Kormánybiztos: blöff volt az úszóaréna látványterve

Publikálás dátuma
2017.02.24 13:04
Az elkészült Duna Aréna 2017. február 21-én. MTI Fotó: Balogh Zoltán
Fotó: /
Fürjes Balázs az olimpiai pályázat kormánybiztosa az ATV Egyenes beszéd című műsorában kijelentette: a Duna Aréna a költségkereten belül épült meg és időre. Elmondta: azt nem tudja, honnan jött a 17 milliárdos költségre vonatkozó információ, a legolcsóbb ajánlattevő 49 milliárdos ajánlatot tett, ebből 12-15 milliárd visszajött áfában a költségvetésben. Ebből 22 milliárd forint az uszodának a költsége – vélekedett.

Fürjes Balázs hangsúlyozta: az impozáns látványterv – melyhez a kész épület nem is hasonlít - egy blöff volt a Duna Arénával kapcsolatban.

Villámgyorsan valakiknek elő kellett varázsolni egy látványtervet, amit a Nemzetközi Úszószövetségnek bemutattak – fogalmazott a kormánybiztos. Azt azonban tagadta, hogy ez átverés lett volna. Az sem igaz szerinte, hogy a budapesti olimpiai pályázat anyagai is csak blöffök lettek volna.

 A kormánybiztos ugyanakkor elmondta: az uszoda világszínvonalon épült meg, méghozzá gyorsan, ezt a Nemzetközi Úszó Szövetség elnöke jelentette ki. A politikus szerint a Komjádi Uszoda 30 éve megérett a felújításra, ezt nem lehet a vizes vb költségeihez írni. Hozzátette: ma még nincs itt az ideje annak, hogy a 2028-as olimpiai rendezés esélyeiről beszéljünk.

Szerző
2017.02.24 13:04

Sorsok Háza : Izraelben is aggódnak

Publikálás dátuma
2018.12.10 17:14

Fotó: / Tóth Gergő
A Sorsok Háza ügye is téma volt, amikor Reuven Rivlin izraeli államfő hivatalában fogadta Heisler Andrást, a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége (Mazsihisz) elnökét. Heisler, aki nemrég tért haza Izraelből, kérdésünkre közölte: nincs felhatalmazása rá, hogy az államfővel folytatott megbeszélés részleteiről nyilatkozzon, de azt jelezte, kint tartózkodása idején az izraeli sajtót két magyar vonatkozású esemény is foglalkoztatta. Az egyik a Sorsok Háza, amelynek koncepciójával kapcsolatban széles körben erős aggályokat fogalmaznak meg. A másik a Figyelő „egyértelműen antiszemitának tartott” címlapja. (A szóban forgó lapszám első oldala pénzesőben ábrázolta Heisler Andrást.)
Múlt héten jött a hír, hogy Orbán Viktor „két tanácsadója” a Sorsok Házáról tárgyal Netanjahu miniszterelnök munkatársával, Reuven Azarral.
Heisler András tájékoztatása szerint Tel-Avivban ünnepséget rendeztek a magyar nyelvű izraeli újság, az Új Kelet fennállásának századik évfordulója alkalmából. A rendezvényen Takács Szabolcs, a Miniszterelnökség államtitkára és Szalay-Bobrovniczky Vince, a Miniszterelnökség helyettes államtitkára is részt vett. A Szombat portálon megjelent értesülést megerősítve Heisler elmondta, ők ketten lehettek Azar tárgyalópartnerei. A konzultáció eredményéről a Mazsihisz elnökének nincs információja. Ahogyan arról a Népszava is beszámolt, a kormány a Köves Slomó rabbi vezette Egységes Magyarországi Izraelita Hitközség (EMIH) tulajdonába adta a Józsefvárosi pályaudvar helyén létesítendő új emlékközpontot, az évek óta üresen álló Sorsok Házát. Az intézmény tartalmi kialakításában Schmidt Mária, a Terror Háza Múzeum főigazgatója is szerepet kap, akit kritikusai azzal vádolnak, hogy a Horthy-korszakot mentegető, történelemhamisító koncepciót akar megvalósítani. Heisler hangsúlyozta, a Mazsihisz továbbra is kész szakértői segítséget nyújtani ahhoz, hogy a Sorsok Házában történelmi szempontból hiteles kiállítás jöjjön létre. Tárgyalópartnernek azonban a Mazsihisz nem az EMIH-et és Schmidt Máriát, hanem kizárólag a magyar kormányt tekinti.
2018.12.10 17:14

Az előírtnál nagyobb béremelést kaphatnak a XV. kerületi önkormányzati dolgozók

Publikálás dátuma
2018.12.10 17:08

Fotó: Google Street View/
Emellett továbbra is részesülhetnek majd a cafeteria-juttatásokból.
A törvényben előírtnál jobban nőhet az önkormányzati dolgozók fizetése a XV. kerületben, az emelést saját forrásaiból fedezné a képviselő-testület – közölte honlapján a XV. kerületi önkormányzat. Mint írják, ha a testület kedden elfogadja Németh Angéla polgármester programját, a kerület több ezer önkormányzati dolgozója az előírtat jócskán meghaladó béremelést kaphat. Emellett a XV. kerület alkalmazásában állók várhatóan továbbra is részesülhetnek majd a cafeteria-juttatásokból, és az önkormányzati dolgozók, illetve családjaik helyzetét javíthatja a bevezetni tervezett Palota-pótlék is. A témában lezajlott bizottsági ülések tapasztalatai azt jelzik, hogy a Fidesz és az LMP önkormányzati képviselői várhatóan nemet mondanak az önkormányzati dolgozók megélhetését könnyítő javaslatcsomagra – teszik hozzá.
2018.12.10 17:08