Emlékest a veronai baleset áldozatainak

Publikálás dátuma
2017.02.27. 06:14
A terézvárosi Szinyei gimnázium előtt emlékeznek FOTÓ: VAJDA JÓZSEF
Jótékonysági esten emlékeznek március 6-án a veronai buszbaleset áldozataira a Thália Színházban a Szinyei Merse Pál Gimnázium volt és jelenlegi diákjai, tanárai. A támogatói jegyekből befolyt összeget a balesetben érintetteknek ajánlják fel.

Szinyeis öregdiákok lépnek fel március 6-án a Thália Színházban, a veronai autóbusz-tragédia áldozatainak emlékére rendezendő jótékonysági esten. A támogatói jegyekből összegyűlt pénzt a balesetben érintetteknek ajánlják fel. A Szinyei Merse Pál Gimnázium volt diákjai közül mások mellett színpadra lép Dolák-Saly Róbert, Fenyő Iván, ifj. Jászai László, Jeges Krisztián, Jónás Judit, Kanda Pál, Maszlay István és a gimnázium énekkara Kiss József vezetésével. Az est védnöke Tóth Gábor, a gimnázium intézményvezetője, fővédnöke pedig Hassay Zsófia, Terézváros polgármestere.

Aki azon a januári szombaton ott volt a veronai szállodában, ahová a könnyebb sérülteket, túlélőket vitték és ahol a hozzátartozók várakoztak, hogy megtudják, él vagy meghalt a családtagjuk, azóta másként látja a világot. Hassay Zsófia szerint leírhatatlan, ami ott történt. Terézváros polgármester, amikor megtudta, hogy a kerületi Szinyei gimnázium diákjait, tanárait milyen tragédia érte, azonnal Veronába utazott, hogy a helyszínen próbáljon meg segíteni, amiben tud. Szombat délután értek a szállodába, ahol a túlélők és a hozzátartozók gyülekeztek – idézte fel lapunknak Hassay Zsófia.

Mire megérkezett, a magyar konzul már a helyszínen igyekezett a várakozókat nyugtatni. Akkor még nem volt ott pszichológus, az olasz szakemberek később értek oda, majd tolmácsokon keresztül próbálták tartani a lelket a zaklatott túlélőkben és a hozzátartozókban, ám ez nem volt egyszerű. Azt sem lehetett tudni, kik maradtak életben a buszon utazók közül.

Valamikor szombat éjjel érkezett a magyar pszichológus és a mentőszolgálat emberei, akik a helyszínen szintén mindent megtettek, amit csak lehetett. Mivel még sokan nem tudták, mi történt a hozzátartozójukkal, senkinek nem lehetett olyat mondani, ami nem biztos; borzasztó volt – mondta a polgármester. Beszélt azzal a fiúval, aki a könyökével próbálta kiverni a hátsó ablakot. Tőle tudta, hogy sokan aludtak, amikor a baleset történ. A fiú viszont ébren volt és emlékezett, hogy amikor felszálltak, hol látta azt a kalapácsot, amivel be lehet törni a busz ablakát. Többen ennek köszönhetik az életüket.

Mintha minden körülmény összeesküdött volna a franciaországi síelésből hazafelé tartó autóbusz ellen – fogalmazott Hassay. A gyerekeknek és a tanároknak összesen két-három percük volt arra, hogy a buszból kimeneküljenek, azután krematóriummá vált a jármű. Végighallgatni is szörnyű volt a túlélőket - mondta. Szülők szaladgáltak a kórházak között, voltak, akik felismerni vélték gyermekük holttestét, pedig a polgármester szerint senkit nem lehetett akkor még azonosítani, az áldozatok úgy összeégtek.

A polgármester bízik abban, hogy minél többen vesznek támogató jegyet a március 6-i emlékestre. Hálás a Tháliának, hogy ingyen rendelkezésre bocsátja a színházat. Elmondta azt is, hogy a VI. kerületi képviselő-testület rendkívüli ülésén 30 millió forintot szavazott meg az áldozatoknak. Ebből támogatja - többek között - az áldozatok temetését az önkormányzat. Nem „pántlikázták” a rendkívüli ülésen megszavazott összeget, amire kell, arra adnak. A gimnázium egy emlékhelyet szeretne kialakítani, erre szintén jut az összegből, emellett a mentőknek lélegeztető gépet szeretnének adományozni.

Szerző

Zsolnay - Alaposan elszámolta magát Pécs

Sajátos fordulatot vett a Zsolnay Porcelánmanufaktúra Zrt. többségi részvényese, a szír származású svájci állampolgár, Bachar Najari és Pécs városának harca a gyár irányítási jogáért. A város vezetése amellett, hogy sikertelenül próbálkozott a nagy múltú gyár visszaszerzésével, négy nagy értékű pécsi ingatlan elvesztésével is számolhat, miután ezekre Najari javára jelzálogjogot jegyzett be a földhivatal a napokban.

Amennyiben ezt a jogot érvényesíti, akkor a város elveszítheti a 300 millió forintra becsült ingatlanvagyont. A több éve húzódó történet meglepő fordulatát nyilvánosságra hozó Berkecz Balázs a „kialakult katasztrofális helyzet" fő felelősének az akciót elindító fideszes többségű önkormányzatot tartja, az élen Páva Zsolt polgármesterrel, akinek azonnali lemondását követeli az Együtt alelnöke.

Az ügy előzménye, hogy az MFB Zrt. a gyár tartozásával együtt a fedezetként szolgáló városi ingatlanok jelzálogjogát is eladta a Zsolnay megszerzéséért a város mellett szintén ringbe szálló - Tiborcz István, a miniszterelnök veje érdekköréhez tartozó - West Hungária Bau Kft.-nek. Mivel azonban ezt a tartozást a Zsolnay tulajdonosa időközben kifizette, így az épületek jelzálogjoga is az övé lett. Bodnár Imre, a Zsolnay-gyár ügyvédje a Hír Tv-nek kifejtette: a gyár mind anyagi, mind működés szempontjából most van a legnagyobb, tíz éve nem tapasztalt biztonságban, miután legnagyobb hitelezője, a többségi tulajdonos Najari lett.

Szerző

Féltik a civilek a lezárt Orczy-kertet

Flashmobbal tiltakoztak civilek az Orczy-kert ideiglenes bezárása és a park több száz fájának kivágása ellen szombaton Budapesten, a parkkal szomszédos Nagyvárad téren. A parkot a Nemzeti Közszolgálati Egyetem (NKE) munkálatai miatt zárták be, az előzetes információk szerint egy évre, ugyanakkor bejelentés nélkül, egyik napról a másikra.

„Amiből hiány van, az a fákon túl az egyeztetés és a demokrácia. A parkot kezelő egyetem kommunikációja hamis, látszategyeztetésnél többre sosem futotta, pökhendi módon, a szemünkbe hazudva érvényesítik az akaratukat, ezt hangfelvétellel is tudjuk bizonyítani" - nyilatkozta a Hír Tv-nek az egyik civil résztvevő. Az átalakítások miatt eddig mintegy 400 fát vágtak ki a parkban.

A tüntetésen több tucatnyian vettek részt, a helyi lakosok mellett megjelentek a Ligetvédők aktivistái. Az akcióban az LMP is részt vett; Schmuck Erzsébet arról beszélt, hogy míg Európa más fővárosaiban hatalmas zöldfelületek vannak, addig Budapesten - a kiemelt beruházások keretében - egyszerűen gyilkolják a fákat, és a növényeket. „A kormány kiemelt beruházássá minősíti ezeket a lépéseket, nem gondolnak arra, hogy Budapesten egyre többször fordul elő szmog, egyre több a por" - mondta a párt frakcióvezető-helyettese.

A park megvédéséért online petíció is indult, amit eddig több mint ötszázan írtak alá. „A megkérdezésünk nélkül egy sok épületből álló egyetemi kampuszt építenek Budapest első angolkertjének megmaradt területére, Józsefváros közparkjába. Az Orczy-kert használójaként ellenzünk minden fakivágást, ami nem szükséges bizonyítottan a veszélyesség elkerülése érdekében, és nem volt nyilvánosan, előzetesen bejelentve az NKE honlapon, pontosan megjelölve az adott fát" - olvasható a petícióban.

A park lezárása ellen egyébként a kerületi vezetés is tiltakozott, a Kocsis Máté vezette önkormányzat arra kérte az egyetemet, a munkálatokat úgy ütemezzék, hogy az Orczy-kert ne legyen lezárva.

Szerző