oktatási keretrendszer használatára. Az egyesület intézményi és pedagógus tagjai pedig részt vehetnek a Hipersuli képzésein, ezáltal továbbfejleszthetik a digitális eszközök tantermi használatához kapcsolódó módszertani ismereteiket és gyakorlati tapasztalataikat. Az együttműködés célja, hogy növekedjen a közoktatás digitális lépésváltása iránt szakmailag elkötelezett, és az ehhez szükséges tudással rendelkező iskolák és pedagógusok száma, továbbá még többük számára váljon elérhetővé a korszerű, digitális eszközök használatán alapuló innovatív oktatási módszertani képzés.

Szerző

„Röhej az egész" - Tiltakoznak a hulladékégető ellen

Publikálás dátuma
2017.02.24. 06:13
A túlpart egészen közel van – a párkányi oldalról könnyű átjutni (a szennyezésnek is) Esztergomba FOTÓ: VAJDA JÓZSEF
Heves tiltakozást váltott ki Esztergomban az, hogy Duna túlpartján, a szlovákiai Párkányban egy beruházó hulladékfeldolgozót építene. A helyiek attól félnek, az üzemből felszálló füst beterítené Esztergomot. A szlovák környezetvédelmi minisztérium illetékese a Népszava kérdésére körültekintő engedélyeztetési eljárást ígért.

– Én sem szeretném, ha megépülne a hulladékégető! Félek, hogy káros anyagok kerülnének a levegőbe – mondta Ugrik Péter a szlovákiai Párkány Duna-partján, amikor a településre tervezett, nagy vitát kiváltó gumi- és műanyag-feldolgozóról kérdeztük. A könyéken megszólított párkányiak kivétel nélkül hasonlóan vélekedtek. Egy középkorú férfi akadt csak, aki hezitált kissé. – Valahol persze mégiscsak fel kell dolgozni a hulladékot, szóval az mégsem járja, hogy mindenhol csak nemet mondunk az égetőműre – fejtegette, de aztán legyintett. – Persze én is csak dumálok, mert az elsők között írtam alá a párkányi tiltakozó ívet.

A Duna túlpartján, Esztergomban is mindenki égető-ellenes, akit kérdeztünk. – Röhej az egész. Párkányban is meg nálunk is van fürdő, egyre több a turista a környéken, és akkor pont ide kell gumifeldolgozót telepíteni!? – fakadt ki egy kerékpáros férfi, aki úgy fogalmazott, muszáj fellépni az ügyben, mert hiába másik ország beruházásról van a szó, a füst biztosan nem áll majd meg a határon.

Az itt is, ott is ellenzett feldolgozóról Párkány polgármestere, Szabó Eugen a Népszavának felidézte: február elején kereste meg őket a beruházó az újrahasznosító üzem tervével. A létesítményről – tette hozzá – egyelőre csak annyit tudnak: gumit és műanyagot dolgozna fel termikus eljárással, amely információk szerint nem azonos az égetéssel. A helyi képviselő-testület már tárgyalt az üzemről, s az állásfoglalást elküldte a szlovák környezetvédelmi minisztériumnak: jelenleg nem támogatják a beruházást az esetleges „környezetvédelmi rizikók” miatt. A polgármester ugyanakkor kérdésünkre elmondta: ha később megnyugtató válaszokat, garanciákat kapnak, akkor nem zárkóznak el a tervektől. Hangsúlyozta azonban, hogy még csak most készül a környezetvédelmi hatástanulmány, és mindenképpen tartanak majd az ügyben közmeghallgatást.

Mindehhez lesz egy-két szava Esztergom önkormányzatának is. A jobboldali vezetésű város ugyanis hivatalosan jelezte: tiltakoznak a tervezett üzem ellen, és aláírásgyűjtést kezdeményeznek az ügyben, hogy minél szélesebb körű társadalmi támogatással erősítsék meg az önkormányzat álláspontját. A határozott fellépés annyiban érthetőnek tűnik, hogy Romanek Etelka polgármester (Fidesz-KDNP) a birtokukba került információkra hivatkozva arról tájékoztatta a képviselő-testületet: évi 20 ezer tonna műanyag- és gumihulladékot kezelne az üzem, amely az uralkodó északnyugati szélirány miatt „negatívan befolyásolhatja” Esztergom város levegőminőségét is.

A Népszava próbálta elérni a beruházó céget, ám hívásainkra és e-mailünkre sem reagáltak. – Jelenleg az elején jár az elbírálási folyamat, amely hosszú hónapokat vehet igénybe – nyilatkozta lapunknak Tomás Ferencák, a Szlovák Környezetvédelmi Minisztérium szóvivője, aki hozzátette, a véleményezés szakaszában mindenkinek joga van elmondani az álláspontját, így a helyi lakosságnak, az önkormányzatnak, és az esztergomiaknak is. Mint mondta, a magyar fél már jelezte is, csatlakozna az engedélyeztetési eljáráshoz, a vonatkozó uniós szabályok pedig alapján az ilyen projektekben ki kell kérni a régió, illetve a magyar szaktárca véleményét is.

Heiligenkreuz 2.0
A párkányi hulladékkezelő esete kísértetiesen hasonlít ahhoz a vitához, amely nem egészen tíz éve robbant ki a nyugat-magyarországi Szentgotthárd és a szomszédos osztrák település, Heiligenkreuz között. A helyiek azért tiltakoztak, mert az osztrák-magyar határhoz tervezett burgenlandi égetőmű füstje az uralkodó nyugati széljárás következtében elsősorban a magyarokat szennyezte volna. Az üzem végül - nem függetlenül a tiltakozásoktól - nem épült meg.

Szerző