Előfizetés

El - Három hely elkelt

A Manchester United, a Krasznodar és a Schalke is megnyerte párharcát az Európa-liga első egyenes kieséses körében, így ott lesz a legjobb tizenhat csapat között, ma este pedig a többi továbbjutó csapat kilétére is fény derül.

Az egyetlen magyar érdekeltségű mérkőzést az izraeli Hapoel Beer Sheva vívja. Korhut Mihály klubja otthon 3-1-es vereséget szenvedett a török Besiktastól, így meglehetősen nehéz helyzetből várja a visszavágót. A 28 esztendős védő sérülés miatt néhány hete nem áll klubja rendelkezésére, s ezúttal sem játszhat.

Több párharc esetében is csak formalitásnak ígérkezik a második mérkőzés, az AS Roma a Villareal otthonában győzött 4-0-ra, míg a Rosztov hazai pályán aratott négygólos sikert a Sparta Praha ellen. Ellenben szoros csatára lehet számítani a Tottenham–Gent mérkőzésen, a belga együttes hazai környezetben 1-0-ra győzte le az angol alakulatot.

Európa-liga, legjobb 32, viszszavágók: Fenerbahce–Krasznodar 1-1, Schalke 04–PAOK 1- 1, St. Ettiene–Manchester United 0-1. Csütörtök. Osmanlispor–Olympiacos (Tv.: DIGI Sport1 17.00), Ajax–Legia Varsó (Tv.: DIGI Sport1 19.00), APOEL–Athetic Bilbao (Tv.: DIGI Sport3 19.00), AS Roma–Villarreal, (Tv.: DIGI Sport2 19.00), Besiktas–Hapoel Beer Sheva, Zenit–Anderlecht, FC Köbenhavn–Ludogorec, Fiorentina–Mönchengladbach (Tv.: DIGI Sport1 21.05), Genk–Astra (Tv.: DIGI Sport3 21.05), Lyon–AZ Alkmaar, Sahtar Donyeck–Celta Vigo (Tv.: DIGI Sport2 21.05), Sparta Praha–FK Rosztov, Tottenham–Gent (Tv.: RTLII 21.05) .

Az élelmiszer ötöde vész kárba

A szükségleteiknél mintegy 10 százalékkal több élelmiszert fogyasztanak az emberek, miközben a megvásárolt élelmiszerek majdnem kilenc százalékát hagyják megromlani, vagy kidobják - derítette ki az Edinburghi Egyetem szakemberei által vezetett nemzetközi kutatócsoport, amely a globális élelmezési rendszer tíz szakaszát, köztük az élelmiszertermelést és -fogyasztást tanulmányozta, hogy számszerűsítsék a károkat.

A világon előállított 2,1 milliárd tonna termés mintegy fele vész kárba a túlfogyasztás, a szemétbe dobás és a nem hatékony termelési folyamatok miatt. A legkevésbé hatékony folyamat a haszonállattartásból származó termékek előállítása, ami 78 százalékos, vagyis 840 millió tonna veszteséggel jár. Mintegy 1,08 milliárd tonna betakarított terményt használnak fel 240 millió tonna ehető állati termék, köztük hús, tej és tojás előállítására - állapították meg az Agricultural Systems folyóiratban közzétett tanulmányukban.

Csupán a rendszer ezen stádiuma a betakarított terményveszteség mintegy 40 százalékát jelenti - írták a kutatók, akik felhívták a figyelmet arra, hogy a növekvő kereslet az egyes élelmiszerekre, különösen a hús- és tejtermékekre csökkenti az élelmezési rendszer hatékonyságát, és megnehezíti a világ növekvő népességének fenntartható élelmezését.

Ezen kereslet kielégítése környezeti károkat okozhat az üvegházhatású gázok kibocsátásnak növekedése miatt, csökkenti a vízkészleteket és a biodiverzitás elvesztését eredményezheti.

A szakemberek szerint a folyamat megfordítható lenne, ha az emberek kevesebb állati terméket ennének, csökkentenék az élelmiszerhulladékot és nem fogyasztanának többet táplálkozási szükségleteiknél.

Neuropátiaközpont nyílt gyermekeknek

Megnyílt a Gyermek Neuropathia Centrum, amely a János kórházhoz tartozó Budai Gyerekkórházban kapott helyet. A most megnyíló központ célja az öt évnél hosszabb ideje cukorbeteg és így veszélyeztetett betegek korai és rendszeres szűrése, illetve kezelése. A centrumban egy év alatt csaknem 400 gyermeket vizsgálhatnak meg, hosszú távon pedig ezer beteg rendszeres szűrését tervezik. Ide tartoznak a budapesti, Pest-, Fejér-, Komárom-Esztergom- és Szolnok megyei gyermekek.

Miközben a cukorbeteg gyermekek száma évről évre növekszik, eddig csak egyetlen helyen, Miskolcon foglalkoztak a kifejezetten ennél a korcsoportnál kialakuló szövődmények szűrésével. Az országban mintegy 3500 1-es típusú és néhány száz 2-es típusú cukorbeteg gyermek él. Az autoimmun 1-es típusú cukorbetegség már egész fiatal korban is megjelenhet, az életmóddal, elhízással, túlzott szénhidrátfogyasztással összefüggő 2-es típusú cukorbetegség a késő serdülőkorban alakulhat ki. Mindkét típus előfordulási gyakorisága növekszik, vagyis a cukorbetegség egyre több gyermeket érint.

Tájékoztatásuk szerint a cukorbetegség egyik súlyos szövődménye a neuropátia (idegbántalom), amely két formában is jelentkezhet. Az autonóm neuropátia a szív- és érrendszer és az emésztőrendszer működésében okozhat működési zavarokat. A perifériás neuropátia érzészavarral jár, főleg az alsó végtagot érinti, és súlyos esetben amputációhoz is vezethet. Szerencsére a gyerekek nem jutnak el ilyen rossz állapotba, de a fiatal felnőttkorra kialakuló kockázatot a megelőző szemléletű gyermekellátás nem hagyhatja figyelmen kívül.

A diabétesz szövődményei általában 10-15 év után jelennek meg. Diabéteszes fiataloknál azonban nem ritka, hogy mire elérik a felnőttkort, már 10-15 éve betegek, így bizonyos elváltozások már gyerekkorban is megfigyelhetők náluk. Vizsgálatok kimutatták, hogy nő a neuropátia kockázata azoknál, akik nem tartják rendben vércukorértékeiket, és azoknál, akik már hosszabb ideje betegek. Kimutatták továbbá, hogy a 10 év alatti gyermekeknél öt év betegség után, a serdülőknél - akik sajnos veszélyeztetettebbek - két év után érdemes szűrni a neuropátiát és más szövődmények kialakulását.